بهزاد خالوندي : اين شهر همچنين اثري تاريخي مانند طاق بستان را در دل خود جاي داده و با مجموعه جهانی بيستون تنها 25 كيلومتر فاصله دارد.
وجود برخي مکان های منحصربه فرد در داخل و حاشيه شهر كرمانشاه مانند پارك شيرين، كوه طاق بستان، پارك كوهستان، سراب قنبر و تپه هاي آن اين قابليت را به كرمانشاه بخشيده كه ده ها مجموعه تجاري و تفريحي، پارك جنگلي، تله کابین، نمايشگاه های بزرگ، رستوران ها و هتل های بزرگ را در آن ها داير كرد و چندين پروژه عظیم و سودآور شهری را پدید آورد.
شهر کرمانشاه با همه این جذابیت ها و قابلیت ها دهه هاست که در یک سکون و رکود عجيب به سر مي برد و تعداد پروژه های بزرگی که با سرمایه بخش خصوصی ایجاد شده اند؛ انگشت شمارند.
همیشه این پرسش بزرگ در اذهان مطرح بوده که چرا با وجود همه اين قابلیت ها و مزیت ها، راه ورود سرمایه های کلان به كرمانشاه همچنان بسيار دشوار است و خبرهاي چنداني از اجرای پروژه های بزرگ تجاری، تفریحی و خدماتی در این شهر به گوش نمي رسد. اتفاقی که در شهرهای بزرگي مانند تهران، تبريز، مشهد، شيراز و اصفهان تبدیل به یک سنت شده و همه ساله شاهد احداث ده ها مرکز تجاري، تفریحی و خدماتي بزرگ در این شهرها هستیم.
البته این وضعيت نابسامان متعلق امروز و ديروز نيست و سال هاست اين شهر بنا به هر دليلي از گردونه سرمايه گذاري هاي كلان خارج شده و این روال همچنان ادامه دارد.
البته این قابلیت ها و مزيت ها از نظر سرمایه گذاران نيز چندان پنهان نیست و كم شمار نيستند افراد و شركت هايي كه برای سرمايه گذاري هاي كلان در شهر كرمانشاه ابراز علاقه مي كنند و خبر حضور آن ها در رسانه ها منتشر می شود.
ولی معلوم نیست چرا این تلاش ها به سرانجام مشخصی نمی رسند و داوطلبان سرمایه گذاری بعد از مدتی بنابه دلایلی از ادامه راه دلسرد می شوند. این اتفاق در حالی می افتد که در همه این سال ها مسئولین ارشد وقت و شهرداران و مجموعه شورای شهر از انجام سرمایه گذاری حمایت کرده اند و همچنان نیز این حمایت ها به شکل رسمی اعلام می شود.
نکته قابل تأمل اینجاست با وجود حمایت های مدیریت کلان، شاهد تغییرات مثبت چندان محسوسی در وضعیت سرمایهگذاری شهری نبوده ایم.
در این میان همچنان یک جای کار می لنگد و موانعی بر سر راه فعالان این حوزه وجود دارند که موجب ناکام ماندن این چرخه شده است. هنوز روند سرمایه گذاری ها دشوار است و سرمایه گذاران برای اجرای طرح های خویش نیازمند دریافت مجوز و تاییدیه از چندین مرجع ریز و درشت هستند و نه تنها فرش قرمزی زیر پای خویش حس نمی کنند بلکه باید پاشنه ها را ور کشیده و در راهروهای ادارات مختلف، شورای شهر و شهرداری مدام پایین و بالا بروند و با مدیران چانه زنی کنند.
در واقع وضعیت به گونه ای است که اغلب آن ها عطای طرح را به لقایش می بخشند و راهی دیگر استان ها می شوند. روایت هایی که این سرمایه گذاران از آنچه بر سرشان آمده عنوان می کنند؛ بیشتر شبیه داستان های هزار و یک شب هستند. از پیشنهادهای عجیب و غریبی که به آن ها شده و سهم خواهی ها و سنگ اندازی هایی که در هزارتوی ادارات با آن روبرو شده اند.
این دشواری های عجیب و غریب در عرصه سرمایهگذاری های کلان در حالی پدید آمده که در عرصه ساخت و ساز و بساز و بفروش تقریبا همه کارها ممکن است. طی این سال ها صدها هکتار زمین کشاورزی، باغ، منابع طبیعی و بافت قدیمی و تاریخی تبدیل به برج، شهرک و آپارتمان شده است.
در واقع در آنجا سنت های تسهیل گری شکل و فرم کارآمد خود را پیدا کرده اند.
ادامه این وضعیت دوگانه برای این شهر چندان امکان پذیر نیست. کرمانشاه مركز استاني است كه بالاترين نرخ بيكاري را در كشور دارد و یکی از راههای توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال، جلب سرمایه گذاری در حوزه هاي مختلف است.
اينكه تصور كنيم بدون همراهی بخش خصوصی و تنها با اتکا به منابع دولتي و يا فروش امكاك و اموال شهرداري و هزینه آن ها براي اجرای پروژه ها به یک توسعه شهری برسيم ایده ای بسيار ابتدایی است.
برآورد اینکه اين تفكرات چه به سر اين شهر و شهرداري آورده نیز بسیار دشوار است. کوتاه سخن اینکه جذب سرمایه گذاری های کلان در حوزه شهری و اجرای ابرپروژه ها در این حوزه بدون اصلاح نظام مدیریتی كار دشواری است و امیدواریم شهردار محترم با یک برنامه ریزی هدفمند حرکتی قابل توجه در راستای رفع واقعی موانع سرمایه گذاری بردارد و در این راستا یک تیم ویژه کاری برای این امر مهم تشکیل دهد زیرا در غیر اینصورت نباید تحول خاصی را در این عرصه انتظار کشید.
46
نظر شما