آیا پوتین به دنبال سایر جماهیر سابق شوروی است؟

همه پرسی کریمه که منتج به الحاق این شبه جزیره استراتژیک به روسیه شد نگرانی هایی را در خصوص ملحق شدن مناطق دیگری از شوروی سابق به خاک روسیه در میان تحلیلگران برانگیخته است.

وجود اختلافات گسترده مرزی و قلمرویی در میان جمهوری های شوروی سابق، رویکرد جدید ولادیمیر پوتین به جهان، ضعف یا تغییر اولویت های سیات خارجی آمریکا و اشتباهات محاسباتی اتحادیه اروپا می تواند دلایلی باشد که این نگرانی ها را درمیان تحلیل گران تقویت می کند.

هر از چندگاهی اظهارات و موضع گیری هایی از درون روسیه نیز به شدت این نگرانی ها دامن می زند.
شاید تازه ترین این اظهارات را بتوان به موضعگیری جنجال برانگیز ولادیمیر ژیرینوفسکی دبیرکل حزب لیبرال دموکرات روسیه درباره قره باغ و دیگر اراضی شوروی سابق مربوط دانست. جاییکه او با صراحت صحبت از الحاق سایر سرزمین های از دست رفته شوروی سابق به خاک روسیه سخن گفت و مشخصا راه حل قره باغ را ملحق ساختن هر دو کشور ارمنستان و آذربایجان به خاک روسیه دانست.

ترسناک بودن اظهارات این مقام عالی رتبه سیاسی روسیه زمانی بیشتر می شود که او از مناطق دیگری بغیر از آذربایجان و ارمنستان سخن به میان می آورد و از امکان پذیر بودن الحاق همه مناطق شوروی سابق از جمله منطقه ˈدنسترˈ در کشور مولداوی به ترکیب روسیه اشاره کرده و می گوید همه اراضی شوروی سابق از طریق برگزاری رفراندوم و بطور داوطلبانه و بدون آنکه مورد اعمال زور و فریب قرار بگیرند می توانند به ترکیب روسیه بپیوندند.

وی از همه مناطق شوروی سابق خواسته است که به ترکیب روسیه بپیوندند و تاکید کرده است: این به نفع همه خواهد بود. برای همه دموکراسی، رفاه و امنیت را وعده می دهیم. در این صورت همه ما هر سال بهتر از گذشته زندگی خواهیم کرد. زیرا این اراضی متعلق به امپراطوری سابق روسیه و شوروی سابق است و ما 300، 400 و 500 سال با یکدیگر زندگی کرده ایمˈ.

این اظهارات منحصر به ژیرینوفسکی نیست. آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، میخائیل گورباچف نیز اظهارات داغ وآتشینی درباره همه پرسی مردم کریمه بعمل آورده و آن را جبران اشتباه دوران شوروی دانسته بود.

گورباچف، با اشاره به اینکه پیشتر کریمه تحت قوانین اتحاد جماهیر شوروی یا دقیق‌تر قوانین این حزب کمونیست بدون پرسیدن نظر مردم به اوکراین اعطا شده بود گفت: با انجام همه پرسی مردم تصمیم گرفته‌اند تا این اشتباه را تصحیح کنند و حالا به جای آنکه بر این مساله تحریم اعمال کنیم، باید آن را مورد تشویق قرار داده و از آن استقبال کنیم.

در چنین فضایی تحلیل روزنامه الریاض عربستان سعودی مبنی براینکه رئیس جمهور روسیه امیدوار است بخش هایی که از اتحاد جماهیر شوروی سابق جدا شده است دوباره به هم متصل کند، چندان بی ربط به نظر نمی رسد.
اگرچه این گونه تحلیل ها می تواند صرفا بازتاب نگرانی های بیش از اندازه برخی از فعالان و تحلیلگران سیاسی باشد اما در عین حال بازگو کننده احتمالات قابل تاملی نیز هست که البته محصور در چند روزنامه یا منطقه خاصی از دنیا نیست و حتی در داخل روسیه نیز قابل ردگیری است.

از جمله این تمایل که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه امیدوار است بخش هایی که قبلا از اتحاد جماهیر شوروی سابق جدا شده دوباره به هم متصل می کند.

علت اصلی ضعف آمریکاست؟
ضعف آمریکا نیز جایگاه مهمی در ارائه چنین تحلیل هایی دارد. آنها معتقدند روسیه به این ضعف پی برده و گمان می کند با توجه به قدرت اقتصادی و سیاسی که منشعب از انرژی و خلاء قدرت سیاسی قاهر در منطقه است و می توان آن را با قدرت نظامی تکمیل کرد شاید این رویا بعید نباشد که روسیه بتواند جای آمریکا را دست کم در این بخش از جهان بگیرد.

واشنتگن پست نیز در مقاله ای در تحلیل اوضاع سیاسی اوکراین به این نکته اشاره کرده و نوشته بود سیاست های اوباما در خاورمیانه به سمتی پیش می رود که از آن انتقاد می شود و این موضوع فاجعه آمیز زیانهای فراوانی به آمریکا وارد می کند.
با این همه تحلیلگران عرب خصوصا ارودگاه نزدیک به سعودی بیش از دیگران و حتی بیش از منتقدان داخلی اوباما به ضعف سیاست خارجی او اشاره و تاکید می کند که به نظر می رسد تا اندازه زیادی اغراق آمیز باشد.

این موضوع ریشه در نارضایتی شدید آنها از همراه نشدن آمریکا با طرح آنها در حمله نظامی به سوریه و سرنگون کردن بشار اسد دارد. روزنامه الریاض در تحلیلی در این خصوص می نویسد: اوضاع سوریه فروکش کردن هیبت آمریکا را مشخص نکرد، اما آنچه درکریمه رخ داد آزمایش مهمی برای اوباما بود که توانست هیبت آمریکا را بشکند. این در حالی بود که ناتو هشدار داده بود در صورت الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، پوتین در معرض تحریم های اقتصادی و سیاسی قرار می گیرد اما وی به این هشدارها توجهی نشان نداد و همگی به خوبی مشاهده کردیم که شرایط تغیر کرد بنابراین می توان دریافت نماد قدرت آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم که منجر به فروپاشی اتحاد جماهیر شوری شد، فروکش کرده است.

از نگاه این تحلیل گران روسیه با نفوذ جدید خود و برجسته شدن وجهه جهانی اش به عنوان قدرت بزرگ هنوز به معادله تساوی با آمریکا و چین تبدیل نشده است اما شاید ابهت و نفوذ خود را دوباره در اروپای شرقی و آسیای میانه بدست آورد زیرا پوتین امیدوار است بخش هایی که قبلا از اتحاد جماهیر شوروی سابق جدا شده است دوباره به هم متصل می کند و این رویا بعید نیست زیرا آمریکا ضعیف تر از گذشته شده است.

همپیمانی احتمالی چین و روسیه
نگرانی دیگری که وجوددارد اتئلاف روسیه و چین برای تشکیل محور جدیدی است که پرونده های آسیا و اروپا را اداره کنند. این نگرانی روزبه روز در حال گسترش است به ویژه اینکه گسترش جغرافیایی روسیه و امکانات متعددش برای هم پیمانی به عنوان دو بازیگر اساسی در جهان برای چین وسوسه انگیز شده است. سیاست آمریکا برای بقا مبتنی بر عقب نشینی از خاورمیانه نیست زیرا دیدگاه هم پیمانان آمریکا متفاوت از این موضوع است آنها بر این باورند که شکسته شدن عصا در چهره دو متخاصم یعنی آمریکا و روسیه نهفته است زیرا همچنان روسیه ابزار فشار علیه اروپای شرقی و غربی را در اختیار دارد و اگر استفاده از سلاح تحریم اقتصادی عنوان نبردهای آینده باشد مقوله جهانی بودن را می توان رد کرد بنابراین شرق و غرب در آینده وارد جنگی آمیخته با سیاست و اقتصاد خواهند شد.

با این همه وجود این نگرانی ها به معنی عملیاتی شدن و محقق شدن آنها نیست چرا که در این سو نیز روسیه با مشکلات عدیده ای از جمله اقتصاد شکننده، اختلافات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در داخل و مقاومت کشورهای هدفی که ممکن است مورد نظر روسیه برای بازپس گرفتن آنها باشد مواجه است. 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 346194

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • داود IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    24 29
    مردم آمریکا با انتخاب اشتباهشون از اریکه قدرت جا موندند...
  • علی IR ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    124 9
    باسلام شاید الان بهترین موقع باشه که ما نیز سرزمین های از دست رفته مثل اذربایجان تاجیکستان و.... اونایی که توی عهدنامه ترکمنچای از دست دادیم رو پس بگیریم
  • افشين IR ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    کسانی که می گویند همه پرسی کریمه باید در سطح ملی و کل اوکراین برگزار می شد و چون فقط در خود کریمه رفراندوم برگزار شده،بنابراین طبق مقررات بین المللی غیرقانونی است،به این سؤال اساسی پاسخ بدهند که مگر همه پرسی در مورد استقلال بحرین از خاک پاک ایران چگونه برگزار شد؟! مگر غیر از این بود که آن همه پرسی کذایی فقط در خود بحرین و با نظارت مستقیم انگلیس و سازمان ملل برگزار شد و مردم ایران کوچکترین نقشی در آن نداشتند؟! چرا غربیها آن زمان معترض نشدند؟! آیا این اسمش سیاست یک بام و دو هوا نیست؟!
    • بی نام IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
      25 9
      کار بد بده چه توسط روسیه باشه چه انگلیس و یا هر کشور دیگه. این چه نوع استدلالیه که اگه یه جا کار اشتباهی صورت گرفت اگه همون اشتباه جای دیگه هم صورت گرفت بگیم چرا اونجا شد اینجا نشه؟؟!!ما کاری به این چیزا نداریم روسیه زیاده خواهی میکنه و مطمئن باشین چوبش رو هم میخوره هرچند الان در ظاهر پیروز شده.
    • بی نام A1 ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
      43 7
      اگه صدام هم خوزستان رو اشغال می کرد و با یک همه پرسی کذایی ان را به خاک خدش ملحق می کرد ما قبول می کردیم؟
    • م ! A1 ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
      31 7
      همه مناطقی که از دست دادیم یه طرف...این بحرین یه طرف...واقعا زور داره..تا همین 40 سال پیشم جزئی از خاک ما بود.. حیف که دولت واسه اداره این 70 میلیون هم لنگ شدهو مدام زیر نویس میکنه ، یارانتون رو انصراف بدین تا همه چی گلستون بشه..!!!..وگرنه ارزوی هر ایرانیی برگشتن همه مناطق از دست رفته به خاک کشورمون بوده و هست...
  • بی نام A1 ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    15 17
    چرا آمریکا در سوریه مستقیم دخالت میکنه چیزی نیست روسیه کار بسیار خوبی کرده
  • بی نام EU ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    30 8
    باید بحرین رو پس بگیریم
  • امیررضا A1 ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    26 3
    با سلام اگه ما هم قدرت داشتیم حداقل مناطق فارسی زبان رو به خاک خودمون اضافه می کردیم دنیا دنیای زور هست. نه مذاکره !!
  • بی نام IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    15 11
    روسیه شاید ظرف سه سال گذشته چندین متحد قدیمی خود در خاورمیانه را ازدست داد و آخرین پایگاهش در سوریه نیز در حال ویران شدن بود و از دست دادن اوکراین شاید برای روسیه غیر قابل باور بود و در اوکراین مهمترین پایگاه اروپایش در کریمه را در خطر از دست دادن می دید و این امر باعث شدکه روسیه دست به اقدام بزند اما اقدامی بسیار ناشیانه که اعتبار چندین ساله خود را از دست داد و تمام متحدان خود را نیز در منگنه قرار داد . و غرب را نیز به اقدام آشکار علیه خود واداشت غربی که عملا" با رفتارهای روسیه کاملا" مخالف بود و دنبال بهانه بود تا اقدامی جدی در قبال رفتار روسیه انجام دهد. شاید مرگ هزاران انسان در سوریه روزی یقه روسیه را بگیرد و این ازدست دادن اعتبار اولین چیزی است که ما مشاهده می کنیم. باید منتظر باشیم !!
  • وطن دوست EU ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    36 5
    ما باید تحول اساسی در رفتار وافکارمان داشته باشیم وابتدا خودمان را قوی کنیم تا در آینده بتوانیم سرزمین های از دست داده مان را بدست آوریم
  • میلاد IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    9 4
    خوبه کمی منصف باشیم. و بی دلیل و بی جهت توجیه نکنیم. همه میدونن تو هر دوره و کشوری هر حکومتی مشکلات هست فساد هست خیلی چیزا هست. ولی مهم اینکه واقعا واسه رفع اونا چقدر تلاش کردن چقدر صادقن. هیچ کس نگفت امریکا گل و بلبل مسلما امریکا هم خیلی جاها اشتباه کرده مثل خودمون. ولی اینکه راحت یه اشتباه توجیه کنیم کار درستی نیست. تو قرن ۲۱ راحت یه کشور اشغال کنی همه پرسی بزاری ضمینه خاک خودت کنی ؟ کاری به امریکا ندارم ولی فکر کن اگه امریکا اینکارو میکرد تلویزیون ما چطوری نشون میداد. اگه یک بام دو هوا بده واسه همه بده. بشار اسد روزای اول تظاهرات مردمی رو با تانک سرکوب کرد شما هیچ کس حرفی نزد.ولی تو فلان کشور اروپایی سریع پوشش میدن. واقعا ما اجازه میدیم تو کشور ما خبرنگار خارجی همین کارو راحت انجام بده؟
  • بی نام A1 ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۵
    17 19
    روسیه به زودی شکست خواهد خورد و سرزمین کنونی خودش هم تکه تکه خواهد شد
  • بی نام IR ۱۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۹
    7 3
    تاریخ نشان داده زیاده خواه همیشه با شکست روبرومی شود . روسیه خودش را با دنیا برابر کرده .نمیشه نمیشه روسیه الان کوتوله است