مقابله با تورم راهکارهای چند وجهی می طلبد و این راهکارها را می توان درسه قالب کنترل وهدایت تقاضا،کاهش هزینه های تولید واصلاحات ساختاری درجهت کنترل و کاهش تورم دسته بندی کرد.

جواد علیزاده هوشیار*: تورم از نظر علم اقتصاد به معنی افزایش سطح عمومی قیمت‌ ها در طول یک زمان مشخص است. نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولا شاخص قیمت مصرف کننده است.

اقتصاددان معروف، پروفسور کینز دو دلیل عمده برای تورم ذکر می کند: کاهش عرضه کل یا افزایش تقاضای کل و در مقابل، پول گرایان رشد عرضه پولِ مازاد بر رشد اقتصادی را عمده ترین دلیل تورم می دانند. به عبارت دیگر، تورم، تناسب نداشتن حجم پول در گردش با عرضه خدمات و کالاهاست. تقریبا تمام اقتصاددان ها بر این نکته متفق القولند که تورم پایدار و دراز مدت، ریشه ای جز عرضه پول و افزایش نقدینگی ندارد. هر چه میزان تورم بیشتر شود، قدرت خرید یک واحد پول کمتر می شود.

عوامل ایجاد تورم

گاهی تورم ناشی از افزایش هزینه تولید است که آثار این افزایش را در قیمت کالا‌ها می‌توان دید به طوری که این افزایش هزینه‌ها می‌تواند ناشی از افزایش دستمزدها، نرخ بالا‌ی حمل و نقل، تولید، سوخت موردنیاز و افزایش نرخ بهره‌بانکی باشد.

تورم همچنین می‌تواند ناشی از افزایش قیمت کالا‌های وارداتی باشدکه تورم وارداتی نامیده می‌شود.

افزایش نرخ ارز خارجی هم به مفهوم کاهش ارزش پول کشور است و از آنجا که صادرات کشور در مقابل واردات کمتر است، این اثر در داخل کشور بیشتر خود را نشان می‌دهد.
در کنار همه این علل، تورم با ساختار کشور نیز ارتباط دارد. بدین مفهوم که وقتی ساختار تولید درست عمل نمی‌کند، تورم پدید می‌آید. در کشورهای کم توسعه یافته مهم‌ترین مشکل، تورم ساختاری است که ناشی از کم توسعه یافتگی ساختار تولید است.

عامل دیگر تورم، بالا‌ بودن نرخ سود تسهیلا‌ت بانکی است. به‌طوری که این مسأله موجب می‌شود تا تولید کنندگان داخلی در بازارهای جهانی از قدرت رقابتی کمتری نسبت به رقبای خارجی خود برخوردار باشند. بنابراین تولیدکنندگان انتظار دارند، نرخ سود تسهیلا‌ت از سوی بانک‌ها کاهش داده شود تا هزینه‌های تولید کاهش یابد و در نهایت اینکه عدم ثبات و آرامش می‌تواند منجر به تورم شود به طوری که اگر در کشوری ثبات و امنیت نباشد موجب کاهش سرمایه‌گذاری و کاهش تولید می‌شود که تورم را به همراه خواهد داشت.

علت دیگر تورم از بعد تقاضا است. هرگاه متوسط رشد نقدینگی بالا‌تر از متوسط نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) باشد، این امر باعث عدم تعادل بین تقاضا و عرضه و در نتیجه منجر به افزایش سطح عمومی‌قیمت‌ها می‌شود. افزایش نقدینگی به‌طور عمده در واکنش به افزایش پایه پولی بوده و افزایش پایه پولی نیز ناشی از افزایش دارایی‌های خارجی و بدهی دولت به بانک مرکزی است. عدم تعادل بین درآمدها و هزینه‌های دولت از دیگر عوامل بروز تورم از جنبه تقاضا است.
علت دیگر تورم از بعد عرضه است و عواملی که موجب بروز این مسأله می‌شود، عبارت‌اند از: وجود ظرفیت خالی در بخش تولید، پایین بودن سهم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، ناچیز بودن سرمایه‌گذاری خارجی، پایین بودن سهم صادرات کشور، بالا‌بودن قیمت محصولا‌ت صنعتی و...

تورم، همواره به دلیل آثار محسوسی که بر زندگی آحاد جامعه و سایر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر مخارج سرمایه‌گذاری، توزیع درآمد، اشتغال و ... می‌گذارد، مورد توجه صاحب‌نظران بوده است. ایران سال‌هاست که با پدیده‌ی تورم مزمن دو رقمی روبه‌رو بوده است که پیامدهای نامطلوبی را به دنبال داشته است. از آثار مخرب تورم می‌‌توان به توزیع مجدد درآمد به نفع صاحبان دارایی و به زیان مزد و حقوق بگیران، افزایش نااطمینانی و بی‌ثباتی در اقتصاد کلان و در نتیجه کوتاه‌تر شدن افق زمانی تصمیم‌گیری و کاهش سرمایه‌گذاری بلندمدت و عوامل دیگر اشاره نمود. نکته‌ی قابل توجه در خصوص تورم آن است‌ که علی‌رغم وجود یک تعریف مشخص در خصوص تورم، دیدگاه واحدی در خصوص علل ایجاد تورم وجود ندارد. برخی از اقتصاددانان رشد بی‌رویه‌ی حجم پول، گروهی دیگر اضافه‌ی تقاضا در بازار کالا، برخی فشار هزینه و افزایش قیمت نهاده‌های تولیدی و در نهایت عده‌ای دیگر تنگناهای موجود در بخش‌های مختلف و ضعف در بخش‌های کشاورزی و تجارت خارجی را منشأ اصلی تورم عنوان می‌نمایند. رشد بی‌تناسب نقدینگی، اضافه‌ی تقاضا در بازار کالا، فشار هزینه و تنگناهای ساختاری از عوامل مؤثر بر رشد قیمت‌ها به شمار می‌روند. اما همان‌طور که متذکر شدیم نقش نقدینگی در ایجاد و استمرار تورم برجسته و غیرقابل انکار است، از این رو سیلان و بی‌ثباتی نقدینگی در دهه‌های گذشته بدون تردید یکی از عوامل تورم در اقتصاد کشور بوده است. در دوره‌ی جنگ کسر بودجه‌های دولت و پولی کردن آن‌ها منشأ رشد نقدینگی بوده است. در برنامه‌های اول و دوم توسعه بدهی‌های دولت به بانک مرکزی و مابه‌التفاوت نرخ ارز رسمی و ضمانت‌شده برای بازپرداخت بدهی‌های خارجی منشأ اصلی رشد فعال و منفعل نقدینگی بوده است.

  پیامدهای تورم

وجود تورم شدید در اقتصاد، بسیار مخرب است و تقریباً تمام اجزای سیستم اقتصادی در اثر بروز تورم شدید، آسیب می‌بینند. به بیان دیگر، تورم موجب بروز رفتارهای غیرعقلایی از سوی فعالان اقتصادی گشته که با منافع بلندمدت آن‌ها ناسازگار است، به‌طور معمول در زمان بروز تورم شدید،‌ سرمایه‌گذاری بلندمدت اتفاق نمی‌افتد و ثروت کشور در مسیرهایی به جریان می‌افتد که سودهای آنی و کوتاه‌مدت داشته باشد.

  می‌توان گفت تورم به صورت زیر بر متغیرهای اقتصادی و وضعیت کلان اقتصاد اثر می‌گذارد:

1.  اثر تورم بر پس‌انداز، منفی است. زیرا کاهش ارزش پول و نقدینگی، مردم را نسبت به پس‌انداز دل‌سرد می‌کند و در نتیجه موجب کاهش رشد اقتصادی می‌شود؛

2. توزیع درآمد به علت تورم خارج از انصاف و عدل انجام می‌گیرد و موجب افزایش درآمد عده‌ای اندک به بهای متضرر شدن گروه‌های کثیری از مردم می‌شود؛

3. تورم موجب دل‌سردی مردم نسبت به سرمایه‌گذاری‌های اساسی در دراز مدت می‌شود؛ از این رو ظرفیت تولید و اشتغال کاهش می‌یابد و بازار کسب‌وکار دیگر کشورها افزایش می‌یابد؛

4. تورم موجب ابهام و بلاتکلیفی در سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های اقتصادی می‌شود؛

5. تورم سبب انحراف جریان سرمایه‌ها از تولید به کالاهای تجملی و وارداتی می‌شود، زیرا اکثر مردم از خرید ضروری ناتوان می‌شوند، در حالی که عده‌ای با سودهای کلان به خرید اشیای تجملی و وارداتی روی می‌آورند؛

6.  تورم سبب افزایش هزینه‌ی تولید و کاهش صادرات می‌شود و برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها، واردات افزایش می‌یابد و نتیجه‌ی آن تشدید کسری تراز تجاری کشور و افزایش بیکاری است؛

راه کارهای پیشنهادی برای مقابله با تورم می توانند به شرح زیر باشند :

1.  انسداد زمینههای انفعال پولی؛

باید کاری کرد که وابستگی بودجه‌ی دولت به ارزهای نفتی کاهش یابد یا افزایش ذخایر بانک مرکزی موجب سیلان نقدینگی نشود. همچنین باید نظام مالیات ستانی را تصحیح نمود تا به وسیله‌ی آن سهم درآمدهای مالیاتی از بودجه افزایش یابد. همچنین برای انسداد مجاری انفعال پولی دولت باید انضباط و شفافیت بودجه‌ی خود را تأمین کند و تمامی مجاری فوق بودجه‌ای را در داخل بودجه قرار دهد و در قلمرو بودجه‌ی عمومی و بودجه‌ی شرکت‌های دولتی هم به انضباط و شفافیت بیشتر توجه شود و هم به کارایی عملکردها. باید میزان توجه به کارایی را در قیمت‌تمام شده‌ی محصولات لحاظ کرد و قیمت ناکارایی خود را در چارچوب قیمت‌های بالاتر اخذ نکرد. برای تحقق هدف یاد شده باید از بخشودگی‌های غیربهینه‌ی مالیاتی نیز اجتناب نمود.

2.  اهتمام به محدود کردن جنبههای فعال پول؛

دولت و مقام‌های پولی باید تأثیر اقدام‌ها و تصمیم‌های مختلف خود بر رشد نقدینگی را ارزیابی و لحاظ کنند و تا آنجا که امکان‌پذیر است از اقدام‌هایی که منجر به افزایش بخش قابل کنترل پول و نقدینگی می‌شود، اجتناب کنند..  

3.  شفافیت کارکرد نظام بانکی؛

بانک‌ها باید به طور شفاف عملکرد خود را نظارت‌پذیر نمایند و وضعیت استمهال وام‌ها، مطالبات مشکوک‌الوصول و وصول‌نشده‌ی خود را اصلاح نموده و موارد استفاده از منابع بانکی را به طور شفاف در اختیار متصدیان امور اقتصادی قرار دهند.

4.  محدود کردن فعالیتهای نامولد؛

تولید ناخالص ملی به مثابه یک کیک است که به نحوی میان مردم و عوامل اقتصادی توزیع می‌شود. وقتی عده‌ای در تهیه‌ی این کیک مشارکت کنند و عده‌ای دیگر هم به فعالیت‌هایی بپردازند که هیچ ارتباطی با بزرگتر شدن این کیک ندارد و هنگام آماده شدن کیک بخواهند نسبت به کسانی که آن را ایجاد کرده‌اند سهم بیشتری ببرند، این کار تنها از راه بالابردن قیمت‌ها امکان‌پذیر است؛ یعنی تنها از راه ایجاد فاصله‌ی زیاد میان قیمت‌های تولیدکننده و مصرف‌کننده و اساساً با افزایش در قیمت کالاهای نامرتبط با (GDP) است که این افراد می‌توانند به چنین درآمدهایی دست یابند.

۵ افزایش حقوق کارمندان

افزایش حقوق به صورت پلکانی با میانگین کمتر از نرخ تورم، زیرا از سویی باید حداقل های حقوق زیرخط فقر را افزایش داد و از سوی دیگر افزایش حقوق برابر با نرخ تورم خود نیز از عوامل تورم است، افزایش حقوق خانوارهای زیرخط فقر اجتناب ناپذیر است و تورم ناشی از آن را باید تحمل کرد.

6 ترزیق بیشتر ارز به بازار از سوی بانک مرکزی

 به منظور جلوگیری از افزایش قیمت ارز در بازار و حرکت آرام و تدریجی به سوی کاهش قیمت ارزی به طوری که شوک به بازار وارد نشود و موجب کاهش صادرات نگردد می توان از این راهکار بهره برد.

از آنچه که گفته شد مشخص مي شود که مقابله با تورم راهکارهاي چند وجهي مي طلبد و اين راهکارها را مي توان درسه قالب کنترل وهدایت تقاضا،کاهش هزینه های تولید واصلاحات ساختاری درجهت کنترل و کاهش تورم دسته بندی کرد.خروج تورم از کنترل و رسيدن آن به مرز ۵۰ درصد در برخي کالاها و خدمات که مي توان انرا به ابرتورم تشبيه کرد و همچنين ايجاد پديده رکود تورمي در کشور حل اين مشکل را به مراتب پيچيده کرده است و اين به اين مفهوم است که براي حل مشکل تورم در کشور بايد صبور بود و به صورت گام به گام و آهسته و پيوسته اقدامات لازم را به پيش برد.

عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان ماشین, قطعه و مجموعه های صنعتی و خودرو

 3535

 

 

 

کد خبر 396339

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    اما دولت محترم تمام زاههای دیگه رو ول کرده اینوسط فقط حقوق کارمندان بیچاره رو کم میکنه
  • بی نام IR ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    71 7
    په نه په روی دوش کاسبین و دلالان محترم
    • شغل آزادی A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      48 2
      داداشم همونطور که یسری از مدیرا میلیونی میگیرن یسری فقط یسری خیلی کوچیک از کسبه بیچاره دارن سود کلان میبرن ولی بقیه دارن باسیلی صورتشون رو سرخ نگه میدارن برو از کسایی که شغل آزاد دارن بپرس که تو این 2سال اخیر چی کشیدن و چی دارن میکشن درضمن خود دلالان عزیز و فعالم دیگه خورد به پیسی
    • بهنام بچه خوی A1 ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      4 9
      ولی بار رکود روی کسبه و غیر حقوق بگیر هاست، متاسفانه. در این که سیاست های اقتصادی دولت برای کاهش تورم بسیار درست و کارآمد هستند شکی نیست. ولی این کافی نیست. به نظرم دولت باید از تمام نخبه ها و اساتید دانشگاهی بخواد تا برای خروج از رکود و کاهش نرخ بیکاری طرح های ابتکاری ارائه بدن و بعد از چکش کاری اون طرح ها رو به کار ببنده.
  • شغل آزاد A1 ۰۷:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    44 79
    چرا همش سنگ کارمندارو به سینه میزنید؟؟؟؟؟ من شغل آزادی از آبان تا به امروز سه تا فروش داشتم و تقریبا500هزار تومن سودم بوده درصورتی که هزینه های مغازه 12متریم تو زنجان ماهی 700هزار تومنه یه حساب سرانگشتی کنید میبینید چه خاکی به سرم شده تورم با کارمندی که صبح میره اداره صبحونه میخوره و ظهر نماز میخونهحتمادیگه نیم ساعتم زودتر از ادارش درمیاد میره سوار سرویس میشه یا سوار ماشین خودش میشه و میره خونش تا شب حسابی استراحت میکنه و آخر ماهم یه پولی به حسابش میاد چه دغدغه ای داره آخه؟؟؟؟؟ یکم به فکر کسب و کار اصناف بیچاره باشید بابا
    • محمد IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      14 5
      حرف دل ما رو زدي برادر يا خواهر گرامي....لطفا در مورد مشکلات شغل هاي ازاد هم صحبت کنيد
    • بی نام A1 ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      6 16
      این حتما نیم ساعتتون دقیق و درست نبود چرا فتوای کلی صادر کردی حاجی؟بسیاری هستند که می مونند تا اخرین لحظه مبادا نون حروم ببرند خونه.نمی گم کارمند زیر کاردر رو نیست ولی این حتما شما به اعتبار گفته هات لطمه می زنه
    • بی نام A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      10 5
      عزیز من تو ای که با 3 تا فروش به پانصد هزار تومان سود رسیدی معلوم است که چه سودها از کنار نوسانات قیمتها برده ای امدی بگویی ای خدا ترکیدیم از سود زیاد .کارمند اگر یک زندگی نسبی خوب داشته باشد برای کسبه هم خوب میشود چون کارمند که نمیتواند پس انداز کند مجبور است تلافی سالها کم درامدی و سخت زیستن را برای فرزندانش بکند پس میرود بازار که انهم سودش در جیب بازاری است.همان بازاری که تا دو سال پیش هم سالی 200.300 هزارتومان در سال مالیات میداد
    • بی نام A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      20 1
      وضع و حال همه خرابه
    • کارمند IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
      15 6
      نه اینکه کارآزاد خیلی سخته ،راست میگه بنده خدا ساعت 10صبح میره مغازه بعدش هم ناهار و تفریح و تو مغازه لم دادن و هروقت هم دلش تنگ شد میره خونه .برادر عزیز یکی میگی یکی هم بشنو
  • بی نام A1 ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    22 3
    سلام راستی چه خبر ؟؟؟؟؟؟؟
  • عادل A1 ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    26 4
    خیلی عالی .کوتاه و مفید
  • بی نام IR ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    14 2
    کاسب محترم موقعی که بازار خوب بود از این حرفها نمی زدید
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    21 2
    اقای شغل آزاد هرچی تورم بالا بره جنابعالی مابه التفاوت رو میکشی رو اجناست عین خیالت هم نیس ولی کارمند بیچاره هیچ کاری از دستش ساخته نیس کارمندی که یه عمر درس خونده با مدرک فوق لیسانس باید بگیره 1میلیون ولی یه نقاش یا تعمیرکار فنی بیسواد 1میلیون تومن فقط درآمد5روزه شه
  • رسول خشکبیجاری A1 ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    19 0
    اقایان مسئولین تصمیم گیرنده نظام میدانید سر کارمندان اللخصوص باز نشستگان چه میاید من کاری به نمودارهای شما ندارم همین قدر میدانم سالهای 90.91 یک شبه ارزش حقوق ماهانه من 3/5 برابر کاهش یافت انوقت دولت وقت 18 به حقوق افزود هر روز هم یک سناریو مینویسند امیدوارم خداوند هیچگاه از سر افرادی که این بلا را سر ما اوردند نگذرد.فرزندان ما با 30.31.سال سن هنوز بیکار در خانه ور دل ما نشسته اند جدا مسئولین اینگونه زندگی بخدا وندی خدا دروغ میگویند.یک فیش ماهانه دارند چند تای دیگر بغل ان را رو نمیکنند.
  • سیدرضا A1 ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    13 2
    افزایش حقوق 20 درصدی حق مسلم ماست ...
  • فرزاد IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    5 2
    کشور ورشکسته حقوق بگیران بی فایده است
  • پرهام IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    13 1
    خدایا ما حقوق بگیران دردمونو باید به کی بگیم خدایا خودت شاهدی داره چه اتفاقی می افته
  • uyt IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    12 0
    يكي ازراهكاها را اخذ ماليات بيشتر عنوان شده به نوبه خودش خوبه ولي بشرطي كه ازهمه بگيرند نه تنها از كارمند كشور هزاران شركت دارد كه شايد هزاران ميلياردها تومان ماليات بدهكارند كه اگر دولت موفق به اخذ آن بشود شايد اصلا دركشور شكوفاييهاي ايجاد بشود كه درتاريخ نظير آن رانداشته باشيم با اين حرفها خودمان راگول نزنيم
  • بی نام A1 ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    15 6
    اتفاقا دولت روحانی دقیقا داره راه احمدی نژاد رو میره دروغ در آمار وگرانی ورانت وفساد طی یک سال اخیر چند برابر شده ضمن اینک کشاورزای غرب مازندران در دوران ایشون با خاک یکسان شدن ،به خاطر وجود دلال وواردات میوه توسط رانت خواران دولت و.....
  • سيد رسول مصطفوي A1 ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    15 2
    با سلام و با كمال احترام نسبت به تحليل بسيار خوب و كارشناسي، اصلي ترين عامل تورم در ايرانكه گفته نمي شود سياستهاي خارجي كشور است.ايران در حال حاضر در چند جبهه درگير است كه هزينه هاي بسياري براي كشور داردجناب روحاني بدرستي فرمودند كه سالها است كه اقتصاد ايران به سياست يارانه مي دهدالبته آمريكا و برخي از كشور ها هم سياستهاي خارجي اينچنيني دارند اما بخاطر ساختار اقتصادي كشور هاي مذكور، تورم ناشي از سياستهاي خارجي خود را به ساير كشور ها منتقل مي كنند، اما در ايران بخاطر آنكه اقتصاد درونگرايي دارد تورم ناشي از سياستهاي موصوف بطور كامل به داخل كشور منتقل مي شود ...
  • بی نام A1 ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    5 1
    با افزایش حقوق افرادی که کمتر از زیر خط فقر می گیرند به اندازه تورم درسته که قدرت خرید آنها نسبت به سال قبل حفظ میشه ولی به علت افزایش کمتر از تورم برای افرادی که حقوق بیشتری می گیرند در دراز مدت حقوق همه افراد با هم برابر خواهد شد این یعنی تحصیل هیچ اگر در یک کشور به تحصیل اهمیت ندهند در درازمدت کشور افت خواهد کرد
  • بی نام US ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    13 3
    دولت اصلا به فکر کارمنداش نیست .ببینید عیدی رو اعلام کرده 600 هزار تومان .اخه اینا مسولین تصمیم گیرنده فکر تدارن زن و بچه ندارن باید بگم اینارو دارن ان چه که ندارن غیرت و جوانمردی است.
  • بی نام IR ۱۸:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    12 3
    كارمند مرده است مرده

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین