طرح "انتقال آب به دریاچه ارومیه" عامل تنش‌های قومی و نارضایتی اجتماعی

ایسنا نوشت: یک اکولوژیست با انتقاد از انتقال آب به دریاچه ارومیه به عنوان یکی از راهکارهای احیای دریاچه تاکید کرد: این طرح از نظر اجتماعی و اکولوژی پذیرفتنی نیست و باعث تنش‌های قومی و نارضایتی اجتماعی می‌شود.

حسین آخانی با اشاره به ارائه طرح 120 صفحه‌ای از سوی کارگروه اکولوژی ستاد احیای دریاچه ارومیه به این ستاد، گفت: سعی کردیم در این طرح همه این مسائل را گوشزد کنیم که احیای اکولوژیک دریاچه ارومیه با هرگونه اقدامات سازه‌ای در این محدوده موافق نیست به دلیل اینکه اقدامات سازه‌ای خود سبب ایجاد ردپای اکولوژیک می‌شود.

وی در مورد اجرای طرح انتقال آب به عنوان یکی از راهکارهای احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: انتقال آب از زاب یا ارس از هر حوزه‌ای به حوزه دیگر، باعث تخریب بسیاری می‌شود. برای مثال اگر بخواهند زاب را به دریاچه ارومیه انتقال دهند، مشکلات بسیاری در این مسیر ایجاد می‌شود و تخریب در یک نقطه آثارش را در جای دیگر نیز می‌گذارد و به حق‌آبه جوامع محلی آسیب می‌زند.

انتقال آب باعث تنش‌های قومی و نارضایتی اجتماعی می‌شود
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه انتقال آب از زاب باعث آسیب به کشورهای همسایه‌ ما نیز خواهد شد، اظهار کرد: حتی اگر با اجرای این طرح موفق به احیای دریاچه ارومیه نیز شویم، در جای دیگر باعث ایجاد ریزگرد می‌شویم. بنابراین این انتقال از نظر اجتماعی و اکولوژی پذیرفتنی نیست. در حال حاضر نیز این امر موجبات تنش‌های قومی و نارضایتی‌های اجتماعی را در کشور ایجاد کرده است.

این اکولوژیست با تاکید بر اینکه مدیریت منابع آب باید با محوریت حوزه مورد نظر باشد، گفت: باید در مدیریت آب تمرکز بر حوزه آب باشد و به شهروندان خود یاد بدهیم براساس ظرفیت موجود، آب مصرف کنند، بر این اساس و به منظور کم کردن مصرف آب کاهش حجم کشاورزی این منطقه امری ضروری به نظر می‌آید.

تخصیص بودجه به وزارت نیرو برای انجام مطالعات مربوط به انتقال آب
وی با اشاره به مخالفت خود در مورد انتقال آب از حوزه‌ای به حوزه دیگر بویژه دریای خزر به دریاچه ارومیه افزود: متاسفانه وزارت نیرو در حال مطالعه این طرح است و بودجه قابل توجهی نیز برای آن درنظر گرفته شده و حدود 4 میلیارد تومان به وزارت نیرو برای این طرح تخصیص یافته است.

آخانی با اشاره به مخالفت ستاد احیای دریاچه ارومیه با طرح انتقال آب گفت: اینکه دولت ستاد را مأمور احیای دریاچه کرده و منابع مالی کافی را در اختیار آن قرار داده، امری درست و پسندیده است، اما جریاناتی وجود دارند که برای اجرا و پیگیری پروژه انتقال آب خزر به ستاد احیا فشار می‌آورند. جریاناتی که انتقال آب دریای خزر برای آنها منافع مادی بسیاری به دنبال دارد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: برخی مدعی شده‌اند که در صورت اجرای این طرح در مسیر انتقال آب، شهرک احداث خواهند کرد و افرادی که پیگیر این مساله هستند، به دنبال مسائلی چون زمین‌خواری و از بین بردن جنگل‌ها هستند و ادعا کرده‌اند هزینه زمین‌های مسیر انتقال آب و هزینه انتقال را تامین می‌کنند.

کلانتری مخالف انتقال آب به دریاچه ارومیه
این فعال محیط زیست گفت: جای خوشبختی ماجرا اینجاست که آقای کلانتری دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه شخصا با پروژه انتقال آب خزر مخالف است و بارها مخالفت خود را با اجرای این طرح اعلام کرده‌اند.

مسئول سابق کارگروه اکولوژی ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: زمانی شرکت‌های سدسازی در ایران از ساخت سدها سود می‌بردند، اما در حال حاضر به دلیل انتقادات بسیاری که متوجه این صنعت است بتدریج منافع آنها به خطر می‌افتد، بنابراین این شرکت‌ها باید جایگزین‌های جدیدی برای درآمدزایی پیدا کنند که بحث انتقال آب جایگزین مناسبی برای این شرکت‌هاست که بتوانند از بیت‌المال ارتزاق کنند.

۴۲۴۲

کد خبر 459982

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
    5 0
    نظر متخصصین طرفدار اقدامات سازه ایی برای احیای دریاچه ارومیه و جوابشون به ایرادهای مطرح شده از طرف آقای آخانی رو هم انتشار بدین تا عدالت در بیان نظرات دو طرف رعایت بشه.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
    2 1
    یه جواب ایشون به ایراد "ایجاد رد پای اکولوژیک" در طرح انتقال آب خزر به دریاچه ارومیه اینه که هر طرح عمرانی بالاخره ردپای اکولوژیک ایجاد میکنه اما نمیشه به این دلیل بگیم طرحهای عمرانی باید کنار گذاشته بشه و انجام نشه. جواب دوم اینه که انتقال آب خزر یا هر جای دیگه به دریاچه ارومیه به صورت موقتی و تا زمان برگرداندن سطح آب دریاچه به میزان مناسب هست و به دلیل ورودی کم طبیعی آب رودخانه ها به دریاچه ارومیه و نمک اشباع موجود در دریاچه, آب دریاچه مثل همیشه به آب تقریبا مرده تبدیل میشه و ردپای اکولوژیک در خود دریاچه به حداقل ممکن میرسه
  • بی نام IR ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
    1 2
    امیداواریم اما چند نکنه باید توجه بسیار داشت این که جلوی زمین خواران طبیعت سبز راگرفت بیابان زدایی وجنگل زایی انجام شود واز سپاه هوا وفضابرای جلوگیری اتش سوزی را گرفت سازمان تصفیه آب فاضللاب تاسیس کرد مثل المان از کارافرینان برای مشکل کمبود اب ایده گرفت از دو دریا شمال وجنوب لوله کشی کرد مثل عربستان که بایک تصفیه خانه در خلیج فارس زدند کشورشان تامین میکنند و از انرژی هسته ای برای تبدیل کردن اب شور به اب شیرین استفاده کرد
    • بی نام A1 ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۸
      1 0
      عربستان از انرژي هسته اي براي شيرين كردن اب استفاده ميكنه؟؟عربستان انرژي هسته ايش كجا بود؟؟احياي درياچه اروميه دو دليل داشت يكي سد سازي بي رويه و دومي اون خاكريز وسط درياچه...آخه كي وسط درياچه خاكريز ميزنه؟؟
  • بی نام A1 ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
    2 2
    یک ایده کم خرج که نیاز به انتقال آب دریا یا آب شیرین به دریاچه ارومیه نداره اما اجراش نیاز به صبر و حوصله کافی داره اینه که یه قسمت کوچکتر و کم وسعت نسبت به کل دریاچه در قسمت ورودی رودخانه آجی چای به دریاچه که ورودی اصلی نمک به دریاچه است رو با عملیات ساخت دیوار خاکی از بقیه دریاچه جدا و مسدود کنن بعد تمام آب موجود در قسمت بزرگتر دریاچه رو به اون قسمت کوچکتر پمپاژ کنن و در آینده هم هر چه آب در قسمت اصلی دریاچه جمع شد دوباره به قسمت کوچکتر پمپاژ کنن و این کار آنقدر ادامه پیدا کنه که غلظت نمک بخش اصلی دریاچه به میزان قابل قبول و مناسب برای حیات جانداران کاهش پیدا کنه و با تبخیر شدن آب در بخش کوچکتر دریاچه نمک در اونجا انباشته میشه و نیاز به عملیات مکانیکی هم برای جمع آوری نمک و نمکزدایی نیست
  • مریم IR ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۳۱
    2 0
    دریاچه ارومیه برای بهتر شدن وضعیتش سه راه دارد که مدیران ما نشان داده اند شجاعتش را ندارند یک پر کردن بیشتر چاههای عمیق اطراف دریاچه چون این چاهاهها سبب می شود هرچه واز هر کجا آب به دریاچه بریزیم به طرف این چاهها می رودوباز دریاچه خالی می ماند دو تغییر محصولات کشاورزی از پر آب به کم آب وتغییر روشهای آبیاری از سنتی به مدرنن ر جلوگیری از رشد بالای جمعیت چون جمعیت استان در کمتر از چهل سال چهار برابرشده است وظرفیت جمعیت بیش از این را ندارد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین