۰ نفر
۶ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۳:۰۷
آزمون سخت نظارت بر سیستم بانکی

بانک مرکزی با اجرای طرح کاهش نرخ سود بانکی که محرک اقتصاد خواهد بود، خود را در معرض آزمون سخت نظارت بر سیستم بانکی قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با روی کار آمدن دولت دوازدهم، پس از یک‌سال بار دیگر موضوع کاهش نرخ سود بانکی داغ شد؛ تقریبا همه وزرای اقتصادی دولت یازدهم روی کاهش نرخ سود بانکی تاکید داشتند. از تیرماه سال گذشته که نرخ سود بعد از چند دوره کاهش به نرخ ۱۵ درصد برای سپرده و ۱۸ درصد در تسهیلات رسید دیگر تغییری ایجاد نشد و با وجود تک‌رقمی شدن نرخ تورم سودهای بانکی در نرخ‌های قبلی باقی ماند. این در شرایطی بود که گزارش‌ها نشان می‌دهد که نرخ سود در بازار بین‌بانکی از بالای 21 درصد به 18 درصد رسیده است. (این‌جا)

بر این اساس، در ابتدای هفته گذشته ولی‌الله سیف، رییس‌کل بانک مرکزی در اولین گام، در جلسه‌ای با مدیران عامل بانک‌ها با تاکید بر لزوم رعایت نرخ سود علی‌الحساب مصوب شورای پول و اعتبار در شبکه بانکی، اعلام کرد: «نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار در واقع حداکثر سود علی‌الحساب است که براساس پیش‌بینی بازدهی فعالیت‌های اقتصادی صورت می‌گیرد؛ این رقم براساس مصوبه شورای پول و اعتبار برای سپرده‌های یک ساله، حداکثر ۱۵ درصد و برای تسهیلات عقود مشارکتی و غیرمشارکتی، حداکثر معادل ۱۸ درصد در نظر گرفته شده است.» (این‌جا)

پس از آن، معاون اقتصادی بانک مرکزی از تصمیم جدید بانک مرکزی پرده برداشت. پیمان قربانی در نشست خبری‌ای که با موضوع ویژه سود بانکی برگزار شده بود، خبر داد که «از تاریخ 11 شهریورماه امسال سود سپرده یک‌ساله 15 درصد و نرخ سپرده کوتاه‌مدت نیز 10 درصد خواهد بود.» البته بنا به اعلام قربانی، «نرخ سودهای قبلی تا پایان مدت قرارداد معتبر است و با سود قبلی قابل تمدید نیست.» (این‌جا)

تهدید بانک های متخلف
به این ترتیب، بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی، تدابیر 8گانه‌ای را با تاکید بر اجتناب از رقابت‌های ناموجه بین بانک‌ها و موسسات اعتباری در جذب سپرده‌ها به شبکه بانکی ابلاغ کرد. بر اساس این بخشنامه که از ۱۱ شهریور لازم‌الاجراست، بانک‌ها و موسسات اعتباری موظفند نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار یک ساله حداکثر ۱۵ درصد و سپرده‌های کوتاه‌مدت را حداکثر ۱۰ درصد محاسبه و رعایت کنند.

در بند 8 این بخشنامه تاکید شده است که بانک‌ها و موسسات اعتباری مکلفند از اعمال هرگونه روشی که منجر به افزایش نرخ موثر سود سپرده‌ها شود، از جمله از طریق اتخاذ روش‌های مختلف حسابداری و محاسباتی و یا اعمال تغییرات نرم‌افزاری در سیستم‌های رایانه‌ای و... به طور جد اجتناب کنند. بدیهی است عوامل موثر در این زمینه اعم از مدیران و کارکنان بانک‌ها و موسسات اعتباری و شرکت‌های نرم‌افزاری طرف قرارداد آنها ـحسب موردـ تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت؛ ضمن آن‌که در صورت احراز مشارکت و یا همکاری شرکت‌های نرم‌افزاری طرف قرارداد با بانک‌ها و موسسات اعتباری در ارتکاب تخلف، شبکه بانکی از ادامه همکاری با شرکت‌های مذکور منع خواهد شد. (این‌جا)

بر همین اساس، ولی‌الله سیف، رییس کل بانک مرکزی چهارشنبه هفته گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران اعلام کرد: «آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود 18 درصدی را برای تسهیلات بانکی در نظر گرفته، اما چون اکنون قیمت تمام شده تجهیز بانک‌ها بالاتر است، در بخشنامه جدید ابتدا کاهش نرخ سود سپرده‌ها مدنظر قرار گرفت تا با سر رسید شدن سپرده‌های قبلی و تبدیل آن به 15 درصد، زمینه برای کاهش نرخ سود تسهیلات در آینده فراهم شود.»

به گفته رئیس شورای پول و اعتبار، «اقدام بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود حقیقی در نظام بانکی با توجه به اهداف اقتصاد کلان برای رشد تولید و اشتغال بوده و این اقدام موثری است که می‌تواند به کاهش تجهیز منابع بنگاه‌های تولیدی و فعالیت‌های مثبت اقتصادی منجر شود.» (این‌جا)

دو روی سکه کاهش نرخ سود بانکی
تحلیلگران اقتصادی، کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی را نخستین گام برای کاهش قیمت تمام شده نقدینگی برای بخش‌های مولد کشور خواهد بود. (این‌جا)

نکته‌ای که در این میان مورد توجه است، این‌که تا پیش از این با وجود مصوب شدن نرخ‌های سود چه در سپرده و تسهیلات، یکپارچگی در اجرای آن در شبکه بانکی مشاهده نشده و اغلب سودهای متفاوتی در ویترین بانک‌ها قرار داشته و به سپرده‌گذاران پیشنهاد می‌شد. این موضوع گرچه انحراف بانک‌ها از قانون و انحراف از بانک مرکزی بود، اما دلایل متفاوتی برای آن مطرح می‌شد. وجود موسسات غیرمجاز و رقابت مخرب در پرداخت سودهای بالا، هزینه بالای تامین مالی، بالا بودن هزینه اضافه برداشت از بانک مرکزی و به دنبال آن نامساعد بودن شرایط فعالیت در بازار بین‌بانکی، از جمله مسایلی بود که همواره اجرای نرخ‌های مصوب شورای پول را به چالش می‌کشاند.

اما به هر صورت بر اساس آنچه که مقامات ارشد بانک مرکزی اعلام و تا حدی قابل مشاهده است، عمده عوامل موجود تا حدی ساماندهی شده و شرایط و ضوابط جدیدی برای آن تعریف شد و در ادامه با مساعد شدن زمینه‌های لازم برای عملیاتی شدن سودهای بانکی، اخیرا بانک مرکزی طی دستورالعملی پرداخت سودهای علی‌الحساب را به بانک‌ها تکلیف کرده و این‌گونه به نظر می‌رسد این بار شرایط متفاوت از گذشته باشد. (این‌جا)

البته روی دیگر سکه، فارغ از نظم و انضباط‌هایی که بانک مرکزی برای ساماندهی نرخ سود بانکی دنبال می‌کند، رفتار سپرده‌گذاران است که باید آن را به دقت رصد کرد؛ چراکه در نهایت، آنها هستند که تصمیم می‌گیرند که پول خود را به کدام بانک بسپارند و در تداوم آن، رفتار بانک‌ها با نرخ سود بانکی را نیز معین می‌کنند. به این معنا که اگر مردم با نرخ ۱۵ درصدی سپرده‌های یک‌ساله بانک‌ها که بانک مرکزی مصوب کرده است، کنار بیایند، گام موثری در توفیق این حرکت برای کاهش نرخ سود برداشته می‌شود، اما اگر آنها بخواهند رفتاری از خود بروز دهند که منجر به کاهش منابع بانک‌ها و شعب آنها شود، به طور قطع باید تا حد زیادی منتظر بود که کاهش نرخ سود بانکی شکست بخورد.

با این حال، به نظر می‌رسد بانک مرکزی با این طرح که محرک اقتصاد خواهد بود، خود را در معرض آزمون سخت نظارت بر سیستم بانکی قرار داده است.

 

35225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 701393

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    17 6
    تومان هر سال 20 تا 25 درصد بی ارزش میشود که با این مصوبه 10 درصد ان را مردم باید جبران کنند به شرطی که ارز در همین حدود بماند در غیر این صورت بالای 40 درصد تومان بی ارزش تر میشود و10 تا 15 درصد ان را بانک جبران میکند تسهیلات هم بیشتر برای افراد. خاص که توانایی پس ندادن ان هم دارند میخورند
    • فریبرز DE ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
      4 15
      وقتی با عدد و رقم استدلال می کنی نمیشه کیلویی عدد بسازی و بعد با متغیر های غلط به جواب درست برسی ... تومان سالانه به اندازه نرخ تورم ارزشش رو از دست میده و با فرض اینکه بانک مرکزی نرخ تورمش آبکیه شما برو قیمت ۲۰ کالای پر مصرف رو از شهریور ۹۵ ببین تا شهریور ۹۶ چقدر اضافه شده همون میشه میزان کاهش ارزش سالانه ریال ... همینطوری که نمیشه عدد درست کرد برادر من
    • بی نام GB ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
      0 0
      فریباز خان بجای نسخه نویسی برای دیگران خودت اینکا را بکن ببین نتیجه اش جست؟
  • عباس DE ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    36 2
    بسه دیگه شماها خبره دیگه ای پیدا نمیکنید همش گیر دادید به این سود بانک مردم رو بیچاره کردید با کم کردن سود گردن سرمایه دارهارو کلفت تر میکنید قشر ضعیف هم ضعیف تر میشن ولی چه فایده. اینا هر کاری که خودشون بخوان رو انجام میدن نظر مردم هم اهمیتی نداره براشون
  • آرش A1 ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    21 1
    خب خدا رو شکر مشکل اقتصاد هم حل شد آقایان با اعلام شما نرخ تورم یک رقمی نمیشه جالبه الان تورم 8 درصدی داریم ولی به قول فرمایش رهبری تفاوت آن را با زمان تورم 40 درصدی کسی متوجه نمیشه حالا سود رو به خیال خودتون همگام با تورم کنین مردم پول رو برمیدارن یه جا دیگه دپو میکنن واقعا اینقدر این مسیله ساده از نظر شما پیچیدست؟ اقتصاد یه علمه به دست کاردانش بسپارین با فرمایشات شما چیزی درست نمیشه از همین حالا نتیجه اشتباهاتتون معلوم شده نرخهای نجومی کرایه یکی از مـثالهاشه
  • مصطفی IR ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    22 1
    هر موقع سود بانکی کم شد تورم بیشتر شد و این تجربه سالهای پیش است مردم از ترس اینکه ارزش دارائی آنها کم نشه پولهاشون رو می برن به سمت دلار ، سکه و مسکن خدا به دادمون برسه و این چرخه همچنان ادامه دارد
  • بی نام AT ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    1 0
    لطفا به تولید ربطش ندید. فکر میکنید ما از مریخ اومدیم و سازوکار این کشور رو نمی شناسیم؟
  • بی نام AT ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    1 0
    حتی اگه تولید مد نظر باشه چرا باید با سرمایۀ امثال ما انجام شه بعد هم دوباره گرون به خود ما فروخته شه؟ ببینید کیا از تولید خودرو در ایران سود می برن
  • علی IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۶
    1 0
    چرا اینقدر گیر دادید به نرخ سود بانگی راست میکین مشکل بیکاری را حل کنید اینهمه دزد و معتاد
  • بی نام A1 ۰۴:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۷
    4 0
    "کاهش نرخ سود بانکی که محرک اقتصاد خواهد بود" اینقدر شعار ندید، مگه تا به امروز بارها و بارها نرخ سودهارو کاهش ندادن، پس اگه به شعار شماست که اقتصادتون باید تو فضا باشه. کاهش نرخ سود بانکها تنها کاری که می کنه مشکلات مردم و طبقه ی ضعیف جامعه رو بیشتر می کنه بازنشسته ها، کارگرا، کارمندایی که چند میلیون تومان پولو باهزارویک مشکلات جمع کردن و با سودش زندگی بخورو نمیرشونو می چرخونن اتفاقا بااین اقتصاد بیمار و بی دروپیکر اگر مدیر تو این جامعه بود میتونست با مدیریت و هدایت بانکها، منابع را بهتر و راحت تر برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد.