۰ نفر
۱۸ تیر ۱۳۹۳ - ۰۷:۰۶
برای ماندن نخبگان چه باید کرد؟

سورنا ستاری*

به گذشته می‌اندیشم، به سال‎های دور دانشجویی، دغدغه‌های آن‌روزها را به خاطر می‌آورم، دغدغه‌هایی شبیه دلواپسی‌های دانشجویان ممتاز دانشگاه صنعتی شریف امروز. «بمانیم یا برویم؟»، این سوال مشترک دو نسل دیروز و امروز این دانشگاه است.

آن زمان، جایی به عنوان بنیاد ملی نخبگان نبود. پیشرفت‎های علمی کشورهمچون امروز چشم‌گیر نبود، دانشگاه‌ها، مراکز علمی، پژوهشی، کارخانجات و زیرساخت‌های صنعتی قوت کنونی‌شان را نداشتند.

پزشکی و پژوهش علمی مثل حالا توانمندی به دست نیاورده بود. در حوزه اساتید هم، وضعبت همچون امروز نبود؛ شمار کمی از استادان با بخش صنعت قراردادهای پژوهشی بسته بودند، همه چیز در عرصه علمی، محدودتر از امروز بود. اکنون اما بسیاری از زیرساخت‌ها در کشور تغییر کرده است. بنیاد ملی نخبگان داریم، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داریم. طرح‌ها و لوایح بسیاری در حوزه علم و فناوری تصویب و ابلاغ شده است.

راس نظام نگاه ویژه به پیشرفت علم در کشور دارد. اقتصاد دانش بنیان و تجاری سازی فناوری در حال فرهنگ شدن است. شرکت‌های دانش بنیان در حال توسعه‌اند، صندوق نوآوری و شکوفایی را احیا کرده‌ایم. مفاهیم جدید در اقتصاد ایران شکل گرفته، اقتصاد دانش بنیان فصل تازه ای در اقتصاد نفتی بوجود آورده است، از حدود 8 ماه پیش که مسئولیت بنیاد نخبگان را بر عهده گرفتم تلاش بر این بود تا برای بنیاد ملی نخبگان تعریف و جایگاهی برای فضای معاونت علمی مشخص شود. با این کار دامنه شناسایی نخبگان در آئین‌نامه‌های جدید گسترش می یابد و شمول مختصات این جامعه وسیع تر می شود.

از این پس تمرکز ما بر روی توانمندسازی نخبگان و استعدادهای برتر خواهد بود. توانمندسازی، منافاتی با تحصیل این افراد در خارج از کشور ندارد، بلکه از حضور نخبگان و استعدادهای برتر در دانشگاه های معتبر دنیا حمایت هم می کنیم. می خواهیم مسیر این کار از گذرگاه‌های بنیاد باشد.

اعزام نخبگان توسط بنیاد یکی از آرزوهای دیروز ما است که امروز تحقق می یابد. اما سوالی در اینجا از نخبگان می پرسم. «با مهاجرت همه مشکلات حل می شود؟» من به عنوان دانشجوی دیروز دانشگاه صنعتی شریف، می گویم: «نه».

به همین خاطر تلاش می کنم بیشترین امکانات در بنیاد ملی نخبگان برایشان فراهم شود، تا نگاهی به آن سوی مرزهای دوخته نشود. بنابراین برنامه های موثری در معاونت علمی داریم که در آینده نزدیک اثربخش خواه شد. ساختار و سازمان بنیاد نیز در حال برقراری ارتباط بیشتر و موثرتر با مخاطبانش است. نخبگان باید این بنیاد را از آن خودشان بدانند تا ارتباط دو سویه برقرار شود، چرا که ما در عرصه های مهمی همچون شرکت های دانش بنیان به همراهی آنان نیازمندیم. نظرات نخبگان در اصلاح فعالیت این شرکتها بسیار موثر است.

بیان یک نکته دیگر هم ضروری است؛ «ایجاد اشتغال برای نخبگان». شرکت های دانش بنیان با حد استانداردها فاصله دارند. جذب نخبگان در این شرکت ها، به استانداردسازی‌شان کمک خواهد کرد. در اینجا با قاطعیت می گویم که رویکردمان در جذب و ایجاد شغل برای نخبگان باید تغییر کند، بهترین راه نیز توانمندسازی آنان است.

نخبگان و استعدادهای برتر این سرزمین، اطمینان داشته باشند که یکی از مهمترین دغدغه‎های مسئولان ایجاد اشتغال برای آنان است و همه امکانات کشور برای رسیدن به این هدف بسیج شده است. امیدوارم جای هیچ نخبه ای در ایران سربلند و پیشرفته فردا خالی نباشد.

 معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان 

منبع: ماهنامه سرآمد

46

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 364394

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۸
    20 0
    نخبگان و استعدادهای برتر این سرزمین، اطمینان داشته باشند که یکی از مهمترین دغدغه‎های مسئولان ""ایجاد اشتغال برای آنان"" است خوب همین یک جمله برای رفتن کافیه
    • رتبه برتر کنکور IR ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۸
      15 0
      گل گفتی. ولی فکر نکنم از هر هزار نفر یکی منظورتو بفهمه.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۸
    12 0
    برای اینکه نخبه ها بمونن میدونید چیکار باید کرد؟؟ جواب : باید مملکت رو دو دستی تحویلشون داد و دستشون رو هم بوسید و سپس از زندگی در جامعه شایسته سالار و کشور آباد و پرنعمت لذت برد همون کاری که اروپا و آمریکا خیلی وقت پیش به این نتیجه رسیدن و آسیایی ها هم از این دستورالعمل استفاده میکنند و دارن نتیجشو میبینن منتها اینجا قضیه منافع گروه های مافیایی در میونه ولی با این حال زحمات جناب آقای ستاری قابل تقدیره.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۸
    7 0
    آقای دکتر عزیز: دیروز بنیاد نخبگان و دهها نهاد بوروکراتیک دیگر نبود. تعداد اساتید و دانشجویان اسمی بسیار کمتر از زمان حال بود. تعدادی کاغذ به نام مقاله که هر کدام میلیون ها تومان هزینه در برداشته، به اسم تولید علم و دلخوشکونک مسئولین وجود نداشت. و خلاصه دیروز یک دیپلمه انسان شریف، کاردان، کار آمد، متعهد و مسئولیت پذیر بود ولی امروز دهها نفر به نام استاد و دانشجو و نخبه کاغذی و مدرکی داریم که بسیاری از آنها یکصدم کارایی آن دیپلمه را هم ندارند. خلاصه دیروز صداقت و درستی بود ولی امروز دروغ و نیرنگ جامعه علمی و پژوهشی کشور را فراگرفته است و تا وقتی صداقت به محیط علمی برنگردد از دست شما که هیچ از دست هیچ سیاست کاری هم کاری بر نمی آید
  • بی نام IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۸
    7 0
    استاد ارجمندُ جناب ستاری منم دانشجوی شریفم اما وقتی می بینم باید بعد تحصیلم ۲ سال عمرم رو به بطالت بگذرونم و کلاغ پر برم و بشم نگهبان گلدون معلومه که میرم یه جایی که قدرمو بدونن، معلومه می رم جایی که بتونم تحصیلم رو ادامه بدمِ، معلومه میرم یه جایی که بعد تحصیلم مثل بدبختا تو مصاحبه های کاری سکه یه پولم نمی کنن. استاد بزرگوار من بعد تحصیلم اینجا اگه بمونم رسما بیچاره ام، می دونی چرا؟ به خاطر اینکه حقوقم در بهترین حالت ماهی ۶۰۰ ۷۰۰ هزاره. خونه ندارم. اما وقتی میرم اونجا بهم فاند می دن. شما هم این کارو می کنید؟؟ اگه شماها حاضرید به جای طلا گرفتن سر تا پای ورزشکارا و هنرپیشه ها، یه رقم خیلی کوچیک هر ماه به من بدید، سربازی رو هم از این شکل تاسف بارش خارج کنید، آره، اونوقت می مونم