چندی پیش موضوع حفظ و نگهداری باغها و فضای سبز در جلسات شورای شهر تهران به بحث گذاشته شد. در جلسه ۲۵ مرداد شورای شهر تهران یک فوریت طرح صیانت از باغات تصویب شد اما همچنان در دستور کار شورای شهر تهران قرار نگرفته است.
به این یک فوریت ۱۷ نفر از اعضای شورای شهر تهران از جمله، مهدی چمران، ابوالفضل قناعتی، معصومه آباد، ولیالله شجاعپوریان، علی صابری، رحمتاله حافظی، علیرضا دبیر، محسن پیرهادی، پرویز سروری، محسن سرخو، غلامرضا انصاری، محمد حقانی، اقبال شاکری، حبیب کاشانی، احمد حکیمیپور، هادی ساعی و مرتضی طلایی رای دادند.
محمدمهدی تندگویان نایب رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران یکی از مخالفان تصویب فوریت این طرح بود. تندگویان تأکید دارد کسانی که در ساخت و ساز، منافعی دارند وجود درخت را یک مانع برای رسیدن به این منافع می دانند پس تمام تلاش خود را به کار می بندند تا درختان را از بین ببرند.
مشروح گفتگوی ایسکانیوز با محمدمهدی تندگویان را در زیر بخوانید:
با تخریب باغ ها و ساخت و سازهای متعدد، تهران در معرض خطر نابودی فضاهای سبز قرار دارد. در این شرایط چه پیشنهادی برای حغظ باغ ها دارید؟
حساسیت هایی که شورای شهر تهران نسبت به تخریب باغ ها داشته است منجر به تدوین و تصویب قوانین بسیار خوبی در این زمینه شده است. همین حساسیت و پیگیری ها موجب شده تا همه در زمینه جلوگیری از تخریب باغ ها به یک نتیجه مطلوبی برسند. با توجه به وضعیت فعلی در تهران تنها با تملک باغ ها میتوان از سرمایهگذاری و تخریب آنها جلوگیری کرد. باغ ها باید خریداری، تملک و نگهداری شوند، چرا که در وضعیت فعلی با موضوعاتی چون بحران آب و سرمایه گذاری در ملک، مالکان تعهدی در حفظ باغ ها ندارند و هیچ چارهای جز تملک و مصادره وجود ندارد هرچند تملک باغ ها هم نیازمند منابع مالی است.
در چند سال اخیر شاهد تخریب هزاران هکتار باغ و فضای سبز بوده ایم، چرا اینگونه شده است؟ چرا تاکنون برای جلوگیری از تخریب اقدامی صورت نگرفته است؟
در سالهای گذشته در شهرداری تخلفاتی انجام شده و همچنان احتمال ورود آسیب به باغ ها با تملک هم وجود دارد، ولی در شرایط فعلی تملک تنها راه درمان است، البته سامانه های تخلفات شهرداری نیز شفاف شده و مردم به راحتی می توانند از طریق دفاتر الکترونیک به پرونده ها دسترسی پیدا کنند، هرچند هنوز تخلفات به صفر نرسیده است. باغ ها نباید در اختیار شهرداری و یا هر نهادی دیگر قرار گیرد، نمیتوان نسبت به عدم تخریب آنها اطمینان داشت، شورای شهر چهارم با تصویب مصوبات گوناگون و حتی جریمههای سنگین سعی برحفظ باغ های تهران داشت؛ اما با وجود این اقدامات، هیچ تفاوتی در عمل اتفاق نیفتاده است.
به نظر شما با انجام تخلفات، چیزی از باغ های قدیمی و هویت آنها باقی مانده که برای آن نگران باشیم؟ همه دنبال منفعت هستند، برای همین باغ ها و فضای سبز بدون هیچ حساسیتی تخریب می شوند.
مردم میتوانند تخلفات در حوزه فضای سبز و یا در مورد باغ ها را مشاهده کنند. در واقع اکنون دیگر به راحتی نمیتوان تخلف کرد، ولی از آنجایی که مالکان به دنبال سودهای هنگفت هستند، تخلفات در جریان است و ضروری است که تصمیم اساسی عملیاتی شود. مصوبه برج باغ ها نیز از مصوباتی بود که ضربه سنگینی به باغ های پایتخت زد؛ چرا که در این مصوبه برای تأمین پارکینگ ملاحظاتی در نظر گرفته نشده است، از این رو اغلب تا 80 درصد و گاهی تا 100 درصد ملک گودبرداری می شود، در واقع هم برج ساخته می شود و هم باغ از بین می رود.
وقتی حادثه تخریب باغ های تهران اتفاق افتاد بسیاری نگران از بین رفتن فضاهای سبزتهران شدند. به نظر شما با این شرایط امکان نگهداری درختان و باغ های موجود، وجود دارد؟
قانون شناسنامه دار کردن درختان و باغ ها در حال انجام است و قرار است ادامه هم پیدا کند؛ اما متأسفانه مالکانی با داشتن شناسنامه باغ، باز اقدام به تخریب برای سودآوری می کنند به گونه ای که حاضر به پرداخت جرائم هم هستند. در طول شش و یا هفت سال گذشته، کمیسیون ماده 7 حدود ۲ هزار پرونده بابت مصادره املاک، به قوه قضاییه ارجاع داده است، بر اساس تبصره یک ماده 686 قانون مجازات اسلامی، برای کسانی که عمدا باغی را نابود کنند، از قوه قضاییه در خواست شد تا آن ملک به نفع شهر توسط شهرداری مصادره شود.
آیا قوه قضاییه در این خصوص اقدامی کرد؟
متأسفانه ماهانه 5 تا 6 پرونده از این دست، در کمیسیون ماده 7 به قوه قضایه ارجاع داده می شود، اما تاکنون یک مورد هم اجرا نشده است، این در حالی است که اگر از میان 2 هزار پرونده تنها 5 باغ مصادره شده بود، یعنی تاکنون نیمی از باغ های تخریب شده نجات یافته بودند.
عدم برخورد با متخلفان تخریب باغ ها یکی از عمده ترین مشکلات است و عدم برخورد قانونی با متخلفان موضوعی است که باید با کمک قوه قضائیه حل شود در مدت ۷ یا ۸ سال گذشته که قانون و اعمال ماده قانونی بابت قطع و از بین بردن باغ ها داریم، تاکنون یک مورد هم گزارش اعمال آن نشده است، در اجرا هیچ کدام از رأی ها حتی در ماده ۱۰۰ هم به عمل در نیامده است. اجرای قانون مجازات قطع درختان یک بازدارنده خوب است.
چطور قوه قضاییه اقدامی انجام نداده است؟
در قوه قضاییه قضات مرتبط با این پرونده ها، مدعی هستند که چون به آنها ثابت نمی شود که باغ عمدا نابود شده و حقوق مالکانه یک شخص را نمی توانند باطل کنند، رأی صادر نمی شود. از قوه قضاییه انتظار می رود از مجموع ۲ هزار پرونده حداقل رأی 10 پرونده را صادر کند و حکم مصادره دهند. کمپین مردمی حفاظت از باغهای تهران می تواند مؤثر واقع شود، امیدواریم که این کمپین ضمانت اجرایی نیز داشته باشد.
۴۷۴۷
نظر شما