بسیاری از مردم و کارشناسان افزایش هزینه های بیمارستانی و افزایش تعرفه ها در همه نوع بیمارستان ها و هم چنین بالارفتن قیمت لوازم و تجهیزات پزشکی را دلیل وجود پدیده زیرمیزی می دانند.

الهه محمدی: زیرمیزی نه تنها پدیده ای نام آشنا برای مردم است که شاید بتوان گفت به پدیده ای قدیمی و جاافتاده درمیان قشر بیمار و پزشک تبدیل شده است. زیرمیزی پدیده ای است که موجب فراغ خاطر پزشک و بیمار می شود.پول اعطا شده از زیرمیز تضمین کننده این است که پزشک به موقع، حتی از دورترین مکان متصور خود را بر بالین بیمار حاضر کند و یا حداقل به ثمر رساندن دوران درمان را تضمین کند.زیرمیزی به پدیده ای در بین پزشکان به پدیده ای غیرقابل انکار تبدیل شده است.حالا هر چه قدر مسئولین مربوطه رواج آن در بین پزشکان را 5/1 دررصد اعلام کنند.

نبود تعرفه خاص باعث افزایش روند زیرمیزی؟
بسیاری از مردم و کارشناسان افزایش هزینه های بیمارستانی و افزایش تعرفه ها در همه نوع بیمارستان ها و هم چنین بالارفتن قیمت لوازم و تجهیزات پزشکی و آب و برق و گاز و هم چنین توقع های رو به افزایش خانواده برخی پزشکان، چشم و هم چشمی ها و نوع دید مردم نسبت به پزشکان را باعث این می دانند تا برخی اطبا برای جبران مافات به اجبار هم که شده بیماران را وادار کنند تا سهمی در سلامت خانواده و جامعه ایفا کنند!
دریافت غیر متعارف پزشکان از مردم مبالغ متفاوتی را شامل می شود و بین چند 10 هزار تومان تا میلیونها تومان است و متاسفانه هیچ نظارت و کنترلی هم در این زمینه وجود ندارد، به همین علت دفاتر ویژه‌ای برای رسیدگی به این دریافتی ها که به پولهای زیرمیزی پزشکان معروف شده است در معاونتهای درمانی دانشگاههای علوم پزشکی کشور فعال شده است و بیماران و افرادی که از سوی پزشکان به پرداخت وجوه خارج از ضوابط و غیر متعارف مجبور شده‌اند، می توانند با مراجعه به این دفاتر شکایت خود را مطرح کنند تا بر اساس قانون و در اسرع وقت به آن رسیدگی شود.با این حال نایب رییس انجمن پزشکان عمومی ایران، اقتصاد درمان در کشور را اقتصادی بیمار عنوان کرد و به ایسنا گفت:«لازم است که مسوولان این خطر را درک کنند که اگر این روند ادامه داشته باشد به تدریج شرایطی برای مردم ایجاد می‌شود که از درمان صحیح، سالم و پویا در آینده محروم خواهند شد. » دکتر مسلمی فر با بیان این که 99 درصد پزشکان کشور همین تعرفه‌های غیرواقعی را اجرا می‌کنند، ادامه داد:« یک پزشک سال‌ها درس می‌خواند و مدام با استرس‌ها و رنج مردم در ارتباط است، مشخص نشدن قیمت واقعی خدمات ممکن است سبب ‌شود افرادی که به لحاظ روحی مقداری ضعیف‌تر از دیگرانند، به شخصه تلاش کنند که به قیمت واقعی خدمات خود دست یابند. با غیرواقعی بودن قیمت خدمات درمانی، پزشک ناچار باید برای اداره زندگی خود، زمان بیشتری را در مطب یا بیمارستان صرف کند. به این ترتیب قطعا کمتر به مطالعه و رسیدگی به مسایل روحی خود می‌پردازد و در نهایت، آسیب این امر متوجه مردم خواهد بود. »

از تصویب تعرفه های واقعی تا مجازات سوء استفاده کنندگان
با توجه به اینکه هنوز تعرفه های هزینه درمان راه بسیاری تا واقعی شدن دارند، کارشناسان معتقدند با هرچه زودتر واقعی کردن این تعرفه ها می توان جلوی سوءاستفاده کنندگان را گرفت.«بشیرخالقی» عضو کمیسیون بهداشت و درمان یکی از همین کارشناسان است. وی دراین باره به خبرآنلاین می گوید:«رواج پدیده زیرمیزی به دو دلیل بستگی دارد. یک دلیل آن واقعی نبودن تعرفه های پزشکی است که با واقعی شدن آن می توان گام مثبتی در کم کردن گرفتن زیرمیزی در پزشکان دانست. دلیل دیگر آن ضعف مدیریت در این زمینه است که به وزارت بهداشت مربوط است و در سطح خرد و کلان هم وجود دارد وبااعمال قدرت بیشتر در این زمینه از سوی وزارت بهداشت می توان مشکلات اینچنینی را حل کرد.» وی همچنین تعمیم این پدیده را به همه پزشکان کار نادرستی دانست.

 پدیده زیرمیزی در پزشکان کمتر از یک و نیم درصد
نایب رییس انجمن پزشکان عمومی، با استناد به بررسی‌های انجام شده،به ایسنا گفت:«پدیده زیرمیزی در پزشکان کمتر از یک و نیم درصد است. پدیده زیرمیزی در پزشکان عمومی صفر است و در دیگر گروه‌های پزشکی نیز ناهنجاری‌های اقتصاد درمان موجب شده که بعضی از افراد به انحراف از مسایل اقتصادی دچار شوند. اما در مجموع پدیده زیرمیزی در جامعه پزشکی را محکوم می‌کنیم و انتظار آن است که جامعه پزشکی راه عاقلانه را در این زمینه طی کنند. » وی ادامه داد:«برخورد با پدیده زیرمیزی راهکار قانونی خاص خود را دارد؛ به طوری که ماده 11 قانون تعزیرات حکومتی در استان‌ها از اردیبهشت ماه سال 85 برای رسیدگی به شکایات در این زمینه فعال شده است. از طرف دیگر سازمان نظام پزشکی به صورت جدی با این قضیه مقابله می‌کند.»

تفاوت در گرفتن زیرمیزی بین پزشکان عمومی و جراحان
بسیاری از پزشکان معتقدند پدیده زیرمیزی در بین پزشکان مختلف است. دکتر ناطقی فر فوق تخصص جراح پلاستیک با بیان اینکه باید بین درجه گرفتن پدیده زیرمیزی میان پزشکان فرق گذاشت،به خبرآنلاین می گوید:«عموما برطبق باور عمومی بین پزشکان باید بین درآمد پزشکان عمومی و جراحان فرق گذاشت.اما در بسیاری از بیمارستان ها نابرابری بین پرداخت هزینه درمان وجود دارد و شاید بتوان دلیل رواج پدیده زیرمیزی بین جراحان را همین قضیه دانست.» وی ادامه می دهد:« از طرف دیگر جراحی هایی مثل جراحی پلاستیک به خاطر اینکه هیچ تعرفه دولتی به آن اختصاص ندارد و خود بیمار می داند که خودش باید هزینه درمان را تقبل کند. بنابراین شاید بتوان گفت رواج هزینه در این حیطه را معمولی انگاشت.» وی از سوی دیگر، دیگر دلیل این پدیده را نبود تعرفه خاص در این زمینه می داند که باعث نابرابری در بین دستمزدهای پزشکان شده است.

ناهنجاری های اقتصادی در بحث درمان،علت ایجاد پدیده زیرمیزی
شاید برای توجیه پدیده زیرمیزی باعث شده است که کارشناسان معتقد باشند پزشکی که همواره با دغدغه های معیشتی و رفتاری به سر می برد نمی تواند به سوگندهای پزشکی وفادار بماند.چنین پزشکانی همواره بقراط را نفرین خواهند کرد که سوگند را اختراع کرده است! دکتر مسلمی‌فر یکی از این کارشناسان است.وی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، گفت:«هر چند جامعه پزشکی همواره با استرس‌های مکرر و مداوم روبرو هستند، اما متاسفانه این استرس‌ها و فشارهای روحی ارزش گذاری نمی‌شوند. متاسفانه ناهنجاری‌های اقتصادی در بحث درمان وعدم شفافیت قیمت واقعی خدمات درمانی در کشور سبب می‌شود که برخی در اعتراض به این عدم شفافیت، وارد حیطه پدیده «زیرمیزی» شوند که با توجه به قداست حرفه پزشکی، کار این افراد مورد تایید نیست. » وی همچنین بیان کرد:«زمینه پدیده زیرمیزی را کسانی فراهم کرده‌اند که با واقعی شدن خدمات درمانی مقابله می‌کنند.» وی با بیان این که متاسفانه به آسیب شناسی پدیده زیرمیزی پرداخته نمی‌شود، افزود: درهمه جای دنیا تعرفه‌های پزشکی نسبت به مشاغل دیگر بالاتر است؛ چرا که پزشکان با عالی‌ترین موجود خلقت درارتباطند؛ بنابراین باید شرایط ایده‌آلی داشته باشند تا با آرامش خاطر به بیماران رسیدگی کنند، اما متاسفانه در کشور ما این اتفاق رخ نداده است. همین موضوع سبب شده که عده‌ای برای احقاق حق خود به پدیده شوم زیرمیزی روی آورند. بی‌تردید زمینه این اشتباه را کسانی فراهم کرده‌اند که با واقعی شدن خدمات درمانی مقابله می‌کنند. وی پیشنهاد داد که دلسوزان جامعه پزشکی و کسانی که تجربه کافی در علم پزشکی از سال‌های دور دارند و مورد تایید مسوولان نیز هستند، تعرفه‌های درمانی را ارایه دهند که بیمه‌ها نیز این تعرفه‌ها را بپذیرند.

 

کد خبر 41234

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۵:۴۵ - ۱۳۸۸/۱۱/۱۳
    0 0
    عجب راهلي