۰ نفر
۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۴:۳۴

مردم در کوچه و خیابان های سوریه تغییر را فریاد می زنند. این جمعیت آنقدر نیست که در میدان تحریر قاهره بود و یا در تونس. اما موج اعتراض ها آغاز شده است.

رابرت فیسک
همه دولتمردان به خوبی می دانند که هر بار بازی امتیاز دهی را آغاز کنند ، خود را در معرض خطر بیشتر و احتمال سقوط افزون تر قرار داده اند. با آغاز این امتیازدهی ها دولت شکنجه تدریجی را تجربه خواهد کرد. هر حرکت و ژستی که دولت اتخاذ کند از آزاد کردن زندانیان سیاسی تا صدور مجوز برای تجمع های اعتراض آمیز فایده نخواهد داشت. هر چه این قبیل دولت ها بیشتر کوتاه بیایند، مردم مطالبات بیشتری را مطرح خواهند کرد. در چند روز گذشته ما شاهد شکنجه تدریجی بشار اسد بودیم. آیا این بشار اسد نبود که حالت فوق العاده را لغو کرد؟ آیا این بشار اسد نبود که مجوز برگزاری تجمع های قانونی را صادر کرد؟ آیا این همین آقا نبود که تعدادی از زندانیان سیاسی را آزاد کرد؟ با تمام این تفاسیر آقای رئیس جمهور چندان خوش شانس نبود.

در دمشق و در حما در همان شهر قدیمی که ساکنان آن یک بار تلاش کردند در فوریه 1982 به حکومت حافظ اسد هم پایان دهند و در بسیاری دیگر از شهرهای سوریه ، هزاران نفر به خیابان ها آمدند و شعارهای ضددولتی سر دادند. معترضان خواهان آزادی بیش از 6 هزار زندانی سیاسی هستند و البته پایان دادن به شکنجه در زندان های دولتی . البته مطالبه دیگری هم در میان شعارهای آنها به چشم می خورد که از سایر مطالبه ها سنگین وزن تر است : بشار باید برود.

سوریه کشوری با شان خاص است، همین دولتمردان به تونس و مصر به چشم اشتباهی بزرگ نگاه می کردند. اما مردم عادی در سوریه از خود این سوال را می کنند که اگر اعراب در شمال آفریقا می توانند مطالبه های خود را از دولت بگیرند، چرا ما نتوانیم؟ خاندان سعود به دنبال همان آزادی هایی هستند که یازده سال پیش گمان می کردند با مرگ حافظ اسد و روی کار آمدن بشار جوان محقق خواهد شد. آزادی مطبوعات یا آزادی بیان. در آن روزها همه گمان می کردند که سوریه روزهای جدیدی را تحت حاکمیت بشار اسد تجربه خواهد کرد. با این همه تغییرات با حضور بشار هم از راه نرسید. بشار اسد پس از روی کار آمدن متوجه شد که نمی تواند اصول بنا گذاشته شده توسط پدر را به یکباره زیر سوال ببرد. خانواده و حزب برای وی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بودند. او در برآوردن خواست مردم موفق عمل نکرد.

 اکنون این شکست عیان شده است: در گازهای اشک آوری که به سمت مردم شلیک می شود و در شلیک مستقیم به معترضان. در شهرهایی این هیاهو به راه افتاده که به سختی می توانید زن یا مرد بالای سی سال را بیابید که 29 سال پیش دوست یا قوم و خویشی را در سرکوب های زمان حافظ از دست نداده است. بشار اسد مرد سختی ها است. او در برابر اسرائیل و امریکا ایستاد. با ایران و حزب الله همکاری داشت. با این همه سوری ها هم نیازهای خاص خود را دارند. آنها بیشتر به آزادی خود در داخل بها می دهند تا رابطه با حزب الله لبنان یا دوستی با حماس. اکنون سوری ها با تمام قوا آمده اند و یکصدا یک چیز را فریاد می زنند: سقوط نظام.

نمی دانم که آیا سوری ها واقعا به آنچه که می خواهند می رسند یا خیر؟ آیا بشار اسد متوقف خواهد شد یا خیر؟ سرویس های اطلاعاتی سوریه ادعا می کنند که ریشه ناآرامی ها در درگیری های قومی و قبیله ای است . شاید بخشی از این ادعا درست باشد اما همه حقیقت نیست.مردم در کوچه و خیابان های سوریه تغییر را فریاد می زنند. این جمعیت آنقدر نیست که در میدان تحریر قاهره بود و یا در تونس. اما موج اعتراض ها آغاز شده است.
ایندیپندنت 23 آوریل / ترجمه: سارا معصومی

48

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 145932

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام DE ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    انشاءالله تير دشمنان سوريه به سنگ خواهد خورد و آقاي بشار اسد و حكومت مردمي وي دشمنان را روسياه خواهد كرد اسرائيل و افراد فراري از سوره اين توطئه ها را سازماندهي ميكنند
  • بدون نام IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 1
    ظاهرا این آقای نویسنده نمی دونه که مردم سوریه بشار رو دوست دارن همه می دونن وقایع سوریه از جنس وقایعی است که سال گذشته تو تهران اتفاق افتاد یعنی فتنه گری خارجی که دست غرب خصوصا انگلیس در آن دیده می شد.
  • بدون نام IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    دیکتاتور لیبی باید برود
  • بدون نام IR ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    جدا ؟ مگه سوریه خبری هست ؟
  • بدون نام DE ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    چه عجب بلاخره یک خبر از سوریه هم دیدیم و چشم ما روشن شد ولی انشائ الله بشار هم مثل مبارمک می رود و مردم سوریه هم از دست ظلم ال اسد خلاص خواهند شد.
  • بدون نام IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    در این چند روزه شمار افرادی که در سوریه به دست دیکتاتور این کشور کشته شده اند چندین برابر بحرین بوده است!!!واقعا چرا؟؟؟
  • بدون نام IR ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    بله شکی نیست که از جنس اعتراضات تهرانه، ولی به این آزادی می خندم که اگر به جای اعتراض می نوشتم فتنه همه چیز مقدس می شد و اینجا هم چاپ می شد.
  • آرش IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    من جند بار سوریه بودم در اینکه تو این کشور آزادی کم هستش شکی نیست اما هنوز وضعیت آزادی بیان در این کشور خیلی بهتر از کشورهایی مثل مصر و تونس بعد از انقلاب هاشون هستند. مردم بشار اسد رو دوست دارن. شک نکنید عامل اصلی ناآرامی ها اسرائیلی ها هستند.
  • بدون نام IR ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    ((ظاهرا این آقای نویسنده نمی دونه که مردم سوریه بشار رو دوست دارن همه می دونن وقایع سوریه از جنس وقایعی است که سال گذشته تو تهران اتفاق افتاد یعنی فتنه گری خارجی که دست غرب خصوصا انگلیس در آن دیده می شد.)) ظاهرا اين آقا يا خانم نماينده تلوزيونه چون تلوزيون هم سكوت خبري كرده و نظر همين نفر رو داره كه دروغه محضه مردم مي فهمن
  • فیلم ساز US ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    خدمت دوستانی که از وضع سوریه خبر ندارند آنجا سرزمینی است که رئیس جمهور دارد ولی اتخابات مردمی ندارد منصفانه اسمش چیست ؟
  • بی نام US ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    خدمت بدون نام آقا سفر کردی دمشق دیدی فقر و تبعیض آنجا را ؟؟ ما مسلمانیم و و اعتقاد داریم خداوند ناظر اعمال ماست ..
  • رضا IR ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    مردم اومدن بیرون در حمایت از بشار اسد بعد شما این حرفها رو میزنید معلومه که شما هم طرف فتنه گرا هستین .
  • بدون نام IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    خیلی خندیدیم اقای بی نام. 6000 زندانی سیاسی یعنی 6000 مادرو پدر ناراضی بیش از 6000 طایفه ناراضی . میدونی مخالفت و تظاد از جواب سربالا یه مامور دولتی شروع میشه ؟؟؟ شما اوضاع خونواده خودتو درک کن اوضضاع سوریرو به مردمش بسپار.
  • بدون نام IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    چرا خودتان را به خریت می زنید اگه بشار اسد رو دوست داشتن که نمی رختن تو خیابون که بشار اسد مثل بقیه دیکتاتورها دستور کشتن مردم رو بده
  • بدون نام IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    بدون نام که نوشتی حکومت مردمی میدونی 50 سال حکومت نطامی یعنی چه؟ .اقعا متاسفم برات
  • بدون نام IR ۲۱:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    با این کشت و کشتاری که بشار راه انداخته رژیمش به زودی سفوط میکنه. ماشالله این دو روزه روی قذافی رو هم سفید کرده.
  • بدون نام IS ۲۲:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۳
    0 0
    بنظرم بشاراسدبمونه بهتره,درسته بشاردمكرات نيست ولي ازسواستفاده غرب بهتره,بشاراسدبره بخوربخورغربي هادرسوريه شروع ميشه.بخوربخور يك سوري ازخارجي هابهتره
  • كاربر جديد IR ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۴
    0 0
    اقايان وخانمان بي نام .من تظاهرات را توسط خبرگذاري هاي بي طرف ديدم عين يمن گسترده بود. بدجوري هم مردم را ... دند. خدا هميشه باحقه. شكر خدا رسانه هاي ما هم يه اشاره كوچكي به وقايع سوريه اشاره كردند. بهتره ما بي طرف باشيم .
  • بدون نام JP ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۴
    0 0
    تاریخ نشان داده که هیچ دیکتاتوری باقی نخواهدماند
  • افسوس IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۴
    0 0
    امان از اين ولگردهاي اينترنتي و مزدوران اينترنتي ....
  • رضا IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۵
    0 0
    معنی حکومت مردمی رو هم فهمیدیم: حکومت از پدر به پسر با 50سال قدمت و تک حزبی با وضعیت اضطراری 40 ساله.
  • حسین IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۲/۰۶
    0 0
    آقا یا خانم افسوس خور : سلام عرض میکنم . اظهار نظر مردم چه ربطی به ولگردی و مزدوری اینترنتی دارد ؟ چرا هر جا کم میآورید و پاسخی ندارید به صحرای کربلا میزنید ؟ چرا خودتان هم سیری در اینترنت نمیکنید تا کشتار مردم را ببینید ؟ تا چه زمانی میخواهید چشمتان را بر واقعیت بسته نگه دارید ؟ مطمئن باشید آنوقت زمانی میرسد که دیگران وادارتان کنند چشم باز کنید . با عرض معذرت