سود میلیونی در حاشیه پیاده‌رو/ گزارشی از یک کسب و کار زیرزمینی

بازار افست کتاب‌ها همچنان داغ است. سوداگرانی که حاصل زحمت نویسنده را بدون هیچ هزینه اضافه‌ای به جیب می‌زنند.

محمدرضا رستمی: هر جا که رفت و آمد باشد و فرصتی برای درنگ عابران پیاده، بساط‌شان را پهن می‌کنند. فرقی نمی‌کند که حاشیه پیاده‌رو خیابان انقلاب باشد یا بلوار کریم‌خان زند. مهم یک متر مربع جای مناسب است و کتاب‌هایی که نمی‌توانند به پشت ویترین کتابفروشی‌ها راه پیدا کنند. اما افست می‌شوند و به راحتی آب خوردن سر از گوشه و کنار شهر در می‌آورند.

اوایل بساط کتاب‌های افستی فقط محدود به حاشیه خیابان انقلاب بود، درست روبروی کتابفروشی‌هایی که محصولات رسمی بازار کتاب ایران را دست مشتری‌ها می‌دادند. اما حالا همه جای شهر هستند. از درکه و دربند گرفته تا اطراف ترمینال‌های مسافربری.

در بساط‌شان همه جور کتابی پیدا می‌شود. از مجموعه آثار صادق هدایت تا کتاب‌هایی در مورد علوم غریبه. کسب‌وکارشان رونق زیادی دارد، روز به روز هم تعدادشان زیاد می‌شود و هم کمیت و کیفیت کتاب‌های‌شان بالا می‌رود.

خودشان می‌گویند ما فروشنده‌ایم، کتاب را می‌خریم و می‌آوریم گوشه خیابانی، جایی بساط می‌کنیم. راست هم می‌گویند، آنهایی که بساط می‌کنند فقط فروشنده هستند. کتاب‌ها را کسان دیگری تولید می‌کنند، کسانی که شم اقتصادی قوی دارند، بازار کتاب را می‌شناسند و می‌دانند چه کتاب‌هایی توقیف شده، چه کتاب‌هایی چاپ نمی‌شود و عابرانی که در پیاده‌روها قدم می‌زنند چه کتاب‌هایی را دوست دارند؟

سرمایه‌گذاری کم، سود زیاد

کسب و کار زیرزمینی در حوزه کتاب راحت‌تر از راه انداختن یک انتشاراتی یا کتابفروشی‌ست. نه سرقفلی و کرایه آنچنانی نیاز دارد و نه پروسه دریافت مجوزهای لازم برای فعالیت‌ به عنوان ناشر و کتابفروش. اول باید جای دنجی با کرایه پایین پیدا کرد. حاشیه شهر که باشد فبها المراد.

بعد فقط یک دستگاه چاپ نیاز هست و یک کارگر. دستگا‌ه‌های چاپ سه نوع هستند، ریکو، ریسو و آفیشو. ریکو حالا تقریبا از بورس خارج شده چون قطعاتش پیدا نمی‌شود و تعمیرش سخت است. اما یک دستگاه ریسوی ۳۸۰۰ که A3 می‌زند را می‌شود حدد ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خرید.

آفیشو گران‌تر است، مدل ۱۰۵۵ آن بین ۷ تا ۸ میلیون تومان قیمت دارد. دستگاه را خیلی راحت می شود خرید. خرید و فروشش نه جرم است و نه کسی می‌تواند ثابت کند که خریدار این دستگاه را با چه نیتی می‌خرد.

دستگاه که خریداری شد، می‌ماند یک کارگر ساده که تا دلت بخواهد هست. کارگر ساده چاپچی برای هر فرم کتاب بین ۲ تا ۲/۵ تومان دستمزد می‌گیرد. هر چه بیشتر کار کند، بیشتر گیرش می‌آید. صحافی کتاب‌ها هم کار زیادی ندارد. هر کتاب بستگی به قطرش بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ تومان صحافی‌اش برای تولیدکننده آب می‌خورد.

تیراژ کتاب‌ها در بازار زیرزمینی هم بستگی به فروش آنها دارد، مثلا تیراژ هدایت بالاست. «عایشه بعد از پیغمبر» به راحتی آب خوردن فروش می‌رود. کتاب‌های گلشیری هم پرفروش هستند، مخصوصا «جن‌نامه».آثار شریعتی، شجاع‌الدین شفا، علی دشتی در کنار ترجمه بهمن فرزانه از «صد سال تنهایی» مشتری‌های زیادی دارند.آثار کلاسیک فارسی هم در این بساط‌ها پیدا می‌شوند. کلیات عبید زاکانی، شاعر و طنزپرداز، کلیات میرزاده عشقی شاعر دوره قاجار و ... از جمله کتاب‌های موجود در بازار افست ایران است.

هر کتاب یا مجله‌ای که در بازار نایاب می‌شود، با فاصله‌ای ده روزه سر و کله‌اش در بساط‌ها پیدا می‌شود. مثل رمان آخر مارکز «خاطره دلبرکان غمگین من» بلافاصله پس از ممنوع‌الچاپ شدن یک جای ثابت برای خودش در بساطی‌ها پیدا کرد.

در بازار زیرزمینی کتاب از حق‌التالیف و مابقی مسائل خبری نیست، تولیدکننده فایل کتاب را یا از روی اینترنت دانلود می‌کند یا می‌دهد دست یک تایپیست که با ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان یک کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای را تایپ می‌کند.

قیمت تمام شده برای چاپُ صفحه‌ای ۲ تا ۳ تومن است. یعنی چاپ یک کتاب ۲۰۰ صفحه‌ای برای تولیدکننده بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ تومان آب می‌خورد اما این کتاب تا به دست بساطی برسد رقمش بالا و بالاتر می‌رود. با اضافه کردن رقم صحافی، حمل و نقلُ کرایه مکان و آب و برق و تلفن  این قیمت اندکی بالاتر می رودُ اما باز هم فاصله زیادی با قیمت هایی دارد که فروشنده ها \ای بساط از مشتری هایشان می گیرند.

پای بساط هم که قیمت‌ها مثل همه جا سر به فلک می‌زند، هر چقدر تیغ فروشنده ببرد و خریدار راضی باشد، کتاب معامله می‌شود. مثلا الان کتاب «معمای شاه» نوشته عباس میلانی بین ۲۵ تا ۴۵۰ هزار تومان فروش می‌رود. کتاب‌های دیگر هم دست کمی از «معمای شاه ندارند» که تازه روانه بساط‌ها شده است.

حقوقی که باد می‌شود و به هوا می‌رود

تولیدکننده‌ها سود خودشان را دارند و فروشنده‌ها هم سود خودشان را. نویسنده، مترجم و خانواده‌های صاحبان آثار اما چیزی از این بازار نصیب‌شان نمی‌شود. مثلا فکر کنید اگر قرار بود درصدی از چاپ غیرمجاز کتاب «صد سال تنهایی» به زنده‌یاد بهمن فرزانه می‌رسید، او تا به حال چقدر درآمد داشت.

این بازار زیرزمینی کتاب البته فقط محدود به تهران نیست. حالا در همه شهرهای بزرگ ایران به راحتی می‌توان محصولات ناشران غیرمجاز یا زیرزمینی را دید، ناشرانی که نه خطر تعلیق در دولت گذشته بیخ گوش‌شان بود و نه کسی نظارتی بر کارشان دارد، اما حالا به سودهای میلیونی و میلیاردی در حاشیه پیاده‌روها دست پیدا می‌کنند. 

۵۷۵۷

کد خبر 368667

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    چرا نیروی انتظامی برخورد نمی کند؟
    • سید A1 ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
      12 13
      راس میگه،چرا منفی میدید؟ باید نیروی انتظامی برای حمایت از انتشارات وارد عمل بشه و در عوض ممیزی کتب برداشته بشه.
  • رضایی IR ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    109 3
    خیلی از کتاب هایی رو که میفروشن اصلا غیر مجاز نیستن، ولی از بی اطلاعی خریدار سوءاستفاده میکنن
  • سعید.محسنی A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    183 3
    سانسور برکات بسیاری دارد،این یکی از نمونه های آن است...
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    167 2
    این کتاب ها مجوز انتشار ندارند و مردم جز از این طریق نمیتوانند این کتاب ها را تهیه کنند. مشکل از سانسور است
    • حميد كتابفروش IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
      6 0
      فقط اين مورد نيست عزيزم،كافي كتاب داراي مجوز يه ناشر هم بتونه فروش بالايي داشته باشه سريعا به صورت زير زميني چاپ و به فروش مي رسه.علت اينه كه اولا ما ايرانيا به قاتوت كپي رايت به چشم يه مزاحم نگاه مي كنيم خب وقتي دزدي از ناشر و نويسنده خارجي مجاز باشه دزدي داخلي هم خود به خود مجاز شمرده مي شه.علت دوم غير اجرايي بودن اداره كتاب و اداره چاپ وزارت ارشاده.در واقع ارشاد هيچ قدرتي براي مقابله با كسي كه كتاب غير قانوني چاپ مي كنه و چاپخونه اي كه اين كار رو مي كنه نداره غير از خواهش كردن.كاش ما ياد مي گرفتيم هيچ چيزي رو به صورت كپي نخريم.
    • بی نام A1 ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
      2 21
      چراااا؟؟؟؟نكنه اين هم تقصيراحمدى نژاده
  • فرهاد IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    130 2
    والا خوبه ملت کتاب بخونن که.
  • حمید A1 ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    16 0
    جلوی هر چیزو که بگیری این آخر عاقبتش میشه
  • sahar A1 ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    7 4
    سلام. اسم کتاب عباس میلانی«نگاهی به شاه» است نه معمای شاه
    • عبدالله A1 ۰۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
      1 0
      درسته. با کتاب معمای هویدا اشتباه کرده ظاهرا.
  • حامد IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    6 2
    مردم ایران از گذشته اینجوری بودن از هرچیزی محرومشون کردن افتادن دنبالش تا ببینن چیه؟و چرا ازش محروم شدن ولی چیزایی که سانسور نشدن اصلا خواهانی نداشته مثل ویدیو و بعدشم ماهواره و ....
  • بی نام A1 ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    4 0
    آقای بی نام اين بندگان خدا اول باید ساماندهی بشن بعد برید پيش نیروی انتظامی
  • نویسنده IR ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    0 0
    والا تا اونجایی که من در جریانم، کسی که پول زحمت و دسترنج نویسنده بدون دردسر توی جیببش میره، ناشره. به عنوان نمونه مگه نگفتن که کار نشر مالیات نداره؟؟؟ توی قرارداد ما به عنوان مالیات، از مبلغ پیش‌پرداخت و ... کسر می‌شه.
  • محسن فراهاني ۲۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    0 0
    مردم ايران از قديم ايجوري نبودن كه تا از چيزي محرومشون كني بيفتن دنبالش. اين يك نوع رفتار است كه ميتوان در انسان مشاهده كرد و من و شما حق قضاوت كردن راجب كلمه ي مردم را نداريم. نميدانم از كجا و چگونه اين طرز فكر را به خورد ما داده اند كه فورا راجب يك رفتار كه در بين عده اي از مردم زياد ديده ميشود ميگوييم مردم ايران فلان طور هستند.
  • محمد IR ۲۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۶
    3 2
    با سلام ، بنده كارم چاپ ، گرافيك و تبليغات است ، پيمانكار چند اداره كل هم هستم ، اطلاعاتي كه در مورد دستگاه ها و قيمتها مرقوم فرموديد اشتباه است ، شما فرموديد چاپ هر برگ ٥ تومان است ، قيمت كاغذ را محاسبه نكرد ه ايد ؟ بي كيفيت ترين كاغذ a4 برگي ٢٠ تومان است ، نكته بعدي نام اين كتب را افست گذاشته ايد ، افست نوعي تكنولوژي چاپ است كه به نام چاپ افست معروف است كه كمپانيهايي بزرگ مانند هايدلبرگ آلمان ، ساكورايي ژاپن سازنده دستگاه هاي چاپ افست هستند كه اين دستگاه ها خود مدلهاي بسيار زيادي دارد ، ريسو نيز نوعي تكنولوژي چاپ است كه ابداع آن نيز توسط كمپاني به همين نام انجام گرفته كه به جز كمپاني ريسو ، كمپاني دوپلو نيز توليد كننده اين دستگاه هستند كه ظاهرشان بسيار به دستگاه هاي تكثير و كپي شباهت دارد
  • بی نام A1 ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    0 0
    اسم کتاب میلانی " نگاهی به شاه " است . احتمالا نویسنده با نام سریال در دست ساخت محمد رضا ورزی با همین نام " معمای شاه " اشتباه کرده است . یا شاید هم با کتاب " معمای هویدا " از همان عباس میلانی
  • عرشیا A1 ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    0 2
    راستی کتابهای علوم غریبه که می فروشند اکثرا تقلبی هستش من اصل کتاب کنز الحسینی رو که خطیه رو دارم و اونی که اینا میفروشن کل کتاب و جداولش غلطه. از این کتاب تا جایی که من میدونم کمتر از 10 نسخه اصلی باقیمانده و قیمتش هم خیلی بالاست یه وقت گول این کتابفروشهای خیابانی رو در مورد این نوع کتابا رو نخورید از ما گفتن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین