۰ نفر
۲۳ تیر ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۰
غربت قبرستان بقیع

هر شیفته‌ای که دل به مدینه روانه می‌کند، بر غربت قبرستان بقیع ناله می‌کند.

تربت مطهر چهار امام معصوم تنها با سنگ‌چين‌هايي نمايان است كه زائر آن اجازه زيارت ندارد و بايد به دل گريه كند. بقيع سند مظلوميت هميشگي شيعه است.قبرستان بقيع به چه زماني بر‌مي‌گردد و اين قبرستان نزد پيامبر اكرم ـ ص ـ و ائمه اطهار ـ ع ـ از چه منزلتي برخوردار بوده است؟

بقيع اولين مدفن و مزاري است كه به دستور رسول اكرم ـ ص ـ و بوسيله مسلمانان صدر اسلام به وجود آمده است. اين مدفن مقدس و تاريخي در اصل «بقيع‌الغرقد» و در قرن‌هاي اخير گاهي «جنه‌البقيع» نيز گفته مي‌شود. ابن اثير مي‌گويد: «در لغت بقيع به محل وسيعي كه داراي درخت و يا ريشه درخت باشد، گفته مي‌شود و چون مكان بقيع پيش از آن داراي درخت غرقد ‌و ريشه‌هاي آن بود پس از قطع اين اشجار نيز با همان اسم معروف گرديد.»

در بقيع اولين كسي كه از انصار دفن شده است «اسعد بن زراره» و از مهاجرين «عثمان بن مظعون» بوده است. سمهودي مي‌گويد: «پس از فوت ابراهيم فرزند رسول خدا ـ ص ـ آن حضرت به صحابه فرمودند ابراهيم را به سلف صالح ما عثمان لاحق كنيد و در كنار او به خاك بسپاريد.» او مي‌گويد پس از دفن شدن ابراهيم در بقيع، مردم مدينه علاقه‌مند شدند پيكر اقوام و عشيره خود را در آنجا دفن كنند و هر يك از قبايل مدينه درختان و ريشه‌هاي بخشي از بقيع را قطع و زمين آن را براي همين منظور آماده نمودند.

در فضيلت بقيع حديث‌هاي متعددي از رسول خدا نقل گرديده است. از جمله در حديثي فرمودند: «از بقيع هفتاد هزار نفر كه صورتشان مانند ماه چهارده شبه است محشور خواهند شد و بدون حساب وارد بهشت مي‌شوند.» در حديث ديگر آمده است كه رسول خدا ـ ص ـ در بقيع حضور يافتند و اهل قبور را بدين گونه خطاب مي‌كردند: «درود بر شما و خداوند ما و شما را بيامرزد.» شما پيشاهنگان ما بوديد و ما هم درپي شما خواهيم آمد.

حرم ائمه بقيع كه در كتب تاريخ به عنوان مشهد و حرم اهل بيت ـ ع ـ معروف گرديده، در سمت غربي و منتهي اليه بقيع واقع شده است. در اين حرم مطهر قبر چهارتن از ائمه اهل بيت، امام مجتبي، امام سجاد، امام باقر و امام صادق ـ عليهم السلام ـ در كنار هم و به فاصله 2 تا 3 متري اين قبرها، قبر عباس عمومي گرامي رسول خدا ـ ص ـ قرار گرفته و در كنار آن نيز قبر ديگري است كه متعلق به فاطمه بنت اسد است. قبل از ويراني ساختمان اين حرم مطهر همه اين قبور شش‌گانه در زير گنبد و داراي ضريح زيبايي بودند. همچنين مدفن تعدادي از همسران، فرزندان، اقوام و عشيره پيامبر اسلام و جمع كثيري از صحابه و ياران آن حضرت و تعداد بي‌شماري از شهدا و علما در اين قبرستان قرار دارد.

ضريح مطهرى كه بر روى قبور مطهر امامان غريب بقيع پيش از تخريب قرار داشت.

آنانيكه در سالهاى اخير تا شش سال پيش به مدينه مشرف شده وبه زيارت حضرت حمزه ع رفته بودند ، بياد بايد داشته باشند كه چهار صورت پنجره ويا ضريح سبز رنك در برابر زائرين اين مقام در احد قرار داشت وبه سادگى جلو رفته ودست به اين بخش هاى پنجره يا ضريح مى زدند.

اين چهار پنجره همان جهار بخش ديوارها ويا پنجره هاى ضريح امامان در بقيع بود كه با تردستى آن هنگام شهردار مدينه كه از سرشناسان وشافعيان دوران خود بوده ، اين حركت را به عنوان ديوار كشي در پيرامون مزار حضرت حمزه ودر حقيقت نگهدارى اين ضريح مقدس اقدام نمود. اين بخش ها تا حدود ده سال پيش قرار داشت تا اينكه تصميم به بناى فعلى گرفتند.

شبى با دوستان به زيارت مزار حضرت حمزه رفتيم وناگاه با اين بخش هاى ضريح روبرو شديم كه بر روى انباري از خاك افتاده بود. سريع دست بكار شده وخلاصه با هزاران زحمت برادرى از ستاد را پيدا كرده كه وانت حمل مواد همراه داشت.

با ترس ولرز به منطقه رفتيم وقصدمان برداشتن اين ضريح ويا پنجره ها بود كه هزاران افسوس ناگاه با مكان خالي آنها برخورد كردم. هنوز تأسف مي خورم كه نتوانستم به جنين اشياء تاريخي وگران بها ومتبرك دست يابم. قصد داشتم از راه ستاد وسفارت به گونه اى اين ضريح را به ايران منتقل كنم اما افسوس.

 آن پنجره ها در سال  1430 برداشته شده وبدين صورت فعلى پيرامون قبرستان احد را بوجود آوردند. البته اين كار هم به فعاليت ونفوذ اسماعيليان سالن در سعودى صورت گرفت زيرا كه در نظر داشتند تمامي قبرستان را از ميان برداشته وميداني بوجود بياورند كه اسماعيليان به علت تعداد ونفوذ ، از راه ملك عبد الله دستور منع تخريب را گرفتند.

کد خبر 556008

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =