سمیه علیپور: گسترش دامنه طرح موضوع دلواپسی از سوی دلواپسان و رسیدن آن به عرصه فرهنگ و هنر از یک سو و از سوی دیگر حساسیت بالایی که همواره نسبت به این عرصه وجود داشته، موجب میشود، نگرانی نسبت به آسیب دیدن حوزه فرهنگ و هنر و در اصل گرایش به سمت محافظهکاری در این زمینه به وجود آید.
این نگرانیها، اما از نگاه سیدمحمد بهشتی چندان وارد نیست. بهشتی از مدیرانی است که سالها در عرصههای مختلف فرهنگی و هنری فعالیت داشته و در جایگاه مدیر به عنوان چهرههای محبوب شناخته شده است.
او که براساس سالها تجربه و شناخت خود از حوزه فرهنگ و هنر و انتقادهای مختلفی که به این عرصه وارد شده، صحبت میکند، معتقد است، دلواپسی، دلواپسان اصلا متوجه دولت نیست، بیشتر متوجه موقعیتهای خود افرادی است که در این جایگاه قرار گرفتهاند و خودشان را با این عنوان معرفی کردهاند.
بهشتی در گفتو گویی با خبرگزاری خبرآنلاین، درباره نگاه خود به موضوع دلواپسان و دغدغههای اصلی آنان صحبت کرد.
آقای بهشتی از نظر شما در دولت جدید اتفاقی در حوزه فرهنگ و هنر افتاده و یا رویه نو و تازهای اتخاذ شده است که برخی نسبت به وضعیت موجود ابراز دلواپسی کردهاند؟
واقعیت این است که اتفاق جدیدی نیافتاده. به نظر من آنان در اصل نمیدانند دلواپس چی هستند و یا شاید در اصل میدانند که دلواپس چه هستند، اما نگرانی خود را نسبت به موضوع دیگری مطرح میکنند تا در اصل آن دلواپسی خود را پنهان کنند.
به نظر شما آنان دلواپس چه هستند؟
آنها دلواپس آشکارتر شدن دم خروسیاند که در حال حاضر نیز آشکار است. بر همین اساس آنها حقیقتا حق دارند دلواپس باشند. آنها دلایلی برای دلواپسی دارند، اما این موضوعات اصلا ربطی به فرهنگ و هنر ندارد. در دولت قبلی خیلی از اتفاقاتی که در حال حاضر هم میافتد، میافتاد، اما هیچکس ابراز دلوپسی نمیکرد. اصلا این افراد دلواپس دین و ارزشها و اعتقادات مردم نیستند. این موضوع کاملا واضح است و همه آن را میفهمند. مردم و مسئولان متوجه آن هستند، وضعیت ملموس است همه این موقعیت را درک کردهاند.
تمامی کسانی که به عنوان دلواپس گرد هم می آیند، به اعتقاد شما به یک اندازه از موضوع و وضعیت درک و دریافت دارند، یا گروهی صرفا پیرو نظرات و صحبتهای گروه دیگر هستند؟
من کل این جریان را مثل نمایشنامهای میبینم که متاسفانه این آقایان نقش منفی را پذیرفتهاند. به نظر من این کار آنان از خود گذشتگی زیادی نیاز دارد. تعدادی از آنان از روی ناآگاهی و گروهی هم از روی آگاهی در این گروه گرد آمدهاند. به هر حال هر صحنه و بازی نیازمند یک نقش منفی است و خب این بار نقش منفی را این گروه برعهده گرفتهاند.
این را نمایشنامهای میدانید که در فضای کل کشور مشاهده میشود؟
همین طور است، این وضعیت فضای عمومی کل کشور را در بر گرفته است.
خاستگاه این افراد را چه میدانید؟
به نظر من اینها آلت فعل آن تعزیهگردانان اصلی هستند. آنان خودشان موجودیت مستقلی ندارند، اما در میانشان کسانیاند که حقیقتا امکانات را تصاحب کردند و رانتهایی را منحرف کردند، آنان تعزیهگردانان اصلی هستند. آلت فعلها گاهی از روی آگاهی و گاه ناآگاهانه خود را در این شرایط قرار میدهند.
آنچه موجب نگرانی میشود، محافظهکار شدن دولت در پی انتقادها و هجومهاست.
مسلما دولت نباید محافظه کار شود. اتفاقا دولت باید اینها را دلواپستر کند، هرچقدر دولت نسبت به واقعیتها، توجه بیشتری داشته باشد و روی فساد مالی و رانتهایی که استفاده کردند تمرکز کند و موقعیتهایی که آنان تصرف کردهاند به نمایش بگذارد، آنان دلواپستر میشود و این نیازمند حضور قدرتمند دولت و خودداری آن از گرایش به سمت محافظهکاری است.
رویهای که وزیر فرهنگ و ارشاد تاکنون در مواجهه با این مسائل پیش گرفته است را چطور میبینید؟
او از وقتی که مسئولیت را برعهده گرفته تاکنون مجموعا خوب عمل کرده است. آهسته و پیوسته مسیر خود را پیش میرود و اتفاقا باید به همین ترتیب هم ادامه دهد.
سئوال آخرم این است که، آقای بهشتی آنان که نام خود را پای عنوان دلواپسان میگذارند، به نظر میرسد، در تلاشند وضعیتی که در دوره ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی برای ارشاد به وجود آوردند، تکرار کنند. به نظرتان وضعیت کنونی میتواند به آن شرایط منجر شود؟
معمولا هر وضعیتی وقتی تکرار میشود از حالت تراژیک به حالت کمدی تبدیل میشود.
57243
نظر شما