تحقیق و تفحص از سایپا یعنی تحقیق و تفحص از قانونی که نمایندگان مجلس مدت‌ها پیش برای اجرای اصل 44 تصویب کردند.

رسول شقاقی: ظهر شنبه در حاشیه همایش مدیران پارس خودرو در جزیره کیش، خبرآنلاین گپی با رئیس کمیسیون صنایع مجلس انجام داد. موضوع خرید و فروش‌های اخیر سهام سایپا بود که منجر به خرید این شرکت توسط خود شده است. حسین هاشمی به سیاق معمول دوست نداشت اسمی از شرکت خاص ببرد اما در کل مخالف ورودهای این چنینی در بورس بود. 

فردای آن روز اوایل شب و به لطف تاخیر در پرواز، اخباری رسید مبنی بر تقاضای تحقیق و تفحص نمایندگان مجلس در مورد سایپا و خرید و فروش‌های چند ماه گذشته آن در 4 محور که قانونی بودن، محل تامین منابع مالی، نحوه تامین و روش اجرا و موارد اینچنین را شامل می‌شد.

نمایندگان با یکی از پیچیده‌ترین خرید و فروش‌ها در چند سال گذشته مواجه شده‌اند. تا امروز اهلیت خریدار، نحوه رقابت، نحوه پرداخت، روش کاری سهام دار جدید، حضور شرکت‌های مشهور به شبه دولتی و موارد اینچنینی در اجرای اصل 44 و واگذاری‌ها همیشه حاشیه ساز بود اما موردی وجود نداشت که شرکتی بتواند خودش را بخرد و خصوصی شود. سایپایی‌ها البته دستشان خالی نیست. آنها قانونی که خود مجلس تصویب کرده را دارند. موضوع برای آنها اینطور است که طبق مصوبه مجلس شرکت‌های مشهور به شبه دولتی اجازه حضور در خرید و فروش‌ و واگذاری‌ها را دارند. شرکت سرمایه گذاری سایپا و شرکت سرمایه گذاری کارکنان سایپا نیز گرچه زیرمجموعه شرکت مادر هستند اما شبه دولتی محسوب می‌شوند و از همین رو وارد خریدهای پیچیده‌ای شده و سایپا را برای سایپا خصوصی کرده‌اند. این موضوع فی‌نفسه عجیب و کمی شگفت انگیز است و باید مردان مالی این گروه را که زیرکانه توانستند چنین خریدی را هدایت کنند تحسین کرد.

در مقابل مخالفان این خرید نیز دستشان خالی نیست. ماده 198 قانون تجارت و موضوعی به نام سهام خزانه باعث می‌شود هیچ شرکتی نتواند خودش را بخرد. با این حساب این تحقیق و تفحص در صورت اجرایی شدن یکی از جذاب‌ترین تحقیق‌‌ها خواهد بود و باید از سایپا تشکر کرد که حتی اگر قربانی هم شود، باعث شده ضعف قوانین که مدت‌هاست فریاد زده می‌شود بیش از گذشته مشخص شود. وقتی همین تناقض قانونی را با رئیس کمیسیون صنایع مطرح شد، پاسخ دیپلماتیک «کمیسیون اصل 44 بر روی اصلاح قانون خصوصی سازی کار می‌کند» ارایه شد. هاشمی معتقد است، قانون مجلس برای خصوصی سازی همچون چاقویی است که از آن برای اصلاح و تراشیدن استفاده شود و نباید منجر به زخمی شدن یا حادثه گردد. نتیجه تحقیق و تفحص فوق و همچنین اتفاقات چند سال اخیر پس از هر واگذاری بزرگ شاید منجر به این شود که این چاقو جایش را با ابزار دیگری برای تراشیدن صنعت و اقتصاد عوض کند. ضربه این تغییر ابزار هم احتمال دارد برای سایپا بیش از دیگران باشد. آنها هفته بدی را می‌گذرانند. یک هفته پیش توانسته بودند تا آستانه درب ورودی ایران خودرو پیش روی کنند و در لحظه تاریخی می‌توانستند برادر بزرگ تر خودروساز را تصاحب کنند اما ابتدا با ممنوع اعلام شدن خرید ضربدری سهام توسط ایران خودرو و سایپا از سوی رئیس شورای رقابت به خانه خود بازگشتند و اینک در آستانه تحقیق و تفحصی قرار دارند که می‌تواند زحمات چند ماه گذشته آنها را که با خرید‌های دقیق باعث خصوصی شدن سایپا شده بود‏، به خطر اندازد. در هفته بعد حتی فضای تبلیغات نیز با آنها نیست و ایران خودرو در برنامه انتخاب صد شرکت برتر ایرانی، اول شد که گرچه ربطی به این داستان ندارد اما باعث تکمیل اخم سایپایی‌ها شده است.

آنها با سرعت زیاد پیش‌روی کردند و اینک سنگر به سنگر عقب می‌روند. باید از هم اینک فکر کنند که مجوزهای خروج پول از سایپا برای خرید سایپا توسط هیات مدیره چطور انجام شده است، شرکت‌های زیرمجموعه با چه مجوزهایی خریدهای سنگین‌تر از سرمایه ثبت شده داشته‌اند، نفع سهام‌داران سایپا تا چه حد لحاظ شده، رقابت تا چه حد وجود داشت، قیمت واگذاری عادلانه بود، روش قانونی انتخاب شده چه بود و آیا نتیجه این خرید ممکن است مشکلاتی برای این گروه ایجاد کند؟

در عین تحسین مردان مالی سایپا که توانستند چنین مفر قانونی را کشف کنند‏، باید بگویم امیدوارم این تحقیق رای بیاورد و انجام شود تا شاید نتیجه آن باعث شود مجلس در قوانین ضعیف و ناقصی که تصویب کرده تجدید نظر کند. برای اصلاح اقتصاد کشور چاقو ابزاری بسیار قدیمی است. شاید تحقیق و تفحص از سایپا باعث شود مجلس قانونی را که فعلا چاقوست با ابزار دیگری عوض کند تا حسین هاشمی نگوید: «صلاحیت خریدار مهم است، طرح‌های توسعه‌ای پس از واگذاری مهم است، شبه‌دولتی‌ها پول را از این جیب به آن جیب می‌کنند، هدف از واگذاری خلاص شدن از  دست این شرکت‌ها نیست.»

و در پایان برای همه این‌ها باید سپاس‌گذار سایپا بود. تحقیق و تفحص از سایپا یعنی تحقیق و تفحص از قانونی که نمایندگان مجلس مدت‌ها پیش برای اجرای اصل 44 تصویب کردند. 

/32

کد خبر 130297

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شاكي IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۵
    0 0
    باسلام از جناب آقاي هاشمي درخواست مينمايم يكسري تحقيق وتفحص نيز در شركت تاپكو فروشنده خودرو فيات سي ينا نيز انجام گردد . تا شايد معلوم شود كه پولهاي واريزي مردم جهت پيش خريد اين خودرو چه شده است. متشكرم
  • بدون نام IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۵
    0 0
    کی به انها اجازه داد این همه پول تحت کنترل داشته باشن!!این تحقیقا همش بی حاصله بی فایدست و در اثر مرور زمان اگرم رای بیاره فراموش میشه
  • fd khl IR ۰۴:۵۸ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۶
    0 0
    آقای مهندس هاشمی در مورد بی کیفیت بودن قطعات نصب شده در ماشین پراید اگر امکان در تحقیق و اعلام کنید
  • بدون نام IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۶
    0 0
    مهندس بعد این همه سالواشراف شما برموضوع نمی دونم نظر مردم چه ارزشی داره یا چرا توجه نمیشه؟(چون رضایت غیر مردم مهمتره)بعد این همه سال کی نوبت به حمایت از مصرف کننده میشه؟مصرف کننده بازار ازاد خودر باقیمتهای واقعی می خواد پس 20 سال؟این همه قانون وضع شدبیحاصل مردم با تصویب مکرر قوانین راضی نمی شوند اگه شما راضی میشن.فقط افزایش تولید محصولات از رده خارج افت کیفیت افزایش نارضایتی!ایاواقعا فکر میکنید مردم از ته دل راضین پول چند برابری به محصول بدور ازانواع استاندارد بدهند؟
  • بدون نام IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۶
    0 0
    سوال:شما و همکاران کمیسیون شما که طرفداریه جانانه از خودرسازه بی کیفیت ساز می کنید و دو از صنعت ملی و پیشرو از این حرف ها می زنید چرا یکی از همکارا نیومد ایران بگیره به سایپا بگه اقا شما بجای صرف این همه پول بیت المال برای خرید خود اینو هزینه می کردید برای جایگزین پراید یا یه محصول جدید؟چرا سکوت کردید چون لابد هزینه انتقاد از خودرساززان عزیز تر از جان مردم بالاست؟؟
  • بدون نام IR ۱۰:۰۳ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۶
    0 0
    گرانی ,حمایت های بی دریغ,تبعیض امیز ,تعرفه های بالااز صنعت خودر باعث عطف شدن بیشتر درامد مردم به این بخش و رکود صنایع دیگر وبنگاهای دیگر اقتصادی شده و نتیجه عدم توسعه همه جانبه در همه صنایع شده شاهد ویرانی دیگر بخش هاوابادانی مالی این صنعت به خاطر قدرت نفوذ یک عده محدود و خانواده ها با هزینه کردن بیشتر سرمایه خود دراین بخش بهخاطر سیاست های جانبدارانه از خودرسازی به ناچار در بخش های دیگر صرفه جویی کرده که این هم باعث عدم گردش پول وبیکاری و رکود در دیگر صنایع و عقب ماندگی انها می شود
  • بدون نام IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۸۹/۱۱/۲۶
    0 0
    چرا این ادعای کاذب در اثر جمع شدن ثروت کشور در یک بخش در نتیجه نفوذ سیاسی که نرخ ارز باید به خاطر خودرسازا اصلاح بشه؟چرا به خاطر خودرسازا ؟خوب چه فرقی می کنه ان موقع هم با خیال راحت دیگه بی کیفیت سازی می کنند تازه همین پراید هم اگر ارز دست بخوره میشه چند برابر بعدم دست مزدها هم با نرخ ارز اصلاح میشه درامد حقوق بگیران؟همزمان؟؟خیلی به مزاغشون این بازار انحصاری خوش امده و سیری ناپذرین از کسب درامد و سود مطمئن با انحصار!!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین