خبرگزاری فارس نوشت:
وزارت بهداشت اعلام کرد: پیتزاها، ساندویچها و غذاهای آماده فاقد ارزش غذایی هستند و نیترات و نیتریت سدیم موجود در سوسیس و کالباس به علت تولید ماده «نیتروز آمین» در بدن سرطان زا هستند.
پریسا ترابی، رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اعلام این مطلب افزود: عادات نامطلوب غذایی در شیوه زندگی کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ما، علاوه بر این که تهدیدی برای سلامت کودکان و نوجوانان محسوب میشود سایر افراد را نیز در معرض خطر ابتلا به بیماریهای غیر واگیر قرار داده است. وی گفت: مشکل تغذیهای از یک طرف ناشی از تقلید ناآگاهانه از فرهنگ غذایی غرب و نماد زندگی مدرن و ماشینی است و از طرف دیگر حاکی از پیشرفت صنعت تهیه غذاهای فرآوری شده است.
وی با اشاره به آمار رو به فزاینده مصرف نوشابههای گازدار در کشور گفت: در حال حاضر متأسفانه مصرف نوشابههای گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرین نیز به ویژه در سنین مدرسه رو به افزایش است به طوری که 7.3 درصد نوجوانان و جوانان کشور هر روز این نوشیدنی را مصرف میکنند و تنها حدود 10درصد از این گروه سنی هیچوقت نوشیدنی گازدار و شیرین مصرف نمیکنند.
ترابی در تعریف غذاهای فست فود گفت: منظور از فست فود غذای آمادهای است که معمولاً بدون قاشق چنگال و بشقاب و عمدتاً به شکل ساندویچی سرو میشود و غذای انگشتی به حساب میآید. این نوع غذاها هرچند ظاهر و طعم جذاب دارند اما در واقع فاقد ارزش غذایی بوده و حتی عوارض جسمانی گوناگونی را نیز به دنبال دارند وی به همبرگر، انواع ساندویچهای سوسیس و کالباس، هات داگ، سیبزمینی سرخ کرده، مرغ سوخاری، انواع پیتزا و ... را از انواع فستفودها نام برد.
رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه با اشاره به ترکیب غذاهای آماده خاطر نشان کرد: نیترات و نیتریت سدیمی که به عنوان نگهدارنده به سوسیس و کالباس اضافه میشوند گرچه دارای خاصیت ضدباکتریایی هستند و مانع رشد باکتریهای خطرناک میشوند اما متأسفانه این دو ماده در بدن به یک ماده سرطانزا به نام «نیتروز آمین» تبدیل میشوند.
وی تصریح کرد: رشد سرطانهای معده و روده که در سالهای اخیر افزایش یافته است، عمدتاً به علت استفاده بیرویه از غذاهای آماده و کنسرو شده به ویژه آن دسته از مواد غذایی است که به روش غیراستاندارد تهیه میشوند.
ترابی درباره عوارض ناشی از مصرف بیرویه غذاهای آماده گفت: چاقی و اضافه وزن، بیمارهای قلبی و عروقی و اختلالات گوارشی و کبد و ابتلا به برخی سرطانها از عوارض مصرف این نوع غذاها است. وی خاطرنشان کرد: این نوع غذاها با کالری، نمک و چربی به ویژه اسید چرب اشباع بالا و ویتامین و مواد معدنی اندک، در درازمدت خطر ابتلا به فشارخون بالا را افزایش میدهند.
نظر شما