مهری سادات صفوی: «الیور تویست»، «سرود کریسمس»، «دیوید کاپرفیلد»، «داستان دو شهر»، «آرزوهای بزرگ» و … چارلز دیکنز برای ایرانیها نامی آشناست. هم به واسطه آثارش که لذت ناب خواندن رمان را به نسل ما هدیه میکرد و هم به واسطه کارتونهایی که از روی آثار ساخته شده بود و از تلویزیون پخش میشد.
تصویر خانم هاویشام با آن خانه عجیب و غریب و استلا دخترک مغروری که پیت بیچاره را آزار میداد بخشی از کودکی ما را تشکیل میدهد یا مثلا آقای اسکوروچ که هر سال شب سال نوی میلادی میهمان برنامه کودک میشد تا دل بچههای ارمنی و مسیحی خوش شود و البته ما هم از دیدن او، خساستش و بلاهایی که سرش میآمد خوشحال میشدیم.
حالا نخستین اثر دیکنز، «یادداشتهای پیک ویک» با ترجمه پرویز همتیان بروجنی منتشر شده است. کتابی که تاکنون فقط ترجمههای پراکندهای از آن وجود داشت و حالا به همت نشر چشمه به چاپ رسیده است.
«یادداشتهای پیک ویک» پیش از هر چیز ما را با عصاره طنز ناب انگلیسی آشنا میکند، آن هم از سوی نویسندهای که او را مهمترین نویسنده دوران ویکتوریا دانستهاند. طنزی که حاصل نگاه دقیق، موشکافانه و زیرک دیکنز به جامعه پیرامون و آدمهای اطرافش است.
دیکنز بیشتر و بهتر از هر محقق و گزارشگری در رمانهایش زمانه خود را ثبت کرده است. موقعیتهایی که او در این کتاب خلق میکند، شخصیتهایی که هر کدام سودایی در سر دارند و در روابط پیچیده و اتفاقهای پی در پی داستان ظاهر میشوند همه و همه باعث میشوند با یک رمان به تمام معنا کلاسیک روبرو باشیم که همچنان جهان تازهای در برابر چشمانمان به تصویر میکشد.
«یادداشتهای پیک ویک» را یکی از طنزآلودترین آثار دیکنز دانستهاند. دیکنز این رمان را زمانی نوشت که از بحران خانوداگیاش خود را بیرون کشیده بود. پدری که به خاطر بدهی در زندان بود و پسر مجبور بود جور او را بکشد.
کار نویسندگی برای دیکنز از روزنامهنگاری آغاز شد اما شروع کار حرفهای نوشتن او همین کتاب «یادداشتهای پیک ویک» بود. کتابی که اول به صورت داستانهای زنجیرهای منتشر شد و نویسندهای بزرگ و مستعد را به ادبیات انگلیسی زبان معرفی کرد. داستانی که حول محور شخصیت ساموئل پیک ویک بنیانگذار باشگاه پیک ویک شکل میگیرد و در آن دهها شخصیت مختلف حضور دارند.
نشر چشمه این اثر را در دو جلد منتشر کرده است. با تصویرهایی که در نسخه اصلی منتشر شده و در نتیجه به نوعی کتاب مصور است. در دیباچه اصلی کتاب، دیوید الیس یادداشت مفصلی درباره «یادداشتهای پیک ویک» و آقای دیکنز نوشته است. یادداشتی خواندنی که البته خودش توصیه کرده خواننده پس از خواندن کامل کتاب به سراغش برود. او نوشته: «زمانی که دیکنز نوشتن «یادداشتهای پیک ویک» را در سال ۱۸۳۶ آغاز کرد، تنها ۲۴ سال داشت. هنگام ورق زدن اثر، انسان از مشاهده خودباوری نویسندهای طنزنویس و بزرگ و آگاهی روزافزون او از دامنه سویع استعدادش به وجد میآید…»
خواندن این کتاب آن هم در آخرین روزهای تابستان اتفاق خوبی است. تجربهای که تکرارش شاید تنها با خواندن باقی آثار آقای دیکنز قابل تکرار باشد.
این کتاب در ۱۱۱۷ صفحه و قیمت ۶۰ هزار تومان منتشر شده است.
۵۷۲۴۴
نظر شما