به نظر میرسد که وعده آقای دکتر قالیباف که گفته بود امسال میخواهد فعالیتهای اجتماعی و خدمات اجتماعی را در شهر تهران گسترش دهد، در حال محقق شدن است. شواهد نشان از آن دارد که سازمان رفاه خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهر تهران راه درستی را در حوزه آسیبهای اجتماعی در پیشگرفته و نگاه کارشناسی، علمی و انسانی که در ادبیات و کلام و رفتارهای مسئولان این سازمان مشاهده میشود میتواند آینده خوبی را برای شهر تهران رقم بزند.
مسئولان این سازمان خیلی صریح و روشن اعلام کردهاند که نباید انتظار داشت که در مدتزمان کوتاه یکساله و دوساله تغییرات بنیادینی در شهر تهران ایجاد شود که البته همین اعلام نظر از سوی این سازمان نشاندهنده آن است که نگرشهای جدیدی در میان مسئولان شهرداری در حال شکلگیری است که میتواند بسترساز اتفاقات خوبی در این حوزه باشد بهطوریکه اگر این نگاه باقی بماند میتوان امیدوار بود که در 5 سال آینده شاهد تغییرات بنیادینی در این حوزه باشیم.
اگر بخواهم برای گفتههای خود مبنی بر عملکرد مثبت این سازمان شواهدی ارائه دهم میتوان به مصاحبه روز گذشته فرزاد هوشیار پارسیان، مدیرعامل سازمان رفاه خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهر تهران با خبرگزاری تسنیم اشاره کرد. او در واکنش به یکی از مسئولان که اعلام کرده بود معتادان کارتنخواب نباید در گرمخانهها پذیرفته شوند و بهجای آن به کمپهای ترک اعتیاد هدایت شوند، گفته بود: «90 درصد بیخانمانهای شهر اعتیاد دارند. ما باید قیافه ظاهری آنها را درست کنیم و آرامآرام به زندگی بازگردانیم.»
نکتهای که در گفتههای مدیرعامل سازمان رفاه خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهر تهران جای تأمل دارد این است که او از عبارتی استفاده کرده که میتوان از آن بهعنوان کلیدواژه نگاه شهرداری نام برد. او اعلام کرده است که باید «آرامآرام کارتنخوابها را به زندگی بازگردانیم» که نگاهی بسیار درست و منطقی است و بر اساس واقعیتهای موجود تحقق پیدا کرده است. شهردار محترم تهران نیز اولویت برنامههای اعتیاد را گسترش خدمات مراکز داوطلبانه ماده 15 اعلام نمودند.
واقعیت این است که دیگر زمان آن گذشته است که عدهای گمان میکردند ظرف مدت کوتاهی میتوان مسئله کارتنخوابی و اعتیاد را ریشهکن کرد و کارتنخوابها را از دیدهها پنهان نگه داشت. اینکه یک مقام ارشد شهری این دیدگاه واقعی و کارشناسی را اعلام مینماید چند پیام و مفهوم دارد. اول اینکه نگاه کارشناسی و علمی در سازمان رفاه خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهر تهران حاکم است، دوم اینکه معتاد کارتنخواب بهعنوان یک انسان و شهروند به رسمیت شناخته شده و وجود و حضورش پذیرفته شده است و سوم اینکه نگاه انسانی به کارتنخوابها و معتادان در حال شکلگیری است. شهرداری به دنبال آن است که بهتدریج و آرامآرام برنامه بهبودی و بازتوانی برای کارتنخوابهای مصرفکننده مواد طراحی کند و آنها را به چرخه زندگی سالم بازگرداند. این پیامها آیندهای بهتر برای شهر تهران بهویژه آسیب دیدگان اجتماعی و کارتنخوابها را در خود نهفته دارد.
مدتهاست که فعالان و کارشناسان حوزههای کاهش آسیب از راههای مختلف در تلاش بودند که صدایشان را به گوش مسئولان و تصمیم سازان برسانند و درخواست آنها هم این بود که تصمیمسازیها و تصمیمگیریها بر اساس نگاههای کارشناسی و کاهش آسیب باشد گویا این زحمات به ثمر رسیده است و امیدوارم که این برنامهها و رویه موفق با حمایت تشکلها و سازمانهای غیردولتی تداوم یافته و حمایت مستمر از این اقدامات صورت گیرد.
مدتی است که سیستم رفاه اجتماعی شهرداری تهران در حال تغییر و تحول است. تغییراتی که اگر ادامه پیدا کند میتواند نویدبخش عملکردی مثبت در حوزه آسیبهای اجتماعی باشد. این تغییرات در چند سطح و لایه در حال انجام است. تشکیل شورای عالی خدمات اجتماعی با حضور کارشناسان و متخصصان دستگاههای مختلف که در حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی وارد عمل شدهاند ازیکطرف و اقدامات سازمان رفاه خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهر تهران از طرف دیگر آغازگر این تغییرات بودهاند.
کد خبر 454936
نظر شما