مریم سرلک: از زمانی که برای اولین بار ایدز و هپاتیت به همراه خونهای آلوده فرانسوی وارد ایران شد 30 سال گذشت و پرونده بسیاری از قربانیان هنوز هم باز است.
پس از آن حادثه غریب و صدماتی که با خود به بار آورد، مردم دیگر تمایلی به ورود خون بیگانگان در رگهای خود نداشتند تا سال گذشته که دوباره زمزمه واردات خون از کشورهای همچون چین به ایران بر سر زبانها میچرخید، اما مسئولان به این سخنان واکنش نشان دادند و اظهار داشتند، به هیچ عنوان واردات خون از کشورهای دیگر نداریم.
به تازگی گمرک آماری جدید عنوان کرده است، که نشان میدهد در پنج ماهه نخست سال جاری، بیش از 300 تن خون انسان و حیوان برای مصارف درمان، پیشگیری یا تشخیص بیماری ،توكسینها ،كشتهای موجودات ذره بینی به استثنای مخمرها به کشور وارد شده است که براساس آن 12 میلیون و 402 هزار و 528 دلار، ارز از کشور خارج شده است، که ارزش ریالی این میزان واردات بیش از 37 میلیارد تومان در آمار گمرک ثبت شده است.
براساس آمار گمرک خون انسان و حیوان برای درمان، پیشگیری یا تشخیص بیماری از کشورهای آلمان، ایالات متحده آمریکا، چین، امارات متحده عربی، ایتالیا، ترکیه، کانادا و چند کشور دیگر وارد ایران شده است.
اما مسئولان همچنان بر سخنان خود پافشاری میکنند و معتقدند که ایران هیچگونه واردات خونی ندارد.
رئیس سازمان انتقال خون استان اصفهان عنوان کرد: در تمام دنیا برای تأمین فرآوردههای خونی از خون انسانها استفاده شده و جایگزین مصنوعی وجود ندارد و رسانهها در این بخش میتوانند یاری دهنده سازمان انتقال خون و راهنمای مردم باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در زمینه خونهای نادر با کشورهای دیگر فرآورده خونی تبادل میشود، گفت: تبادل اطلاعات با کشورهای دیگر انجام میشود اما به دلایل امنیتی و پزشکی هیچ کشوری از کشور دیگر خون وارد نمیکند و این در مورد گروههای خونی نادر نیز صدق میکند.
مجید زینلی ادامه داد: گروه خونی نادر به گروه خونی گفته میشود که از بین هر 10 هزار نفر یک نفر مبتلا باشد.
وی تصریح کرد: مشهورترین گروه خون فرعی گروه o بمبئی است که تاکنون 42 نفر شناسایی شدهاند، در شهر اصفهان 8 نفر با این گروه خونی زندگی میکنند، یک نفر غیرقابل شناسایی و 6 نفر هم گروههای نادر دیگر در استان حضور دارند.
رئیس سازمان انتقال خون اصفهان تعداد افراد دارای خون نادر در کشور را حدود یکهزار نفر اعلام کرد و اذعان داشت: ممکن است در استان تعداد افراد بیشتری با گروه خونی نادر وجود داشته باشند اما تنها این تعداد شناسایی شدهاند.
وی با بیان این نکته که استفاده از گروه خونی متفاوت میتواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد، گفت: به همه توصیه میکنیم که از گروه خونی خود اطلاع داشته باشند؛ افراد دارای گروه خونی نادر زندگی عادی و معمولی دارند و تنها در زمان نیاز به خون باید در این زمینه دقت شود.
زینلی خاطر نشان کرد: تجهیزات نگهداری خونهای نادر فوقالعاده پیشرفته و پرهزینه بوده و تنها در تهران صورت میگیرد، اما شناسایی در همه استانها ممکن است.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان با اشاره به اینکه تولید فرآوردههای خونی اشعه دیده از دو سال گذشته در دستور کار استان قرار گرفته گفت: بیش از 4 هزار و 800 واحد فرآورده خونی اشعه دیده امسال در اصفهان تولید شده که نسبت به مدت مشابه پارسال 15 درصد افزایش داشته است.
مجید زینلی با بیان اینکه شاخص اهدای خون مستمر در اصفهان 55 درصد است افزود : در شش ماهه سال جاری بیش از 83 هزار و 500 نفر برای اهدا خون به مراکز انتقال خون استان اصفهان مراجعه کردند که از این تعداد 63 هزار و 200 نفر موفق به اهدای خون شدند.
وی به سهم سه درصدی بانوان در اهدا ی خون هم اشاره کرد و گفت: این آمارنشان دهنده سهم اندک بانوان اصفهانی در اهدای خون است به طوریکه 97 در صد دیگر اهدا کنندگان مرد هستند.
مدیر کل انتقال خون استان اصفهان گفت بیشترین اهدای خون از گروه خونی o مثبت وکمترین متعلق به ABمنفی است.
مدیر کل انتقال خون اصفهان گفت: مردم نوعدوست و ایثارگر اصفهان در 6 ماه نخست امسال 66000 واحد خون اهدا کردند.
وی با بیان اینکه در 6 ماه نخست سال جاری،بیش از 83500 نفرجهت اهدای خون به مراکز انتقال خون اصفهان مراجعه نمودند که از این تعداد 66000 نفر موفق به اهدای خون شدند. ، گفت: 55درصد از اهداکنندگان استان اهداکنندگان مستمر می باشند که حداقل سالی دو بار خون اهدا می نمایند.
زینلی گفت: بیشترین فراوانی اهدای خون در استان در گروه خون O مثبت میباشد.
وی از مردم عزادار سید و سالار شهیدان خواست اهدای خون را به روزهای خاص موکول ننمایند و در این محرم و صفر به صورت مستمر و تدریجی به مراکز انتقال خون مراجعه نمایند.
بر این اساس یا خونهای وارد شده برای درمان برای منظوری دیگر به جز انتقال خون به بیماران است و یا منظور فراورده های خونی است چرا که ایران برای جداسازی بخش هایی از خون هنوز مشکلاتی دارد و این کار در خارج از کشور انجام می شود بدین معنا که بنا به گفته برخی مسئولان ایران هر ساله مقداری خون برای جداسازی به برخی از کشورها می فرستد و بار دیگر آنها را تحویل می گیرد.
به هر حال به نظر می رسد این سخنان مسئولان دارای تضادی آشکار است و باید به وضوح برای مردم مشخص شود که منظور از خون های وارداتی و خونی که وارد نمی شود چیست؟ به ویژه اینکه وارادات خون عمدتا از کشورهایی که روابط نامطلوبی نیز با ایران دارند انجام میشود، و طبعا این مسئله به اعتماد مردم خدشه وارد میکند.
خون از جمله مواردی است که در صورت تقاضا و اطلاع رسانی مناسب به مردم قابل تأمین است و بدین وسیله نیاز به کشورهای بیگانه احساس نمیشود.
48
نظر شما