وقتی به کویر هم رحم نمی‌کنند /"قم‌تپه" در آذربایجان‌شرقی در معرض نابودی

نصر نیوز نوشت: در سایه بی‌توجهی مسئولان امر کویر منحصربه‌فرد قوم تپه آذربایجان در نزیدکی‌های صوفیان به دلیل برداشت‌های بی‌رویه نفس‌های آخر خود را می‌کشد.

 تپه های ماسه بادی موجود در روستای قم تپه از توابع بخش صوفیان از چندین سال قبل توسط یک شرکت مصالح ساختمانی برداشت و تنها ۱۰ درصد از آن باقی مانده است و اگر از برداشت بی رویه آن جلوگیری نشود این تپه ها که در جغرافیای استان به ثبت رسیده از بین خواهد رفت و این امر باعث اعتراض شدید اهالی روستا گردیده و خواهان جلوگیری از ادامه برداشت آن شده اند .

لازم به ذکر است گردشگران زیادی از خارج و داخل کشور و استان و دانشجویان و دانشگاهیان و کمیته گردشگری تبریز از این مکان توریستی بازدید و استفاده می نمایند و جهت تهیه فیلم و سریال از استان و استان های همجوار از این مکان استفاده می شود و اولین مسابقه شتر سواری استان نیز مهر ماه 1388 در این روستا برگزار شد.

حال سوال اینجاست چرا به جای جلوگیری از این اقدام ها که منجر به تخریب این تپه ها می شود مجوزهای لازم برای برداشت وتخریب این تپه ها صادر شده است.

اهالی روستا قم تپه از مسئولان شهرستان انتظار دارند اقدامات لازم جهت جلوگیری از این تخریب ها را انجام دهند. قوم تپه در موقعیت جغرافیایی 50 درجه و 48 دقیق شرقی و 35 درجه و 48 دقیقه شمالی در استان آذربایجان شرقی و شمال شرقی شهرستان تبریز قرار دارد.

قوم تپه نام تپه منطقه کویری است در نزدیکی شهر تبریز که با بافت جغرافیایی منطقه تفاوت چشمگیری دارد. گستره کویر جهتی شمال غربی جنوب شرقی دارد و در میان دارای نمکزار کوچکی است. تپه های ماسه ای منفرد کوچکی در این منطقه به چشم میخورد كه مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. این منطقه بطور طبیعی و به علت وزش بادهای منطقه و تجمیع خاک ها و گردو غبار منطقه بصورت تپه های شنی در آمده است.

اين تپه‌ها از منظر گردشگري، آموزشي و آشنايي مردم با محيط‌هاي صحرايي و كويري داراي اهميت هستند، چرا كه با ايجاد امكانات و زيرساخت‌هاي لازم در محدوده تپه‌هاي ماسه‌اي قوم تپه مي‌توان از آن به عنوان محلي براي گذران اوقات فراغت مردم بهره برده و به نوعي بحث ژئوتوريسم را در اين منطقه رواج داد. يا با اعزام تورهاي دانش‌آموزي به اين منطقه، اطلاعات مفيدي در رابطه با كوير و چگونگي پيدايش تپه‌هاي ماسه‌اي در اختيارشان قرار داد.

وزش بادهاي تند در جهت جنوب غرب به شمال شرق و بالعكس سبب ايجاد حالت سورتينگ (غربالگري) در ذرات مي‌شود. به گونه‌اي كه ثابت شدن انرژي باد در منطقه قوم­تپه سبب مي‌شود ذرات ريز جابجا شده و ذرات درشت‌تر در محل جمع شده و تپه‌هاي ماسه‌اي پديد آورند. دليل حركت تپه‌هاي مذكور در بعضي روزها و ساعات خاص به سمت صوفيان و يا بالعكس نيز در همين امر نهته است. تپه‌هاي ماسه‌اي قوم­تپه در طول هزاران سال بوجود آمده‌اند و از سوي ديگر وسعت چنداني ندارند.

قم تپه به دلیل مناظر منحصر به فرد خود، بارها به عنوان لوکیشن فیلم های مختلف و سوژه ی عکاسان قرار گرفته است.

46

 

 

کد خبر 580112

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار