دستهی دوم به دلیل این که میخواهند در زمان سفر خود صرفهجویی کنند و آرامش و لذت بیشتری داشته باشند، ترجیح میدهند از گزینهی تور گرجستان و سفر هوایی استفاده کنند. این مطلب یک راهنما برای آن دسته از افرادی است که میخواهند به صورت زمینی به گرجستان برسند. در این مطلب راههای مختلف سفر زمینی و مزایا و معایب هر کدام را بیان میکنیم.
برای سفر زمینی میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- سفر با خودروی شخصی
- سفر با قطار از کشور ثالث
- حمل و نقل عمومی (اتوبوس)
سفر زمینی با خودروی شخصی به گرجستان از ارمنستان و ترکیه
با توجه به این که گرجستان با ایران مرز زمینی ندارد پس به ناچار باید از یک کشور سوم عبور کنید. اغلب گردشگران، مسیر ترکیه را در مقابل ارمنستان و آذربایجان انتخاب میکنند. آذربایجان هم فاصلهی بیشتری از نظر مسیر دارد و هم در مقررات ورود خودرو کمی سختگیری دارد (طبق اظهارات گردشگران و سفرنامههای نوشته شده در لستسکند). ارمنستان هم جادههایش نسبت به ترکیه نامطلوب است.
از معایب سفر با خودروی شخصی میتوان به خستگی در اثر رانندگی طولانی، احتمال رخ دادن حوادث جادهای و جریمه شدن توسط پلیس کشورهای دیگر اشاره کرد و از مزیتهای آن، آزادی بیشتر برای توقف یا انتخاب مقصدها است.
اگر میخواهید برای سفر زمینی به گرجستان از خودروی شخصی استفاده کنید پس باید از قبل گواهینامهی بین المللی، پلاک ترانزیت، بیمه مسافرتی، دفترچه مالکیت خودرو و برچسب ir را تهیه کنید.
بیمه مسافرتی
برای بیمه مسافرتی بهتر است از طریق شرکتهای بیمهی داخل ایران اقدام کنید تا در هزینههای شما صرفهجویی شود. با تماس تلفنی میتوانید از شرکتهای بیمه جزئیات هزینهها و آدرس دفاتر نمایندگیهای مرزی بیمه را بپرسید.
در حال حاضر، بیمهی خودرو برای ورود به کشور ترکیه و آذربایجان الزامی است ولی برای ارمنستان و گرجستان اختیاری است اما در نظر داشته باشید که اگر مسیر برگشت شما برای مثال از گرجستان به ترکیه باشد، در این صورت در هنگام ورود به ترکیه باید بیمهی گرجستان خود را ارائه دهید. به هرحال توصیه میشود حتی در صورت اختیاری بودن بیمه، آن را تهیه کنید چون حادثه، خبر نمیکند.
برگه کاپوتاژ یا پروانه خروج موقت
شما اگر بخواهید با ماشین شخصی از مرز خارج شوید ابتدا باید به ادارات گمرک مراجعه کنید و برگه کاپوتاژ را بگیرید. مدارک مورد نیاز جهت مراجعه به اداره گمرک برای دریافت کاپوتاژ عبارتند از سند مالکیت خودرو، برگ سبز خودرو، کارت خودرو و مدارک هویتی شامل کارت ملی و شناسنامه.
گواهینامه بین المللی
گواهینامه بین المللی به مدرکی گفته می شود که به شما اجازه می دهد تا در کشورهای دیگر بتوانید رانندگی کنید. مرجع صادر کنندهی این گواهینامه، کانون جهانگردی میباشد و برای کسب اطلاعات دربارهی مدارک مورد نیاز و هزینههای مربوطه میتوانید به سایت کانون جهانگردی مراجعه کنید.
پلاک بین المللی (پلاک ترانزیت)
برای گرفتن پلاک بینالمللی باید به کانون جهانگردی و اتومبیل رانی جمهوری اسلامی در تهران یا نمایندگیهای استانی آن مراجعه کنید.
دفترچه بین المللی ماشین
شما علاوه بر برگه کاپوتاژ، گواهینامه بین المللی، و پلاک ترانزیت به دفترچه بین المللی ماشین هم احتیاج خواهید داشت که تمام اطلاعات خودرو شما در آن درج شده است. این دفترچه را هم میتوانید در مراجعه به کانون جهانگردی تهیه کنید.
مراحل خروج از مرز با خودرو
وقتی به نقطه خروج مرزی رسیدید باید در فرمی به نام فرم اظهارنامه، اطلاعات وسایل داخل خودرو که با خود حمل میکنید را بنویسید. خودرو بازرسی و سپس برگه کاپوتاژ و گذرنامه مهر زده میشود.
بعد از خروج هم مراحل ثبت بیمه و دفترچه مالکیت خودرو و بازرسی از خودرو و وسایل همراه در ورودی کشور ثالث دوباره انجام میشود. درباره حمل وسایل و به ویژه داروها قوانینی وجود دارد که نقاط خروجی نوشته شده است یا توسط ماموران حاضر هشدار داده میشود.
پلیس بعضی کشورها حساسیت بالاتری دارند. مراقب باشید تا به دلایلی مانند نبستن کمربند و یا توقف در محل ممنوعه به دردسر نیفتید.
نکاتی برای خروج از مرز با خودرو
۱. از سالم بودن خودروی خود مطمئن باشید.
۲. از حمل وسایل اضافی پرهیز کنید.
۳. از قبول کردن هرگونه بسته از افراد غریبه یا سوار کردن اشخاص ناشناس جداً خودداری کنید.
۴. مسیرهایی را که میخواهید طی کنید از قبل برنامهریزی کنید و حتماً زمانبندی حرکت در روز یا شب را تنظیم کنید.
۵. حمل برخی اقلام دارویی متداول مثل داروهای ضد سرماخوردگی و ضد درد به کشورهای مذکور ممنوع است و اگر هم دارویی را باید مصرف کنید، نسخهی آن را به همراه داشته باشید.
۶. قبل از خروج از ایران بنزین کافی داشته باشید چون قیمت بنزین در سایر کشورها به ویژه ترکیه بالاتر است.
سفر زمینی به گرجستان با قطار
در حال حاضر قطاری از ایران به مقصد گرجستان وجود ندارد اما از سه کشور آذربایجان، ترکیه و ارمنستان امکان سفر مستقیم یا غیر مستقیم (توقف در مرز) وجود دارد. بیشتر این قطارها مسیر شبانه هستند و کوپهها دارای تخت هستند اما سرعت بالایی ندارند.
برای رسیدن به مرز گرجستان میتوانید از قطارهایی استفاده کنید که در کل ایام سال از باکو به تفلیس یا ارمنستان و ترکیه به گرجستان در حرکت هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سفر با قطار از آذربایجان یا ارمنستان به گرجستان بهتر است مطلب «سفر ریلی ارزان به سه کشور گرجستان، ارمنستان و آذربایجان» منتشر شده در لستسکند را مطالعه کنید.
سفر زمینی به گرجستان با اتوبوس
در صورتی که میخواهید از حمل و نقل عمومی جادهای استفاده کنید، دو گزینه برای انتخاب دارید. راه اول، سفر با اتوبوس از تهران یا تبریز به مقصد گرجستان است. در تهران، اتوبوسهایی به صورت روزانه از دو پایانه غرب (آزادی) و بیهقی (آرژانتین) به مقصد تفلیس و باتومی حرکت میکنند. مسیر این اتوبوسها اغلب از ترکیه است و باید در نظر داشته باشید که هم در مرز ترکیه و هم در مرز گرجستان چند ساعت توقف برای کارهای بازرسی، اداری و گمرکی دارند.
راه دوم استفاده از حمل و نقل عمومی داخل هر کشور و در مسیرهای کوتاهتر است. این روش هم مشکلات پیشبینی نشدهی خاص خودش را دارد و کسی که این گزینه را انتخاب میکند نباید محدودیت زمانی برای سفرش داشته باشد. راه دوم را بیشتر بکپکرها انتخاب میکنند تا در هر شهر یا منطقه توقفی داشته باشند. انتخاب این روش برای افراد کم تجربه در سفرهای خارجی پیشنهاد نمیشود.
سفر به گرجستان از کشورهای آذربایجان، ارمنستان و ترکیه
برای سفر زمینی به گرجستان باید از بین سه مسیر جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه یکی را انتخاب کنید که هرکدام مزایا و معایبی دارد.
سفر زمینی به گرجستان از طریق آذربایجان
همانطور که میدانید برای ورود به جمهوری آذربایجان باید ویزا داشته باشید که مراحل آن به صورت اینترنتی انجام میشود. اگر مسیر بازگشت هم از طریق آذربایجان باشد باید ویزای برگشت هم داشته باشید.
برای ورود به آذربایجان از ایران میتوان از دو نقطه مرزی آستارا و بیلهسوار عبور کرد. عبور از مرزهای آستارا و بیلهسوار امکان دارد معطلی داشته باشد که با توجه به روزها و فصلهای مختلف سال متغیر است.
برای ورود به گرجستان از آذربایجان سه نقطه مرزی با نامهای Red Bridge، Sadikhli و Tsodna Matsimi–Postbina وجود دارد که به طور معمول دو مرز Red Bridge و Sadikhli با توجه به فاصله تا تفلیس ترجیح داده میشود. (مرزهای نام برده شده در گوگلمپ هم با همین نام شناخته میشوند اما در زبان مردم بومی هر کشور امکان دارد از نامهای دیگری استفاده کنند.)
سفر زمینی به گرجستان از طریق ارمنستان
برای وارد شدن به ارمنستان باید از نقطه مرزی نوردوز در استان آذربایجان شرقی عبور کنید. اگر سفر شما با اتوبوس باشد باید همه مسافران مراحل بازرسی گمرکی و روال اداری مهر زدن پاسپورتها را در دو طرف مرز انجام دهند. بعد از ورود به ارمنستان هم جادههای نزدیک مرز کوهستانی هستند و خبری از بزرگراه نیست. باید از شهرهای مغری و گریس بگذرید تا به ایروان برسید بعد از آن هم به سمت مرز ساداخلو رانندگی کنید تا به گرجستان برسید.
البته به جز مرز ساداخلو (Sadakhlo) که در ارمنستان با نام باگراتاشن (Bagratashen) شناخته میشود، سه نقطه ورود و خروج مرزی دیگر با نامهای Bavra، Gogovan (Tashir) و Privolnoe هم وجود دارند که با توجه به فاصله تا تفلیس و کیفیت جادهها به طور معمول ساداخلو ترجیح داده میشود.
اگر هم سفر شما با خودرو شخصی باشد، مراحل خروج مشابه روالی است که در ابتدا گفته شد اما روند بازرسیها در داخل ارمنستان کمی متفاوت است و خودرو با دستگاه Xray اسکن میشود.
دو نکته را در نظر داشته باشید، بنزین در ارمنستان و گرجستان توسط شرکتهای خصوصی عرضه میشود و با توجه به رقابتی بودن، هر شرکت قیمت مختص خود را دارد. همین موضوع باعث میشود تا در پمپبنزینها، بنزین با کیفیت و قیمتهای متفاوت عرضه شود. نکته دوم این که جادههای ارمنستان (بیشتر نقاط دور از ایروان و کوهستانی) در حد مناسبی نیستند و با توجه به طولانی بودن مسیر، آزار دهنده و آسیب زننده به خودرو است.
از نوردوز تا ایروان ۳۴۵ کیلومتر است اما با توجه به نامطلوب بودن جادهها طی کردن این مسیر حدود ۹ ساعت طول میکشد.
سفر زمینی به گرجستان از طریق ترکیه
سفر به گرجستان از ترکیه انتخاب بیشتر افرادی است که زمانی را هم به گشت و گذار در ترکیه اختصاص دادهاند. به جز سفر با اتوبوس که در ابتدا توضیح داده شد از ترکیه عبور میکنند و فقط توقفهای کوتاه دارند، اگر با خودروی شخصی یا بدون خودرو سفر میکنید باید از مرز بازرگان عبور کنید و به سمت یکی از دو نقطه مرزی واله یا سارپی در ترکیه حرکت کنید. دو مرز سرو و رازی هم امکان خروج از ایران را دارند که البته مرز سرو مدتی بسته بود.
شما همچنین میتوانید از سه مرز ورودی گرجستان استفاده کنید: مرز واله به تفلیس، سارپی به باتومی و پوسوف به آخلسیخه. از سارپی تا باتومی ۲۰ کیلومتر است و از واله تا تفلیس حدود ۲۰۰ کیلومتر فاصله دارد. توجه داشته باشید که الزامات قانونی خودروهای ورودی به کشورهای خارجی ممکن است متفاوت باشد. قبل از سفر از قوانین مربوط به مدت یا نوع بیمه مورد نیاز و سرعتهای مجاز در جادههای هر کشور اطلاعات کسب کنید.
آیا سفر زمینی به گرجستان مقرون به صرفه است؟
این که سفر زمینی را با تور گرجستان از نظر مقرون به صرفه بودن مقایسه کنیم بستگی به فاکتورهای مختلف دارد. این که چند روز میخواهید در سفر باشید، بودجه در نظر گرفته شده چقدر است، چقدر خرید کنید، چه مسیر و مقصدهایی را انتخاب کنید و ... همه بر هزینههای سفر تاثیر گذار هستند.
در کل اگر فقط رسیدن به گرجستان هدف باشد، بله در این صورت شاید هزینه سفر زمینی به نظر کمتر باشد اما فاکتور زمان و استرس را هم باید در کنار آن در نظر بگیرید. انتخاب این روش چندان جالب نیست و همانطور که گفته شد بیشتر ماجراجویانه است. با در نظر گرفتن ساعات طولانی رانندگی و مشکلات اجتناب ناپذیری که امکان وقوع دارد، سفر چند ساعته با هواپیما، داشتن راهنما، انجام راحتتر مراحل اداری و ... در تورها به مراتب سفر را آسانتر و سریعتر میکند.
پیشنهاد لستسکند این است که اگر قصد دارید چند روزی را همراه با خانواده یا دوستان به یک سفر خارجی لذتبخش و فارغ از دغدغه و به دور از ماجراجویی بروید بهتر است از میان گزینههای متنوع تور گرجستان یکی را انتخاب کنید و در انتها خاطرهای خوش را برای خود و همراهان ثبت کنید.
2121
نظر شما