مهر نوشت: تحریم های آمریکا ادامه دشمنی این کشور با ایران است ، همیشه بوده و ادامه خواهد داشت.

سید عباس عراقچی رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در برنامه «نگاه یک» در خصوص تحریم‌های جدید ایران و اینکه آیا ناقض حقوق برجام است یا خیر؟ اظهار کرد: قانون جدید کنگره آمریکا خیلی روشن و بیّن یک اقدام دشمنانه و خصومت‌آمیز علیه جمهوری اسلامی ایران است.

وی با بیان اینکه از این جهت که در ادامه دشمنی‌های آمریکا است، در حقیقت چیز جدیدی نیست، گفت: البته قانون جدیدی است؛ حرف‌های جدیدی زده، ولی موضوع جدیدی اتفاق نیفتاده و در ادامه دشمنی‌های آمریکاست؛ دشمنی‌های آمریکا ادامه داشته و همچنان هم ادامه خواهد داشت.

معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: مقابله ما با سیاست‌های سلطه آمریکا هم ادامه داشته و خواهد داشت؛ این روندی بوده که ما از اول انقلاب شروع کرده و با اقتدار ایستاده‌ایم. آنها هم دشمنی با جمهوری اسلامی را رها نکرده‌اند و این دشمنی‌ را ادامه خواهند داد. قرار نیست این دشمنی کاهش پیدا کند و از ابتدا هم قرار نبود.

عراقچی با تأکید بر اینکه برخی از دوستان هم از موافقین و هم از مخالفین معمولاً این اشتباه را می‌کنند که برجام را با یک پیمان مؤدت بین ایران و آمریکا اشتباه می‌گیرند، گفت: فکر می‌کنند که برجام باید یک دوستی بین ایران و آمریکا ایجاد کند و می‌گویند چرا تحریم، خصومت و مصادره پول ایران وجود دارد؛ برجام چنین قصد و نیتی نداشته و یک موضوع یعنی موضوع هسته‌ای را آن هم نه بین ایران و آمریکا بلکه بین ایران و ۶ کشور و اتحادیه‌ اروپا پیگیری می‌کرد.

وی ادامه داد: کسی نباید توقع داشته باشد که دشمنی آمریکا با ایران کاهش پیدا کند، حتی اگر برجام در بهترین شکل بود و نقطه‌ی ‌ضعفی هم نداشت، ما توقع داشتیم که آمریکا دیگر ما را تهدید و تحریم نکند؟ چنین توقعی کسی نداشت. یک حرکت دشمنانه از طرف آمریکا علیه ایران صورت گرفته و واکنش در برابر این حرکت با قاطعیت و متناسب با آن خواهد بود.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: ما ۳۸ سال است که در مقابل آمریکا و سیاست‌های سلطه‌طلبانه آن ایستاده‌ایم و این ایستادگی، رمز قدرت جمهوری اسلامی ایران است؛ کماکان هم خواهیم ایستاد. تا وقتی که آمریکا یک نظام سلطه‌گر است و جمهوری اسلامی با همه آرمان‌ها و ارزش‌ها وجود دارد، تقابل بین دو طرف ادامه دارد.

عراقچی با تأکید بر اینکه کسی انتظار نداشته باشد که دشمنی آمریکا در اثر برجام یا هر چیز دیگری کاهش پیدا کند، گفت: کاری که آمریکایی‌ها یعنی کنگره آمریکا کرد، یک حرکت خصمانه بود. آنها این‌طور فکر می‌کنند که بر اثر برجام، جمهوری اسلامی ایران قدرتمندتر شده و سیاستش در منطقه تهاجمی‌تر شده و رفتار آن نسبت به آمریکا و سیاست‌هایش عوض نشده است؛ بنابراین فکر می‌کنند که این وضعیت باید عوض شود.

وی با بیان اینکه آنها فکر می‌کنند که ایرانی که خودش را از مشکلات اقتصادی و ... رهانیده را باید عقب برانند، گفت: آنها می‌خواهند از طریق از بین بردن برجام، این کار را انجام دهند. این حرفی است که آقای ترامپ از روز اول زده است. قانونی که کنگره تصویب می‌کند و به اجماع هم تصویب می‌شود، یعنی اجماعی در واشنگتن وجود دارد که جلوی قدرتمندتر شدن ایران را باید گرفت.

معاون وزیر امور خارجه اظهار کرد: آنها می‌خواهند منافع ایران از برجام را با ایجاد یک فضای سنگین روانی کاهش دهند تا کسی با ایران کار نکند. در قانون تصویب شده، برجام دست و پای کنگره را در تصویب قانون جدید بسته است. کنگره در قانون جدید نتوانسته است تحریم‌های نفتی، بانکی و حمل و نقل را بازگرداند.

عراقچی ادامه داد: در قانون جدید به بهانه حقوق بشر، تروریسم، موشکی، تسلیحات و هر بهانه‌ای غیرهسته‌ای، تلاش کردند مجموعه‌ای درست کنند و اشخاص بیشتری را وارد لیست تحریم کنند؛ نمی‌توانند تحریم جدید نفتی و بانکی بر علیه ایران بگذارند و اشخاص را وارد لیست تحریم می‌کنند و به این شیوه می‌خواهند اشخاص را بترسانند تا با ایران کار نکنند.

وی با تأکید بر اینکه در این شرایط است که ما معتقدیم نقض برجام صورت گرفته است، گفت: در چندین بند برجام، آمریکا متعهد شده است که برجام را با حسن نیت اجرا کند. در بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ از یکسری مفاهیمی استفاده شده است که می‌گوید «برجام باید با حسن نیت اجرا شود و همه متعهدند که آن را اجرا کنند»، برجام باید در فضایی سازنده اجرا شود و بقیه متعهد شده‌اند که هیچ‌ کاری که عادی‌سازی تجارت با ایران را تحت تأثیر قرار دهد، انجام ندهند.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام تصریح کرد: علی‌رغم اینکه کنگره آمریکا دقت کرده است که موارد صریح نقض برجام وجود نداشته باشد، اما بر اساس این سه پاراگراف، نقض برجام از نظر ما صورت گرفته است.

عراقچی در خصوص اینکه شما امروز اشاره کردید که یک عکس‌العمل مناسب نیاز است. منظورتان از «عکس‌العمل مناسب» چیست؟ گفت: آقای ترامپ و کلاً در آمریکا به دنبال کنار گذاشتن برجام هستند. تمام تلاش آنها این است که هزینه‌ از بین رفتن برجام را به گردن ایران بیندازند.

وی ادامه داد: می‌خواهند شرایط را به گونه‌ای طراحی کنند که ایران یا به مرحله احساسی و عصبانی بودن برسد و یا اینکه منافع حاصل از برجام برای ایران تا میزانی کم شود که تصمیم بگیرد از برجام خارج شود؛ اصلی که خیلی برای ما مشخص است و روی آن تأکید داریم این است که جمهوری اسلامی ایران تا زمانی به برجام پایبند خواهد بود که از منافع برجام منتفع شود. هرگاه منافع برجام کمتر از هزینه‌ها و مضرات آن باشد، ما لحظه‌ای برای خارج شدن از برجام تردید نخواهیم کرد. آنها تلاش می‌کنند ما را به این نقطه برسانند.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما در مقابل آنها حتماً واکنش نشان خواهیم داد، خاطرنشان کرد: واکنش ما هوشمندانه خواهد بود. واکنش ما کاملاً حساب‌ شده خواهد بود و در زمین آقای ترامپ بازی نخواهیم کرد. حتماً اقدامی نخواهیم کرد که به دست خود منافعی که از برجام برای کشور حاصل می‌شود را کاهش دهیم.

عراقچی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شما فرموده‌اید که «همچنان با نقض فاحش برجام فاصله داریم» و منظورتان چیست؟ گفت: اینها عباراتی است که در خود برجام وجود دارد. برجام دو جور نقض را شناسایی کرده و در متن برجام است. ما یک عدم اجرا داریم و یک عدم اجرای اساسی داریم؛ می‌شود گفت یک نقض و یک نقض فاحش داریم.

وی با اشاره به اینکه عدم اجرا ممکن است در هر شرایطی اتفاق بیفتد، اما آنقدر جدی نباشد که بخواهند از برجام خارج شده و یا تعهدات خود را زیر پا بگذارند، افزود: در یکی از گزارشات آژانس آمده بود که ما مثلاً محدودیت ۳.۶۷ درصد غنی‌سازی را داریم، اما یک روز و متصدی یک دستگاه حواسش نبوده باشد و آن را ۳.۶۸ اعلام کرده باشد. نقض صورت گرفته اما نقض فاحشی نیست.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام ادامه داد: اینکه آیا نقض صورت گرفته یا نقض فاحش، تشخیص آن با هیأت نظارت است. ما به عنوان وزارت خارجه و مجری برجام گزارش می‌دهیم که از نظر ما این نقض‌ها صورت گرفته و اینکه آیا نقض فاحش است یا خیر؟

عراقچی افزود: در مورد اینکه آیا نقض صورت گرفته یا نه، مسئولیتش با هیأت نظارت است. اینکه به هر دو حالت چه واکنشی باید نشان داده شود، با هیأت نظارت است.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه نقضی باید اتفاق بیفتد که بگوییم نقض فاحش است؟ ادامه داد: این را ما تشخیص می‌دهیم که چه نقضی، نقض فاحش است یا نیست. به طور مثال رئیس‌جمهور آمریکا موظف است که طبق برجام، تحریم‌های کنگره را متوقف کند. طبیعی است اگر رئیس‌جمهور آمریکا این کار را نکند، تحریم بازمی‌گردد و از نظر ما نقض فاحش برجام است.

معاون وزیر امور خارجه بازگشت هر تحریمی را نقض فاحش خواند و افزود: رئیس‌جمهور آمریکا در زمان آقای اوباما، این کار را انجام می‌داد و آقای ترامپ هم در طول ریاست‌جمهوری‌اش، دو بار با این مسئله مواجه شده و هر دو بار هم به تعهد خود عمل کرده است. تحریم‌هایی که در اثر برجام برداشته شده، اگر بازگردد، از نظر ما نقض فاحش برجام است.

عراقچی در خصوص اینکه آیا مادر تحریم‌ها به معنای نقض فاحش نیست؟ گفت: تحریم‌های مربوط به حقوق بشر، موشکی، تروریسم و تسلیحات هم‌اکنون وجود دارد و قانون موجود، همه را در یک‌جا تجمیع و قوی‌تر کرده است. البته دست مجری را برای اعمال آن بازتر گذاشته است. مادر تحریم‌ها قادر نشده تحریم‌های نفتی را مجدداً بازگرداند. دهها تحریمی که در اثر برجام برداشته شد، برنگشته است.

وی خاطرنشان کرد: اینکه تعداد افرادی که اضافه می‌شوند، می‌تواند به گونه‌ای باشد که منافع ما را از برجام کاهش دهد، درست است اما هنوز به آن نقطه نرسیده‌ایم؛ این نقض برجام است و ما با آن مقابله می‌کنیم. اگر به تدریج به نقطه‌ای برسیم که آنها به قدری اشخاص و شرکت‌ها را اضافه کنند که منافع ایران از بین برود، برای خروج از برجام تردید نمی‌کنیم، اما تا رسیدن به آن نقطه فاصله داریم.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: توتال در زمانی قرارداد با ایران امضا کرد که دو هفته به زمان تمدید توقف تحریم‌ها مانده بود. پیامی که اروپایی‌ها به ترامپ دادند این بود که «ایران را چه تحریم کنیم چه نکنیم، کار با ایران را ادامه خواهیم داد».

عراقچی در خصوص اینکه غربی‌ها آزمایش ماهواره‌بر را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ عنوان کردند و نظر شما چیست؟ تصریح کرد: اروپا از برجام برخلاف آمریکا و آقای ترامپ حمایت می‌کند. برجام البته پیمان مؤدت بین ایران و اروپا هم نیست. ما با اروپایی‌ها در موضوعات مختلف کماکان اختلاف داریم. به چند دلیل ترامپ نتوانسته به برجام دست بزند؛ یکی اینکه اروپایی‌ها پشت سر برجام ایستاده‌اند و دوم اینکه قطعنامه شورای امنیت پشت سر آن قرار دارد. سوم اینکه ایران هیچ بهانه‌ای دست آنها نداده و گزارش‌های آژانس، پایبندی ایران را تائید می‌کند.

وی با اشاره به مواضع اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها در خصوص برنامه موشکی ایران گفت: ما در مسائلی که به امنیت ملی و مسائل دفاعی‌مان مربوط می‌شود، از هیچ‌کس مشورت نخواهیم گرفت و آنچه به صلاح مملکت باشد را اجرا خواهیم کرد. آزمایشات موشکی در زمان خود انجام شده و بحث ماهواره‌بر، یک حرکت کاملاً علمی بود.

معاون وزیر امور خارجه یکی از موفقیت‌های برجام را جدا کردن بحث موشکی از بحث هسته‌ای عنوان کرد و ادامه داد: قبل از برجام، آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها بحث موشکی ما را به بحث هسته‌ای گره زده بودند و در یک قطعنامه هر دو را با هم ممنوع کرده بودند. الان نقض برجام و نقض قطعنامه، دو مقوله جداست و بحث موشکی در قطعنامه ۲۲۳۱ کاملاً با قطعنامه ۱۹۲۹ فرق کرده است و حالت الزام‌آور برای ایران ندارد و تنها از ایران دعوت می‌کند که روی موشک‌های بالستیک کار نکند.

عراقچی با اشاره به بیانیه تئوریکا گفت: در این بیانیه نگفته که نقض اتفاق افتاده، بلکه گفته کار ایران ناهمخوان با قطعنامه است. موشک‌های ایران برای کلاهک‌های هسته‌ای طراحی نشده و در زمینه موشکی هم کاملاً جلو هستیم. به هیچ‌کس اجازه دخالت در امنیت ملی خود را نخواهیم داد و موشک‌های ما عامل اقتدار ماست. به هیچ وجه آنها را از دست نخواهیم داد و طبق برنامه، توان خود را افزایش خواهیم داد.

وی با اشاره به شروط ۹گانه مقام معظم رهبری در خصوص برجام ادامه داد: تعدادی از این شروط به قبل از اجرایی شدن برجام مربوط می‌شد. ایشان وضع هرگونه تحریم جدید را به هر بهانه‌ای نقض برجام عنوان کرده‌اند و چیزی که تاکنون اتفاق افتاده، هیچ موضوع تحریمی جدیدی اتفاق نیفتاده است؛ اما اشخاص وارد لیست تحریم شده‌اند. قانون جدید، شخص‌محور است.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام با بیان اینکه آیا اضافه کردن اشخاص به لیست تحریم، وضع تحریم است را در هیأت نظارت بر برجام گزارش داده‌ایم؟ تأکید کرد: آنها هستند که تصمیم می‌گیرند که اضافه شدن اشخاص نوعی وضع تحریم جدید به حساب می‌آید یا خیر؟

عراقچی در خصوص تحریم سپاه تصریح کرد: سپاه مظهر اقتدار و قدرت ایران است؛ تردید نکنید. هر آنچه داریم از امنیت تا آرامش خود را مدیون نیروهای مسلح بخصوص سپاه هستیم. آنها فداکاری و ایثار کرده و کشور را از زمان جنگ تا الان حفظ کردند. افتخاری برای خود قائل باشند، سال‌هایی خواهد بود که در سپاه خدمت کردند. سپاه موجودیتی است که همه ما به آن اختلاف می‌کنیم و هیچ سیاست خارجی نخواهد بود که منجر به تضعیف سپاه شود.

وی با بیان اینکه دشمنان ما هم می‌دانند که آنچه که انقلاب و جمهوری اسلامی را نگاه داشته، سپاه است، گفت: همه ما خود را بسیجی می‌دانیم و طبیعی است که حملاتشان را به سمت سپاه سوق دهند و بخواهند سپاه را تضعیف کنند. آرزوی خود را به گور خواهند برد و سپاه به پشتوانه رهبری، روز به روز قوی‌تر شده است. سپاه در نوک حمله مقابله با تروریسم تکفیری و داعش است. سپاه به مرحله‌ای رسیده که به روسیه مشاوره نظامی می‌دهد.

2323

کد خبر 691906

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۷
    0 1
    عراقچی مگه ایران با امریکا دوست هستش؟ سوال : بس این همه مرگ بر امریکا گفته میشه دقیقا به چه منظور گفته میشه یا شایدم ملت سر کار هستن
  • بی نام A1 ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۷
    0 2
    از فرانسه خوشم میاد. با اینکه کوچیکه یک تنه آمریکا و آلمان و انگلیس که رقبایش هستند رو حریفه.
  • بی نام A1 ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۸
    1 0
    سو تفاهم نشه ادامه دشمنی سیاستمداران با سیاستمداران است.مردم هم این وسط بازیچه و هزینه تمام تحریم ها و کم امدن های بودجه را هم که ما از طریق گران شدن انواع حامل های انرژی پرداخت خواهیم کرد