گاهی کوتاهی یک نهاد مسئول می‌تواند مشکلات جبران‌ناپذیری به بار آورد.

چندی پیش، از مشهد مقدس به سوی شهر ساری حرکت کردیم. سه ساعت بعد چون هوا تاریک شده بود، از ترس سردی هوا و بارش برف، بر آن شدیم تا شب را در تنها هتل شهر بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی استراحت کنیم. با همین نیت وارد هتل شدم و اتاقی خواستم. پذیرنده با استقبال و خوش‌رویی مدارک شناسایی طلب کرد، اما سوگمندانه متوجه شدم شناسنامه، که نام من و همسرم در آن باشد، همراهمان نیست و مدارک شناسایی دیگر و حتی کپی‌های شناسنامه نیز مورد پذیرش آنان نبود، چنان که توضیحات شرایط و ناچاری هم کاری از پیش نبرد. راه‌کار پذیرش، اخذ مجوز از اداره اماکن شهر به نظر می‌رسید و در نگاه آغازین تهیه چنین گواهی کار سختی نبود، بدین منظور با گرفتن آدرس بی تأمل به طرف اداره مربوطه رفتم، اما محل اداره ظاهرا به تازگی تغییر یافته و به ادعای فروشنده‌ای به جای دیگر، یعنی حاشیه شهر و نزدیک پلیس راه منتقل شده بود. با مراجعه به آن جا و پرس و جو از پلیس راه، کسی اطلاعی از آن نداشت. به ناچار از ۱۱۸ شماره اداره اماکن را گرفتم و پس از شماره‌گیری، جز این که شماره مورد نظر در شبکه موجود نیست، نشنیدم. به اطلاعات شهر زنگ زدم که آدرسی از اداره نداشته و شماره‌ای نیز جز آن چه ۱۱۸ داده بود، ندادند. دیگر اصل گرفتن مجوز، تحت الشعاع یک معضل اجتماعی قرار گرفت؛ به راستی اگر کسی نیازمند اخذ مجوز باشد چه باید بکند؟ تصمیم گرفتم در هر حال آن را پیدا کنم. تاریکی هوا مغازه‌ها را به تعطیلی کشانده بود و جایی که بتوانم از آن‌ها آدرسی بگیرم وجود نداشت. تا این که یکی از بنگاه‌های ملکی بر آدرس پیشین افزود که اداره اماکن نزدیک زندان شهر است و همین گره کور آدرس را باز کرد. با این آدرس، پس از پرس و جو اداره را پیدا کردم، اما در آن بسته و چراغ‌های آن خاموش بود و پس از تماس‌های متعدد به جاهای مختلف تازه کشف کردم که شماره اداره اماکن بر خلاف قاعده بدون افزودن پیش شماره ۳ باید گرفته شود؛ در حالی که هم اطلاعات و هم ۱۱۸ به تأکید اضافه کردن ۳ را گوش‌زد کرده بودند. تماس با شماره جدید نیز بی نتیجه بود، این‌بار کسی پاسخ‌گو نبود.
به حکم آن که انسان درمانده به هر وسیله‌ای تمسک می‌کند، به سراغ مأمور زندان رفتم و علاوه بر آن از چند راننده تاکسی و آژانس نیز پرسیدم؛ هیچکس جز این آدرس نمی‌دانست، اما برخی کلانتری ۱۳ شهر را برای چنین اموری پاسخ‌گو دانستند. خوشحال شدم و دوباره به سوی شهر حرکت کردم. در ابتدای شهر از طرف شمال، با کلانتری ۱۱ مواجه شدم، ماشین را پارک کردم و داخل آن شدم. با استیصال و تا حدی خستگی که در هوای به شدت سرد آن جا طبیعی می‌نمود، جریان را با افسر نگهبان آن که فردی بسیار باادب و شریف بود در میان گذاشتم. ایشان با خوش‌رویی و اطمینان، عذرخواهی کرد و گفت به آسانی قابل حل است! گوشی تلفن را برداشت و با جاهای مختلفی تماس گرفت، اما هیچ کس نه آدرسی از اداره اماکن داشت و نه راه دیگری را نشان می‌داد. در نهایت آن عزیز نا امیدانه ابراز تأسف کرد از این که راهی به ذهنش نمی‌رسد و کاری نمی‌تواند بکند. از او پرسیدم آیا کلانتری ۱۳ می‌تواند مجوزی بدهد؟ او بی هیچ درنگی با آن جا نیز تماس گرفت و پس از توصیف بنده، خواست تا راه حلی پیش رویم بگذارند، اما آنان نیز نتوانستند کاری بکنند و تنها پاسخ آنان مراجعه به اداره اماکن قوه قضائیه بود. بنده هنوز باور نمی‌کردم یا نمی‌خواستم باور کنم که در کشور خودمان و در مرکز یک استانی این چنین درمانده و سرگردان شوم، هنوز گمان می‌بردم به حل آن توفیق خواهم یافت؛ از این رو با پلیس ۱۱۰ تماس گرفتم و با ناراحتی گفتم: آقا من در این شهر خراب‌شده چه باید بکنم؟ بدیهی بود که آقا بی توجه به مشکل بنده و خشمی که پس از دو ساعت و نیم جستجو بر من غالب شده، به نصیحت و مثلا توصیه‌های ایمنی! همراه با تهدید محترمانه بپردازد و بگوید آقا متوجه باش چه می‌گویی!!! به تندی به او گفتم آقای عزیز می‌دانی چه می‌گویی ...شماره بنده را گرفت تا شاید بعدا بتواند ... سپس نه چندان محترمانه گفت این به ما مربوط نمی‌شود. شماره‌ای داد که به زعم او کارش گره‌گشایی از چنین مشکلات بود؛ پی‌گیری اجرایی! به آن جا زنگ زدم و متوجه شدم اساسا فردی که گوشی را برداشت گویی تاکنون یا کسی به او زنگ نزده یا کاری برایش تعریف نشده بود یا جواب دادن نمی‌دانست! همه این تلاش‌ها بی نتیجه بود و از سر ناچاری به هتل زنگ زدم و مشکل پیش آمده را توضیح دادم تا شاید به دل‌سوزی کاری انجام دهد، اما مسئول مربوطه با قسم و آیه ابراز کرد اگر ما بپذیریم، هتل ما را می‌بندند!
البته قابل ذکر است که در این وانفسا، در کناره‌های خیابان افراد زیادی را دیدم که بر روی تکه کاغذی نوشته بودند: سوئیت آماده و بدین طریق مسافران را به سوی خود دعوت می‌کرند و برخی مثل حتی ۱۱۰ به راحتی می‌گفتند که چرا به سوئیت‌های آزاد یا مسافرخانه نمی‌روید؟ خلاصه آن که پس از سه ساعت دوندگی، دست از پا درازتر بجنورد را با خستگی، ناراحتی، گرسنگی و عصبانیت به سوی مازندران ترک کردم، بی آن که نتیجه‌ای به دست آورم. پس از چهار ساعت رانندگی، در شهر گرگان با اخذ مجوز از اداره اماکن، ساعت سه صبح روز بعد برای استراحت هتلی گرفتم و...
از آن روز در شگفتم که چرا اداره اماکن شهر بجنورد نامسئولانه عمل کرده و پاسخ‌گو نبود؟ هم‌چنین بر نگرانیم افزوده می‌شود که اگر وسیله نقلیه در اختیار نداشتم یا مجبور به ماندن در آن شهر می‌شدم چه باید می‌کردم؟ و هم‌چنان بر شگفتی‌ام اضافه می‌شود که اگر کسی بخواهد کار خلافی بکند، با وجود این همه مکان‌های مختلف که به یمن مشکلات اقتصادی در همه شهرها و حتی روستاها پیدا می‌شوند، چه نیازی به هتل و اخذ مجوز دارند و اگر کسی به سراغ گرفتن مجوز حتی به کلانتری می‌رود، دیگر چه تردیدی نسبت به او می‌توان روا داشت؟ قوه محترم قضائیه که با عتاب و شتاب از هتل‌داران می‌خواهد تا هیچ‌گونه تخلفی نکنند در مقابل چنین کوتاهی نابخشودنی که با سلامت و اخلاق جامعه پیوند دارد چه پاسخی دارد؟ چرا افراد به جای رفتن به جاهای مجاز و معتبر، مجبور به اقامت در اماکنی بشوند که هزار و یک مشکل تهدیدشان می‌کند؟ چرا مثلا کلانتری‌ها یا جاهای دیگر نتوانند مجوزی بدهند؟ آیا مشکل مملکت ما این است که برخی به صورت نامشروع به اماکن مجاز می‌روند؟ اندکی بیندیشیم و کارهایی را که هزینه‌ساز است تا جای ممکن کاهش دهیم. بی اعتمادی، خوره‌ای است که شالوده جامعه را رخنه‌دار می‌کند.

امیدوارم اندیشه‌ای بشود.

کد خبر 394417

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • داریوش IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    60 0
    ای بابا شما چه دل خوشی داری کاش این رویه فقط به همین موضوع پیش افتاده توی کشور بود .شانس اوردی به جرم اینکه دارخواست انجام وظیفه از اون ارگان رو داشتی دستگیری نشدی
  • بی نام A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    33 0
    آقا بروخدا رو شکر کن که خفتتون نکردن تو اون اوضاع از اول باید رد میشدی از اون شهر میرفتی من موندم این همه کارت ملی و مدارک دیگه به چه کاری میاد؟ بانک اطلاعاتی ما الان به چه دردی میخوره؟ چطور وقت یارانه که میشه زارت قطع میشه وقتی یارو شناسنامه ش باطل میشه ولی وقتی میخای از امکاناتی که حقته تو کشور استفاده کنی باید حتمن شناسنامه تو دستت داشته باشی هتل ها باید به ثبت احوال وصل باشن که وقتی همچین مشکلی که واسه این عزیزمون تو شهر غریب پیش اومد با یه استعلام از طریق شماره ی ملی میفهمیدن که زن و شوهر هستن یا خواهر برادر هستن. این همه هم لقمه دور سر پیچوندن نداره
  • حسن IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    11 39
    گلایه و خشم شما خالی از اعراب است. اگر کاغذهای لازم را همراه داشتید و چنان برخوردی با شما می شد فبها. گو اینکه مقرید کاغذهای لازم را همراه نبرده اید. لطفن گریبان خود را بچسبید، پشت دست را داغ کنید و عهد ببندید که من بعد، کاغذهای لازم را همراه ببرید تا جدا از تسهیل در کرایه ی اتاق، اگر به دلیل بدی جاده های مملکت، اتفاق سوئی برای تان افتاد به عنوان مجهول الهویه، سر از سالن تشریح دانشکده ی پزشکی در نیاورید که فرمود: سر بی تنت را که خواهد گریست؟
    • حامد A1 ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
      22 1
      حرف شما زمانی صحیحه که فرد «هیچگونه» مدارک شناسایی همراه نداشته باشه؛ در تردد با خودرو به همراه داشتن «گواهینامه» لازمه اما در بقیه موارد «کارت ملی» برای اثبات هویت هر فرد کافی است. چند درصد ما «شناسنامه» را همیشه همراه داریم؟ بسیاری از اوقات سفرها بدون برنامه‌ریزی قبلی برای اقامت در یک شهر میان‌راهی آغاز می‌شوند و گاهی ناچار در یک شهر متوقف می‌شویم. قطعا نداشتن شناسنامه جرم نیست. ضمنا متن این هموطن مربوط به یک «واقعیت» بود؛ اینکه با اینهمه سوئیت‌ها و اتاق‌های کرایه‌ای که بدون نظارت در کنار جاده به خصوص شهرهای شمالی پیشنهاد می‌شوند، آیا این حجم سخت‌گیری در مورد هتل‌ها صلاح است؟ جز این که تیشه ساده‌ای به ریشه گردشگری اصولی و مجاز می‌زنیم؟
    • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
      13 1
      آقا پس اداره اماکن برای چیه؟ چرا همه حاضرین جریان، ایشون رو به اداره اماکن میفرستادن؟ خب واسه همینه که اگر به هر دلیلی کسی به مشکلی خورد که باید شب رو می‌موند و حالا از سر فراموشی شناسنامه نداشت، بتونه مجوز بگیره. اینکه حواستو جمع کن که ازین به بعد مدارک داشته باشی، منطق درستی نیست؛ خود قوه قضائیه هم این مجوز رو داده که اگر کسی به هر دلیلی مدارک نداشت بتونه از طریق اماکن مشکلش رو رفع کنه، حالا شما شدی کاسه داغتر از اش؟ بحث سر اینه که چرا این راه‌های جایگزینی که تعیین شده پاسخگو نیستن، یا مثلا کسی با این سن و سال چرا نتونه با ضمانت کلانتری کارش رو پیش ببره؟ یا اصن حرف همین آقای بی نام ۱۱:۲۱ (چرا شرایطی نمیذاریم که سیستم تشخیص بده نسبت‌ها رو) جز اینه که این ساده‌سازی هتل‌ها رو هم رونق میده؟
  • مهتاج IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    13 0
    این، کم دردی نیست؛ و البته از این دردها نیز کم در مملکت ما نیست. پس لطفی بفرمایید و مسؤولانه، این درد را که خود دچارش شدید، در مان کنید و تا آخر درمانش، دست از مسؤولیت و انجام وظیفه ی شهروندی برندارید التماس تان می کنم فقط به گفتن بسنده نفرمایید. شما که دستتان به جاهایی بند است وقتی از لابی قدرت استفاده نمی کنید، اینچنین درمانده می شوید؛ وای به حال ما درماندگان
  • رضا IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    5 2
    توی شهرهای بزرگ مثل مشهد که اینجوری نیست اماکن با چهارتا سئوال و جواب، کار طرف رو راه می اندازه. مشکل اماکن بجنورده و اون یک دونه هتل. خوبه نماینده اماکن بره توی همون هتل یک اناق بگیره مونده گار بشه. البته حذف شناسنامه هم کار درستی نیست بلاخره برای کسانی که از هتل استفاده می کنند هم باید امنیت باشه تا بعضیا اونجا را بعضی جا اشتباه نگیرند بلاخره ما خانواد داریم.
  • فاطمه IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    2 3
    کافی بود این آقا به جای این همه سرگردانی به یکی از آشنا یان زنگ میزد تا تصویر شناسنامه ها یا کارت ملی را براشون فاکس ویا ایمیل میکردند به آدرس یک کافی نت در بجنورد.یا اینکه از مشهد تا بجنورد یک ونیم ساعت بود برمی گشتند ومدارکشون را برمیداشتند.
    • بی نام IR ۰۶:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
      3 0
      دقت کن: «مدارک شناسایی دیگر و حتی کپی‌های شناسنامه نیز مورد پذیرش آنان نبود»
  • مهدی A1 ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    4 0
    آقای دکتر خوب شد شما هم گرفتار شدید . به خدا این مشکل برای خیلی ها پیش اومده ولی نتونستن حرف دلشونو حایی بگن. چه میشه اصلا خود هتل ها بپذیرن و بدون هیچ گرفتاری افراد بتوپنن استراحت کنن. اگه یه نفرم یا صد نفر خواستن فردی را غیر قانونی به هتل ببرن باز نباید کاری کرد، چون برن هتل مطمئن تره تا برن خونه ها یا سوئیت های غیر قانونی. تازه اگه تو مملکت ما این همه خلاف کار وجود دارد، پس باید اونو قانونش کنند. این که گفتین بی اعتمادی شالوده جامعه رو به هم می ریزه حرف خیلی خیلی درسته. مسئولین یه کم بخونین.
  • علی A1 ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    3 1
    خب این که کاری نداشت هر کدومتون یک اتاق میگرفتید
    • طاهره A1 ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
      2 0
      آقای علیخودتون بودید این کار رو میکردید؟همسر و فرزندتون تنها تو شهر غریب جدا از شما باشن تا صبح از نگرانی خوابتون میبرد تا صبح بدون خستگی رانندگی کنید؟
  • حسن IR ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    4 4
    با سلام بنده ساکن بجنورد هستم، شما اگر کارت ملی همراهتان بوده است نیاز نبود این همه به درد سر بیفتید، چاره این بود که به صورت مجردی اتاق می گرفتید و یک شب را برای رعایت قانون در اتاق کناری همسر و فرزندانتان سر می کردید. در ضمن برای هر چیز ریز و درشتی نباید قوه قضائیه را زیر سوال برد، این یک قیاس مع الفارق است چرا که بی قانونی یک مسئول در یک شهرستان را نمی شود تماما به گردن این قوه بیندازید، البته باید نظارت ها بیشتر بشود تا این مشکلات پیش نیاید، همچنین با توجه به اینکه به نظر می رسد حقوق دان باشید، «قانون بد بهتر از بی قانونی است» عزیز... نکته آخر اینکه به قول دوستمان برای سفرهای طولانی بهتر است مدارک لازم جهت اسکان را همراه ببرید. با تشکر فراوان... یاحق
    • واسعی IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۲
      1 1
      آقای حسن عزیز با تشکر از تذکر شما. اما اولا گرفتن دو اتاق هزینه زیادی دارد، ثانیا با اصل سفر و بهره مندی از آن در تعارض است، سوم این که امروزه چنین سفرهایی طولانی به شمار نمی آید و فراموشی هم همیشه وجود دارد و قصد اولیه بنده هم چنین استقراری نبوده است. چهارم این ایجاد چنین محدودیت هایی باید با درنظر داشت جمیع موارد باشد چنانکه در ضمن متن به آن پرداختم. پنجم آن که قوه قضاییه باید چاره اندیشی کند و بنده هم آن را زیر سوال نبردم، بلکه خطرات چنین محدودیتی را گوشزد کردم. آخر آن که وجود قانون نباید با گریزگاه های دیگر نقض شود. چنان که در متن آمده در هر شهر و روستایی الان مکان های فراوان وجود دارد که افراد می توانند از آن بهره بگیرند. پس بیاییم با اعتماد و اعتماد سازی پیش برویم. بازهم سپاس
  • طاهره A1 ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    4 0
    مشکل ما اینه که خیلی سریع ناراحتی که داشتیم فراموشمون می شود و پی گیری جدی نمی کنیم. چند درصد بعد از حل شدن موقت یا حل نشدن مشکلمان پی گیر می شویم و به سازمانهای مربوطه شکایت می کنیم؟هرچندامیدی نیست که گره گشایی شود.اگر رانندگی با این همه خستگی مشکلی پیش میاورد.....
  • ارام IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۱
    7 2
    مصلح اجتماعی ...قدر شما چقدره؟
  • بی نام A1 ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۴
    3 0
    درخواست شناسنامه برای اقامت در هتل مثل قانونگزاران آن قدیمی و از رده خارج است. کارت ملی برای تمامی امور داخل کشور کافی است. بایستی تمامی اطلاعات فرد از جمله وضعیت تاهل و فرزندان احتمالی و آدرس در حافظه کارت وجود داشته باشد. انشاءلله با کارت های ملی الکترونیک این مشکل حل خواهد شد. ولی در چنین شرایطی قاعدتا" کلانتری میتوانست با گرفتن یک تعهد مشکل را حل کند. در ضمن اداره اماکنی که نمیتوان آنرا پیدا کرد چگونه میتواند نظارت کند؟