به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روسيه پيش نويس قطعنامه ای را که انگليس درباره تمديد تحريم تسليحاتي يمن پيشنهاد کرده و در آن؛ از نقض ادعایی اين تحريم ها توسط ايران ابراز نگراني شده بود، وتو کرد. این نشست بار دیگر در پی اقدامات آمریکا علیه ایران به شکست انجامید و نماینده انگلیس در واکنش به خروجی این نشست مدعی شد: اقدامات ايران غير قابل تحمل است.
سفير روسيه در سازمان ملل نيز با انتقاد از اتهام های وارد شده به ايران گفت: بحران يمن نبايد ابزار سياسي شود و نبايد به موضوعات ديگر بسط پيدا کند.
وی افزود: علاوه بر تحريم و تهديد راهکارهاي ديگري هم وجود دارد که گويا آمريکا به آن بي اعتنا است. اتهام زني بدون داشتن اطلاعات دقيق مورد قبول نيست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از نیویورک واسيلي نبنزيا اظهار داشت: بندهاي ذکر شده در قطعنامه پيشنهادي انگليس داراي آثار و پيامدهاي منفي نه فقط بر يمن بلکه بر کل منطقه خواهد بود و اين موضوع باعث شدت يافتن تنش ها و درگيري بين طرف هاي اصلي خواهد شد. بارها ذکر کرده ايم که بازي با نقشه جغرافياي سياسي منطقه و به ويژه روابط بين کشورهاي اسلامي و بين سني و شيعه بسيار خطرناک است. به جاي متشنج کردن روابط بين طرف هاي مختلف در خاورميانه، بايد از طريق گفتگوهاي چندجانبه و بر اساس احترام به توافق برسيم. ما يک جايگزين موفق را در قالب طرحي براي متحد ساختن طرف ها ارائه داديم، اين طرح بر مجازات ها و اعمال فشار تمرکز نمي کند بلکه بر تلاش هاي همگاني و متحد براي حل بحران ها با تمام حسن نيت تمرکز مي کند.
وی افزود ما بايد گفتگوها را از سر بگيريم و روسيه طرحي را براي مذاکره درباه نزاع هاي منطقه اي و اعتماد سازي در منطقه خليج فارس آغاز کرده است. امنيت منطقه اي تفکيک پذير نيست و قطعنامه هاي شوراي امنيت نبايد دچار سياست زدگي شود، بلکه بايد فني و کارشناسي باشد و ما خواهان تمديد مأموريت تيم کارشناسان فني هستيم و از آن حمايت مي کنيم، اما براي تصويب بندهايي که به موجب بند هفتم منشور سازمان ملل اعمال مي شود، بايد به اطلاعاتي که ثابت شده هستند استناد کرد.
نيکي هيلي سفير آمريکا در سازمان ملل که ترجيح داده بود در جلسه شورای امنیت حاضر نشود در واکنش به نتیجه شورا مدعی شد: امروز شکست ديپلماسي بود! وی افزود: تا تهران متوقف نشود ما هم اقداماتمان را متوقف نمي کنيم.
همچنین در این کارزار دیپلماتیک، قطعنامهای که انگلیس پیشنویس آن را ارائه داده بود، در شورای امنیت به رأی گذاشته شد. در این رأیگیری ۱۱ کشور به پیشنویس مذکور رأی موافق، دو کشور رأی مخالف (روسیه و بولیوی) و دو کشور رأی ممتنع (قزاقستان و چین) دادند که در نهایت این پیشنویس از سوی روسیه وتو شد.
جاناتان آلن، معاون نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد خواستار تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورش شده بود. با این حال واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد گفت که مسکو نمیتواند نتیجهگیریهای مورد اشاره در پیشنویس انگلیسیها را بپذیرد.
وی در ادامه با بیان این که وضعیت کنونی در یمن بسیار پیچیده است، تأکید کرد: پیشنویس پیشنهادی انگلیس خطرناک خواهد بود و به تشدید تنشهای منطقهای منجر خواهد شد. از همین رو، روسیه نمیتواند از این قطعنامه حمایت کند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد، به دنبال ناکامی پیشنویس پیشنهادی انگلیس پس از وتوی روسیه، مسکو پیشنویسی را که خود ارائه داده بود، به رأی گذاشت و به اتفاق آرا به تصویب رساند. بر اساس این قطعنامه، تحریمها علیه یمن تا فوریه ۲۰۱۹ تمدید شد. در این قطعنامه نامی از ایران آورده نشده است.
نمایندگان آمریکا، انگلیس و فرانسه در شورای امنیت ابتدا پیش نویس قطعنامهای را تهیه کرده بودند که قصد داشت ضمن تمدید تحریم تسلیحاتی یمن برای یک سال دیگر، ایران را با ادعای واهی ناکامی در ممانعت از ارسال موشک به حوثیها محکوم کند.
انگلیس بعدا با تغییر پیشنویس پیشنهادی خود قصد داشت به جای «محکومیت» ایران، فقط درباره کشورمان «ابراز نگرانی» کند.
نماینده روسیه در سازمان ملل گفته بود: به طور کلی ما طرفدار محکوم کردن کسی نیستیم. موضوع قطعنامه یمن است. موضوع قطعنامه تمدید مأموریت کارگروه یمن است، نه ایران. برای همین باید اول روی تمدید کار این گروه تمرکز کنیم.
آمریکا: نتیجه رأیگیری امروز عمیقاً مأیوسکننده بود
به گزارش ایسنا، در پی تصویب قطعنامه روسیه و وتوی قطعنامه انگلیس، نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد موضعگیری کرد. کلی کری، نماینده آمریکا در امور اقتصادی و اجتماعی در سازمان ملل متحد در این باره اظهاراتی بیاساس مطرح کرد و مدعی شد: امروز روسیه اکثریت این شورا را متهم به تلاش برای بیثبات کردن منطقه از طریق پشتیبانی از متن انگلیس کرده است. این حقیقت دارد که در واقع، وتوی حقوقی روسیه تنها برای حفاظت از تلاشهای ایران برای بیثبات کردن منطقه و گسترش نفوذ بدخواهانه آن است.
بر اساس گزارش پایگاه اینترنتی نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد، وی با بیان این که نتیجه رأیگیری امروز در شورای امنیت عمیقاً مأیوسکننده بود، ادامه داد: ناکامی شورای امنیت در تصویب قطعنامه انگلیس امروز تلاشهای جمعی ما برای ترویج صلح در یمن را از بین برده است. همه کشورهای عضو مسئول این شکست جدی نیستند اما همه ما باید با عواقب آن مواجه شویم: ادامه درگیری و رنج در یمن و احتمال جنگ گسترده در منطقه.
نماینده آمریکا در امور اقتصادی و اجتماعی در سازمان ملل متحد ادعا کرد: گزارشهای کارشناسان شورای امنیت در حوزه یمن در مورد جزئیات مجرمانه نشان میدهد که ایران تحریم تسلیحاتی یمن را که در سال ۲۰۱۵ در قطعنامه ۲۲۱۶ تصویب شده بود، نقض کرده است. ایران موفق به جلوگیری از انتقال موشکهای بالستیک، تجهیزات نظامی مرتبط و تکنولوژی تجهیزات هوایی بدون سرنشین به حوثیها نشد.
وی مدعی شد: موشکهای بالستیک که توسط حوثیها در نزدیکی مناطق غیرنظامی در عربستان سعودی استفاده شده بود، اصالتاً ایرانی از آب در آمده است. همانطور که جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از مدتها پیش میدانست، سلاحهای ایران به دست شبهنظامیان یمن می رسد و این شبهنظامیان از آنها برای هدف قرار دادن پایتختهای همسایگان یمن استفاده میکنند. در واکنش، قطعنامه انگلیس مبتنی بر عقل سلیم بود.
او با طرح این ادعا که جهان به درگیری در خاورمیانه یک گام نزدیکتر شده است، گفت: ما در مورد استفاده از دیپلماسی پیشگیرانه در اینجا بسیار بحث میکنیم. موضوع این است که ما چگونه وظایف مبتنی بر منشور ملل متحد را برای حفظ صلح و امنیت انجام میدهیم. امروز دیپلماسی پیشگیرانه شکست خورده است.
نماینده چین در شورای امنیت با حمایت از قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره یمن گفت: اینکه برخی کشورها علیه دیگران اتهامات بدون مدرک می زنند، مفید نیست و به ضرر کار شورا است.
در همین حال ما ژائوشو عصر دوشنبه در نشست شورای امنیت درباره یمن، افزود: وضعیت یمن اخیرا رو به وخامت است و چین به شدت نگران این وضعیت است. ما از جامعه بین المللی می خواهیم که تلاش کنند که راه حل سیاسی پیشرفت کند و بحران به پایان برسد.
وی ادامه داد: چین از تمدید تحریم های یمن حمایت می کند. قطعنامه 2204 که توسط روسیه اعلام شده است ، مربوط به تحریم های هدف گذاری شده است و چین از آن حمایت می کند.
نماینده چین در سازمان ملل متحد اضافه کرد: تمدید تحریم ها و تمدید ماموریت کارگروه کارشناسی در قطعنامه پیشنهادی انگلیس نیز وجود داشت و این نشان از سطحی از توافق بین اعضا دارد.
ژائوشو تاکید کرد: ما از اتحاد، امنیت و تمامیت ارضی یمن حمایت می کنیم و از همه خواهش می کنیم تلاش های میانجیگری سازمان ملل را حمایت کنند.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم که کشورهای منطقه بتوانند اختلافات خود را از طریق مذاکره و تعامل حل کنند.
فرانسوا دلاتره نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل متحد هم درباره این نشست گفت: متاسفیم که تلاش جمعی ما در این شورا در مورد قطعنامه پیشنهادی انگلستان به نتیجه نرسید.
وی ادامه داد: گزارش سازمان ملل مشخص است که می گوید ایران تخلف کرده است. ما بارها حمله های بالستیک به عربستان سعودی را محکوم کرده ایم.
نماینده فرانسه اضافه کرد: وضعیت انسانی در یمن وحشتناک است و تعداد کشته ها و زخمی ها به شدت بالاست. یمن استرس و تنش بالایی را تحمل کرده است. اولویت ما باید رسیدگی به این بحران انسانی باشد.
وی اظهار کرد: در راستای تعهدمان به حقوق انسانی باید تلاش کنیم که تنش های سیاسی را کاهش دهیم و با نماینده ویژه جدید برای یمن همکاری کنیم.
واکنش ها به نتیجه نشست شورای امنیت؛ روسيه در شوراي امنيت به دو پيروزي دست يافت
شبکه تلویزیونی فرانس 24 در اینباره گزارش داد: روسیه در جلسه شورای امنیت سازمان ملل در خصوص تمدید تحریم تسلیحاتی یمن به دو پیروزی دست یافت.
گفت و گوهای حساس دیپلماتیک در جلسه شورای امنیت، به پیروزی مسکو منتهی شد. روسیه در جریان رای گیری تمدید قطعنامه تحریم سلاح یمن، پس از وتوی طرح ارائه شده از سوی انگلیس، موفق شد قطعنامه مورد نظرش را تصویب کند. در طرح قطعنامهای که انگلیس پیشنهاد کرده بود، ایران محکوم میشد.
گزارشگر این شبکه گفت: نشست شورای امنیت دو پیروزی برای روسیه در بر داشت. روسیه، ابتدا طرح قطعنامه انگلیس را که از سوی انگلیس و فرانسه حمایت میشد، وتو کرد. این قطعنامه ایران را هدف قرار میداد. اما از نظر روسیه، گزارش سازمان ملل موید دخالت مستقیم ایران نبوده است.
فرانس بیست و چهار بخشی از سخنان واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل را پخش کرد. وی گزارش کارشناسان سازمان ملل را سیاسی خواند.
گزارشگر ادامه داد: روسیه پس از وتوی این قطعنامه، طرح خود را پیشنهاد کرد. این قطعنامه تداوم تحریم یمن برای یک سال دیگر را در خود دارد. اما قطعنامه اجازه اقدامی علیه ایران را نمیدهد. واشنگتن با هدف تحریم ایران به دلیل تحویل سلاح به یمن، از ماهها پیش سازمان ملل را برای تحقق خواسته اش تحت فشار قرار داده است. از نظر فرانسه و انگلیس که متحدان آمریکا هستند، ایران به یمنیها سلاح داده است.
رويترز: تصويب نشدن قطعنامه عليه ايران، شکستي براي آمريکا بود
وب سایت خبرگزاری رويترز نوشت: روسيه قطعنامه پيشنهادي انگليس در شوراي امنيت سازمان ملل را وتو کرد که در صورت تصويب، ايران را به خاطر ناتواني از توقف دستيابي انصارالله به تسليحات ساخت اين کشور مقصر مي شناخت.
با اين حال تمامي پانزده عضو شوراي امنيت به اتفاق آراء قطعنامه پيشنهادي مسکو را که در آن اشاره اي به ايران نشده بود و صرفا به تمديد يک ساله تحريم هاي تسليحاتي عليه يمن اکتفا شده بود پذيرفتند.
وتوي قطعنامه شوراي امنيت به وسيله روسيه شکستي براي آمريکا بود که ماه ها است تلاش دارد با لابي گري ايران را در قبال تحولات يمن مسئول بداند و در عين حال نيز تهديد کرده است در صورت عدم اصلاح نقص هاي جدي موجود در توافق هسته اي سال 2015 ميان ايران و قدرت هاي جهاني، از آن خارج مي شود.
انگليس با مشورت فرانسه و آمريکا پيش نويس قطعنامه اي را تهيه کرده بود که در ابتدا خواستار محکوميت ايران به خاطر نقض تحريم هاي تسليحاتي سازمان ملل عليه انصارالله و اتخاذ اقداماتي به منظور مقابله با ايران شده بود.
اين درحالي است که در آخرين نسخه پيش نويس انگليس بخش مربوط به محکوميت ايران حذف شده بود و در عوض صرفا ابراز نگراني کرده بود که بازرسان سازمان ملل ناظر بر تحريم هاي يمن گزارش داده اند ايران تحريم هاي هدفمند تسليحاتي عليه يمن را به خاطر ناتواني از توقف دسترسي انصارالله به پهپادها و موشک هاي ساخت تهران نقض کرده است.
52310
نظر شما