الهه رحمانی خاکی

سالهاست بسياري از شهرهاي جهان براي اجراي طرح‌ها و برنامه هايشان تنها به نظرات و تخصص كارشناسان تكيه نمي‌كنند. سالهاست طرح‌هاي موفق شهري، آنهايي نيست كه در اتاق تكنسين‌ها و مهندسان فن آزموده مورد تاكيد قرار گرفته و وجه علمي يافته‌است.

اكنون كارشناسان برجسته شهري اگر طرحي، ايده‌اي و برنامه‌اي براي اجرا در هر شهر توسعه يافته دارند، تلاش مي‌كنند تا در نظر مردم عيار طرح‌ها و برنامه‌هايشان را بسنجند. چرا كه اين شهروندان هستند كه به عنوان مصرف كنندگان نهايي پروژه‌هاي شهري ميزان موفيقت يك پروژه را ارزيابي مي‌كنند و به آن راي مي‌دهند. در واقع تمام طرح‌ها و پروژه‌هاي مديران شهري، براي شهرونداني است كه در يك شهر زندگي مي‌كنند.

بنابراين هر اندازه يك طرح علمي و داراي اعتبار فني باشد، تا شهروندان يك شهر آن طرح را نپسندند و نپذيرند، پروژه اجرا شده نيز نمي‌تواند رضايتمندي چنداني برانگيزد. از اينرو تمامي كارشناسان برجسته بر نظر شهروندان به عنوان محور اصلي و گام نهايي اجراي هر پروژه تاكيد دارند. بنابراين ترديدي نيست كه مشاركت كليد اداره شهرهاي امروز است.

مشاركت بزرگترين ثروتي است كه يك شهر مي‌تواند داشته باشد. اگر شهروندان يك شهر در اجراي طرح‌هاي مختلف مشاركت فعال داشته باشند، مسلما زمان اجراي هر پروژه اندك، هزينه نهايي كم و سودآوري يك پروژه زياد خواهد بود. از اينرو مشاركت مهمترين و تاثيرگذارترين اهرم در اداره شهرهاي توسعه يافته است. اگر قصد آن داريم بدانيم يك شهر تا چه اندازه درست اداره مي‌شود مي‌توان به مشاركت شهروندان در اجراي يك پروژه و موفقيت اجراي طرح به عنوان يك معيار توجه كرد.

حاصل 9 سال مديريت متمركز محمد باقر قاليباف به مانند سه شهردار نامي ديگر پايتخت اجراي چندين و چند پروژه بلندپروازانه بود. پروژه‌هايي كه شايد تا سالها چنين توان فني و مهندسي را نتوان در هيچ يك از شهرهاي كشور سراغ گرفت. پروژه‌هاي معظم و بزرگي كه نام قاليباف را تا پيش از اين بر سر زبان‌ها انداخت و از او نه شهرداري معمولي با تواني معمولي كه شهرداري بزرگ ساخت و در كنار شهرداران نام‌آور پايتخت نشاند.

اما اجراي تمام پروژه‌هاي معظم مانند، ساخت تونل‌هاي نيايش و توحيد، ساخت بزرگراه طبقاتي صدر، ساخت بوستان ولايت، درياچه شهداي خليج فارس (چيتگر) و توسعه فضاهاي فراغتي گوناگون نتوانست دل شهروندان تهراني را شاد كند. او نيز به مانند مديران پيش از خود، تنها به اتاق‌هاي پر زرق و برق تكنيسين‌ها و مهندسان و طراحان شهري تكيه كرد و به بيرون قدم نگذاشت.

مشاركت شهروندان در اداره پايتخت از نظر او راه اندازي دو شماره تلفن در شهرداري تهران براي تماس هاي مردمي بود و بس و دوباره به همان اتاق‌هاي مجلل برگشت. شايد او بتواند پروژه‌هاي بلندپروازانه‌تري مانند ساخت متروي تهران - شمال را به ثمر برساند، اما در اجراي طرح هايي كه مشاركت شهروندان را برانگيزد موفقيتي نخواهد داشت.

در ميان تمام طرح‌هاي بلندپروازنه‌اي كه در پايتخت اجرا شده‌است و نگاه همگان را به خود جلب كرده است، هنوز دو طرح شكست خورده همچنان خودنمايي مي‌كند. دو طرحي كه اتفاقا نيازمند مشاركت فعال شهروندان است. اين دو طرح نه بودجه‌اي به اندازه ساخت بزرگراه‌هاي طبقاتي مي‌خواهد و نه تلاش شبانه روزي همانند ساخت تونل‌هاي شهري. اين دو طرح تنها نيازمند يك عنصر است. مشاركت شهروندان. طرح استفاده از تاكسيمتر در تاكسي‌هاي تهران و طرح تفكيك زباله از مبدا.

اين دو طرح در طول دوران مديريت شهردار قاليباف بارها به اجرا درآمد اما هر بار در سكوتي معنادار به فراموشي سپرده شد. در واقع اين دو طرح بيانگر ميزان مشاركت فعال شهروندان در اداره شهرشان است. تاكنون طرح استفاده از تاكسيمتر در تاكسي‌هاي پايتخت دوبار در تهران به اجرا درآمد و مديران وقت تاكسيراني نيز با اهرم‌هاي تنبهي و تشويقي نتوانستند آنرا به سرانجام برسانند. طرح تفكيك زباله از مبدا نيز تاكنون دوبار در تهران به اجرا درآمد كه باز هم ناموفق شد. شكست اين دو طرح آيينه تمام نما از مشاركت جويي مديريت شهري و ناموفق بودن مديران شهر براي همراهي شهروندان است.

قرار است كه از شهريور ماه نيز طرح تفكيك زباله از مبدا براي سومين بار در تهران به اجرا درآيد. البته در اين سالها ميزان حساست زيست محيطي شهروندان تهراني بيشتر شده است و تصور بر اين است كه بخشي از جامعه كه دغدغه زيست محيطي دارند در اين گذار به ياري شهرداري تهران بيايند، اما به نظر مي‌رسد با روحيه عدم مشاركت جويي كه در طول 9 سال گذشته شهردار تهران از خود نشان داد اين طرح نيز به نتايج دقيقي نرسد.

در واقع شهردار فعلي تهران به همان راهي رفت كه پيشتر از او بوذرجمهري، نيك‌پي و كرباسچي رفتند. آنان نيز به جرم عدم توجه به منافع شهروندان تا سالها مورد انتقاد بودند و تصويري سياه و سفيد از آنان در اذهان باقي مانده‌است. اما در جهان جديد و توسعه مديريت مشاركتي در شهرهاي جهان، تصويري كه از قاليباف به جا مي‌ماند كمي داراي كنتراست بيشتري است.

4747

کد خبر 368965

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام EU ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    61 6
    اقا شهرداری اتوبان هایی میسازه که بچه ها هم میفهمن گلوگاها و گره های کجاستجای تاسف داره که خرج میلیاردی میشه برای یه پروژه ولی نکات خیلی ریز اصلا بهشون توجه نمیشه گلوگاهایی که گاها با مخارج ده میلیونی میشه درستشون کرد
    • بی نام IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
      56 5
      یه بار اگه اقای قالیباف اتوبان همت یا نواب رو طی میکردن میدیدن که بعضی جاها اینقدر سرعت ماشین ها پایینه که دست فروشها وسط اتوبان میان و جنسهاشون رو عرضه میکنن
    • بی نام IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
      7 0
      قاليباف خيلي براي تهران زحمت كشيد ولي عدم جلوگيري وي از تبديل باغات و پارك ها با بساز بفروش ه و باز گذاشتن دست انها در نابودي تهران و طرح اخير ايشان در مورد تفكيك جنسيتي، ايشان را خراب كرد و ديگر نمي تواند بين مردم محبوبيت كسب كنه يا دوباره كانديد انتخابات بشه،اقاي قاليباف دو تا اشتباه خيلي بزرگ كردي،كاشكي اين اشتباهات را نمي كردي
  • ali IR ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    خیلی کارش درسته قالیباف......... واقعا مرد دوست داشتنی هست.........
  • بی نام A1 ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    82 7
    یک‌پی اولین شهرداری بود که طرح جامع شهر تهران را تدوین کرد.او دارای دکتراازانگلستان وشخصی دنیا دیده بود.
  • بی نام A1 ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    39 6
    هنوز مرکز شهر تهران یک اتوبان ندارد که باید در مرکز شهر تهران ورود خودرو ممنوع است۰۰ یعنی از داشتن خودرو محروم باشیم۰
  • بی نام A1 ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    12 25
    الان این که مردم همکاری نمی‌‌کنند تقصیر شهرداره اصلاً این مورد فقط در مورد شهر و شهرداری نیست. توی هدف مندی دوم هم همکاری مردم رو دیدیم این مشکل از مردم ماست.
  • علی IR ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    88 9
    من جای قالیباف بودم پس از اتخابات 92 می رفتم خونه و دیگه هیچ پست مدیریتی قبول نمی کردم
  • محمد EU ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    7 5
    کارهای خوب بسیاری در زمان قالیباف انجام شد. اما برخی کارها جاه طلبانه و کم بازده بود. به هرحال دیکته ننوشته غلط نداره. از آقای قالیباف هم میخوایم که کمی بیشتر به محتوا بپردازند. کارهاشون هدفمندتر باشه. به جای سرمایه گذاری روی چمن‌٬ روی درخت انرژی بگذارند. به جای سرمایه گذاری روی اتوبان٬ روی حمل و نقل عمومی انرژی بگذارند.
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    16 3
    آقای قالیباف هیچ وقت بصورت جدی طرح جامع تهران را عملیاتی نکرد و فقط شخصا به دنبال چند پروژ بلند پروازانه بود تونل توحیدپروژه دوطبقه صدر امام علیتونل نیایش که آنها نیز علاوه بر مشکلات جدی طراحی شهری و تحمیل هزینه های فراوان به شهروندان تهرانی کمک زیادی هم به مشکلات ترافیکی وآلودگی تهران نکردو مدیریت ایشان فقط 10 سال شهر تهران را برای حل مشکلات جدی از قبیل محیط زیست آلودگی هوا کاهش ترافیک و..... عقب انداخت ضمن از بین بردن منابع تهران از قبیل باغات زمینها و سرمایه های پایدار تهران
  • غضنفر IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۷
    21 3
    کور کردن میدان امام حسین با هزینه میلیاردی و وقت بسیار نیز از شاهکارهای دوران ایشان محسوب می شود.
    • بی نام IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۹
      0 2
      آخ آخ آخ این یکی رو خیلی به جا گفتی. آدم پا می ذاره تو میدون امام حسین ع احساس خفگی بهش دست میده. میدون انقلاب هم خیلی کدر و دلگیر شده اما هیچ برنامه ای برای سامان دادن به وضعش وجود نداره
  • ماني IR ۰۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    18 1
    من تا الان فكر ميكردم انسانه روشن فكريه
  • بی نام IR ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    2 7
    باز اين بنده خدا يكم خرج اين تهران كرده بقيه چي فقط حرف ميزنند
  • بی نام A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    11 1
    بعد از اظهار نظر جنجالیشون به کلی نظرم در مورد ایشون عوض شد بجای این که بیاد روی فرهنگ کار کنانش کار کند صورت مسئله پاک می کند. درد اونکه بری شهرداری مشکل بوجود اورده شده توسط شهرداری حل که نمیشه هیچ ... آقای شهر دار دنیا واخرتت اگه می خواهی اباد بشه مشکل زیرمیزیها حل کن نه تفکیک جنسیتی که این روزها تمام ادارات پراز دوربین مدار بسته است هیچ اتفاقی بین کارکنان نمی افته

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین