تپه چغاچشمه از جمله تپه های مهم و مادر مربوط به پیش از تاریخ خوزستان به شمار می رود. روند تخریب و تعرض ها به این محوطه تاریخی از سال ۹۰ به بعد آغاز شد و تا امروز همچنان ادامه دارد. تپه باستانی به محل پرورش ماهی و مکانی برای پیست موتورسواران تبدیل شده است.
فاطمه علیاصغر: واقعه چغامیش و از بین رفتن محوطه های پیش از تاریخ در خوزستان دوباره تکرار می شود. این بار، حوضچه های سنتی پرورش ماهی در دل تپه باستانی چغاچشمه احداث شده است. این تنها یکی از تعرض ها به این تپه باستانی پیش از تاریخ به شمار می رود. بازدید یکی از فعالان میراث فرهنگی خوزستان از این محوطه تاریخی حاکی از آن است که در این تپه تاسیسات اداری آب و فاضلاب نیز بر پا شده. البته آریایی، رییس میراث فرهنگی دزفول در گفت و گو با «خبرآنلاین» این خبر را تکذیب می کند.
این در حالی است که محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی قول می دهد که به زودی شرایط این محوطه پیش از تاریخ را پیگیری و بررسی کند.
سال گذشته تپه های اقماری چغامیش که نخستین یافته های تاریخ بشری از دل آن کشف شده بود، به دنبال مجوز مسئولان میراث فرهنگی دزفول شخم زده و با خاک یکسان شد. امسال هم تپه باستانی چغاچشمه قربانی این شخم زنی ها شده است.
مجتبی گهستونی، یکی از فعالان میراث فرهنگی خوزستان در این باره به خبرآنلاین می گوید: «دیروز هنگام بازدید از این محوطه باستانی با فاجعه ای دیگر رو به رو شدم. روی این تپه سکوی سیمانی ساخته و از سوی دیگر حفره های بزرگی در نتیجه سیلاب روی آن ایجاده شده بود. همه این ها باعث می شد که دیگر چیزی به نام محوطه تاریخی از این تپه برجای نماند.»
به گفته او، بخش هایی از تپه تاریخی تراشیده و بخش هایی دیگر به زمین های کشاورزی اضافه شده است. ایجاد حوضچه های سنتی پرورش ماهی روی عرصه، یکی دیگر از اقداماتی است که به تپه پیش از تاریخ آسیب های جدی وارد کرده است.
این فعال میراث فرهنگی شرحی از آنچه در این محوطه تاریخی دیده است، می دهد: «با توجه به فرسایش و ایجاد مسیرهای موتور رو به روشنی مشخص است که تپه باستانی به مکانی برای پیست موتورسواران تبدیل شده است.»
اما چرا این محوطه تاریخی مهم است؟ گفته می شود که تپه چغاچشمه از جمله تپه های مهم و مادر مربوط به پیش از تاریخ خوزستان به شمار می رود.
گهستونی می گوید که روند تخریب و تعرض ها به این محوطه تاریخی از سال ۹۰ به بعد آغاز شد و تا امروز همچنان ادامه دارد.
این محوطه باستانی همچون چغامیش دارای تپه های اقماری است و با توجه به اینکه این تپه هم به مانند تپه چغامیش از اهمیت برخوردار است باستان شناسان خارجی مثل آدامز و جانسون آن را بررسی کرده اند.
گفته می شود یکی از دلایل شرایط ناگوار این محوطه تاریخی، نبود سرکشی های مداوم از سوی نیروهای یگان حفاظت و نبود تعیین عرصه و حریم در این محوطه پیش از تاریخ است.
کارشناسان معتقدند که این محوطه تاریخی نیاز به انجام کاوش های باستان شناسی دارد تا اسرار دوران پیش از تاریخ خوزستان از دل خاک بیرون آمده و به گوش جهانیان برسد، هر چند به نظر می رسد که این آرزو برای همیشه از بین می رود.
۴۷۴۷
نظر شما