دکتر "نوذر نخعی" عصر امروز 17 آذرماه در نشست خبری اپیدیولوژی و پیشگیری از آنفلوانزای H1N1 در کرمان با بیان اینکه این ویروس از چه طریقی به استان کرمان نفوذ کرده، برای ما نیز جای سوال است گفت: آنچه که مسلم، این است که ویروس آنفلوآنزای H1N1 در دنیا از 23 فروردین ماه سال 88 در کشور مکزیک شروع شده و در زمستان همان سال نیز در کشور ایران شیوع پیدا کرد، که هرساله نیز با آن روبرو هستیم.
وی گفت: شدت آنفلوآنزای H1N1 در سال جاری، از شدت این بیماری در سال 88 بیشتر است. شدت این بیماری از سال 88 قطعا بیشتر بوده اما میزان تلفات این بیماری نسبت به سال 88 کمتر بوده است ضمن آنکه باید بگوییم این بیماری صرفا برای ایران و منطقه جنوب شرق کشور نبوده است و هم اکنون در کشورهای عربستان، پاکستان، عراق و در ایران نیز در روزهای آینده در برخی استانهای دیگر مشاهد خواهد شد.
نخعی درباره میزان درگیری افراد با این بیماری نیز گفت: در مطالعاتی که در کشور آمریکا انجام شده است، نشان میدهد که میزان حمله ثانویه این بیماری در هر خانواده در آمریکا 19 درصد بوده است در حالی که این میزان در کشور شیلی 42 درصد بوده است اما در ایران هنوز این میزان مشخص نیست.
هر فرد مبتلا به بیماری آنفلوآنزای H1N1، میتواند 1.5 نفر دیگر را مبتلاء کند
معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: براساس تجربههای گذشته، هر فرد مبتلا به بیماری آنفلوآنزای H1N1، میتواند 1.5 نفر دیگر را به این بیماری مبتلاء کند. هرچه قدر میزان رفتار بهداشتی در برخورد با این بیماری دقیقتر و بیشتر باشد، این میزان مبتلایان به آن نیز کمتر خواهد بود.
وی گفت رفتار ویروس آنفلوآنزای H1N1 غیرقابل پیشبینی است. قطعا این ویروس مدت طولانی در استان نخواهد بود اما نمیتوان به صورت دقیق پیشبینی کرد که مدت زمان حضور این ویروس در جامعه چقدر خواهد بود و این عامل به میزان پیشگیری و رفتارهای مردم بستگی دارد؛ که هرچقدر مردم بیشتر مسائل بهداشتی را رعایت کنند، احتمال به ابتلاء کمتر و در نتیجه این اپیدمی رو به وفول خواهد رفت.
اکثر افراد فوت شده، بیماری زمینهای داشتهاند
نخعی گفت: مرگ در بیماری آنفلوآنزا فرآیندی ذاتی است بیماری فعلا در استان کرمان تنها افراد ناتوان را متاسفانه به کام مرگ کشانده است و تاکنون اکثر غریب به اتفاق افراد فوت شده در استان کرمان در اثر بیماری آنفلوآنزای H1N1 ، افرادی بودند که بیماری زمینهای داشته و اکثرا نیز افراد بالای 40 تا 50 سال سن داشته اند و هیچ کودکی تاکنون در اثر ابتلاء به این بیماری در استان کرمان فوت نشده است.
معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: مردم نباید از این بیماری و شرایط ایجاد شده بترسند، آنفلوآنزا پایینترین قدرت سرایت را در بین بیماری های قابل سرایت دارد (2 تا 3 نفر) در حالی که بیماری سرخک که از طریق هوا نیز به افراد انتقال پیدا خواهد کرد میتواند 12 تا 18 نفر را مبتلا و یا در مورد بیماری سیاه سرفه، میزان مبتلایان بین 12 تا 17 نفر خواهد بود.
استفاده از ماسک و زدن واکسن فایدهای ندارد
وی با بیان اینکه ویروس آنفلوآنزای H1N1 از طریق هوا سرایت نمیکند و به صورت ذرات یا قطرات دهانی خواهد بود اظهار کرد: راه انتقال این بیماری از طریق هوا نیست که مردم استان کرمان رو به استفاده از ماسک آوردهاند بلکه این ویروس از قطرات دهانی منتقل میشود و استفاده بیجهت افراد از ماسک نه تنها که فایدهای ندارد بلکه باعث ایجاد اضطراب در جامعه، اطمینان کاذب به افراد و همچنین انباشتگی انواع میکروبها در آن خواهد شد.
نخعی گفت: فقط برای افراد مریض و همچنین کسانی که با افراد مریض در ارتباط هستند ماسک را تجویز میکنیم. این بیماری از دو طریق دست و روبوسی کردن و همچنین سرفه کردن افراد قابل انتقال است، از همین رو به افرادی که می خواهند در فاصله 1 تا 1.8 افراد مریض قرار بگیرند، میگوییم ماسک استفاده کنند و ماسک زدن سایر افراد در محافل و خیابانها هیچ فایدهای ندارد و تنها یک بازار فروش مکاره و سیاهی را در استان ایجاد خواهند کرد.
معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه درباره زدن واکسن آنفلوآنزا نیز گفت: به جرات میتوانم بگویم که دیگر زدن واکسن فایده ندارد و معجزه نخواهد کرد ضمن آنکه باید این نکته را نیز گفت که طبق تحقیقات صورت گرفته، اثربخشی واکسن تنها بین 34 تا 58 درصد خواهد بود، آنهم تنها در زمان معین خودش نه در شرایط فعلی!
وی گفت: زمان زدن واکسن آنفلوآنزا تا حد زیادی گذشته است. این واکسن بین 2 تا 3 هفته بعد از زدن اثرگذاری خواهد داشت پس مردم نباید خیال کنند که در صورت زدن واکسن، دیگر به این بیماری مبتلاء نخواهند شد.
نخعی گفت: بیش از نیاز استان نیز واکسن وارد کردهایم. هم اکنون دیگر تزریق واکسن هیچ تاثیری نخواهد داشت و تنها آب در هاون کوبیدن است و به جای این موضوع افراد باید به سمت پیشگیریها و مراقبتهای بهداشتی خود بروند.
وی درباره بازه زمانی مسری بودن بیماری آنفلوآنزای H1N1 نیز گفت: این بیماری در 7 روز میتواند مسری باشد و تقریبا از چند ساعت قبل از علائم اولیه همچون تب میتواند این مسری بود آغاز و در روز اول به اوج شدت مسری بودن خود خواهد رسید.
نخعی درباره راههای پیشگیری از ابتلاء به آنفلوآنزای H1N1 گفت: اقدامات بهداشت عمومی، واکسیناسیون که دیگر در زمان کنونی در اولویت نیست، رعایت فاصله با افراد، پرهیز از حضور در مکانهای شلوغ، عدم روبوسی و دست دادن با افراداز جمله اقدامات برای جلوگیری از ابتلاء به این بیماری است.
مردم در این دوران از مسافرتهای غیرضرور خودداری کنند
معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه مردم در این دوران از مسافرتهای غیرضرور خودداری کنند تا از انتقال این بیماری جلوگیری شود گفت: مردم باید بدانند این تعطیلها، وقت مناسبی برای مسافرات رفتن نیست ضمن آنکه باید بگوییم تعطیلی اعلام شده از سوی ستاد بحران استان کرمان برای مدارس، صرفا در جهت پاسخگویی به مطالبات عمومی مردم بوده است و دانشگاه علوم پزشکی موافق این تعطیلی نبود.
وی همچنین درباره میزان افراد بستری شده ناشی از بیماری آنفلوآنزا در استان کرمان گفت: در شهرستانهای سیرجان، زرند و راور میزان افراد بستری شده کاهش پیدا کرده است و در شهر کرمان نیز با یک روند ثابتی روبرو بوده ایم اما در مجموع در 4 هفته اخیر 600 نفر در اثر ابتلاء به این بیماری در استان بستری شدند ضمن آنکه امروز نیز متاسفانه 2 نفر دیگر از همشهریان ما در شهر کرمان جان خود را از دست دادند که یک مورد از این افراد مبتلاء به دیابت قدیمی بود که در مجموع میزان فوتیها به 31 نفر رسید.
افاغنه نقشی در شیوع این بیماری ندارند
نخعی همچنین درباره اینکه اینکه آیا افاغنه دلیل شیوع این بیماری در جنوب شرق کشور به ویژه استان کرمان بودهاند به ایسنا گفت: به هیچ عنوان نمیتوان به طور یقین گفت که حضور افاغنه ریشه آنفلوآنزای H1N1 در استان کرمان بوده است و این مهم نیازمند یک تحقیق ویژه خواهد بود اما به اعتقاد بنده افاغنه هیچ نقشی در این شیوع این بیماری در استان نداشته اند زیرا این بیماری هر ساله در کشور شیوع پیدا میکند فقط امسال کمی زودتر آغاز شده است.
افزایش تلفات آنفلوآنزای خوکی در کرمان
سخنگوی ستاد بحران استانداری کرمان گفت: با توجه به اعلام دانشگاه علوم پزشکی در چند روز آینده وضعیت زرد کرمان به پایان خواهد رسید، اما تقاضا داریم مردم در این چند روز بهداشت را رعایت کنند و پیشگیریهایی را انجام دهند، به زودی این مشکل حل خواهد شد.
"ابوالقاسم سیفاللهی" با اعلام اینکه تعداد فوت شدگان بر اثر بیماری آنفلوآنزا به 31 نفر رسیده است، گفت: تعداد زیادی مراجعه کننده داشتهایم، که بصورت سرپایی و یا با تزریق واکسن مشکل آنها رفع شده است. اما به طور متوسط روزی 600 تا 700 نفر در شهر کرمان مراجعه کننده داشتهایم. در شهرستانها این مراجعه کمتر بوده است (به دلیل اینکه جمعیت آنها کمتر از کرمان است).
وی با اشاره به آنکه آنفلوآنزا بیش از 30 درصد جمعیت شهر کرمان و استان را درگیر خود کرده است، افزود: خوشبختانه از اوج این بیماری عبور کردهایم و با توجه به آمارها در 24 ساعت گذشته فقط سه نفر فوتی داشتهایم که این سه نفر به علت بیماریهای زمینهای فوت کردهاند، این بیماری در کرمان در حال فروکش است.
وی با اشاره به تعطیلات چند روز آینده گفت: با توجه به آمار سفرها در کرمان سفر زیادی رخ نداده است و تقاضا داریم مردم در این چند روز رعایت کرده و از سفرهای غیرضروری جلوگیری کنند، چون مردم کرمان همکاری بسیار خوبی تا به حال داشتهاند؛ بطوریکه در مجالس عمومی حتی الامکان شرکت نمیکنند، پس نگرانی برای شیوع این بیماری وجود ندارد.
سخنگوی ستاد بحران استان کرمان با بیان اقدامات صورت گرفته توسط این ستاد، اظهار کرد: تمام مجموعه استان کرمان از جمله علوم پزشکی، هلال احمر، بخشهای خصوصی، پزشکان و ... فعال بودهاند، ضمن آنکه مجموعه متخصصان بهصورت ویژه کار می کردند، همچنین ارگانهای دیگر از جمله آموزش و پرورش، دانشگاهها، مهدکودکها، بهزیستی و ... وظایف خود را به خوبی انجام دادهاند.
وی ادامه داد: همه مجموعههای استان فعال شدهاند، به خصوص شخص استاندار موضوع را ساعت به ساعت کنترل میکند و همه مجموعههای استان تمام تلاش خود را در این زمینه انجام دادهاند که اگر این تلاشها صورت نگرفته بود عمق فاجعه بیش از این بود.
سیفاللهی، اطلاع رسانی بههنگام و شفافیت با مردم را علت اصلی کنترل این بیماری دانست و عنوان کرد: در استان کرمان با صراحت واقعیت را به مردم اعلام کردیم تا از بروز شایعه جلوگیری کنیم. ما واقعیت را به مردم اعلام کردیم و مردم فهیم کرمان نیز در این راستا با ما همکاری کردند، ضمن آنکه رسانههای استان نیز موارد را به موقع اطلاع رسانی و از شدت فاجعه کاستند.
وی اضافه کرد: در گذشته برخی استانها دچار این بیماری شدند و حتی آمار آنها بیشتر از کرمان بوده است ولی همه آمار آنها به شفافیت کرمان اعلام نمیشد اما ما در کرمان به موقع نکات لازم را به مردم اطلاع رسانی کردیم و آنها را از ماجرا آگاه کردیم.
سخنگوی ستاد بحران استانداری کرمان در پایان خاطرنشان کرد: از مردم فهیم کرمان تشکر میکنم و خواهشمندم در چند روز آینده نیز نکات بهداشتی را رعایت کنند و توصیههای بهداشتی که از طرف متخصصان اعلام میشود را جدی بگیرند و از حضور در مجامع عمومی تا حد امکان خودداری کنند زیرا بخش عمده مبارزه با این بیماری پیشگیری است و انشاءالله با رعایت نکات بهداشتی در چند روز آینده این بیماری در کرمان به پایان میرسد.
۴۷۴۷
نظر شما