ارشاد جلوی حرامخواری اهل تحقیق را بگیرد

... حالا طوری شده که بیش از نیمی از مردم با کتابهای دیجیتالی تحقیق می کنند در حالی که معلوم نیست حق نویسنده و ناشر را رعایت کرده اند یا نه... و به این ترتیب در مرز حرامخواری هستند.... چه کسی مسوول این روند رو به رشد است؟

چند روز قبل دوستی در صفحه فیسبوک خود به مرکز کامپیوتری نور تاخته بود که چرا کتاب ایشان را در سی دی منابع تاریخ ایران قرار داده است. وی نوشته بود که شرعا و قانونا حقوق نشر این کتاب متعلق به اوست و از اقدام این مرکز در این زمینه راضی نیست.
جالب است که چندی قبل یک ناشر دولتی ـ شرکتی هم به خاطر استفاده از کتابهایش در سی دی مزبور، درخواست غرامت کرده بود. این در حالی است که این سی دی تنها اقدام ملی برای ترویج تاریخ ایران به صورت دیجیتال به شمار می آید و حذف کتابهای مورد نظر معترضان، عملا این ابزار مهم پژوه را از دسترس استادان و دانشجویان خارج خواهد کرد.
این مشکل برای نخستین بار چند سال قبل جدی شد. زمانی که یکی از ناشران شمار فراوانی از یکی از مجلات ادواری پیش از انقلاب کرد تا بفروشد، اما همان زمان مرکز نور مقالات آن نشریه ادواری را روی وبسایت خود قرار داد. این ناشر گفت که به خاطر انتشار اینترنتی مقالات، آن چاپ، روی دست او مانده و کسانی که قول خرید به آنها داده بودند، واپس رفته اند
تا اینجا بحث حقوقی مربوط به انتشار دیجیتالی کتابها، برای غالب مردم قابل فهم است، اما شگفت اینجاست که تقریبا همه کسانی که به نوعی با کار علمی و مطالعاتی و پژوهشی سروکار دارند ـ حتی در کشورهای اروپایی که به این امور حقوقی بیشتر بها می دهند ـ به دانلود کتابهای دیجتیالی فارغ از حق و حقوق اقدام می کنند و وقعی به این اعتراضات نمی گذارند. به طوری که می شود گفت روازنه غالب این جماعت از دید این معترضین حرامخوار شده اند!
این چالش اساسی میان حقوق شخصی افراد از یک طرف و حق نشر اطلاعات و آنچه که اقتضای طبیعی ترویج علم و دانش است، باید در نقطه ای حل شود. این نقطه کجاست؟ چه کسی باید آن را حل کند؟
به نظر می رسد زمانی هم که چاپ کتاب رواج یافته و از روی یک کتاب، صدها و هزاران چاپ شده، این نکته به نظر می رسیده که اندوخته های یک نفر، به سادگی در اختیار هزاران نفر قرار خواهد گرفت. اما بزودی مردم دریافته اند که با این کار، به ترویج علم و دانش کمک خواهند کرد. آن زمان راه دیگری برای درآمد نصیب آنها ـ اعم از مؤلف و ناشر ـ شده است که به آن حق التالیف و حق نشر گفته اند و پیش از آن سابقه نداشت. در روزگاران قدیم تنها برخی از کتابهای زبده شانس گرفتن هدیه ای از امیران را داشتند.
اکنون بحث بر سر این است که یا باید اجازه دهیم خرامخواری ادامه یابد و همه مردم که عادت به استفاده از نسخه های دیجیتالی از هر کجا می کنند، کارشان را ادامه بدهند یا آن که برابر آن بایستیم و اجازه این کار را نداده و مانع نشر علم شویم. اگر نشر دیجیتالی آزاد را اجازه دهیم، در آن صورت حقوق مؤلفان و ناشران چه خواهد شد؟
بدون شک این یک چالش اساسی در بحثهای اقتصادی و حقوقی است و لازم است تا هرچه زودتر در نقطه ای پایان یابد تا از این همه آشفتگی رهایی یابیم.
امروزه دیگر بدون کتاب دیجیتالی نمی توان کار علمی کرد، و از طرف دیگر، هیچ امکانی برای کنترل این مسأله که برای استفاده از هر فایل دیجیتالی حق و حقوقی برای مولف در نظر گرفته شود وجود ندارد. وضعیت خارجی کتاب و آنچه در جریان است، شاهد این ماجراست. این مسأله به خصوص در باره کتابهای لاتین و عربی که سروصاحبی در اینجا ندارند، بیشتر رایج است در حالی که حق اگر حق باشد، کتاب خارجی و داخلی ندارد و حرام خواری در هر حال بد است.
از سوی دیگر، آنان که با غل و زنجیر کتابها را بسته اند، متهم به جلوگیری از نشر علم به خاطر منافع مالی خود هستند که تا اینجای قانون، مسیر درستی را می روند. اما چه کنیم که این وضعیت قابل دوام نخواهد بود.
اگر تخلفی در جامعه و میان مردم آن قدر فراگیر شد که بخش عمده طیف درگیر را گرفت، شاید لازم باشد از حالت تخلف درآید تا آثار روانی مخربی روی افراد جامعه به خاطر حرامخواری نگذارد.

کد خبر 465016

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
    5 0
    اینجاست که اسلام رعایت نمیشه با وجود فتواهای روشن مراجع تقلید
  • بی نام IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
    6 1
    بابا نور سی دی را می فروشه مهم نیست ادم پولش را میده ولی چهل هزار تا قفل می زاره روی سی دی که هر وقت می خوای استفاده کنی باید زنگ بزنی چون مسج و ایمیل کار نمیکنه. هزار بار زنگ بزنی کلی پول موبایل و تلفن راه دور بدی که چی یه پسورد بهت بده چهل متر قسم می خورم پسوردهای سی دی ها چهل متره پووووووووووووووف
  • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
    7 2
    حضرت امام خمینی ره صراحتاً فتوا داده اند متن کتاب تحریرالوسیله فتاوای رسمی ایشان است، در متن کتاب تحریرالوسیله امام خمینی تصریح شده است که حق التألیف در اسلام وجود ندارد و رعایت چنین حقی مطلقاً شرعی و لازم نیست و اعتنا به آن لازم نیست، علاوه بر اینکه سایر مراجع تقلید معاصر نیز همگی فتوا داده اند در اسلام چنین حقی وجود ندارد و حق التالیف در اسلام وضع و جعل نشده است، الان در ایران یک ازدواج شرعی داریم مثل ازدواج شرعی دختر خارجی با پسر ایرانی، و یک ازدواج قانونی داریم که ازدواج خارجی با ایرانی را ممنوع می داند، در قانون ازدواج خارجی با ایرانی حرام ممنوع است ولی در شرع حرام نیست، حق تالیف هم در قانون حرام است ولی در شرع حرام نیست و مثل ازدواج خارجی با ایرانی جایز و صحیح است این فتوای امام است
    • صالح A1 ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
      1 2
      چرا بدون تحقیق صحبت می کنی.آیت الله مکارم گفتن غیر از دشمنان حربی که الان آمریکا و اسرائیل هستند رعایت حق تألیف برای بقیه واجب است.کدوم قانون گفته ازدواج ایرانی با خارجی ممنوع است.حالا می فهمم که تا بشر اهل تحقیق نشه به عصر علم نمی رسیم حتی اگه ابزارهای تحقیق خیلی هم پیشرفت کنه.خوبه الان اینهمه ابزارهای کسب اطلاعات هست و اینطوری حرف می زنید.
    • بی نام IR ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
      0 1
      اگر قسمت اول پیام شما هم مثل قسمت دوم ان باشد که .... . از نظر قانونی اجازه یک مرد خارجی با دختر ایرانی بلاشکال است مشروط به کسب اجازه از دولت. بنابراین این قبیل ازدواج‌ها ممنوع نیستند دوست عزیز بلکه مشروط به شرایطی هستند که قانون معین کرده.
    • بی نام A1 ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
      2 0
      برادر عزیز تمام علما می فرمایند حق تالیف و کپی رایت حق شرعی نیست، ولی اگر قانون کشور اسلامی شده است خلاف قانون کشور اسلامی عمل نشود مثل قوانین راهنمایی و رانندگی که علما فتوا داده که خلاف مقررات راهنمایی و رانندگی کشور اسلامی عمل نشود، یا فتوا دادند اگر دولت می خواهد افراد مرفه از یارانه انصراف بدهند مطابق مقررات کشور اسلامی عمل شود و افراد مرفه از یارانه انصراف دهند اما همگی علما اتفاق دارند چیزی به نام کپی رایت یا حق تالیف مطلقا در شرع اسلام وضع و جعل نشده و وجود ندارد و نقض کپی رایت حرام شرعی نیست، الان عقد ازدواج اتباع مهاجران غیرقانونی افغان و دختر ایرانی بدون اجازه رسمی از دولت ممنوع است و چون خلاف قانون دولت اسلامی است پس حرام هم هست ولی همگی علما این ازدواج را شرعی و حلال هم می دانند
    • بی نام A1 ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۵
      1 1
      دوست عزيز قطعا ار لحاظ منطقي حكمي كه طبق حديث و روايت باشد و درباره حق كپي رايت باشد نميتواند وجود داشته باشد. چون در زمان نبي اكرم و ائمه اطهار دستگاه چاپ وجود نداشته و اگر كسي رونوشتي هم از كتابي تهيه ميكرده در واقع لطف بزرگي به نويسنده ميكرده
  • محمد AU ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
    7 0
    میبینم که آه ماکروسافت و ادوبی گرفتتون
  • بی نام IR ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۴
    2 1
    براساس ديدگاه بعضي كتابي هم كه از طريق كتابخانه تكثير مي شود بايد تضييع كننده حق التأليف به شمار آيد
    • بی نام A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۵
      2 0
      بله دراینجا بطور مشروح توضیح داده شده است irannewspaper.com/newspaper/page/5715/17/25108/0 اندرو فورسهایمز، دانش‌آموخته دوره دکترای فلسفه دانشگاه وندربیلت امریکا است. پژوهش‌های او عمدتاً در حوزه فرااخلاق، اخلاق و فلسفه سیاسی است. فورسهایمز در مقاله حاضر که در نشریه فلسفی تابستان ۲۰۱۳ منتشر شده، نشان می‌دهد که حکم اخلاقی درباره دریافت اینترنتی کتاب‌ها همانند استفاده از کتابخانه‌ها است و اگر یکی از آنها اخلاقی باشد، دیگری نیز اخلاقی خواهد بود. http://irannewspaper.com/newspaper/page/5715/17/25108/0
  • کاوه رضوی A1 ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۱
    0 0
    با سلام اگر این مسائلی که جنابعالی به آنها اشاره کردید حرام است، آیا بیگاری کشیدن اساتید از دانشجویان جهت تکمیل کارهای علمی اساتید معظم حرام نیست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ لطفا پاسخ بدهید باسپاس