۰ نفر
۲۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۲:۲۱

این یادداشت را سال ۹۱ نوشتم. به مناسبت زلزله‌ای که در آذربایجان آمد و گروهی از روحانیون درست مثل حالا این اتفاق طبیعی را زاییده گناهان مردم برشمردند. چند روز پیش که در اطراف مشهد زلزله ای رخ داد و خسارت چندانی به مشهد وارد نشد و آقای علم‌الهدی از عنایات خاصه امام رضا به مردم مشهد سخن گفتند یاد این یادداشت افتادم.

برای من که کودکی و نوجوانی ام در مشهد گذشته است عنایت آن امام عزیز کاملا قابل درک و ملموس است اما اگر زلزله کل مشهد را با خاک یکسان می کرد بازهم در کرامت و بزرگی آن امام ذره ای به خود تردید راه نمی دادم. پیوند زدن اموری از این دست با مفاهیم قدسی جز آن که جاده سکولاریزم را هموارتر کند و پای اعتقادات دینی و معنوی مردم را سست کند حاصل دیگری در بر نخواهد داشت. می خواستم در پاسخ به آقای علم الهدی و نظایر او به تفصیل چیزی بنویسم که دیدم پیشتر نوشته ام و حرف تازه ای برای گفتن ندارم. و اصلا یکی از مصیبت های تاریخی ما این است که مسائلمان هیچ گاه کهنه نمی شوند. از زمان فردوسی بزرگ که فرموده بود: هنر خوار شد جادویی ارجمند، ظاهرا نه خانی اومده نه خانی رفته. پس اگر سخنان آقای علم الهدی را شنیده اید شنیدن این حرف ها شاید خالی از لطف نباشد.

دوستی پای یکی از یادداشت‌هایی که در خبرآنلاین منتشر می‌کنم، نوشته بود: موسوی هنری ندارد جز اینکه حرف‌هایی را که مردم در تاکسی و مترو و بی‌آر‌تی و صف گوشت و مرغ و نان می‌زنند تکرار می‌کند و در روزنامه و سایت و مجله منتشر می‌کند..

دیدم حرف بی‌ربطی نیست. منتها احتمالاً دوست عزیز بنده این حرف را به قصد تحقیر و تخفیف صاحب این قلم گفته بود، ولی من در این کار عیب و ایرادی نمی‌بینم. اگر آن بندگان خدا می‌توانستند این حرف‌ها را منتشر کنند حتماً این کار را می‌کردند، اما چون این کار برایشان میسر نیست مجبورند به همان پرسش‌ها و نک و نال‌ها و غرزدن‌های شفاهی بسنده کنند. بگذار به بنده بگویند عوام. به هر حال عوام‌الناس هم جزء همین مردمند دیگر، نیستند؟ چطور تا پای رای‌دادن و حماسه‌آفرینی‌های مکرر پیش می‌آید همین عوام‌الناس می‌شوند هوشیارترین و فهمیده‌ترین خلق خدا که دانستن جزء حقوق اولیه آنهاست، اما همین که خرمان از پل گذشت ما می‌شویم خواص و آنهایی که از گرده‌شان رفته‌ایم بالا و بر مسند قدرت تکیه زده‌ایم می‌شوند عوام؟ نه اینکه من به تقسیم‌بندی عام و خاص قائل نیستم. اتفاقاً در این باره حرف هم زیاد دارم اما نحوه تقسیم‌بندی رایج را از بیخ و بن قبول ندارم و حتی معتقدم بسیاری از اینها که ادای خواص را درمی‌آورند خود در زمره «عوام کاالانعام بل‌هم اضل» قرار دارند.

این بحث را بگذاریم برای یک وقت دیگر که حسابی جای کار دارد. و اما موضوعی که می‌خواهم طرح کنم از همان دست موضوعاتی است که مردم کوچه و خیابان بسیار درباره آن سخن می‌گویند لکن در رسانه‌های ما -رسانه‌های نیمه‌خصوصی را عرض می‌کنم، چرا که ما اصلاً چیزی به نام رسانه خصوصی نداریم، رسانه‌های رسمی هم که تکلیف‌شان مشخص است- هیچ بازتابی ندارد. علت عدم بازتاب موضوعی که می‌خواهم از آن سخن بگویم کاملاً مشخص است. موضوع، موضوعی ظریف و حساس است و به باورها و اعتقادات دینی ما مربوط می‌شود، هم از این رو رسانه‌های نیمه‌مستقل از ترس آنکه سخنانشان با سوءتفاهم همراه نشود، ترجیح می‌دهند به آن نپردازند. حق هم با رسانه‌هاست. فضای پر از سوءتفاهم و بیمار و سیاست‌زده اطراف ما اجازه نمی‌دهد دغدغه‌ها و پرسش‌های اصیل طرح شوند. وقتی شخصیتی در مقام و مرتبه آقای علی‌اکبر ناطق‌نوری با آن سابقه و با این جایگاهی که امروز دارد متهم به ضدیت با ارزش‌ها و رزمندگان هشت سال دفاع مقدس می‌شود، آدم‌های لاابالی و زندیقی مثل من که جای خود داریم. چه باید کرد؟ عقل داشته باشیم باید به تاسی از بابای اهل معرفت در چنین روزگاری عزلت پیشه کنیم و بگوییم: نشینم تا دگر دوران بگردد. اما ما کجا و اهل معرفت کجا، اصلاً... اَه. حالم از خودم به هم خورد. این همه مقدمه‌چینی و صغرا و کبرا چیدن برای چه؟ مگر می‌خواهم چه بگویم؟ خودم هم کم‌کم دارد باورم می‌شود جدی‌جدی حرفی که می‌خواهم بزنم چیزی است در حد کفر و زندقه. نخیر آقاجان! مساله خیلی ساده‌تر از این حرف‌هاست. طبق معمول مواقعی که این مرز پرگهر دچار بلایای طبیعی می‌شود عده‌ای از روحانیت محترم در محافل رسمی و غیررسمی به صراحت دلیل وقوع این حوادث را ارتکاب گناهان صغیره و کبیره خوانده‌اند. همین! آری، همین! من کارشناس امور دینی نیستم که بخواهم درباره آنچه برخی از روحانیون محترم اظهار می‌کنند اظهار لحیه کنم. منتها درباره آنچه می‌شنوم پرسش‌های بسیاری دارم. با این توضیح که این پرسش‌ها فقط پرسش‌های من نیست. بسیاری از مردم کوچه و بازار نیز همین‌ها را می‌گویند. البته اگر بگویند مگر تو وکیل و وصی مردمی یا آنها که این سوال‌ها را طرح می‌کنند مشتی مزدور و وابسته به استکبار جهانی‌اند که قصد شبهه‌افکنی در اعتقادات بنیادین مردم را دارند،

من هیچ چیزی برای دفاع ندارم و کاملاً حق را به دوستان می‌دهم. با این حال پرسش‌های من، همچنان به قوت خود باقی است. من از اعتباری که نزد دوستان خود دارم استفاده می‌کنم و این پرسش‌ها را که کاملاً شخصی است و هیچ دردی از دین و دنیای مردم دوا نخواهد کرد، طرح می‌کنم. امیدوارم یکی از بزرگان التفات بفرمایند و با پاسخ‌های عالمانه خود این حقیر گم‌کرده‌‌راه را، از ضلالت و گمراهی نجات دهند و به راه راست هدایت فرمایند. بزرگواران! اول آنکه اگر حقیقتاً زلزله بر اثر گناهان بسیار -فی‌المثل بی‌حجابی- رخ می‌دهد، چرا در دیگر نقاط دنیا این بلای آسمانی نازل نمی‌شود؟ آیا مردم ایران اسلامی نسبت به بسیاری از دیگر نقاط دنیا گناهکارترند؟ اگر این طور باشد و فی‌المثل بر اثر بی‌حجابی یا فسق و فجوری که مراد آقایان است زلزله می‌آید چرا در «لاس‌وگاس» که بام تا شام قمار می‌کنند و شراب می‌نوشند و به قول عبیدزاکانی به امر خیر مشغولند زلزله نمی‌آید؟ اگر معیار حجاب باشد که هر نیم‌ساعت یک بار باید در جزیره لختی‌ها زلزله و سیل و توفان و صاعقه بر سر مردم آوار شود، پس چرا نمی‌شود؟! اصلاً حالا که مردم آذربایجان آنقدر فاسق‌اند که خداوند تبارک و تعالی آنها را مستحق چنین کیفری دیده، چرا باید به آنها کمک کنیم؟ چرا باید به آنها خون بدهیم؟ اصلاً چرا رهبر انقلاب به مناطق زلزله‌زده رفتند؟ کسی که مورد قهر خداوند واقع شده چرا باید مورد لطف و مهربانی بنده خدا قرار بگیرد؟ شما چطور توقع دارید خانواده داغدیده بندگان خدایی که زیر آوار مانده‌اند با شنیدن چنین سخنانی به شما و آنچه شما مبلغ آنید میل و رغبت پیدا کنند؟ مگر همین زلزله و البته به مراتب شدیدتر از آنچه در ایران رخ می‌دهد بارها و بارها در ژاپن اتفاق نمی‌افتد، پس چرا در آنجا خداوند موفق به کیفر بندگان گناهکارش نمی‌شود؟ آیا ژاپنی‌ها توانسته‌اند با عقلشان بر قهر و غضب خدا غلبه کنند؟ اگر این طور باشد آیا خدا همان خدایی است که ما او را قادر متعال می‌خوانیم؟ اصلاً چرا مانور زلزله برگزار می‌کنیم؟ چرا به نوسازی و مقاوم‌سازی خانه‌هایمان می‌پردازیم؟ اگر ما آنقدر گناهکاریم که خداوند عذابی همانند زلزله را برایمان تدارک دیده، چرا باید از عذابش گریزان باشیم؟ آیا این خود نوعی گناه کبیره نیست؟ هم گناه کنی و هم بخواهی کاری کنی که خدا زورش به تو نرسد؟ مقاوم‌سازی در برابر خطر احتمالی زلزله معنایی جز این دارد؟

آیا هیچ‌کدام از بزرگانی که خیلی راحت در تلویزیون حاضر می‌شوند و خطاب به مردم داغدیده‌ای که عزیزانشان را در حادثه زلزله از دست داده‌اند، می‌گویند اینها عذاب الهی است، حاضرند دیگران هنگامی که آنها سوگوار و داغدار عزیزان‌شان‌اند با آنها این گونه سخن بگویند؟ اگر زلزله «حق» است آیا این عزیزان حاضرند در خانه‌هایی که مقاوم نیستند و در مقابل زلزله آسیب‌پذیرند، حتی یک شب را به صبح برسانند؟ اگر هر بلایی را قرار باشد به حضرت حق نسبت بدهیم چرا حمله دیکتاتور دیوانه بعثی را به ایران به عذاب الهی تعبیر نکردیم؟ اتفاقاً توجیه هم داشت. می‌‌گفتیم جنوب ایران که قبل از انقلاب بندر آزاد بوده و محل رفت و آمد خارجی‌ها، و بساط عیش و طرب هم در آن برپا بوده، حالا دارد کفاره گناهانش را پس می‌دهد. مگر همین خزعبلات را چنگیز بر سر منبر نیشابوریان نگفت؟ او وقتی بر مردم نیشابور غلبه کرد خطاب به مردمی که شانس آورده بودند و از حمله مغول جان به در برده بودند، گفت: ببینید چه گناهی کرده‌اید که خداوند همچو منی را بر شما غالب کرد. چنگیز آدم باهوشی بود و می‌دانست با که می‌گوید و چه می‌گوید. و این فقط سخن او نبود. بسیاری از بزرگان آن روزگار با همین استدلال اشعری‌پسند ظلم و جوری را که از سوی دار و دسته خونریز چنگیز بر آنان می‌رفت توجیه می‌کردند. البته ما زیادی زرنگیم. یعنی به همین استدلال هم پایبند نیستیم، آنجا که به نفعمان نیست اصلاً نامی از خدا و پیغمبر به میان نمی‌آرویم اما همین که قرار است مورد پرسش و مواخذه قرار بگیریم از کیسه خدا و رسولش خرج می‌کنیم. با طرح این سوالات و این حرف‌ها نمی‌خواهم خدای ناکرده بگویم زلزله اتفاقی است که خارج از دایره اراده حضرت حق صورت می‌گیرد. اتفاقاً من در مقام پیروی از شاعران و حکیمان دل‌آگاه این سرزمین معتقدم: اگر تیغ عالم بجنبد ز جای/ نبرد رگی تا نخواهد خدای

از جنبش برگ یک درخت تا انفجار بمب اتمی، همه و همه در ید اراده آن یگانه بی‌چند و چون است. اما آنکه خداوندگار زلزله و سیل و توفان و صاعقه است خداوندگار عقل هم هست. والله از اینکه بخواهم به آیه‌ای یا روایتی استناد کنم خجالت می‌کشم. من سیاه‌نامه و این حرف‌ها؟! اما چه کنم؟ وقتی به نام خدا و رسول خدا ترویج بی‌عقلی می‌شود من دیوانه که خود مظهر بی‌خردی‌ام چه کنم؟ یا رسول‌الله مرا ببخش! از ابن عباس روایت شده که پیامبر صل‌الله علیه و آله و سلم فرموده است: «هرچیزی را وسیله و ساز و برگی است، وسیله و ساز و برگ مومن خرد اوست. و هر چیزی را مرکوبی است و مرکوب آدمی عقل اوست. و هرچیزی را ستون و پایه‌ای است و ستون و پایه دین عقل است. و هر قومی را مقصدی است و مقصد عابدان عقل است. و هر قومی را سرپرستی است و سرپرست عابدان عقل است. و هر بازرگانی را سرمایه‌ای است و سرمایه مجتهدان عقل است. و هر خانواده‌ای را نگهبانی است و نگهبان خانواده صدیقان عقل است. و هر ویرانی را آبادانی است و آبادانی آخرت عقل است. و هرکسی را بازمانده صدیقان که آنان بدان نسبت دارند و به وسیله آن از آنها یاد می‌شود عقل است. و لازمه مسافران خیمه است و خیمه مومنان عقل است. (کنزالفوائد، کرابکی، بحار، ج1، ص159)

حالا که جسارت کردم بگذارید گستاخی‌ام را کامل کنم. از آقا اباعبدالله نقل شده است که فرموده‌اند: «میان ایمان و کفر تنها کم‌عقلی فاصله است.»

عقل را به هر معنایی که مراد کنید از آن بی‌عملی و کم‌کاری و ناتوانی و نادانی خود را به حضرت حق نسبت دادن درنمی‌آید. همه آنها که خردک عقلی دارند، می‌دانند که این سرزمین زلزله‌خیز است. امروز در آذربایجان رخ داده، دیروز در بم و ممکن است فردا در محل سکونت همان آقایی رخ دهد که می‌گوید زلزله عذابی است برای گناهکاران. به جای این حرف‌ها که فقط و فقط حاصلش بردن رونق مسلمانی است و نسل قدیم و جدید را به تمامی از خدا و پیغمبر بیزار می‌کند، کمی فکر کنیم. به خدا هیچ ضرری ندارد. مگر نه آن پیامبری که ما دعوی پیروی از او را داریم فرموده است: یک ساعت تفکر بهتر از هفتاد سال عبادت است؟! ما که همیشه دنبال راه‌های راحت و میانبر برای اندوختن ذخیره آخرت‌مان می‌گردیم، چرا از این کار استقبال نمی‌کنیم؟ آیا یک ساعت تفکر برای بعضی‌ها از هفتاد سال عبادت دشوارتر است؟ شاید باشد، چه می‌دانیم؟ خداوند آخر و عاقبت همه ما را ختم به خیر کناد. بگو آمین!

کد خبر 653170

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 46
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا ۰۳:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    139 6
    افرين دقيقا
  • بی نام IR ۰۳:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    75 8
    آمین
  • محمد حسین مرادی IR ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    بسمه تعالی به نظر من وقتی یک فرد می تواند مثلا به نظر یک متخصص جراح انتقاد کند که خود فوق تخصص این حرفه باشد این آقا با این قیافه غلط انداز باید در امور دین اطلاعاتی بیشتر از یک مجتهد دینی داشته باشد تا بتواند در مورد قضا وقدر یا الطاف خفیه امام نظر بدهد در غیر این صورت مانند بیسوادی است که در باره نظر یک متخصص در امور تخصصی چرند می گوید وبس
    • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
      فقط و فقط تاسف و تاسف به حال صاحب این نظر وامثالهم که تعصب چشم و گوش و عقلشان را تعطیل کرده است
    • بی نام US ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
      2 0
      شما چرند نگو و بس
  • محمد حسین مرادی IR ۰۳:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    ایشان نفرمودند زلزله نیامد بلکه نظر شان این بود که با وجود چنین زلزله شدیدی خداوند به برکت وجود امام رضا مردم این دیار را حفظ نمود.
  • رضا IR ۰۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    93 8
    بسيار زيبا و متفكرانه
  • بی نام A1 ۰۳:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    63 7
    اینکه زلزله ای با همین قدرت شهر بم را تخریب کرد و جان هزاران نفر از هموطنان ما را گرفت را به چشم دیدم خصوصا که در آن زلزله خانوتده من نیز آسیب دید و نه نفر از آنها ک جزو بهترین بندگان خدا بودند کشته شدند لحظه وقوع زلزله در مشهد بودم با توجه به ان سابقه ذهنی یقین کردم حداقل حاشیه شهر که از اصول مهندسی ساخت و ساز پیروی نمی کند همه تخریب شد ولی الحمدلله هیچ خسارتی وارد نشد چرائی آن را نمی دانم با سخنان آقای موسوی موافقم اما همان مردم همانها که در صفوف مایحتاج زندگی هستند عینا سخنان علم الهدی را تکرار میکنند من قبول دارم امثال علم الهدی در خطبه جمعه نباید موضوعی که به لحاظ علمی می توان برای آن دلیلی یافت را مذهبی کنند حتی اعجاز که توسط انبیاء فرمولی علمی دارد هرچندفعلا ندانیم
  • اهورا A1 ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    132 7
    فقط می توانم بگویم درود به تو آقای سید عبدالجواد که با همه محدودیتها و نگاههای مسموم در پیرامون ما توانسته اید حق مطلب را که حرف اغلب ما مردم است را بیان کنید .
  • علی A1 ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    72 7
    بسیار عالی
  • بی نام IR ۰۴:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    53 4
    اون زلزله‌ها فقط واسه کسایی هستن که فسق و فجور می‌کنن و الا که اگه یه زلزله بیاد خیلی از همون‌ها حتما زنده خواهند ماند. یه چیز دیگه... به کی داری می‌گی؟ کی اینارو گوش می‌ده. هر چی بیشتر توضیح بدی بیشتر بدتر میشه. همین.
  • جواد IR ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    67 4
    متشکرم آقا سید... حرف دل من و هزاران نفر مثل من را زدی... البته با مدیران و مسؤولانی که الان در مسند حکمفرمایی داریم، آنچه به جایی نمیرسد فریاد است. ولی این موضوع باعث نمیشود که حقیقت و ذات واقعیت تغییر کند. تمام مردمی که با عقل و خرد در زندگی خود کار میکنند موفق و پیروزند و تمام افرادی که با احساس و باد هوا جلو میروند فقط زمان از دست میدهند و هر روزشان از روز قبل بدتر است... دقیقا مثل ما... اکثر مردم میبینند که فلان مسؤول و یا فلان رئیس حرف بی ربطی میزند و یا خدمت ناقصی انجام میدهد و به داد مردم نمیرسد ولی ساکت نشسته ایم و فقط نگاه میکنیم و بی توجه از کنار مسائلی که به همه مان مربوط میشود عبور کرده و حتی آینده فرزندانمان را هم خراب میکنیم. ایکاش همیشه با خرد و عقل و درک درست زندگی کنیم
  • امیر A1 ۰۴:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    41 3
    درود بر شما .
  • شهرام A1 ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    58 3
    جانا سخن از زبان ما می گویی ... تشکر از جناب موسوی.
  • حسین A1 ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    161 3
    در منجیل و بم و رودبار و طبس زلزله آمد این چند شهر ویران و هزاران نفر کشته شدند . حال سوال اینجاست آیا امام رضا علیه السلام فقط امام مردم مشهد است امام مردم طبس و رودبار و منجیل و بم نیست ؟ یا اینکه مردم این شهرها شیعه نیستند ؟
  • مهدی IR ۰۴:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    56 2
    حرف حساب به این میگن/لطفا پاسخ
  • بی نام A1 ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    42 2
    احسنت .جان سخن از زبان ما میگوئی .اما کو گوش شنوا
  • ماز IR ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    37 2
    احسنت
  • مهدی شادرام IR ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    63 4
    به نام آفریدگارِ عقل با سلام و احترام برادر عزیز جناب آقای موسوی از این مطلبتون واقعا لذت بردم، حرف دل خیلی از ما عوام هست که نمیتونیم حرفهامون رو به خواص برسونیم. در تکمیل فرمایشات شما؛ بعد از فوت ابراهیم فرزند پیامبر اسلام کسوفی اتفاق افتاد و مردمان آن موقع میخواستند این دو اتفاق را به هم ربط دهند و نتیجه گیری کنند که عذاب نازل شده اما پیامبرِ عاقلِ ما از این کار جلوگیری نمود وگرنه شاید هر کسوف یا خسوفی را باید نشانه عذاب الهی میدونستیم.
  • بی نام IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    40 2
    ای کاش جوابی به این صحبت ها می دانند
  • بدون نام ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    51 2
    امام علي (ع) همين از سر همين خرافات و ناداني ها بود كه سر در چاه ميكرد و گريه ميكرد ...
  • بی نام RO ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    32 2
    به نکات دقیقی اشاره کردید نکته اینکه این زلزله نشانه ای بود تا باورهای مردم به یکسری مسائل روشن شود و از انحراف در پرستش دوری کنند.
  • رضا A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    13 65
    آقاي روحاني هم كه ريزگرد هاي خوزستان را انداخته بود گردن گناهان مردم ... سوالاتتون رو فقط از كسايي مي پرسيد كه مخالفتون هستن ؟ ... عجب
    • شهروند A1 ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۲
      0 2
      اشتاهی مثبت دادم... براتون متاسفم....همین
  • داود IR ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    37 3
    شیر مادر حلالش
  • کامران A1 ۰۶:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    52 3
    آقای موسوی فقط یک جمله کوتاه: "شیر مادرت حلالت باد ای آزاد مرد"
  • سعید A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    32 3
    خیلی دقیق و زیبا بود. آفرین اولین حرف منطقی و بود که نوشته شده بود. کاش از این حرف ها که حرف دل مردم هست بیشتر چاپ کنین
  • بی نام IR ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    32 2
    آمین و احسنت امیدوارم جوانان سرزمین ما نور عقل و ایمان در وجودشان رشد نماید و خداوند دروغ و خرافات و بی عقلی و نادانی را از همه ما دور کند. آمین
  • بی نام A1 ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    19 6
    ما أَصابَكُمْ مِنْ مُصِیبَةٍ فَبِما كَسَبَتْ أَیْدِیكُمْ؛ و آن چه از رنج و مصائب به شما می‌رسد، همه از اعمال زشت خود شما است سورةشوری،آیة30. وقتی خانه سازی ها اشکال دارد و قتی روی گسل خانه می سازیم .... وقتی زلزله بیاید چی بشه همه چیز از بین می رود مگر اینکه خدا بهمون رحم کنه
  • شمس تبریزی IR ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    سلام سید جان. در حال نوشیدن چای بودم که چشم ام به یادداشت شما افتاد. به نکات خوبی اشاره کردین اما برخی جاها اشتباه هم کردین. مثلا شما نوشتین چرا در جزیره لختی ها عذاب نازل نمیشه. سوالاتی پرسیدین که نمیشه در چند خط پاسخ داد.من اینجا باید درباره سنت امهال و استدراج و مستضعف فکری بحث کنم و روایات و آیات مختلف بیارم که واقعا جاش اینجا نیست. البته اگر توفیق زیارت حضرت آیت الله علم الهدی را هم داشتم آن روایت اصول کافی را یادآوری می کردم. رسول الله فرمودن «اذا رایتم اهل البلاء فاحمدوا الله و لا تسمعوهم فان ذللک یحزنهم. فرمودندوقتی مبتلایان به بلا را دیدید،خدا را سپاس بگویید به گونه ای که آنها متوجه نشوند. زیرا اندوهگین شان میکند». خوب بود ایشان هم آهسته سپاس می گفتند تا شما و بقیه ناراحت نشین
    • بی نام NZ ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
      33 3
      سلام شمس جان. بعد از چای دوغ بنوش لطفا
  • بی نام A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    15 2
    حق با شماست
  • بی نام IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    8 2
    آمین
  • مهدی IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    8 62
    سلام مقاله خوبی بود و نگارنده هم دغدغه خوبی داشتند. اما اطلاعات ایشان کامل نیست. بنده به عنوان یک طلبه ساده به ایشان چند نکته برادرانه می گویم.امیدوارم عزیزان سایت اجازه انتشار آن در چند کامنت بدهند: اولاً خیلی راحت تهمت بی عقلی به افراد نزنید. بعضی وقتها عبارتهایی که می شنویم ایجاد شبهه می کند و حق با شماست اما منظور گوینده نیازمند توضیح و پیوند گذاری است که به جهت فرصت یا توجه کم از آن غفلت می شود و گرنه آنچه شما فرمودید به ذهن گویندگان ساده چه رسد به واعظان و محققان هم می رسد. ادامه .....
    • شمس تبریزی A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
      9 186
      احسنت. لب مطلب را گفتی. عزت زیاد
  • مهدی IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    12 65
    ثانیاً اینکه برخی بلایای اجتماعی مسبب به گناهان است و برعکس تقوای اجتماعی سبب دفع بلایای طبیعی می شود، امری مسلم و غیرقابل انکار است و آیات متعددی از قرآن بر آن صراحت دارد. ولی اینکه هر بلایی را مسبب به گناه و فساد بدانیم، نیازمند دارابودن علم غیب است که ما از آن بی بهره ایم. پس کلیت مطلب را زیر سؤال نبرید؛ بلکه مصداقیت آن را دارای تردید بدانید.
  • مهدی IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    13 56
    ثالثاً مقایسه گناه و بی بند و ابری در کشورهای غربی و نبودن بلاهایی چون سیل و زلزله در آنجا با جوامع مسلمان اشتباه است. خداوند برای بیداری جامعه و برخی مؤمنان آنان را به بلا دچار می کند. ر. ک آیات 42 انعام و 27 شوری ولی به جوامع کفر مهلت می دهد. ر. ک آل عمران178 و توبه 55 و اعراف،183 و ... . در مجموع فلسفه بلاها حدود هشت مورد است که تنها یکی از آن گناه و فساد زیاد است و حق با نگارنده مقاله است که نباید این زلزله و مشابه آن را به گناه نسبت داد ولی باید جامعه را نسبت به عواقب گناه که یکی از آن بلاهای طبیعی و فقر و بیکاری و ... است هشدار داد. ممنونم
    • بی نام IR ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۹
      1 0
      طلبه جان بیکار منفیهات رو ببین.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    23 1
    افرین
  • حسینی IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    26 2
    خداییش گل گفتی...
  • بی نام IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    12 3
    دستت درد نکند خوب جوابش دادی
  • عصبانی A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
    35 5
    سلام سید عزیز. اينقدر اين مطلب زیبا و شيوا بود که دوبار خوندمش. لرزه های درون تختخواب لرزه اندازد فقط بر تخت خواب. پس اين دوستان به جايي ارتباطش ندهند و گناهان هيچ شهری عذاب الهی نازل نمیکند.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۲
    1 0
    خوشحالم می بینم در این جامعه که اخلاق و صداقت وشهامت در گفتار کمرنگ شده هستند انسانهایی که اینگونه اظهار نظر میکنند . بسیار عالی بود
  • علی هوشمند IR ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۲
    1 0
    قلم سید عبدالجواد عزیز ما را به سمت خبرانلاین می کشاند . روزنامه نگاری حقیت جو و حقگو که از نوجوانی اش با شعرها و شهامت ایش آشنایم . حرف مردم بزن سیدجان ...مردم را داشته باش
  • بی نام A1 ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۲
    0 4
    این آقای نویسنده بهتر است برود مانکن عکس های تبلیغاتی بشود .یک ادم بیسواد که ممکن است ورق پاره ای از یک دانشگاه کیلویی گرفته خیلی وقاحت میخواهد که به ساحت علمای دین انتقاد نماید.
  • عارفیان IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۸
    0 1
    از این خبر گزاری محترم می خواهم اگر اهل انصاف هستند که هستند میزگردی را فراهم آورده تا صاحب این نه مقاله بلکه دلنوشته های بدون پایه های علمی وتنها با لفاظی زیبا ومحتوای عوامانه ،با فردی صاحب نظر در مسایل دینی واجتماعی مباحثی را مطرح کنند ایشان در قالب یک صاحب نظر نمی گنجند .حیف از این خبر گزاری .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین