ابوافضل خدایی: روزهای پایانی هفته گذشته نشستی مهم با حضور استانداران آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان، سفرای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان،سرکنسول های منطقه، روسای نمایندگی های وزارت امور خارجه در استانهای مزبور ، معاونین وزرای امور خارجه، کشور، صنعت و معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و نیز جمعی از فعالان اقتصادی و مدیران اجرایی چهار استان شمال غرب کشور برگزار شد . در مراسم اختتامیه این نشست هم وزیر کشور و نایب اول مجلس شورای اسلامی حضور یافتند . با توجه به اهمیت موضوع این گرد هم آیی ،محمد ابراهیم طاهریان سفیر ایران در جمهوری ترکیه مسائل ، اهداف و موضوعات مهم مطرح شده در این نشست را تشریح نمود:
سفیر ایران در پاسخ به این سئوال که روز های پایانی هفته گذشته نشست منطقه ای با حضور سفرای ایران واستانداران مناطق همجوار با کشور های همسایه به مدت دو روز در شهر تبریز برگزار شد . نتیجه این نشست را چگونه ارزیابی می نماید، گفت:
شرکت کنندگان در این نشست تلاش نمودند در فرصتی محدود ولی به شکلی مناسب از طریق تضارب آراء زمینه های مناسب ارتقای همکار های خارجی میان استان های مرزی با کشورهای خارجی و همسایگان مان را مورد کنکاش و بررسی قرار دهند .
ما ظرفیت های بسیار بالای برای توسعه مناسبات مشارکت آمیز اقتصادی خصوصا در استان های شمال غرب و به ویژه آذربایجان شرقی و غربی داریم . مشترکات فرهنگی ، تاریخی و مرزهای طولانی به ویژه غرب کشور برای ما فرصتی فراهم نموده تا در دوره پساتحریم ارتباطات و مراودات میان استان های مان را با حوزه های فرامرزی خصوصا با کشور های همجوار، با هدف تقویت مناسبات و مراودات فرهنگی ، تجاری، اقتصادی ، جذب سرمایه گذاری و افزایش سطح صادرات غیرنفتی بیش از پیش گسترش دهیم .
البته انتظار می رود همگام با نمایندگی های ایران در خارج از کشور ، مدیران همه بخش ها و مقامات استانی مناطق همجوار با کشور های همسایه نیز بستر و تضمین های لازم را برای ارتقای سطح مناسبات و مبادلات اقتصادی با طرف های خارجی ،خصوصا سرمایه گذاران تسهیل نمایند.
ایجاد حس اعتماد و تامین امنیت حضور و فعالیت سرمایه گذاران خارجی یک اصل است . در صورتی که حس اعتماد نباشد نمی توانیم انتظار رونق و جذب سرمایه گذاری که از ابزارهای تحقق سیاست های اقتصادی و جنبه برونگرای رویکرد اقتصاد مقاومتی مورد تاکید مقام معظم رهبری را محقق نماییم.
خصوصا موفقیت در این مسیر علاوه بر تاثیرات ملی، زمینه توسعه پایدار ورونق داخلی استان های مرزی مان را هم فراهم خواهد نمود .
را ه کار مناسب شناساندن و شناخته شدن برای توسعه همکاری میان استان های مرزی و کشور های همسایه چیست ؟ خصوصا در مورد ترکیه چگونه باید خود را بشناسانیم تا زمینه های کار مشترک اقتصادی و تجاری مشارکت آمیز دو یا چند جانبه را فراهم کنیم ؟
هم اکنون بانک اطلاعات جامع و کافی حتی در سطح استان های ما راجع به ظرفیت ها و داشته های خودمان و متقابلا کشور های همسایه به منظور تبادل اطلاعات ، فرصت سازی ، توسعه همکاری و یا ایجاد امکان سرمایه گذاری های مشارکت آمیز دو یا چند جانبه موجود نیست . از این جهت توصیه مهم این است که برنامه ریزی های لازم برای ارتقاء سطح شناخت مجریان اقتصادی در این مناطق با تشکیل بانک اطلاعاتی در مورد ظرفیت های اقتصادی تجاری داخلی و خارجی ایجاد گردد .
برگزاری نمایشگاه های مختلف اقتصادی - تجاری مشترک با همسایگان هم برای شناخته شدن و شناساندن ظرفیت و توانمندی بسیار مهم و ضروری است . برای مثال مناطق آزاد و ظرفیت های اقتصادی غرب کشور از استعداد بسیار بالایی برخوردارند و امکانات بسیاری در زمینه تولید محصولات مختلف کشاورزی، صنعتی و معدنی و غیره در این مناطق وجود دارد ، برگزاری و یا حضور فعالانه در نمایشگاه های تخصصی درکشور های همسایه از جمله در کشور جمهوری ترکیه و یا دیگر کشور های همسایه می تواند شناخت شرکای مورد نظر اقتصادی ما را برای کار مشترک و در نتیجه جلب و جذب سرمایه گذارتسهیل نماید . همچنین حضور در نمایشگاه امکان شناساندن و زمینه صادرات محصولات اختصاصی به بازارهای فرامرزی را هم تسهیل می نماید. البته نباید مولفه موثر شناسایی نوع تقاضا و ذائقه مصرف کنندگان در کشور های همسایه مان را هم نادیده بگیریم. باید براساس نوع سلیقه و درخواست مصرف کنندگان خارجی محصولات صادراتی را تولید، بسته بندی و عرضه نماییم .
سهم مشارکت میان استانهای مزبور و جمهوری ترکیه چگونه تامین خواهد شد؟نقش سفارتمان در این حوزه چگونه ایفا خواهد شد؟
درمورد روابط و همکاری های اقتصادی میان ایران و ترکیه روسای جمهوردوکشور توسعه سطح مبادلات اقتصادی تا سقف 30 میلیارد دلار را هدف گذاری نموده و تحقق آن را مورد تاکید قرار داده اند . بخش مهمی از این سهم می تواند از طریق استانهای مرزی ما از طریق توسعه تعاملات و برقراری همکاری های مشترک اقتصادی ، تجاری و جذب سرمایه گذاری برای پروژه های زیر بنایی و استانی تامین گردد . سفارت و سرکنسولگری های جمهوری اسلامی ایران در جمهوری ترکیه برای تحقق این هدف ،آمادگی کامل برای کمک به استانها جهت جذب سرمایه ، توسعه صادرات غیر نفتی و مشارکت های اقتصادی ،تجاری و بازرگانی برون و درون استانی را اعلام نمود.
در این نشست کارگروه هایی با عنوان جذب سرمایهگذاری خارجی، توسعه صادرات غیرنفتی و توسعه گردشگری تشگیل شد چه موضوعاتی در این کار گروه ها مورد بررسی قرار گرفت ؟
موضوعاتی چون مسائل، موانع و مشکلات سرمایه گذاری و راه کارهای موثر جذب سرمایه گذاری خارجی در این سه کار گروه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت در نتیجه محورهای مهمی هم برای حل مشکلات، ارائه راه کارهای مناسب و تامین مطالبات به عنوان مصوبات پیشنهادی تهیه و در چارچوب جمعبندی نشست مشترک استانداران و سفرا به تصویب رسید .
از وزارت امور خارجه در چه سطحی در این نشست مشارکت داشتند موضوعات مطرح شده وجمع بندی نشست چه مواردی بود ؟
معاون آسیا و اقیانوسیه همراه با سفراء ایران در ترکیه، آذربایجان، ارمنستان و گرجستان ،روسای دفاتر نمایندگی ها و نیز تعدادی از سرکنسول هایمان در این نشست حضور داشتند .
علاوه بر آن چه که مورد اشاره قرار دادم موضوعاتی چون فرصت فراهم آمده از طریق برجام واهمیت تلاش برای رسیدن به اهداف اقتصادی برنامه دولت در دوره پسابرجام مطرح گردید. تاکید شد؛ ارتقاء مراودات موجب پیوستگی، افزایش اونس و کاهش تنش ها میان همسایگان می گردد . با توسعه تجارت، صنعت و حمل ونقل و اتصال کشورها به یکدیگرامنیت منطقه نیز گسترش خواهد یافت.
52311
نظر شما