ایسنا نوشت:

ایران به دنبال منابع آبی بیشتر است و برخی از مسئولان معتقدند که این منابع آبی را باید در تاجیکستان جستجو کرد.

مشکل در نحوه رسیدن به منابع آبی موجود در کوه‌های تاجیکستان است که صدها کیلومتر با ایران فاصله دارند.

یکی از مسئولان استان خراسان پیشنهاد جدید و جالبی را مبنی بر ساخت یک خط لوله ارائه داده است. اگرچه این طرح قدری غیرواقع بینانه به نظر می‌رسد، اما نشان دهنده عزم ایران برای واردات آب از تاجیکستان است.

طرح محمدرضا محسن شامل انتقال آب دریاچه سارز در جمهوری تاجیکستان است. دریاچه سارز که در یک منطقه بسیار زلزله خیز واقع شده و در نتیجه بروز یک زمین لرزه که 100 سال قبل در این منطقه رخ داد، بوجود آمده است.

نتیجه بررسیها نشان می‌دهد که این خط لوله 600 کیلومتر طول خواهد داشت تا از گورنو- بدخشان در شرق تاجیکستان به خراسان برسد.

مشکل این خط لوله بعد مسافت نیست بلکه سختی راه است. دریاچه سارز در یک منطقه دور افتاده واقع شده است. جاده‌ای که به این دریاچه منتهی می‌شود بسیار باریک است در حالیکه مسیر خط لوله باید 10 تا 12 متر عرض داشته باشد.

همیجان اُریپوف یکی از مقامات وزارت انرژی تاجیکستان گفت: هنوز راهی برای انتقال آب از دریاچه سارِز به ایران وجود دارد.

اوریپوف گفت: طرحهایی برای احداث نیروگاه برق آبی دشتیجام‌ در جنوب دریاچه وجود داشته و آب این دریاچه پس از انتقال به نیروگاه می‌تواند وارد خط لوله پیشنهادی شود.

اوریپوف گفت از سال 2012 در حال مذاکره با مسئولان ایرانی درباره صادرات آب بوده است.

او گفت: ایده صادرات آب به ایران به 10 سال قبل بازمی گردد، زمانیکه ایران نامه‌ای درباره صادرات آب به امام علی رحمان رییس جمهور‌تاجیکستان ارسال و برای سرمایه‌گذاری سه میلیارد دلاری در پروژه‌ای برای انتقال آب به استان خراسان اعلام آمادگی کرد.

گزارشها حاکی از این است که این پیشنهاد اولیه لغو شد اما در سال 2007 ایران و تاجیکستان قراردادی را برای صادرات آب از تاجیکستان به ایران امضا کردند و در واقع تا شروع سال 2013 تاجیکستان باید روزانه یک میلیارد متر مکعب آب آشامیدنی به ایران منتقل میکرد که این امر تاکنون محقق نشده است.

راههای دیگری برای انتقال آب به ایران پیشنهاد شده است. ایران پیشتر انتقال آب به وسیله راه‌آهن را مطرح و با اشاره به تبادل آب و نفت این قرارداد را برای تاجیکستان شیرین کرده بود.

برنامه‌هایی برای احداث یک خط آهن بین ترکمنستان، افغانستان و تاجیکستان وجود دارد که تا سال آینده آغاز خواهد شد و از مرز شمالی ایران می‌گذرد.

روی کاغذ به نظر میرسد فاکتورهایی دیگری نیز وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرند. اگرچه حدود یک سوم آب آسیای میانه از کوه‌های تاجیکستان سرچشمه می گیرد اما تقریبا نیمی از جمعیت این کشور به آب آشامیدنی کافی دسترسی ندارند. احداث یک خط لوله آب از این کشور به ایران به نوع دیگری در دیگر کشورهای آسیای میانه که دارای ذخایر گاز طبیعی هستند دیده شده است. برای مثال ترکمنستان یا ازبکستان به روسیه و چین گاز صادر می‌کنند، در حالیکه مردم خود این کشورها از سهمیه بندی برق و کمبود گاز رنج می‌برند.

از سوی دیگر همسایگان جنوبی تاجیکستان در حال حاضر درباره طرح‌های احداث سد روغان در تاجیکستان بسیار نگران هستند. این کشورها نگران کمبود آبی هستند که از تاجیکستان سرچشمه می گیرد و ممکن است باعث ضربه خوردن به کشاورزی آن‌ها شود. انتظار می‌رود این کشورها به برنامه‌های صادرات آب تاجیکستان به ایران اعتراض کنند.

 


45231

 

کد خبر 369147

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسن GB ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    5 1
    ایها الناس به چه زبانی باید گفت مشکل ما مدیریت مصرف آب بویژه در بخش کشاورزی ،نه واردت آب تا کی باید سطحی نگری کرد و فقط به فکر امروز بود لطف کنید کمی هم به آینده هم فکر کنید
  • بیکار US ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    23 52
    بععععله آقا آب بیارین بفرستین تو راینده رود یا دریاچه ارومیه
    • روزبه خراسانی IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
      16 4
      آبم اگه بیارن مال خراسانه. وظیفه تامین آب اورمیه یا زنده رود با اهالی همون منطقه ست
  • علی کلام A1 ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    3 6
    بابا این چه کاریه چرا از دریای خزز نمی یارند؟؟ بعد می توان از طرح اوردن اب به کویر نیز استفاده کرد بعد از این که از کوههای شمال عبود کرد یه شاخه هم برای خراسان اختصاص دهند
  • بی نام A1 ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    6 1
    اگر برای سیستان و زاهدان از دریای عمان اب شیرین خریدا ی و وارد کشور شود خیلی بهتر و ترزانتر است . اصلا چه اشکالی دا د نفت در مقابل اب و ان اب را در چابهار تحویل گرفته و به سیستان و بلوچستان پخش کنیم . اینجوری یفره های زیر مینی هم غنی میشود.
  • بی نام A1 ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    11 1
    طرح بسیار خوبیه و کاملا شدنی هم است به محیط زیست هم خسارت آنچنانی نمی زنه. دست کم نیمه شرقی ایران از خراسان تا هرمزگان را نجات می دهه و امنیت ایجاد خواهد کرد. باعث استحکام بیشتر پیوند کشورهای خویشاوند تاجیکستان، افغانستان و ایران خواهد شد.
  • مجی IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    4 0
    با مدیریت صحیح میشه از کمبود آب جلوگیری کرد این جیزیه که تو ایران نیست وابستگی به آب یک کشور از لحاظ امنیتی بسیار خطرناک است
  • بی نام IR ۱۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    14 0
    ما مزیت نسبی کشاورزی نداریم چون آب نداریم. آب موجود کفاف آشامیدن را شاید بدهد. باید به جای کشاورزی به توریسم و ترانزیت کالا و.... رو بیاوریم و صنایع نفت و گاز رو تقویت کنیم و اقلام کشاورزی خصوصا آنهایی رو که خیلی آب بر هستند متوقف کنیممثل برنج تو اصفهان
  • شهروند A1 ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    3 3
    انتقال آب از تاجیکستان کمکی به شرایط آبی کشور که از نبود مدیریت نابود شد نمیکند.
  • اي سا A1 ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۱۸
    0 15
    تاجيكستان سرزمين افراسياب توران زمين است . افراسياب هميشه به ايران دستبرد ميزد و شاه وقت تنها باكمك رستم اورا فراري ميداد نتيجه : بيش از دوسال است باالطاف رياست جمهوري احمدي نژاد نيروگاه ساخته شده درتاجيكسان برق توليد ميكند اما نتوانستيم از آنها پول بگيريم نتيجه آخر : آنان قوم توران هستند
  • جغرافیدان A1 ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۲
    2 0
    بغیر از نمونه تاجیکستان افغانستان هم به علت اینکه یک کشور کوهستانی است بطوری که حدود هفتاد درصد این کشور از کوه تشکیل شده است خصوصا نواحی شمالی و شرقی آن کشور بسیار پرآبی است و این خشکسالیهایی که برخی سالها در افغانستان بوجود می آید فقط و فقط مشکل مدیریتی و زیربنایی دارد و نه طبیعی البته حوزه آبریز هامون از نواحی مرکزی و جنوبی افغانستان سرچشمه میگیرد که طبیعت آن متاسفانه کاملا شبیه نواحی شرقی ایران مانند سیستان است نمونه آن در نواحی بدخشان افغانستان در شمال شرقی این کشور رودخانه های خروشانی وجود دارد که به علت ویرانی زیرساختها و مدیریت مطلوب کلا بدون استفاده به پاکستان و ... میریزد در حالیکه مثلا مردم بالادستی همان نواحی به آب آشامیدنی دسترسی ندارند و کشاورزیشان خشک میشود حال پیشنهاد ..
  • جغرافیدان A1 ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۲
    1 0
    ... پیشنهاد میشود دولت ایران با سرمایه گذاری در زمینه آب و انرژی با کشورهایی مانند افغانستان که فاصله بسیار کمی با ایران دارند و در درجه بعدی با امثال تاجیکستان و ... به حل مشکلات آبی خود بپردازد چون این مشکلی است که ظاهرا سال به سال بدتر نیز خواهد شد و این یک واقعیت است در ثانی باید از افزایش جمعیت به جد جلوگیری و کنترل و مدیریت صورت گیرد ولی ای کاش کشورهای ایران و افغانستان و تاجیکستان یک کشور متحد به نام اتحادیه آریا بودند که در آن صورت به علت اینکه فقط افغانستان و تاجیکستان به تنهایی حدود نصف منابع آب شیرین آسیای میانه را دارا میباشند تا صدها سال آینده نیز مشکلی از نظر آب نداشتیم
  • بی نام IR ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۵
    1 0
    کشور ایران فلاته بدین معنی که از سرزمین های مجاورش بلندتر است یعنی آب از روی زمین و زیر زمین به کشورهای مجاور می رود و اگر بر حسب مثال با سد سازی آب رودخانه های مرزی را هم نگذاریم به کشورهای همسایه برود آب از زیر زمین می رود پس در نتیجه طرحهای این چنین مقطعی گول زننده و غیر مارا است تنها و تنها را در کشور ایران کاهش مصرف و سیانت از منابع آبی موجود و تقویت اکو بوم ایران و کش.رهای همجوار به خصوص عراق و افغانستان است تخریب جنگلها و مراتع و سد سازیهای بی رویه در ایران و ترکیه عامل اصلی کم آبی فعلی در ایران اصل که متاسفانه مطالعات کافی هم در زمینه مدیریت منابع آبی نداریم.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین