محبوبه عمیدی: انیمیشن خارقالعاده وال-ای را یادتان هست؟ فکر میکنید زمانی برسد که رباتها بتوانند بدون نیاز به کمک انسان از پس تأمین انرژی خودشان و دفع زبالههای روی زمین بربیایند؟ این رباتها برای کسب انرژی مطمئنا به یک منبع انرژی تجدیدپذیر نیاز خواهند داشت و چه خوب است که این منبع هم بخشی از زبالههای تولیدشده توسط انسان باشد.
به گزارش نیوساینتیست، محققان آزمایشگاه رباتیک بریستول موفق شدهاند رباتی بسازند که میتواند بدون نیاز به دخالت انسان از زیستتوده به عنوان منبع انرژی تغذیه کند. به این منظور برای این ربات روده مصنوعی طراحی شده است.
این ربات که اکوبات3 نام دارد از 48 سلول سوختی میکربی برای تأمین انرژی مورد نیازش استفاده خواهد کرد. اکوبات3 در حال حاضر میتواند تا 7روز با مصرف زیستتوده و آب بدون نیاز به انسان به فعالیتهای اساسی مانند حرکت به سمت منبع نور بپردازد. به کمک پمپی که از وزن مواد زائد نیرو میگیرد، حرکات دودی روده مصنوعی شکل میگیرند و مواد زائد بدن، هر 24ساعت یکبار دفع خواهند شد.
برای آغاز این رژیم غذایی ربات باید به سراغ دستگاه تغذیه برود. دستگاه مادهای مغذی شامل ترکیاب معدنی، نمک و عصاره مخمر را که مورد نیاز فلور میکروبی این روده اختصاصی است، به دورن دهانی مرتبط با 48 سلول سوختی باکتریایی مستقل پمپ خواهد کرد.
اساس هضم و تأمین انرژی در دستگاه گوارش اکوبات3 بر واکنشهای اکسیداسیون¬-احیا استوار است. فعالیت باکتریها به تولید اتمهای هیدروژن منجر خواهد شد که با حرکت به سمت الکترود منفی جریان الکتریکی را آغاز خواهد کرد. هیدروژن برای رسیدن به الکترود منفی از غشای تبادل پروتونی عبور خواهد کرد و با اکسیژن محلول در آب ترکیب خواهد شد. با اینکه این واکنش به تولید آب اضافی منجر میشود اما نرخ بالای تولید بخار آب باعث خواهد شد ربات به استفاده منظم از دستگاههای تغذیه آب هم نیاز داشته باشد.
در حال حاضر میزان بهرهوری این روش حدود 1درصد است. گسترش بیشتر سطح قطب مثبت که محل زندگی باکتریها است میتواند به افزایش این درصد کمک کند.
رابرت فینکلشتاین که سرپرستی پروژه مشابهی را برای دارپا به عهده دارد، چندان موافق هضم زیستتوده توسط رباتها نیست. ربات ساخت این گروه که ایتر نام دارد از یک موتور احتراقی اختصاصی برای سوزاندن زیستتوده استفاده میکند. ایتر در آزمونی که به تازگی انجام شده، توانسته است با مصرف 60 کیلوگرم زیستتوده، 160 کیلومتر حرکت کند.
با این حال هضم زیستتوده توسط رباتها مزیتهای متعددی خواهد داشت. این روش باعث میشود رباتها همهچیزخوار شوند! از فاضلابهای صنعتی گرفته تا حشرات میتوانند برای تأمین انرژی این رباتها استفاده شوند.
ایده رباتهای گوشتخوار کمی نگرانکننده به نظر میرسد البته اگر نتوانید از رباتی با سرعت میانگین 21سانتیمتر در روز سریعتر حرکت کنید!
نظر شما