محبوبه عمیدی: گوگل رؤیاهای بزرگی دارد و ایده «پردازش ابری» هم یکی از آنهاست. گوگل میخواهد نرمافزارهایی را به دنیای مجازی بکشاند تا کاربران، فارغ از دغدغه نصب و بهروز کردن آنها و فقط با استفاده از مرورگر اینترنتی، به کارها سر و سامان بدهند؛ عکس ویرایش کنند؛ محاسباتشان را انجام دهند؛ نوشتهها را با همفکری دوستانشان تصحیح کنند و خلاصه اینکه تمام ابزارهای مورد نیازشان را همیشه و همهجا در دسترس داشته باشند.
اما این رؤیای جاهطلبانه با سرعت و میزان دسترسی کاربران مناطق مختلف جهان به اینترنت چندان سازگار نیست. باید چارهای اندیشید و راهحلی پیدا کرد که بتواند این شکاف عمیق را بین اینترنت کمسرعت و همراه با قطعیهای مکرر و پردازش صرف در فضای مرورگرها پر کند و به همه کاربران، شانس برابری در استفاده از وبابزارها و نرمافزارهای آنلاین بدهد. ابزارهای آفلاین که بدون اتصال به اینترنت ارتباط شما را با فضای مجازی حفظ میکنند، پاسخ خوبی به این نیاز هستند.
آزمایشگاه گوگل و نسخههای آفلاین
آزمایشگاه گوگل از سال 2002 با هدف ارائه ایدههایی تازه و عملی به وجود آمده، شامل ابزارهایی است که هنوز آماده ارائه همگانی نیستند و برای بهبود نیاز به استفاده از بازخوردهای کاربران و نظرات آنها دارند.
خردادماه سال گذشته ، این آزمایشگاه چرخ دندههای گوگل، Google Gears، را به دنیا معرفی کرد که در حقیقت، افزونهای برای مرورگرها است و برای فراهمسازی دسترسی آفلاین به برنامههای اینترنتی مانند فیدخوان گوگل (گوگل ریدر)، فایلهای وورد و بهتازگی جیمیل و تقویم گوگل طراحی شده است.
این نرمافزار منبع باز به صورت رایگان عرضه شده و گوگل معتقد است که با عرضه این محصول، استانداردهای جدیدی را برای دنیای مجازی به وجود خواهد آورد.
خانمها و آقایان، جیمیل آفلاین بتا!
بعید میدانم اهل دنیای مجازی باشید و سرویسهای معروف گوگل را همانند جیمیل نشناسید. جیمیل، سرویس پست الکترونیکی رایگان گوگل با فضای 2.8 گیگابایتی برای همه کاربران است. اما گوگل این روزها در حال ارائه آزمایشی سرویسهای جدیدی است تا با دریافت نظرات و بازخوردهای کاربران از این نسخههای آزمایشی، نسخه نهایی سرویسها را در جیمیل ارائه کند.
آخرین سرویس آزمایشی جیمیل، آفلاین نام دارد. با فعال کردن این سرویس شما میتوانید بدون اتصال به اینترنت وارد محیط جیمیل شوید، نامهها را مرور کنید، به آنها پاسخ دهید و یا برای دیگران ایمیل بفرستید. امکان پاککردن و جابجایی نامههای رسیده نیز وجود دارد. شما تغییرات را انجام میدهید و بقیه کارها را به گوگل بزرگ میسپارید تا پس از اتصال به اینترنت، همهچیز را آنطور که باید، انجام دهد.
تقویم گوگل هم به زودی در اختیار مشتریان وبافزارهای این شرکت قرار خواهد گرفت، اما تغییر محتوای آن توسط کاربران در ابتدا ممکن نخواهد بود. اگر این امکان فعال شود، تمام کاربران امکان دسترسی به تقویم آفلاین گوگل را نیز خواهند داشت.
گوگل عمیقا به پردازش ابری معتقد است. اما گاهی شبکه در دسترس نیست و در این حالت است که سرویسهای مبتنی بر وب فعلی دیگر کارایی ندارند. نرمافزارهای آفلاین این مشکل را حل میکنند. نمونه ملموس این پدیده، مسافران پر مشغله خطوط هوایی است. دسترسی آفلاین به جیمیل راه تازهای را پیش روی این افراد قرار میدهد تا بتوانند با استفاده از وبافزارها به محتوای صندوق پست الکترونیکیشان دسترسی داشته باشند.
تد جکسون، مدیر محصولات جیمیل میگوید: «این محصول همان چیزی است که ما به وضوح نیاز به آن را حس میکردیم».
تلاش برای داشتن مشتریان بیشتر به معنی جذب کسانی است که از سرویسهای محبوب پست الکترونیکی همانند آوتلوک اکسپرس استفاده میکنند. گوگل و مایکروسافت با ایدههای متفاوتی پا به دنیا مجازی گذاشتند؛ ولی در رقابت تنگاتنگ فعلی بر سر بازار چند میلیارد دلاری، هیچ کدام از هزینه کردن برای دستیابی به سهم دیگری ابایی ندارد.
دیوید اسمیت، تحلیلگر مؤسسه گارتنر میگوید: « با اینکه خدمات جدید گوگل، آنرا برای مشتریان تجاریاش مطلوبتر ساخته، اما برای بسیاری از آنها استفاده از نسخه بتای این محصولات مشکل بزرگی به حساب میآید. مهم نیست گوگل چقدر خوب کار میکند؛ قانع کردن سرمایهگذاران برای استفاده از هر امکانی که نسخه آزمایشی باشد، کار سادهای نیست؛ حتی اگر سازندهاش گوگل باشد».
گوگل برای مشتریان تجاریاش تعهد کرده است به رضایت 99.9 درصد از وبافزارهای این شرکت که شامل جیمیل، تقویم گوگل و فایلهای گوگل است، برسند.
کامپیوترهای خانگی در برابر فضای آنلاین
اما مایکروسافت نیز عقبنشینی نمیکند. مجموعه نرمافزارهای اداری انحصاری این شرکت، مایکروسافت آفیس، اگر چه برای کامپیوترهای خانگی طراحی شدهاند؛ اما در کنارشان محیط کاری آنلاین این محصولات را نیز داریم که به کاربران اجازه میدهد فایلهای آفیس را به اشتراک بگذارند یا آنها را بهصورت آنلاین مشاهده کنند؛ البته ویرایش این فایلها در فضای مجازی ممکن نیست.
اما مدیران این شرکت اعلام کردهاند که نسخه آینده مایکروسافت آفیس (نسخه8) در داخل مرورگرها عمل خواهد کرد. میشود این طور گفت که هرقدر گوگل تلاش میکند با سرعت به سمت وبافزارها برود، مایکروسافت فضای محدود کامپیوترهای خانگی را ترجیح میدهد.
جکسون میگوید: « ما فکر میکنیم مرورگرها پلتفرمهای ایدهآلی برای وبافزارها هستند، به همین دلیل تمام نیرویمان را روی آنها متمرکز کردهایم. اما کاربران هنوز هم در سرعت و دسترسی به اینترنت محدودیتهایی دارند و ما میخواهیم این شکاف را پر کنیم».
گوگل، چرخدندهها را برای پوشاندن این شکاف خلق کرده است. حمایت بیشتر از تئوری چرخدندهها میتواند به شرکتهای دیگری مانند Zoho نیز که خدمات آفلاین پست الکترونیک و نرمافزارهای اداری ارائه میدهند، کمک کند.
البته این اولین بار نیست که امکان دسترسی آفلاین به جیمیل فراهم میشود. با نصب نرمافزارهایی مانند مایکروسافت آوتلوک اکسپرس یا موزیلا ثاندربرد هم میشود جیمیل را به صورت آفلاین در اختیار داشت؛ اما این اولین تلاش برای دسترسی به محتوای پست الکترونیک بدون استفاده از نرمافزارهای واسطه است.
قابلیتهای جیمیل آفلاین
جکسون میگوید: « ما میخواهیم جیمیل آفلاین، حضور در فضای مجازی را برای کاربر تداعی کند».
با استفاده از چرخدندهها، یک کپی از محتوای پست الکترونیکی کاربر بر روی کامپیوتر شخصی او نگهداری میشود. برای استفاده از این امکان، باید افزونه کوچک چرخدندهها بر روی مرورگرهای سازگار با آن نصب شود. واضح است که کاربران گوگل کروم نیازی به نصب این افزونه بر روی مرورگرشان ندارند.
جیمیل آفلاین پس از نصب، سرعت اینترنت را بهطور خودکار ارزیابی میکند. اگر سرعت دریافت اطلاعات خوب باشد، در حالت آنلاین باقی میماند و در غیر این صورت، تغییرات را به شکل آفلاین حفظ میکند تا با برقراری مجدد ارتباط، روند عادی کار را از سر بگیرد.
البته حالت دیگری هم وجود دارد! گاهی اینترنت شرایط متعارفی ندارد و مرتب قطع و وصل میشود. اینجا بهترین انتخاب، حالت flaky به معنای لایهلایه است. در این حالت با توجه به اولویتبندی کاربر برای انجام کارها، با هر بار اتصال اینترنت قسمتی از کارهای ذخیره شده انجام میشود.
جیمیل آفلاین قابلیت نگهداری همزمان دههزار ایمیل را دارد و هر زمان که مقدور باشد، آرشیو نامههای کاربر را بیهیچ تداخلی در سایر فعالیتهای آنلاین او، دریافت و نگهداری میکند.جکسون میگوید: «جیمیل بهطور اتوماتیک، نامههای جدید و تازه خواندهشده را جدا میکند و قابلیت تفکیک نامهها را هم بنا به انتخاب کاربر دارد.»
حتی جیمیل آفلاین هم کامل نیست !
طبیعی است که یک سرویس تازه، آنهم در سطح آزمایشی نقصهایی داشته باشد، اما اینکه به بعضی قسمتهای جیمیلتان دسترسی نداشته باشید، نوعی نقص محسوب میشود. در حالت آفلاین، امکان ایجاد آدرس جدید پیشبینی نشده و پیوستی هم نمیتوانید به نامههایتان اضافه کنید. اندی پالای، از اعضای گروه مهندسی جیمیل میگوید: «جیمیل آفلاین یک طرح تازه آزمایشی است، پس اگر با مشکلات کوچکی مواجه شدید که میبایست برطرف میشدند، لطفا شگفتزده نشوید.»
نظر شما