این روزها خبرهای سوزناکی از آتش سوزی‌های پی در پی در جنگل‌های پارک ملی گلستان به گوش می‌رسد. آتشی که با ساختن جاده و سوزاندن صدها میلیارد تومان از بودجه بیت المال ساخته شد تا با تشدید آتش سوزی‌ها و کشت و کشتار باقی‌مانده حیات وحش، بهشت تنوع زیستی ایران را به جهنمی سوزان تبدیل کند. اما داستان حیف و میل کردن سرمایه‌های ملی در اطراف پارک ملی گلستان تمامی ندارد.

در بین سه راهی دشت و روستای چشمه خان تابلوی سد گلمندره دیده می‌شود. به آنجا رفتیم. جاده‌ای شوسه ساخته بودند و برای ساخت آن ده‌ها تپه و پوشش گیاهی منطقه را تخریب کرده بودند. وقتی به محل رسیدیم تعجب مان صد چندان شد. سد! برای چه! روی کدام رودخانه! در بستر دره زمین‌های کشاورزی بودند که آب مورد نیاز خود را از چاه تأمین می‌کردند. لودرها داشتند چهار طرف دره و کف آن را می‌کندند. کوه‌های مارنی در حال کندن و نابود شدن بودند. چند کارگر داشتند بلوک‌های سیمانی را برای ساخت یک ساختمان روی هم می‌چیدند. جوانی را که سرپرست آنها بود، دیدیم. سلام و علیک کردیم و چون ماشین مان دولتی بود با ما همکاری داشت و به سؤالاتمان جواب داد.
چرا اینجا سد می‌سازید؟ اینجا که رودخانه نیست؟
این سد برای جلوگیری از سیل است. در ادامه خودش توضیحات تکمیلی را داد. بعد از سیل 80 و 81 تصمیم گرفته شد این سد ساخته شود. 10 سالی مطالعه آن طول کشید. الان هم مصوب و ساخت آن تازه شروع شده است.
بودجه آن چقدر است؟
برآورد اولیه 120 میلیارد تومان. 7 سال هم برای ساخت آن پیش‌بینی شده است.
شرکت سازنده کیست؟ ..........

جالب بود که حتی برای تأمین آب فعالیت‌های ساختمانی سد چاه زده بودند، چون آبی در آنجا نبود. اعصابم به کلی به هم ریخته بود. یاد گفته‌های اخیر وزیر نیرو افتادم که خودشان اعتراف کرده بودند که ما در سد‌سازی افراط کردیم. سدهایی ساختیم که آبی برای پر کردن آنها نبود. سدهایی ساختیم که آورد رودخانه‌ها با حجم سد همخوانی نداشت و اینجا هم باید سخنان ایشان را تکمیل کرد که سدهایی ساخته می‌شوند که بناست با آب دیجیتالی آنها را پر کنیم تا جلوی سیل‌های خیالی را بگیرد.

مقابله با سیل یکی از سطحی‌ترین استدلال‌هایی است که بتوان با آن ساخت چنین سد عظیمی را توجیه کرد. اصلاً سیل گلستان از منطقه دست شاه و رودخانه درازی و دشت منشأ گرفته بود نه از این دره. علت آن هم شکسته شدن دو سد خاکی در رودخانه درازی و قز قلعه بود. میزان بارندگی در محدوده سد حدود 200 میلیمتر است و محال است بتواند آب زیادی بیاورد تا باعث سیل شود. البته اگر هم آبی جاری شود، سهم اکوسیستم منطقه است و برای پارک ملی گلستان و حفظ جنگل‌های منطقه ضروری است. این آب نباید در پشت سدی با تبخیر بالا ذخیره و نابود شود. سؤالی که به ذهن خطور می‌کند: اگر این دره سیل خیز است چرا مردم در بستر آن کشاورزی می‌کنند؟ سؤال دیگر آن است آیا این سد ارزیابی زیست محیطی دارد؟

چرا در کشوری که بودجه کل سازمان حفاظت محیط زیستش در سال 92 فقط 90 میلیارد تومان بود و در سال‌جاری 180 میلیارد پیش‌بینی شده است، برای ساخت یک سیل بند در یک دره خشک باید 120 میلیارد تومان هزینه شود؟

آقای چیت چیان! از شما خواهش می‌کنم هر چه سریع‌تر تا دیر نشده جلوی حیف و میل شدن سرمایه‌های ملی را در گلمندره بگیرید. سد‌سازی در دره‌ای که آبی ندارد نه تنها مسخره است، بلکه ظلمی است در حق مردم و تاریخ این سرزمین. نگذارید اتفاقات ناگواری که در سد داریان، سد سیوند، سد شفارود، سد گتوند، 15 خرداد، سد شورک و حوضه دریاچه ارومیه اتفاق افتاد باز هم تکرار شود.

آقای روحانی! از شما هم می‌خواهیم در شرایط سخت اقتصادی که باید با اجرای برنامه‌های اقتصاد مقاومتی کشور را از حیف و میل کردن سرمایه‌های ملی دور کنیم و با مصرف کردن درست منابع عدالت و سازندگی را توأمان پیش ببریم، اجازه ندهید پروژه‌هایی که نه تنها بیت‌المال را به فنا می‌دهد، بلکه محیط زیست کشور را هم نابود می‌کند، ادامه یابد.

من تمام منطقه را بررسی کرده‌ام. تا به حال 2 کتاب و چندین مقاله بین‌المللی در مورد منطقه منتشر کرده‌ام. حاضرم مجانی هر کاری که بخواهید برای شما انجام دهم تا جلوی اتلاف 120 میلیارد تومان پول مردم محروم ایران در دره خشک گلمندره گرفته شود.

 

همزمان منتشر شده در ایران

کد خبر 369382

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • كاربر A1 ۰۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    8 0
    عالي بود
  • بی نام A1 ۰۴:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    1 4
    اینکه فاجعه است پول کمی نیست یعنی برای ایجاد چنین سدی با این هزینه مطالعه و کارشناسی انجام نشده؟ باید نظر مسئولین رو هم پرسید. آخه چنین نظراتی راجع به احداث برج میلاد هم داده میشد و می گفتند کار کارشناسی نشده، بعدا با توضیح مسئولین مشخص شد، که جواب فنی مسأله سنجیده شده.
  • بی نام A1 ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    4 0
    وقتي عاقلان كنارميكشند ميدان براي خودنمائي بي عقلان فراهم ميشود ونتيجه همين ميشودكه ميبينيم.
  • بی نام A1 ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    5 0
    اگه درست باشه که فاجعه است
  • بی نام IR ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    4 0
    از مسئولین میخوایم اگر این موضوع واقعیت دارد دوباره بررسی شود واز حیف ومیل اموال ملی جلوگیری شود .
  • بی نام A1 ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    5 1
    استاد، کار از کار گذشته، انقدر از این حیف و میل هاست که سر و ته اش معلوم نیست...پول 8 سال نفت کشور کجا رفت؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • بی نام A1 ۰۶:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۵
      1 0
      رفت گلمندره . چون 8 سال پول بیت المال هیچی شد پس این دولت هم بیاد هرکار دوست داره بدون تدبیر که شعارشه انجام بده
  • محیط زیست A1 ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    3 0
    سلام بنده سال 86 برای مطالعات اولیه اونجا کار کردم و موافق نظر این بزگوار هستم چرا که با آب بندهای متعدد که قطعا هزینه کمتری خواهند داشت به راحتی می توان جلوی سیلی که دوره تناوب نسبتا بالایی داره را گرفت.
  • بی نام A1 ۰۵:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    5 0
    خدا خیرتان بدهد به واقع هر کس دستش می رسد از حیف و میل و هزینه کرد این نوع کارهای مسخره جلوگیری کند خدمتی به مردم کرده است مثالش همین سد منطقه هورامان کردستان است که اگر ساخته شود علاوه بر فاجعه زیست محیطی زیست بوم منطقه و فرهنگ کهن و ده ها هزار ساله آن جا را نابود می کند تو رو خدا به داد شهرهای کردستان هم برسید به خدا سدهای بی حساب و طمع کارانه زندگی مردم را مختل کرده است آن هم در منطقه ایی که اقتصادش وابسته به کشت دیم و آبیاری سنتی است و همه شهرهاییش کنار رودخانه ها شکل گرفته است رودخانه سقز را که خشک کردند به داد بقیه برسید
  • 120 میلیارد IR ۰۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    4 0
    دوستان به مطلب امتیاز بدین و کامت بذارین تا همه متوجه این مطلب بشن
  • کوروش IR ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    3 0
    سد را برای "خرزوخان " میسازند .... قراره مهران مدیری فیلم بسازه تو این سد ... یاد 18.5 میلیارد دلاری است که ترکیه گفت از طرف خدا اومده و تو این شرایط بحرانی ما سرمایه جذب کردیم ... اینکه حالا 120 میلیارد تومنه و اشکالی نداره اگه نورچشمیهای احمدی نژاد و دوستان بخورن ... ما که حلال کردیم ... راستی وام مسکنی که حدود 10 میلیون تومان هزینه میکنی تا 35 میلیون تومان بگیری و اونوقت تا بمیری باید قسط بدی به بانک مسکن ........ باهاش نمیشه خونه خرید ... در ضمن من دو تا ضامن دولتی معتبر و .... هم ندارم ...
    • بی نام A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۲۵
      1 0
      دوست عزیز , این طرح تو این دولت تصویب و اجرا داره میشه " 10 سالی مطالعه آن طول کشید. الان هم مصوب و ساخت آن تازه شروع شده است " . . .
  • فرزاد A1 ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    4 0
    "چگونه 120 میلیارد تومان در گلمندره گم می‌شود؟ " به راحتی :|
  • hosein A1 ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۰
    3 0
    ممنومن از اطلاع رسانی شمار . جنگل ها را شخصاً آتش می زنند تا پس از سوختن زغال آن را به فروش برسانند واقعاً دشمن چنین خیانتی در حق سرزمین و تاریخ ما نکرده است
  • علی IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    0 4
    با سلام و احترام خدمت تمامی خوانندگان و البته نویسنده بزرگوار مطلب. قدیما میگفتن که نگاه نکن حرفو کی میزنه ببین چی میگه حالا ما خدمت جناب دکتر اخانی هستیم. و البته جمعی از خوانندگان محترم که نصفشون حتی نویسنده رو نمیشناسن تا چه برسه به اینکه بدونن سد گلمندره کجاست و مهمتر اینکه آیا تخصص اقتصاد یا سدسازی دارند ایشان؟؟؟. ما ایرانی ها خیلی خوب بلدیم وقتی جایی دعوا میشه دور هم جمع بشیم و کلی قضاوت و نظر ارائه کنیم که مگه بگن ماهم میفهمیم. البته روی صحبتم به همه نیست خدا نکرده جناب دکتر آخانی، زمانی که اسم شریف شمارو در اینترنت سرچ می کنی کلی مطلب میاد و جالب اینکه در همه زمینه ها مقاله داشتین و اظهار نظر... که این نشون میده هم بسیار اجتماعی و فعال هستید و هم به بسیار از علوم واقف
  • عباس محمدی A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
    1 0
    پیشنهاد می کنم به هر ترتیب شده وقت ملاقاتی از آقای چیت چیان بگیریم و نزد او برویم و موضوع را بیان کنیم. به نظر من خوب است که هیات دولت بخشی از بودجه ی این سد را اختصاص دهد به خرید چند فروند بالگرد آتش نشانی برای منطقه.
  • h A1 ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۴
    0 0
    من منطقه را دیده ام متاسفانه بازدن این سد یکی از زیبا ترین منابع طبیعی وحیات وحش را از بین خواهیم برد ،این سد در یکی از مناطق حفاظت شده در حال احداث است ومتاسفانه 3 ایراد اساسی به شرح ذیل دارد که آینده مشابه سد شورک و گتوند شرمندگی اش برای وزیر نیرو ومحیط زیست خواهد بود . 1 نداشتن اب پایه وسیلاب مازاد برای کنترل 2از بین بردن محیط زیست وگونه های نادر گیاهی ووحوش . 3 نداشتن اراضی کشاورزی در پائین دست سد ،که قرار است اگر آبی بود آب از شیر خانه پائین دست به اراضی داخل خزن پمپاژ شود که کلا بسیار پر هزینه وغیر اقتصادی
  • ابوالفضل A1 ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۴
    1 0
    باسلام خدمت تموم کسانی که نظر دادن .من اهل اون منطقه ام شما از دل اون مردم چه خبر دارین درسته آب نداره ولی لازمه یادآوری بکنم اون سیلی که جنگل گلستانو ازریشه برد جاده با آدمای زیادی از همونجا نشات میگیره که شما گفتی آب نداره... تمام زمینای کشاورزی و باغات رو کندو رفت از اونجا بود خواهشا اطلاعات غلط به مردم ندین قبلش حتما تحقیق بکنید درست نیست بخدا.... درود به همه....