۰ نفر
۲۰ مرداد ۱۳۸۸ - ۰۵:۱۴

کودکان و نوجوانان در برابر بیماری‌ها آسیب‌پذیر هستند و تجمع آنان در مدرسه‌ها، می‌تواند خطری برای شیوع آنفلوآنزای خوکی در خانواده‌ها باشد

هادی نیلی: با نزدیک‌شدن آغاز سال تحصیلی و بازگشایی مدرسه‌ها و مهدهای کودک که به تعبیری باشگاه ویروس‌های مسری هستند، نگرانی‌ها درباره شیوع یکباره و همه‌گیری ویروس آنفلوآنزای خوکی بالاتر گرفته است. فصل‌های سرد سال به‌تنهایی به شیوع ویروس‌های فراگیر آنفلوآنزای معمولی و دیگر بیماری‌های اینچنینی کمک می‌کنند اما وقتی همزمان با موسم مراسم حج باشد، نگرانی‌ها در این باره چند برابر می‌شود.

سه هفته پیش رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت هشدار داده بود که ایران با احتمال شیوع آنفلوآنزای خوکی به مدت دو سال روبه‌رو است و در چنین مدتی، احتمالاً حدود 105 هزار تا 245هزار ایرانی جان خود را بر اثر این بیماری از دست می‌دهند. مهمدمهدی گویا هشدار داده بود که با توجه به قرارگرفتن آنفلوآنزای خوکی در فاز 6 فراگیری، برآورد می‌شود این بیماری دست‌بالا تا پاییز به ایران می‌رسد و دوسال باقی می‌ماند. به پیش‌بینی این مسئول وزارت بهداشت، احتمالاً حدود 10 میلیون و 500 هزار نفر تا 24 میلیون در کشورمان به این نوع آنفلوآنزا مبتلا شوند. این آمارها آن‌جا تلخ‌تر می‌شود که برآورد می‌کند از این تعداد، 525 هزار تا یک میلیون و 225 هزار نفر نیاز به بستری پیدا می‌کنند و ابراز نگرانی می‌کند که شاید حدود 105 هزار تا 245 هزار نفر جان خود را از دست بدهند. 

یکی از اولین تمهیداتی که کمیته ملی مبارزه با آنفلوآنزای خوکی در پیش گرفت، لغو سفرهای هوایی به عربستان سعودی در ماه رمضان بود؛ تمهیدی که البته برخی کارشناسان آن را دیرهنگام می‌دانند. در دومین اقدام فراگیر برای پیش‌گیری از همه‌گیری این بیماری، مدیرکل سلامت و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش تأیید کرده است که در صورت ادامه روند رو به رشد شیوع ابتلا به این بیماری در کشور، از اول مهرماه در معاونت اجرایی نهاد ریاست جمهوری درباره تعطیلی مدرسه‌های تصمیم‌گیری می‌شود.

پیش از این، وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده بود «به دلیل این که تا شروع رسمی کار مدارس بیش از یک ماه و نیم فرصت وجود دارد، تصمیم‌گیری در زمینه احتمال تعطیلی مدارس به دلیل شیوع آنفلوآنزای خوکی زود است»، اما به گفته مدیرکل سلامت و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش با توجه به خطرات موجود، این موضوع در صورت ادامه روند رو به رشد شیوع ابتلا به این بیماری در کشور، این موضوع حتماً تا پیش از آغاز سال تحصیلی مورد توجه قرار خواهد گرفت.

 مدیرکل سلامت و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی آموزش و پرورش توضیح داد: در بخشنامه‌ای که به آموزش و پرورش مناطق ابلاغ کرده‌ایم در مورد ایمنی دانش‌آموزان در برابر آنفلوآنزای خوکی تأکید شده که بدون تحویل شناسنامه سلامت به مدرسه در اردوها شرکت نکنند.

ضیاءالدینی ادامه داد: آموزش و پرورش برای جلوگیری از گسترش این بیماری تنها می‌تواند معلمان و دانش‌آموزان را آموزش دهد و این اقدام از طریق توزیع دفترچه‌های اطلاع‌رسانی در ادارات آموزش و پرورش دنبال می‌شود. او البته تأکید کرد تاکنون هیچ موردی از آنفلوآنزای خوکی در دانش‌آموزان گزارش نشده است.

به این راحتی‌ها نیست
با وجود این اعلام مدیرکل سلامت وزارت آموزش و پرورش، نمایندگان مجلس در کمیسیون‌های آموزش و بهداشت یادآوری می‌کنند که به این راحتی نمی‌توان درباره تعطیلی مدرسه‌ها تصمیم گرفت.
دکتر علی عباس‌پور‌تهرانی‌فرد، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، در این باره گفت: این موضوع باید توسط متخصصان و مسئولان وزارت بهداشت بررسی کامل شود، چرا که آموزش و پرورش از ارکان اساسی کشور است.

به گفته او، تعطیلی مدارس تنها باید در شرایط بسیار بحرانی و خاص مطرح و پیگیری شود، چرا که نمی‌توان یک‌سال تحصیلی یا مدتی از یک‌سال تحصیلی را تعطیل کنیم و آموزش و پرورش کودکانمان به دلیل آنفلوآنزای خوکی به تأخیر بیفتد.
عباس‌پور تاکید کرد: باید به سمتی حرکت کنیم که ضمن انجام پیشگیری‌های لازم، آموزش‌های مورد نیاز را به دانش‌آموزان ارائه دهیم.
نماینده مردم تهران در ادامه پیشنهاد داد: ارائه آموزش‌های پیشگیرانه نظیر شستشوی مرتب دست‌ها و استفاده از ماسک و زیر نظر قرار دادن سلامت مداوم دانش‌آموزان در مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد به این صورت که به محض اطلاع از ابتلای دانش‌آموزی به آنفلوآنزای خوکی، او را از بقیه جدا کنند و تحت مراقبت قرار دهند و پس از بهبود تا زمانی که امکان انتقال ویروس وجود دارد از ورود به مدرسه منع شود.
به اعتقاد عباسپور، تعطیلی مدارس راه مبارزه با این بیماری نیست. او می‌گوید: اگر اینطور باشد باید کار و زندگی و مملکت را تعطیل کنیم که به آنفلوآنزای خوکی مبتلا نشویم، کار کشور به این راحتی قابل تعطیلی نیست، آن هم آموزش و پرورش که بسیار با اهمیت است.

به اندازه کافی نگران هستیم
با وجودی که مدیرکل سلامت و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش خبر داده است تصمیم درباره تعطیلی مدرسه‌ها به عهده معاونت اجرایی نهاد ریاست جمهوری است، شاهرخ رامین، مخبر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی می‌گوید: «منظور، ابلاغ تصمیم در این باره بوده وگرنه روشن است که کمیته کشوری مقابله با آنفلوآنزای خوکی، مرجع تصمیم‌گیری در این باره است.»
دکتر رامین می‌گوید: مردم مطمئن باشند ما کمتر از آن‌ها نگران این بیماری و شیوعش نیستیم و حتی بیش از همه نگران هستیم. ما در برنامه‌های پیشگیری، پیشتاز هستیم و به همین خاطر ایران یکی از پاک‌ترین کشورها درباره بیماری آنفلوآنزای خوکی است.

امیر طاهرخانی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز درباره احتمال تعطیلی موردی مدرسه‌ها به دلیل آنفلوآنزای خوکی می‌گوید: این موضوع تاکنون در کمیسیون آموزش و تحقیقات مطرح نشده است. البته سلامت دانش‌آموزان و جامعه مهم است اما بعید می‌دانم که فراگیری این بیماری به اندازه‌ای باشد که بتوان مدرسه‌ها را تعطیل کرد. به گفته او، نمونه‌های اعلام شده از آنفلوآنزای خوکی به حدی نیست که منجر به تعطیلی مدرسه‌ها و دانشگاه‌ها شود.
سلامت؛ مهم‌ترین اولویت در عین حال یک عضو دیگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، بشیر خالقی نماینده خلخال و کوثر، یادآوری می‌کند: سلامت جامعه اسلامی، مهم‌ترین اولویتی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد تا کمترین انتقال بیماری به داخل کشور صورت پذیرد.

دکتر حمید عمادی، متخصص بیماری‌های عفونی و استادیار دانشگاه تهران، با توجه به احتمال بالای همه‌گیرشدن این بیماری در فصل سرد سال و در مکان‌هایی که عده‌ای زیاد در آن گردهم می‌آیند، یادآوری می‌کند: در این قبیل موارد باید هزینه‌ها را سنجید. مثلاً درباره مراسم حج باید دید که با تعطیل‌نکردن این مراسم چه هزینه‌هایی خواهیم داد و با تعطیل‌کردن آن چه هزینه‌هایی. درباره مدارس هم باید دید که هزینه‌های این تعطیلی چه‌قدر است.
در این باره دکتر عمادی همچنین هشدار می‌دهد کسانی که ایمنی بدن آن‌ها پایین‌تر از حد معمول است از جمله کسانی که پیوند عضو داشته‌اند یا کسانی که بیماری مزمن قلبی و ریوی دارند، در برابر آنفلوآنزا آسیب‌پذیرتر هستند و امکان تلفات بین آنها به‌مراتب بیشتر است. این متخصص بیماری‌های عفونی توصیه می‌کند افراد برای پیشگیری از ابتلا، همان توصیه‌های بهداشتی معمول را جدی‌تر بگیرند؛ از جمله اگر بیمار شدند حتماً در خانه بمانند و از جمع افراد دوری کنند تا دیگران را مبتلا نکنند. همچنین افراد باید قبل از خوردن غذا و خوراکی یا دست‌زدن به چشم و بینی، دست‌ها را با صابون بشویند.

کودکان و نوجوانان عموماً در برابر بیماری‌ها آسیب‌پذیر هستند و تجمع آنان در مدرسه‌ها، می‌تواند خطری برای شیوع آنفلوآنزای خوکی در خانواده‌های آنان باشد. اضافه‌کردن موسم حج و همچنین در نظر گرفتن ماه رمضان که سطح ایمنی بدنی روزه‌داران را تنزل می‌دهد و همچنین با توجه به دید و بازدیدهای فراوان در این ماه، این هشدار را پیش‌رو می‌گذارد که از نظر شیوع آنفلوآنزای خوکی، فصل پاییز می‌تواند فصل خطر باشد.

با این وصف، شاید کسانی که برای تعطیلی احتمالی مدارس برای پیشگیری از شیوع این ویروس تصمیم می‌گیرند، تجربه دیگر کشورها را در نظر داشته باشند که اغلب به تعطیلی موردی مدرسه‌هایی که در آن‌ها موارد متعددی از ابتلا به آنفلوآنزای خوکی دیده شده و گاه تعطیلی‌های عمومی متوسل شده‌اند.

کد خبر 14439

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین