احمد توکلی معتقد است: حادثه دردآور، عبرت‌انگیز و بیدارکنندة آتش‌سوزی و فروریختن ساختمان پلاسکو در عین حال نشانة همدردی و مهربانی نیز بوده است.

احمد توکلی در صفحه تلگرامی خود نوشت:
دردآور بود، چرا که مثل همیشه، ولی این بار گسترده‌تر، فداکاری آتش‌نشانان شجاع در برابر دیدگان همه به تصویر کشیده شد. -قدرشناسی زبانی که بسیار به جا و لازم بود، باید با اصلاح وضعیت خدمت‌رسانی آنان تکمیل شود.

آتش‌نشانان دو سه دقیقه بعد از وقوع حادثه در صحنه حاضر و جانفشانی را آغاز کردند، فرماندهی میدانی شبانه‌روزی شهردار تهران، ایجاد نظم و حفاظت از اموال باقی‌مانده به دست نیروی انتظامی، حضور به موقع وزرای ذیربط، حضور رئیس و اعضای شورای شهر تهران در صحنه، آمادگی بیمارستان‌ها و سایر نهادها، بازدید رئیس‌جمهور از صحنه و حساسیت رسانه‌ها و مردم و پیام دردمندانه، جهت دهنده و برانگیزاننده رهبری، همه نشانة همدردی و مهربانی و وظیفه‌شناسی بود. خدا همه آنان به ویژه شهدا و فداکاران آتش‌نشانی را پاداش نیکو عطا فرماید.

این اظهار همدردی و وظیفه‌شناسی تنها به ابراز احساسات محدود نشد. وزیر کار امروز اعلام کرد کارگران بیکار شده بلافاصله بیمه بیکاری می‌گیرند. به کارفرمایانی که این کارگران را استخدام کنند تسهیلات با سود کم داده می‌شود، سازمان تأمین اجتماعی هزینه‌های درمانی تکمیلی آتش‌نشانان را تقبل می‌کند و بالاخره مستمری خانواده شهدا از امروز بدون تشریفات اداری برقرار می‌شود.

شهردار تهران در مذاکره با وزیر کار میپذیرد مکانی را برای استقرار تولیدکنندگان پلاسکو به سرعت آماده کند تا کارگران بتوانند زودتر به کار اصلی بازگردند و تولیدکنندگان با کمک تسهیلات سهل با سهم سود بانک اندک بتوانند کارگاه را برپا کنند. گرچه بازار شب عید را از دست داده‌اند.

اینها همگی نشان می‌دهد که همه آمده‌اند ولی نه تشریفاتی، بلکه به قصد جبران مافات به قدر امکان. از همه باید سپاسگزار باشیم.

این حادثه همه را از غفلت بیدار کرد. گزارش‌های زیادی دوباره از وضعیت کارگاه‌های نامناسب و مستعد حوادث مشابه در رسانه‌ها منتشر گشت. حادثه سه سال پیش در ساختمانی در خیابان جمهوری دوباره تازه شد که خانم کارگری برای آنکه در آتش کارگاه لباس دوزی جزغاله نشود خود را از پنجره ساختمان به خیابان انداخت و جان باخت. بحث از زلزله احتمالی در تهران و برج‌هایی که با جواز شهرداری در خیابان‌های کم عرض و حتی کوچه‌ها ساخته شده و اینکه اگر زلزله‌ای پیش آید یا آتش‌سوزی در این برج‌ها اتفاق بیفتد چه بلایی بر سر مردم خواهد آمد. این مباحث در برخی رسانه‌ها و گروه‌های اجتماعی به طرف یافتن مقصر جهت یافت و ابزار تعقیب اهداف سیاسیِ گروهی گردید.

بنده به عنوان خدمتگزاری که تجربه‌ای هم دارم عرض می‌کنم که اولاً در حالی که هنوز آواربرداری به پایان نرسیده و کورسوی امیدی در دل خانواده‌های آتش‌نشان‌ها وجود دارد، همت‌ها و توجه ها باید صرف ادامه عملیات نجات و تدبیر برای خسارت‌دیدگانی که چندین هزار کارگر بخشی از این جمع را تشکیل می‌دهند گردد. فرصت برای تعیین مقصران و سهم تقصیر هر نهاد یا مسئولی از طریق کارشناسی‌های دقیق و قضاوت دادگاه وقت کافی لازم است. رسانه ها نیز در آن مرحله باید وظیفه نظارتی و آگاهی بخشی خود را ایفاء کنند.

در واقع موضوع ابعاد پیچیده‌ای دارد که خود حادثه جزئی از آن است. برای آنکه پیچیدگی کار معلوم شود، نه آنکه خودم برخلاف حرفم بخواهم مقصر تازه‌ای را معرفی کنم؛ یک نکته را تقدیم می‌کنم:

اگر چنانچه حقوقدان محترمی بحث جرائم علیه عدالت قضایی را مطرح کرد و گفت چون دستگاه‌های ذیربط ناظر به تکالیف قانونی خویش عمل نکرده اند، مستحق پیگرد هستند، بنده ضمن تائید اصل این نکته عرض می‌کنم وقتی شرایط اقتصادی اجتماعی مهیای اجرای قانونی نباشد، قانون در عمل متروک می‌شود.

وقتی قسمت اعظم کارگاه‌های تولید پوشاک در وضعیت مشابه در تهران در حال کارند، اگر دستگاه های ناظر بخواهد همه آنها را پلمپ کند، چه مسئله اجتماعی گسترده‌ای در تهران اتفاق خواهد افتاد؟ چرا باید کارگاه‌های تولید پوشاک در مرکز شهر و اطراف بازار در ساختمان‌های کهنه فعالیت کنند؟ چرا آنان کارگاه‌های استاندارد برپا نمی‌کنند؟ عقلشان نمی‌رسد؟ موضوع آن است که هزینه تمام شده محصول با استانداردسازی بالا می‌رود و کارگاه‌ها در برابر هجوم واردات ترکیه و چین از پا می‌افتند.کافی است به این نکته توجه کنیم که تولیدکنندگان ایرانی به خصوص صاحبان کارگاه‌های کوچک اگر بتوانند تسهیلات بگیرند، که تقریباً نمی‌توانند، باید حدود 25 درصد سود سهم بانک را بدهند. این غیر از رشوه‌ای است که معمولاً باید داده شود. در حالی که رقبای ترک و چین با تسهیلات 5 تا 7 درصدی تولید می‌کنند. حالا وجداناً می‌توان از دستگاه های ناظر انتظار داشت همه کارگاه‌ها را ببندد و هزاران کارگر را بیکار کنند؟ نباید نتیجه گرفت که دستگاه های ناظر در این ماجرا سهمی از تقصیر دارد یا ندارد، یا چون نمیتوان کارگاه های موجود را تعطیل کرد، بنابراین وضع فعلی باید ادامه یابد. بلکه با ذکر این نکته خواستم بگویم که راه‌حل پیچیده است و ابعاد بسیار متنوعی دارد که حتی تعیین تعرفه واردات کالای مشابه را هم ممکن است دربربگیرد.

نکته آخر این است که در حالی که همه همدردی می‌کنند، پل ساختن از احساسات پاک مردم برای دسترسی به اغراض سیاسی جدای از آسیبی که به تدبیرهای فوری و آتی می‌زند، یک نامردی خالص است.

23214

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 626288

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۲
    0 0
    شاید نشود کارگاه‌های کوچک را پلمب کرد و کارگران شاغل را بی‌کار، اما می‌توان ارائه تسهیلات هدفمند را تسهیل و ارزان‌تر کرد و معضل را مدیریت. درصدی از هزینه‌های کمرشکن و سر به فلک کشیده بعد از وقوع بحران را می‌توان به راهکاری‌های پیشگیری از وقوع بحران اختصاص داد، کاری که بسیاری از کشورهای در حال توسعه کرده و می‌کنند.
  • بی نام A1 ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۲
    1 0
    چرا باید کل تولید پوشاک کشور در تهران باشد و کارگر شیرازی وبوشهری وملایری وقزوینی وزنجانی بروند تهران در کارگاه تولید پوشاک کارکنند ولباسهای تولیدیشلن فرستاده شود به شهرهایشان
  • مهدی A1 ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۲
    5 0
    دکتر توکلی : وقتی قسمت اعظم کارگاه‌های تولید پوشاک در وضعیت مشابه در تهران در حال کارند، اگر دستگاه های ناظر بخواهد همه آنها را پلمپ کند، چه مسئله اجتماعی گسترده‌ای در تهران اتفاق خواهد افتاد؟ چرا باید کارگاه‌های تولید پوشاک در مرکز شهر و اطراف بازار در ساختمان‌های کهنه فعالیت کنند؟ چرا آنان کارگاه‌های استاندارد برپا نمی‌کنند؟ عقلشان نمی‌رسد؟ موضوع آن است که هزینه تمام شده محصول با استانداردسازی بالا می‌رود و ... ٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭٭ این مطلب اگر در حالت کلی صحیح باشد در مورد مکانهایی شبیه پلاسکو صدق نمیکند چون ارزش فیزیکی ساختمان حداکثر ده درصد ارزش تجاری ساختمان است.
  • شمس تبریزی A1 ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۲
    1 0
    نه آقای توکلی حرف درستی نزدین. صاحب سرقفلی همین واحدهای تجاری پلاسکو میلیونها تومن اجاره دریافت میکردن. رقم 13 میلیون و 23 میلیون در ماه در همین خبرآنلاین از قول مستاجران پلاسکو نوشته شده. آنها را ملزم می کردید تا اجاره کمتر بگیرن و تجهیزات اطفای حریق در ساختمان نصب کنند. در اینصورت میبینید استاندارد سازی تجهیزات ساختمان موجب افزایش قیمت تمام شده ی کالا و از پا افتادن تولید کننده ی ایرانی در مقابل تولیدکننده ی خارجی نمیشود. بحث پلمب کردن نیست. بحث به صلابه کشیدن کارفرمایی هست که به طمع سود بیشتر از زیر تعهدات قانونی اش شانه خالی میکند و تقاصش را آتش نشان بیچاره و کارگر روزمزد می پردازند. شما نظر نمیدادید بسیار بهتر بود
  • بی نام US ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۲
    1 0
    یک کلام حرف حساب از آقای توکلی. ولی همه اینها دلیل نمی شود که مسئله ایمنی کارگاه ها که برای خود مالکین و کارکنان حیاتی است، نادیده گرفته شود. باید این کارگاه ها را محبور کرد که حداقل وسایل که هزینه زیادی را هم نمی گیرد فراهم کنند تا اجازه ادامه فعالیت داشته باشند و این وسایل بطور مرتب دستکم هر ۶ ماه یکبار بازرسی و چک شود. مانند اجبار کارگاهها به داشتن کپسولهای آماده اطفای حریق و وسایل لازم برای ایمنی کارکنان. دقیقا مثل خرید دوربینهای مداربسته که همه مالکین برای حفظ اموالشان مشتاق به استفاده از آن هستند. یادمان باشد که جان آدمها از هر چیزی با ارزش تر و گران تر است.
  • بی نام A1 ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۳
    0 0
    افزایش تعرفه هم قاچاق رو زیاد میکنه. عزم و وحدت ملی میخواد که متأسفانه نداریم.
  • بی نام A1 ۰۳:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۳
    1 0
    عملکرد قالیباف و شهرداری انقدر بده که نیاز به این قجایع نداره، این اتفاقات عمق فاجعه و بی خبری رو نشون میده. که تهران شهردار ندارد فقط یک عاشق رئیس جمهور شدن دارد
  • محمد A1 ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۳
    5 1
    جناب آقای دکتر توکلی عزیز در طی چند روز گذشته چند پیام از شما را مشاهده کردم که با متن فوق کامل گردید ممنونم از دیدگاه منصفانه شما . خداوند بصیرت و انصاف را به همه صاحبنظران عطا فرماید .
  • محمود IR ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۳
    0 0
    به آقای توکلی عرض می کنم لازم نیست کلیه مراکز تجاری را به یکباره پلمپ ویا تعطیل کنند بلکه ابتدامراکز بحران را شناسایی وسپس اولویت بندی برای تعطیلی، تخریب وبازسازی محل اقدام شود مثلا اگر بجای بیش از30بار اخطار درخصوص ناامن بودن پلاسکو به سه بار اکتفا می شد وپس از آن اقدام عملی جهت ایمن سازی آن صورت می گرفت امکان بوجود آمدن این حادثه ناگواربه صفر یا به حداقل می رسید اکنون نیز درمورد سایر مراکزتجاری فرسوده بایستی به ترتیب فوق به سرعت اقدام نمایندقبل از آنکه حادثه دلخراش دیگری مردم را داغدار کند.والسلام
  • نمای کرتین وال A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۳
    3 0
    خدا به خانواده ها صبر بده
  • علی DE ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۳
    0 0
    پلاسکو اينجانب اسکلت ساز ساختمانی هستم متاسفانه بعلت دوسال بيکاری از روی ناچاری شبانه ميرم مسافرکشی شايد پيش خودتون فکر کنيد چه ارتباطی به موضوع داره و اصلا چرا بيکارم؟ از آنجا که بحران مديريت فردی و اجتماعی در کشور ما بيداد ميکنه و در امر ساماندهی تعيين صلاحيت مهارت افراد در انجام مشاغل پرمسئوليت مانند اسکلت سازی عموما دستمزد ارزانتر از طرف سازندگان و کارفرمايان در اولويت قرار دارد در نتيجه تنها راه کنار آمدن با اين مسئله کاهش کيفيت در اجرا است بر اين اساس حادثه پلاسکو بخش کوچکی از تصور من بوده نسبت به آنچه که فردا اتفاق خواهد افتاد آری هم وطن بخاطر شما خيلی وقته ساختمان وجدان و تعهد رو سر من و خانوادم خراب شده و فريادرسی هم نيست