۰ نفر
۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۰۴:۴۸

۳۶سال پس از تصمیم ایران برای خودکفایی در تولید بنزین،این هدف در حالی در هفته جاری محقق شد که در دولت قبل پیگیری این هدف سبب بروز مسایل زیست محیطی و تحمیل هزینه‌های مالی بر کشور شده بود.

متین‌دخت والی‌نژاد: درست ۸ سال پیش در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۸۸ خبرگزاری های خارجی خبر از تحریم بنزین ایران را منتشر کردند،خبری که حکایت از آن داشت که به زودی محدودیت هایی برای واردات این محصول ایجاد خواهد شد. مسئولان وقت وزارت نفت در دولت محمود احمدی نژاد پیشنهادی به رییس جمهوری وقت دادند که بر مبنای آن تولید بنزین از طریق پتروشیمی‌های کشور امکان پذیر شود.احمدی نژاد به سرعت این پیشنهاد را پذیرفت و دستور اجرای این طرح را صادر کرد.احمدی نژاد حتی فراتر از این طرح اعلام کرد که به زودی ایران در تولید بنزین آنهم در عرض یک هفته به خودکفایی می رسد.

در نهایت طرحی که از رییس دولت اصرار و از کارشناسان هشدار در پی داشت،به «طرح طرح ضربتی افزایش تولید بنزین» معروف شد. قرار بود ظرف 48 ساعت تولید بنزین از 45 میلیون لیتر به بیش از 65 میلیون لیتر افزایش پیدا کند. هدف از این طرح نیز تامین تمام نیاز کشور به بنزین در شرایط خاص اعلام شد.محمود احمدی‌نژاد در تیرماه سال 89 اعلام کرد که «در صورت نیاز، ظرف مدت یک هفته می‌توانیم تولید بنزین خود را 20 میلیون لیتر افزایش داده و در این زمینه خودکفا شویم.» 

همزمان نقدهای کارشناسان نسبت به اجرای این طرح به دلیل بار مسایل هزینه ای و زیست محیطی مطرح شد. کارشناسان بر این باور بودند که برای هر لیتر بنزین باید 45 تا 50 تومان هزینه تولید در نظر گرفته شود.زیرا این اتفاق توجیه اقتصادی ندارد و تولید بنزین را مقرون به صرفه نیست.هزینه این تولید حتی از دورزدن تحریم ها و واردات با واسطه هم بیشتر بود.با این حال دولتمردان دولت دهم اصرارداشتند که بگویند در آن شرایط بحرانی تولید بنزین از پتروشیمی ها مقرون به صرفه تراست.

هشدارهایی که کارساز نشد

هشدارهای کارشناسان کارساز نشد.به قولی وقعی به نظرات کارشناسی نهاده نشد.طرح ضربتی تولید بنزین اجرایی شد.حاصل کار افزایش 9 میلیون لیتر تولید بنزین بود. مدت زمان زیادی نگذشت که کیفیت نازل بنزین تولید پتروشیمی ها آثار خود را در آلودگی هوای شهرها به صورت گسترده نشان داد.

بنزینی که تولید شده بود با فرمول تبدیل ظرفیت تولید گازوئیل و نفت سفید به تولید بنزین و همچنین تبدیل اتانول و متانول به بنزین،اجرایی شد. همین فرمول موجب شد که هوای شهرهابه اندازه ای آلوده شود که بر اساس اعلام مدیرعامل وقت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در طول سال های ۹۰ و ۹۱ حتی یک  هوای پاک یا حتی هوای سالم در تابلوهای بررسی کنترل کیفیت هوای تهران به ثبت نرسد.

ترکش این افزایش ضربتی تولید بنزین تنها به اقتصاد کشور وارد نشد، بلکه سلامت مردم نیز به خطر افتاد. به طوری که پزشکان اعلام کردند که این بنزین ها عناصری سرطان زا دارد و برای افرادی که مشکلات تنفسی یا قلبی دارند بسیار مضر بوده است.

 استفاده از این بنزین تولیدی پتروشیمی ها روز به روز خطرناک تر و هشدار ها روز به روز بیشتر می شد،هشدارهایی که تا آخرین روزهای حضور محمود احمدی نژاد در مقام رییس جمهوری بدان توجهی نشد.

با روی کار آمدن دولت یازدهم،این موضوع به سرعت در دستور کار بیژن زگنه وزیر نفت و معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط زیست قرار گرفت. با هماهنگی هایی که انجام شد، تولید بنزین در پتروشیمی ها متوقف شد.بیژن زنگنه در اسفند سال ۹۲ اعلام کرد:«براساس گزارش شرکت پالایشگاه و پخش، بنزین تولیدی در پتروشیمی ها قطعاً آلاینده و خارج از استاندارد است و در دولت نیز توافق شده در سال 93 هیچ بنزین دریافتی از پتروشیمی نداشته باشیم و بنزین مورد نیاز را از جاهای دیگر از جمله واردات تأمین کنیم.»

انتقاد بی‌پایه به افزایش واردات نفت

توقف تولید بنزین از پتروشیمی ها صدای اعتراض گروهی را بلند کرد.گروهی که خاستگاه فکری آنها عمدتا مخالف با دولت بود.آنها به وزارت نفت انتقاد می کردند که توقف تولید بنزین در پتروشیمی ها مساوی با افزایش واردات است. منتقدان بر این باور بودند که با توجه به کاهش درآمد نفت کشور، وقت مناسبی برای افزایش واردات نفت نیست. اما دولت یازدهم با توجه به آلوده بودن بنزین های تولید شده در پتروشیمی های داخل، تولیدبنزین پتروشیمی ها را متوقف و واردات را جایگزین آن کرد.موضوعی که اگرچه بار مالی برای دولت داشت،اما در کنار این تصمیم سرمایه گذاری برای تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دستور کار دولت قرار گرفت.پالایشگاهی که فاز نخست آن در هفته جاری به بهره برداری رسید و قرار است در فاز دوم محصول بنزین این پالایشگاه صادر شود.

 در همین رابطه رضا پدیدار، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با خبرآنلاین گفت:«بنزینی که در داخل تولید می شد، در فرآیند پالایشگاهی نبود و در فرآیند پتروشیمی تولید می شد.در فرآیند پتروشیمی، مواد پتروشیمی را با عناصر مختلف باید مخلوط کرد و به همین ترتیب، به جای میعانات خوراک پتروشیمی سوخت دریافت کردن تبعات زیادی را دارد و در آن محصول ناخالصی ایجاد می شود.»

وی افزود:« محصولاتی که در دولت قبل توسط پتروشیمی ها تولید می شد، سرطان زا بود. تصمیمی که در دولت گذشته گرفته شد، تصمیم خطرناکی بود و قیمت تمام شده بالایی داشت. دولت یازدهم که آغاز به کار کرد، برای جلوگیری از خسارت جانبی ترجیح داد، بنزین را وارد کند.»

دولت یازدهم چهارسال تولید بنزین در داخل را متوقف کرد و همزمان مشغول توسعه پالایشگاه ها برای تولید بنزین پاک در داخل کشور بود. 

سرانجام پس از گذشت چهارسال،دولت توانست طرحی که چندین سال پیش رها شده بود ترمیم کند.قرار است با بهره برداری کامل از پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ٣٦ میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو ٤ و ٥  تولید شود تا تولید بنزین کشور  را به بیش از ١٠٠ میلیون لیتر در روز افزایش دهد.رخدادی که اگرچه سخت و با صرف هزینه بدست آمد،اما آرامشی بر مردم حاکم کرد که دیگر منشا آلودگی هوا بنزین آلوده نیست.

 

35224

کد خبر 660626

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    44 0
    پروژه خلیج فارس اگرچه در دولت قبلی بوده‌ اما بازم دم دولت گرم که جای حذف اون رفت و تکمیلش کرد. این میشه یه کار اجرایی قشنگ
    • بی نام IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۳
      3 0
      یک مطلبی باید بگم و اون اینکه من خودم مهندسم و در این پروژه کار کردم.درسته که استارت کار در زمان دولت قبل بودن ولی از سال 91 که تحریم ها قوت گرفت حتی یک متر لوله در کل پروژه برای کار پیدا نمی شد.کار بسیار زیادی هم باقی مانده بود. بارها و بارها شرکت ها خلع شدند.این پروژه در درجه اول با دیپلماسی خارجی برای رفع تحریم ها و فروش بیشتر نفت و آزاد شدن اموال ایران دوباره جون گرفت.زنده باد ایران
  • بی نام A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    47 0
    وای وای داغ دلم تازه شد؛ چه کردن با بنزین آلوده ای که به خوردم دادن
  • بی نام A1 ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    41 0
    همین که دولت یه طرحی که نیمه تموم مونده رو به جای اینکه خرابش کنه اومده ساخته و تکمیل کرده تا مردمش سالم باشن نشون از یه عقل و درایت داره.
  • بی نام A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    33 0
    چقدر دل مون درد کشید از هوایی که سیاهش کردن و به خورد مون دادن در دولت گذشته
  • بی نام A1 ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    24 1
    یه جای مرده رو دولت یازدهم آباد کرد. هم به نفع اقتصاد ملیه هم سلامت مردم
  • بی نام A1 ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    30 0
    ایکاش هی اینا رو منتشر کنین بدونیم چی بودیم و به کجا رسیدیم
  • بی نام A1 ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    21 0
    ممنون از گزارش خوب و مفیدتون
  • بی نام A1 ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    25 1
    ای وای به حال مون اگر روند گذشته ادام داشته و روحانی با تیم کار بلد مهندس زنگنه سر کار نیومده بودن الان معلوم نبود چی میشد
  • بی نام A1 ۰۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    23 0
    اوون شیوه خودکفایی دولت آقای احمدی نژاد فقط به درد پز الکی می خورد. نه تو بنزین خودکفا شدیم نه سلامت بودیم. یادتونه سرطان چقدر یهو تو یه بازه زمانی زیاد شد؟؟؟ حالا بدلش هم با همون حرفا داره میاد خدا رحم کنه.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    21 0
    خوب شد تشت رسوایی به صدا دراومد و دولت یازدهم روی کار اومد. من سیاسی نیستم همین که مردم مون سالم نفس بکشن دلم خوشه. چی بود اون بنزینی که آقای میرکاظمی رفت تولید کرد و ریه هامون رو کشت.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    11 0
    سرحال از اینکه ریه هامون می شه یه ذره راحت تر نفس بکشه
  • بی نام A1 ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    10 0
    واقعا وقتشه بگیم چی بودیم و کدوم سمت می رفتیم و چی شدیم و به کجا رسیدیم. این یه افتخاره
  • بی نام A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    5 0
    خیلی هم خوب.
  • بی نام A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    7 0
    میدرخشی مثل یک تیکه جواهر توی جنوب. ستاره خلیج فارس
  • بی نام A1 ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    8 0
    واسه دیدن ستاره خلیج فارس بیقرارم. ایشالا کنارش پالایشگاه های جدید هم ساخته شه که افرادی مثل این دوست مون که نگران از دست دادن شغل شون باشن نگرانی شون رفع شه
  • بی نام A1 ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    12 0
    همین کارهای درست و اصولیه که زنجیر می شه برای رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی نه اینکه بیایم بگیم الکی 5 میلیون شغل ایجاد می کنیم. اینا وعده اس.
  • بی نام A1 ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    6 0
    منفعت این کار رو قطعا هم مردم میبینن و محدود به عده خاصی نیست.
  • بی نام A1 ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    5 0
    یک افتخار که حالا حالاها می شه ازش حرق زد و به خاطرش دولت رو تشویق کرد.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    10 0
    بنزین تولیدی پتروشیمی ها داشت روز به روز خطرناک تر می شد و اوضاع بی رخت ترم. دولت آقای روحانی سیاسی کاری رو گذاشت کنار و تمرکز کرد به توسعه اقتصادی
  • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    4 0
    خیلی خوشحال شدیم
  • بی نام A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    8 0
    دولت سابق بنزین پتروشیمی سرطانزا به ماشینهای مردم میداد فقط سردرد وسرطان داشت باید از دولت روحانی خیلی ممنون باشیم
  • بی نام A1 ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    5 0
    داشتیم تو چه دره ای می افتادیم. این یک رویداد مهمه
  • بی نام A1 ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    6 1
    حالم بد می شه وقتی یادش می افتم. آسمون رو سیاه می دیدیم. سیاه. ما نسل درد کشیده ای هستیم. داریم به روزای آروم می رسیم تازه همه چی داره میاد رو منطق عقلانی. با روحانی ایشالا ادامه بدیم.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    4 0
    صدای قشنگ این افتتاح همه جا شنیده می شه
  • بی نام A1 ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    6 0
    واقعا با کاری که دولت قبل با بنزین های وارداتی کرد چقدر بچه سرطان گرفتن و بی سر صدا رفتن. بچه های معصوم. کی جواب می ده؟ بازم مرسی. دیر شد ولی مرسی. به خدا گریم می گیره یاده جفایی که در حق مردم داشت می رفت می افتم. خوشحال مون کردین
  • بی نام A1 ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    4 0
    گزارش خیلی خوبی بود و یادمون انداخت چقدر مهمه انتخاب مون. مواظب باشیم دلواپس ها باز نرن سر کار و باز بچه هامون سرطان بگیرن
  • بی نام A1 ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    6 0
    واقعا به سرنوشت این بچه های معصومی که به دلیل بنزین سرطان زایی که آقای میرکاظمی در زمان وزارت نفتش تولید کرد فکر شد آیا؟؟
  • بی نام A1 ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    4 0
    کاش از اول همین کارو می کردیم.
  • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    5 0
    خوب شد رد کردیم اون روزا. با تمام دردی که ازش جا مونده که قطعا یه بخشیش هم می شه همین عزیزایی که از جمع ما رفتن. ایشالا از اینجا به بعد حواس مون باشه
  • بی نام A1 ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    6 0
    شوق تکرار دارم...حیفه این مسیر نیمه راه بمونه
  • بی نام A1 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    6 0
    می دونین چیه نشستم نظرات رو خوندم. با یه بخشیش دلم گرفت و ناراحت شدم برای ضرری که با اون بنزین ها ساخته شد. ولی ما امید روهای خوب رو داریم. این 4 سال هم با امید و اتفاق های شیرین گذروندیم
  • بی نام A1 ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۲
    7 0
    نجات پیدا کردیم. هر بار سرمون به آسمون می رفت همش لکه های سیاهی می دیدیم. همش
  • آرش A1 ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۲/۱۳
    2 0
    آیا دولتمردان 9 و 10 به خاطر مرگ و میرهای مردم ناشی از بنزینهای آلوده نباید محاکمه بشوند و به بازماندگان و آسیب دیدگان غرامت بدهند جدای از مجازات؟ پس نقش دادستان کل کشور چیه؟ توی این مملکت یکنفر نیست برای احقاق حق مردم اقامه دعوا کنه علیه دولتمردان آن دولت؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین