شاپور محمدی عنوان کرد: از سال ۹۴ افشای مستقیم اطلاعات شرکتها در دستورکار سازمان بورس قرار گرفت و مدیران شرکتهای تولیدی اطلاعات خود را مستقیماً از طریق توکن بر روی کدال قرار میدهند و به این صورت دسترسی مردم به اطلاعات یکسان است البته ممکن است قبل از اینکه این اطلاعات بر روی کدال قرار بگیرد عدهای از این اطلاعات خارج از حوزه بازار برخوردار باشند که در صورت نشر نادرست این اطلاعات با آنها برخورد میشود.
وی گفت: تمام تلاش ما این است که کسی با اطلاعات نهانی معامله نکند البته نمیتوانیم بگوییم که این درز اطلاعات به صفر رسیده ولی در حال حاضر با برخوردهای صورت گرفته این درز اطلاعات کاهش پیدا کرده و سازمان بورس تمام تلاش خود را بر این معطوف کرده که جلوی پیش دستی در معاملات را بگیرد و حتماً باید منافع مشتریان در کارگزاریها رعایت شود.
محمدی افزود: سازمان بورس وظیفه خودش میداند که گامهای بلندتری بردارد و باید شفافیت ارتقا پیدا کند و از سال ۹۶ برخلاف سالهای گذشته که افشای اطلاعات اختیاری بود، افشای اطلاعات اجباری شد و همه شرکتها هر ماه باید تولید و فروش خود را افشا کنند و به این صورت ۱۲ بار در سال شرکتهای بورسی و فرابورسی افشای اطلاعات دارند.
وی ادامه داد: همچنین این شرکتهای مالی چهار صورت مالی در سال ارائه میدهند که دو تای آن حسابرسی شده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه تعداد دفعات افشای اطلاعات در کشور ما بسیار مناسب است، گفت: در این زمینه ما از بسیاری از کشورهای پیشرفته جلوتر هستیم اما کیفیت افشای اطلاعات در کنار تعداد دفعات افشای اطلاعات بسیار مهم است و امسال یکی از برنامههای سازمان بورس این است که کیفیت افشای اطلاعات را افزایش دهد و این کار را از طریق بازنگری آیتمهایی که در صورتهای مالی است با همکاری سازمان حسابرسی و انجمن حسابداران رسمی انجام میدهیم.
محمدی ادامه داد: اگر در اطلاعات تولید و فروش شرکتها لازم باشد دستورالعملهای سازمان بورس اصلاح شود حتماً این کار انجام خواهد شد و همچنین سازمان بورس در حوزه مقابله با تخلفات در سالهای گذشته برخوردهایی با مدیران متخلف داشته و اگر مدیران اطلاعات را با تأخیر بر روی کدال بفرستند و یا اطلاعات متناقض ارسال کنند با آنها برخورد میشود.
وی افزود: سازمان بورس با این مدیران متخلف برخورد کرده به این صورت که آنها را جریمه کرده یا بعضاً پروندههای آنان را به دادگاه برده و شکایت کرده است و بنا به تکلیف قانونی سازمان بورس مکلف است با متخلفان برخورد کند اما ما از این شکایتها خوشحال نیستم ولی چون باید از تخلفات پیشگیری شود اقدامات لازم را انجام میدهیم.
محمدی گفت: یکی از کارهایی که سازمان بورس وظیفه خود میداند انجام دهد این است که کیفیت رسیدگی به پرونده تخلفات را هم افزایش دهد و هم سرعت و دقت رسیدگی را نیز افزایش دهد.
رئیس سازمان بورس با اشاره به اینکه برای پیشگیری از تخلفات، سازمان بورس اقداماتی انجام داده، افزود: قواعد رفتاری مدیران در اجرای قانون را سازمان بورس امسال به مدیران ابلاغ میکند تا از تخلفات پیشگیری کند و همچنین نحوه رعایت این قوانین نیز به آنان ابلاغ میشود و این امر کمک میکند مدیران تخلفات کمتری داشته باشند زیرا ما میخواهیم بازار سرمایهای سالمتر، امن تر و شفافتر داشته باشیم و همچنین افشار نادرست اطلاعات را به حداقل برسانیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ما به سمتی حرکت میکنیم که افشای نادرست اطلاعات را کاهش دهیم اما اینکه نهادی بگوید من تخلفات را به صفر میرسانم ادعایی است که از واقعیت دور است اما تلاش ما این است که تخلفات را به حداقل میزان ممکن برسانیم و ما تلاش میکنیم از اعتبار مدیران صیانت شود و همچنین با افزایش شفافیت از منافع سهامداران نیز دفاع میکنیم.
دکتر محمدی با بیان اینکه وظیفه اصلی و مهم بازار سرمایه حمایت از حقوق سهامداران است، افزود: اگر اطلاعاتی نادرست یا دیر افشا شود حتماً منافع سهامداران متأثر میشود و این امر برای سازمان بورس بسیار مهم است و سازمان بورس با ایجاد شفافیت و اصلاح قانون و مقررات از اینگونه تخلفات پیشگیری خواهد کرد.
راه اندازی بازار آتی سکه در صورت ثبات در بازار سکه
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد بازار آتی سکه گفت: به غلط گفته میشد که تعیین کننده قیمت طلا در کشور در شرایطی که بازار با نوسان روبرو بود، بازار آتی سکه است و به همین خاطر بورس کالای ایران ساعات معامله سکه را از صبح به بعدازظهر تغییر داد اما همچنان ادعا میشد که این بازار سبب افزایش قیمت سکه است به همین دلیل برای رعایت مصالح کلی کشور بورس کالا این معاملات را تا زمانی که معاملات نقدی طلا و سکه در کشور ثبات پیدا کند متوقف کرد.
محمدی ادامه داد: زمانی که قیمت مرجع به درستی کشف شود امکان اینکه قراردادهای آتی سکه دوباره راه اندازی شود وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه بازار آتی قیمتها را به سمت متعادل شدن پیش میبرد، گفت: در سال گذشته بازار آتی زعفران شکل گرفت و به این شکل از کالای زعفران حمایت شد و همچنین به سرمایه گذاران و کشاورزان فعال در حوزه زعفران کمک میشود که نفع بیشتری در این حوزه را از آن خود کنند.
محمدی افزود: ابزار قراردادهای آتی روی سبد سهام نیز در سال گذشته راه اندازی شد و امیدواریم که امسال این ابزار حجم زیادی بگیرد.
وی گفت: فروش تعهدی سهام نیز امسال در دستورکار قرار دارد و این ابزار جدید مجوز خود را از کمیته فقهی بورس دریافت کرده و دستورالعمل آن در حال بررسی است.
بازار مشتقه ارزی باید در بازار سرمایه شکل بگیرد
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره بازار مشتقه ارزی گفت: چیزی که در بازارهای سرمایه دنبال میشود بازار مشتقه ارزی است که این ابزار باید در بازار سرمایه شکل بگیرد و مصوبه شورای عالی بورس برای بازار آتی ارز حدود ۴ سال پیش داده شده و هر زمانی که قیمت مرجع در بازار مشتقه ارزی قابل کشف باشد ما میتوانیم بازار مشتقه ارزی را راه اندازی کنیم.
محمدی ادامه داد: با بانک مرکزی توافق داریم که بازار نقد که همان بازار متشکل ارزی است در بازار پول باشد و بازار آتی ارز در بازار سرمایه باشد.
وی با بیان اینکه بازار متشکل ارزی با همت بانک مرکزی و کمک بورس و فرابورس راه اندازی شد، گفت: بورس نرم افزار معاملات و دستورالعمل معاملات را در اختیار بانک مرکزی قرار داد و این بازار درحال جان گرفتن است و این بازار بازار نقد خواهد بود.
محمدی افزود: بازار متشکل ارزی بازار نقد است و بازاری که در بازار سرمایه راه اندازی میشود بازار آتی ارز خواهد بود.
تعیین تکلیف سهامداران پنج بانک ادغامی در بانک سپه
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره تعیین تکلیف سهام بانکهای ادغام شده در بانک سپه گفت: سازمان بورس طبق وظیفه خود اختیاری برای سهامداران بانکهای ادغام شده فراهم کرد تا در خارج از ساعات معاملات سهام خود را بفروشند و قیمت سهام آنها قیمت زمان بسته شدن و یا قیمت اسمی سهام محسوب میشود و امتیازی که به سهامداران داده شد این بود که اگر قیمت سهامشان پایینتر از صد تومان رفته باشد به هر کدام از روشهای ذکر شده میتوانند سهام خود را بفروشند.
محمدی ادامه داد: حدود ۳۰۰ هزار نفر از سهامداران سهام خود را فروختند و اگر سهامداری تصور بکند که سهامش ارزندگی بیشتری دارد، روی سهمش کار کارشناسی انجام میشود و با قیمت کارشناسی امکان فروش وجود دارد و اگر بعضی از سهامداران قانع نشدند که به شکلهای ذکرشده سهام خود را بفروشند میتوانند به شعبهای که قوه قضائیه تعیین کرده مراجعه کرده و طرح شکایت کنند و هرجا که لازم باشد سازمان بورس در کنار سهامداران قرار خواهد گرفت.
وی گفت: بانک سپه و بانکهای ادغام شده شکایتها را جبران میکنند و اگر جایی رأی دادگاه بگوید که این سهمها ارزندگی بیشتری دارد حتماً انجام خواهد شد.
محمدی افزود: در تمامی مراحل ادغام از حقوق سهامداران صیانت میشود.
عرضه نفت خام در بورس انرژی به صورت مستمر انجام میشود
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به معاملات برق در بورس انرژی گفت: زمانی که این معاملات در بورس انرژی راه اندازی شد مبلغ معامله آن یک میلیارد تومان بود و در حال حاضر این رقم به دو هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده یعنی دو هزار برابر شده و این نشان میدهد که در بلندمدت فرصتها بسیار بزرگتر است.
محمدی ادامه داد: معاملات نفت خام، گاز طبیعی و نفت کوره در بورس انرژی نیز باید با جدیت دنبال شود زیرا این منابع ثروت ملی ما هستند و ما حتماً در این بازار نیز پیشرفتهای خوبی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه نفت خام در سال گذشته به صورت چند محموله معامله شد، گفت: برای افزایش فروش نفت خام در بورس انرژی ساختارها را انعطاف پذیرتر میکنیم و در دستورالعملهای آن بازنگری انجام میشود تا گزینههای بیشتری پیش روی خریداران نفتی قرار بگیرد و ما امیدواریم با این اقدامات معاملات نفت تقویت شود.
محمدی افزود: هدف بورس فقط معاملات فیزیکی نفت در بورس انرژی نیست و ما به بازار مشتقه نفت خام فکر میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در بورس انرژی ایران این امکان وجود دارد که گاز طبیعی، نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و نفت گاز عرضه شود، گفت: تمام ابزارهایی که در بورس انرژی جایگاه دارد مورد توجه قرار گرفته و ما سعی میکنیم که این بازار را تقویت کنیم البته باید این نکته را در نظر داشته باشیم که معاملات نفت خام منابع ریالی و دلاری بالایی میخواهد به همین دلیل معاملاتش کمی مشکل تر از بقیه است ولی ما تمام توان خود را به کار میگیریم که در یک مسیر با ثبات و به صورت مستمر حرکت کنیم.
محمدی افزود: امیدواریم بورس انرژی ما یکی از بزرگترین بورسهای کشور باشد.
برای ورود به بازار سرمایه به شایعات توجه نکنید
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه سال ۹۶ و ۹۷ سال خوبی برای بازار سرمایه بود، گفت: امیدواریم امسال هم سال خوبی برای فعالان این بازار باشد اما باید این نکته را هم ذکر کنیم که سهامداران برای ورود به این بازار به هیچ وجه به شایعات توجه نکنند و حتماً انواع تحلیلهای بنیادی، فنی و اقتصادی را بررسی کنند تا به صورت یک سرمایه گذار موفق به این بازار وارد شوند.
محمدی ادامه داد: سرمایه گذاران باید شرکتها بشناسند و سودآوری آنها را تحلیل کنند و به این بازار وارد شوند و افرادی که فرصت این بررسیها را ندارند و یا تخصص لازم را ندارند باید از طریق سرمایه گذاری غیرمستقیم یعنی صندوقهای سرمایه گذاری مشترک به این بازار وارد شوند تا بیشترین سود را از این بازار کسب کنند.
وی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاران باید سبد متنوعی از سهام داشته باشند تا ریسکهای همدیگر را پوشش دهند و در این بازار موفق شوند.
محمدی فرهنگ سازی برای ورود به این بازار را مقولهای بسیار مهم دانست و گفت: امیدواریم بتوانیم از طریق رسانه ملی و تمامی وسایل ارتباط جمعی به ارتقای فرهنگ بازار سرمایه کمک کنیم.
نظر شما