مهر نوشت:

6.5 میلیون نفر از جمعیت کشور در فاصله سال‌های 84 تا 92 بر تعداد افراد غیرفعال کشور افزوده شد و در حال حاضر 39.5 میلیون نفر از جمعیت کشور نه شاغلند و نه بیکار و با اینکه در سن کار قرار دارند اما در توسعه کشور نقشی ندارند و صرفا مصرف کننده‌ هستند.
بررسی آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمارایران در سال های گذشته نتایج عجیب و در عین حال تامل برانگیزی از وضعیت فعالیت اقتصادی و اشتغال در ایران ارائه می دهد به نحوی که تا پایان سال گذشته (آخرین آمار ارائه شده توسط مرکز آمار ایران) چیزی بیشتر از 39 میلیون و 500 هزارنفر از جمعیت کشور اساسا در محاسبات و آمارهای تخصصی وارد نشده اند و به عبارتی نه شاغل هستند و نه بیکار.

این گروه بزرگ از جامعه که تقریبا 2 برابر کل جمعیت فعال کشور را تشکیل می دهد قدرت کوچکترین اثرگذاری را در تولید، توسعه و پیشرفت کشور بر اساس آمارهای ارائه شده ندارند و کاملا متکی به حدود 24 میلیون نفری هستند که امروز جزو جمعیت فعال اقتصادی کشور محسوب می شوند.

39.5 میلیون نفر نه شاغلند و نه بیکار!

تامل برانگیزتر اینکه طبق تعریف مرکز آمار ایران، بخشی از جمعیت فعال کشور نیز ممکن است بیکار باشند و تنها به دلیل قرار داشتن در سن کار جمعیت فعال خوانده می شوند. تعریف مرکز آمار از جمعیت فعال این است: تمام افراد 10 ساله و بیشتر (حداقل سن تعیین شده) که در هفته تقویمی قبل از هفته آمارگیری (هفته مرجع) طبق تعریف کار، در تولید کالا و خدمات مشارکت داشته (شاغل) و یا از قابلیت مشارکت برخوردار بوده اند (بیکار)، جمعیت فعال اقتصادی محسوب می شوند!

همچنین طبق تعاریف ارائه شده، سن کار در ایران بین 10 تا 65 سال است و یا دستکم آمارها از این گروه سنی ارائه می شود. در عین حالی که دولت ها در سال های گذشته از اشتغال زایی میلیونی سخن گفته اند و همواره آمارهای گوناگونی نیز در این زمینه ارائه شده است، اما گزارشات مرکز آمار ایران نشان می دهد که نرخ مشارکت اقتصادی در سال 92 نسبت به سال 84 به میزان 3.4 درصد کاهش یافته است.

کاهش نرخ مشارکت اقتصادی نشان دهنده افزایش تعداد انصراف دهندگان از ورود به بازار کار؛ همچنین افزایش تعداد زنانی که از پیدا کردن شغل ناامید شده اند و یا نشان دهنده انصراف موقتی گروه هایی از جامعه است که به جای ورود به بازار کار ترجیح داده اند دوباره به دانشگاه بروند.

از سوی دیگر، در جمعیت حدود 24 میلیون نفری فعال اقتصادی کشور در سال گذشته زنان خانه دار، سربازان، دانشجویان و دانش آموزان نیز وجود دارند که جزو جمعیت فعال اقتصادی کشور محسوب شده اند. در فاصله سال های 84 تا 92، بر تعداد جمعیت غیرفعال کشور (نه شاغل و نه بیکار) 6 میلیون و 500 هزارنفر افزوده شده است و این موضوع به این معنی است که در 8 سال گذشته به جای افزایش تعداد گروه های شاغل و فعال اقتصادی، 6.5 میلیون نفر به جمعیت غیرفعال پیوسته اند!

افزایش 6.5 میلیون نفری جمعیت غیرفعال

کارشناسان بازار کار می گویند از دلایل کاهش نرخ مشارکت اقتصادی، ناامیدی و مایوس شدن بخشی از جوانان از یافتن یک شغل مناسب است که طی آن بخشی از زنان و مردان دستکم به صورت موقتی قید یافتن شغل را زده اند که این مسئله به صورت بالقوه به زیان کشور خواهد بود چون بخشی از جمعیت و توان میلیونی کشور به جای مشارکت در تولید و توسعه، در سرگردانی به سر می برند و امکان هیچگونه استفاده ای از توان و انرژی آنها وجود ندارد.

طبق آمارهای موجود، نرخ مشارکت اقتصادی زنان همواره کمتر از مردان بوده است که این موضوع به ورود کمتر زنان به فعالیت های اقتصادی و همچنین وجود فضای نابرابر رقابتی در بازار کار برای تصاحب یک فرصت شغلی از سوی زنان و یا مردان بر می گردد. به بیان ساده تر، به دلیل مردسالار بودن بازار کار ایران؛ تمایل و گرایش کارفرمایان به جذب نیروی کار مرد نیز به مراتب بیشتر از جذب نیروی کار زن است.

به صورت کلی، نرخ مشارکت مردان از 64.7 درصد در سال 84 به 63 درصد در پایان سال 92 کاهش یافته و در این بخش نرخ مشارکت زنان نیز از 17 درصد سال 84 به 12.4 درصد نزول داشته است. در عین حال، نرخ مشارکت اقتصادی چه برای مردان و چه زنان در فاصله 8 سال گذشته کاهشی بوده که نشانه های خوبی از امکان رونق اقتصادی و یا استفاده از ظرفیت های جدید نیروی انسانی در تولید و توسعه نیست.

طبق آمارهای ارائه شده، بر جمعیت فعال کشور (اعم از شاغل و بیکار) در فاصله سال های 84 تا 92 تنها 600 هزار نفر افزوده شده که شامل گروه های بیکار و شاغل می شود. علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اخیرا اعلام کرده است مرکز آمارایران اشتغال ایجاد شده در دوره 84 تا 92 را سالیانه تنها 75 هزار فرصت شغلی اعلام کرده و هرگز خبری از ایجاد میلیون ها فرصت شغلی نبوده است.

 

جدول وضعیت نرخ مشارکت - تعداد شاغلان و افراد غیرفعال کشور از 84 تا 92

تعدادبیکاران(میلیون‌نفر) جمعیت‌غیرفعال(میلیون‌نفر) جمعیت‌فعال(میلیون‌نفر) نرخ‌مشارکت‌اقتصادی(درصد) سال
2.6 33.3 23.2 41 1384
2.6 34.5 23.4 40.4 1385
2.5 35.5 23.5 39.8 1386
2.4 37.2 22.8 38 1387
2.8 37.3 23.8 38.9 1388
3.2 38.3 23.8 38.3 1389
2.8 39.8 23.3 36.9 1390
2.9 39.8 24.1 37.7 1391
2.5 39.5 23.8 37.6 1392

 

 

 

17231

کد خبر 354080

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    19 0
    عزیزم اونی که بیکار هستش ازخوشی که بیکارنیست.؟؟؟ یه شغل درست ودرمون هم که نیست که اینده داشته باشه اگه هم باشه واسه ازمابهترون هستش عزیزم
  • واقع بین باشیم A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    11 0
    طبق قانون جمهوری اسلامی ایران، کار کردن وظیفه مرد است. اوست که باید نفقه پرداخت کند اوست که باید مخارج زندگی را تامین کند و همچنین او باید منزل مناسب برای خانواده اش تامین کند پس طبیعی است که اکثریت شاغلین مرد باشند. در این مملکت یک زن می تواند از شوهر خود به خاطر ندادن نفقه شکایت کند اما هیچوقت یک مرد نمی تواند به خاطر کار نکردن زنش از او شکایت کند کار کردن چه در داخل منزل و چه بیرون از منزل. پس لطفا برای نوشتن مطالب سایت به صورت فمنیستی عمل نکنید.
  • احد IR ۰۷:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    5 0
    با45هزارتومان نان خالی هم تا سر برج کفاف نمیده چه برسه که گاهن اب هم بخوری اگه میخواهید یارانه را قطع کنید دنبال بهانه خوب بگردید زمان امام نمایندگان از هر طبقه اجتماع بودند باسوادوبیسواد نه مثل امروز همه دکترباشن وفکرکنن همه بالای یک میلیون درامد دارن ازقدیم گفتن سیر از حال گرسنه خبر نداره
  • عباس A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    4 0
    من باید هزینه همسر و فرزندانم را تهیه نمایم دکترا دارم و تدریس می کردم اما خانمها که رشد علمی کردند تدریس به آنها واگذار شد و من الان فقط کار تحقیقاتی شخصی و بدون در آمد انجام می دهم. به شکل رسمی و در آمد زا در هیچ جایی مشغول نیستم
  • محمد IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    4 0
    اخه کسی که این گرارش راتهیه کرده بایدبه این نکته هم اشاره کندکه استخدام وکاروجودندارد ودرضمن یارانه موجب بیکاری نیست بلکه حق ملت است چه غنی باشدچه فقیر درضمن کل مبلغ این یارانه هزینه یک روزصبحانه خانواده هست و...
  • بی نام A1 ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    4 0
    کشورهای پیشرفته دنیا دارن به مردمشون یارانه میدن.چه ربطی داره؟اونا هم اینقدر بیکار دارن؟وقتی ارز رو آقا زاده ها بالا و پایین میکنند و اعتبار بازار رو میارن پایین باید اینطور هم بشه.
  • خودکرده را تدبير نيست A1 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    3 0
    چر ت و پرت مثل خيلي از آمارهاي ديگتون خبر آنلاين
  • مصطفی IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    3 0
    ماشاالله و الحمد که دیگه این تبلیغات رسانه برونی نیست که ادعا باشه یه روز میرسه که جنوب سودان و اتیوبی نیز برای ما کمکهای جیره ای خیرات می کنند
  • ناشناس IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    8 0
    این آمارها دروغند.پول یارانه فقط برا قبوض آب وبرق وگاز وتلفن کفایت نمیکنه.فحالا فکرشو بکنید قیمت کالاهای اساسی چقد بالاست؟قیمت اکیلوگوشت؟قیمت ویزیت پزشکان...
  • بی نام A1 ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    15 0
    بیکار تو ایران بالای 50 درصده . این مرکز آمار و اینا هم ولشون کنین . حرف مفت زیاد میزنن .
  • بی نام DE ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    15 0
    خجالت آوره این همه منابع داریم ولی کار نداریم
  • اصغر A1 ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    9 0
    رو را بروم می گویند 40 میلیون کار نمی کند مسئولین مانند کبک سرشان را کردند تو برف کدام کار بابا چرا نمی فهمید وضع مملکت خیلی خراب است بیدار شوید ای مسئولین داخل غار کهف
  • بی نام A1 ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    3 3
    اولا نصف جمعبت را زنان تشکیل می دهند که در ایران حدود دوسومشان کار نمیکنندحدود 25 ملیون. میماند نصف جمعیت که مربوط به مردان است و بخشی از آنها را کودکان و پیرمردان تشکیل می دهندحدود 15ملیون. آمار زیاد هم غیر منطقی نیست.
  • بی نام IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    10 0
    تبريك به مسئولان ٨ سال گذشته كه چه بلاى سر اين مملكت اوردن.
  • محمدحسن A1 ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    5 0
    طبق قانون کار کسی که تو طول هفته دو ساعت بره سرکار شاغل حساب می شه حال شما هم طبق این معیار حساب کردید تعداد بیکاران رو
  • امیرحسین A1 ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    13 0
    در واقع حداقل 43 میلیون بیکار داریم
  • س ر م A1 ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    6 0
    الان به نظر شما باقالي فروش رو گاري و نمكي و فالگير و دادزن يا لبوفروش شاغلن ؟؟
  • بی نام DE ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    3 0
    کاش به جای مانور بر روی افزایش جمعیت کمی هم به این آمارها نگاه کنند و شرمنده شوند.
  • شهره IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    9 0
    در کشوری که نفت و گاز و معدن و ثروت های بسیاری که داریم چرا اینهمه بیکار داریم؟ واقعا متاسفم. مغزم سوت کشید. 8 سال احمدی نژاد پول مملکت را به کشورهای دیگر مثل ونزوئلا داد و اختلاسها و دزدی ها شد و کسی صدایش در نیامد . وای خدایا به کی پناه ببریم . از اینهمه جوانان آرزو به دل.
  • بی نام FI ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    2 0
    مطلبتان اصلا مفهوم نبود
  • علی علیزاده A1 ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    5 0
    lمن خودم یکی از اخراجیهای سال1391 هستم که علیرغم تبلیغات دولتها تا به حال کار پیدانکرده ام و باز نشسته ها با حقوق کم استخدام کارخانه شده و مارا از کار بیکار میکنند من 17سال در کار سخت وزیان اوردر ارتاویل تایر اردبیل کارکرده ام وحالا که ریه وگوشهایم خراب شده اداره کار هیچ حمایتی از بنده نکرد وبا نام اتمام قرارداد اخراج شده ام در حالی که در کار خود تجربه و سواد کافی را هم دارم و کتابی از بنده به چاپ رسیده واقعا ناراحت میشوم که عمرم واطلاعات و تحقیقاتم همه در خانه از بین میرود در حالی که خداوند یک مغز استثنایی در رشته هیدرولیک پنوماتیک بمن داده بجای خدمت منتظر کمک شده ام ان طرف نیز مسئولین میگویند فلان کار راکردیم .......... متاسفم
  • بی نام A1 ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    3 0
    سه میلیون نفر از جمعیت جوان و میانسال ما به خاطر غیبت سربازی در محرومیت اجتماعی زندگی می کنند. بعد مسئولان دنبال افزایش جمعیت هستند.اول قدر داشته هایتان را بدانید و از انها استفاده کنید سپس به فکر افزایش جمعیت باشید حداقل از این 3 میلیون نفر نصف انها مجرد هستند و به خاطر محرومیت های اجتماعی حاضر به ازدواج نیستند. یا ان دسته هم که ازدواج کرده اند . حاضر نیستند بچه دار شوند
  • الناز از شیراز IR ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۲/۱۹
    10 0
    درست است.من در خانواده ای زندگی میکنم که پدرم با یک ماشین پکیده تاکسی باید خرج چهار دختر بیکارش را بدهد که دو تای انها لیسانسه حقوق دارند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین