دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی از معدود افرادی است که پس از انتخابات دستگیر نشد و در بیرون از زندان بدون حضور دیگر اعضای تشکل متبوعش همچنان به فعالیتهای حزبی ادامه میدهد و مانند دیگر افراد خارج از زندان هم نمیگوید که در فضای فعلی قصد مصاحبه ندارد. او که به فعالیت احزاب اصلاحطلب در چارچوب قانون اذعان دارد، یادآور میشود که اصلاحطلبان پس از انتخابات و وقایع اخیر، انگیزه بیشتری برای وحدت و انسجام پیدا کرده و به پیگیری مطالبات مردم در چارچوب قانون میپردازند. محمد سلامتی که چندین دوره در کسوت دبیرکلی این سازمان حضور دارد، فعالیت اصلاحطلبان پس از انتخابات را منفعلانه نمیداند و میگوید: البته در قیاس با برخورد تند و افراطی جناج مقابل، ممکن است فعالیت اصلاحطلبان منفعل تلقی شود.مشروح گفتوگوی وی را با «خبر» در ذیل میخوانید:
آقای سلامتی! اصلاحطلبان پس از انتخابات موضعگیری منفعلانه داشتهاند و شاهد فعالیت احزاب و گروههای این جناح نیستیم، آیا این روند ادامه خواهد داشت؟
گرچه در جریان انتخابات و همچنین قبل از آن مسائل زیادی پیش آمد و مسائل مهمی اتفاق افتاد اما به نظر بنده اصلاحطلبان همان رویه مسالمتآمیز خود را در پیش میگیرند و مطالبات مردم را در چارچوب قانون و نظام پیگیری خواهند کرد و فکر میکنم با اتفاقات پس از انتخابات، انگیزه بیشتری برای اصلاحطلبان پیش آمد که انسجام بیشتری پیدا کنند و نسبت به گذشته همکاری گستردهتری با یکدیگر داشته باشند و به دنبال استراتژی سابق و با تأکید بیشتر به وحدت و همبستگی به فعالیتهای سیاسی خود بپردازند.
اما در روزهای و ماههای پس از انتخابات شاهد رفتار و عملکرد منفعلانه از سوی اصلاحطلبان بودهایم.
نه! فکر نمیکنم رفتار ما منفعلانه باشد؛ بلکه رفتار سیاسی اصلاحطلبان و اتفاقاً با وقایع اخیر و مسائل پس از انتخابات بیشتر بود و نسبت به این مسائل واکنش مناسب نشان داده است. البته در چارچوب قانون و با تأکید بر قانون. ضمن آنکه بسیار طبیعی است که جناح مقابل که برخوردهای تند و افراطی خود را بیشتر نشان داده در قیاس با فعالیت اصلاحطلبان فعالتر به نظر میآیند و ممکن است همین امر موجب شود که جناح اصلاحطلب منفعل تلقی شود اما ما تأکید داریم که برخوردهایمان منفعلانه نبوده بلکه بسیار عادی است و بر طبق اصولی که داریم و در چارچوب قانون فعالیت کردهایم.
اصولی که میگویید براساس آن فعالیت دارید چیست؟
همان حرکت در مسیر قانون و پایبندی به آن است و همچنین پیگیری مطالبات مردم به شکل مسالمتآمیز. در واقع این اصول کماکان در رویه کاری و فعالیت اصلاحطلبان قرار دارد.
منظورتان همان فعالیتهایی است که در حیطه وظایف احزاب است؟
بله، اصلاحطلبان در قالب حزبی عمل میکنند، البته شخصیتها و افراد عضو احزاب اصلاحطلب به سهم خودشان در چارچوب قانون عمل کردهاند و این فعالیت در قالب تحزب موجب شده که مردم به شکل گستردهای از آنها استقبال کنند و این اقبال اقتضا میکند که به شکل فراگیرتر در جهت مصالح ملی و انقلاب فعالیت داشته باشند.
آنچه که آقای موسوی اعلام کردهاند نیز در جهت تأمین این هدف است و با «راه سبز امید» میخواهد یک شکل فراگیر به این فعالیت بدهد و مشارکت تعداد بسیار گستردهای از آحاد مردم را دربر داشته باشد.
«راه سبز امید» که آقای موسوی آن را تحت یک نهضت فراگیر عنوان کرده چیست و چه کسانی عضو آن خواهند بود؟
تاکنون کلیات این تشکل مطرح شده است اما جزئیات آن هنوز مطرح نشده و مشخص نیست که به چه شکلی میخواهند افراد را تحت پوشش قرار دهند که این هم به مرور اعلام میشود. آنچه مشخص است آن است که این نهضت سعی میکند آحاد جامعه و مردم را که علاقهمند به این گروه هستند تحت پوشش خود قرار دهد.
آیا آقای موسوی با این کار میخواهد یک حزب فراگیر تشکیل دهد که دیگر احزاب را در خود جای دهد؟
نه! یک فعالیت فراگیر است که احزاب و گروههای سیاسی هم میتوانند به آن بپیوندند.
پس از انتخابات سال 84، دکتر معین هم بحث «جبهه دموکراسیخواهی» را مطرح کرد اما سرانجام مشخصی نداشت، برای «راه سبز امید» چه تضمینی جهت اجرایی شدنش وجود دارد؟
جبهه دموکراسیخواهی فعالیتاش به صورت جبههای بود که باید بعضی از احزاب عضو آن میبودند اما راه سبز امید حالت NGO دارد که آحاد مردم را تحتپوشش قرار میدهد. ضمن آنکه ادامه کار یک حزب، سازمان یا هر تشکلی به اراده کسانی که میخواهند آن را راهاندازی کنند بستگی دارد که فکر میکنم آقای موسوی با جدیت زیادی آن را پیگیری میکند و کسانی که او را همراهی میکنند نیز دارای انگیزه کافی هستند.
چه احزاب و گروهها و یا افرادی آقای موسوی را در این راه همراهی میکنند؟
تقریباً اکثر احزاب و گروههای اصلاحطلب و شخصیتهای مهم احزاب تلاش دارند تا به او کمک کنند زیرا یک کار بسیار مهمی برای کشور محسوب میشود و میتواند در نهادینه کردن دموکراسی و ایجاد یک جامعه مدنی کمک کند و در واقع برای نظام و کشور بسیار مفید است.
برای فعالیت قانونی این تشکل، آیا از وزارت کشور و یا نهاد دیگری مجوز کسب شده است؟
فکر نمیکنم چنین چیزی احتیاج باشد زیرا فعالیت آن به صورت حزب نیست و در چارچوب NGO فعالیت خواهد داشت اما در صورتی که نیاز به کسب مجوز برای آن باشیم، اقدام خواهیم کرد و قاعدتاً کسانی که در قدرت هستند اگر در چارچوب قانون اساسی بخواهند رفتار کنند به فعالیت قانونی آن کمک میکنند تا مجوز قانونی به آن داده شود اما اگر به قانون معتقد نباشند و نخواهند که این نهضت فعالیت خود را به همراه مجوز شروع و ادامه دهد آن مطلب دیگری است که فکر میکنم به نفع کشور و نظام نخواهد بود و به مشکلات جامعه کنونی بیشتر دامن میزند.
ارزیابی جنابعالی از تخریب شخصیتهای سیاسی چیست؟ فکر میکنید این تخریبها چه تبعاتی به همراه دارد؟
تخریب رقیب نشاندهنده ضعف و زبونی کسانی است که این کار را انجام میدهند و نشان میدهد به دلیل نداشتن منطق، سعی میکنند با تخریب طرف مقابل با حرفهای او مخالفت کنند. این در حالی است که اگر فرد قوی باشد و کارها را درست و در چارچوب قانون انجام دهد از موضع قدرت میتواند به هر معترضی اجازه دهد که حرفهایش را بزند و این احساس را نداشته باشد که در کارهایش لطمه وارد میشود اما وقتی کاری نادرست انجام شد، از سخن مخالف و منتقد میترسند. البته امیدوارم کسانی که میخواهند در قدرت باشند به گونهای کار کنند که نگران برخورد مخالفان و منتقدان نباشد. زیرا به هر حال منتقدان کار خود را میکنند و حرف خود را میزنند و در نهایت این مردم هستند که به قضاوت خواهند پرداخت و گرایش به سمتی پیدا میکنند که حرف حق و درست را میزند.
برخی افراد خواستار محاکمه آقای کروبی و موسوی هستند، چنین احتمالی را چقدر متصور میدانید؟
محاکمه این شخصیتها از سوی کسانی مطرح میشود که نگران اعمال خود هستند اما برای ما هم به هر حال این نگرانی وجود دارد. این افراد برای منافع خودشان هم که شده یکسری کارها را انجام میدهند و بحرانآفرینی میکنند تا فضا به نفع خودشان شود. از همین رو هم هست که به جای برخورد با مقصران اصلی اتفاقات هر روز یک بحران ایجاد میکنند که با این کار هم کار خود را مشکل کرده و هم مسیری را طی میکنند که نه به نفع خود و نه به نفع نظام است و بنده تعجب میکنم که این افراد برای حفظ موقعیت خود، سعی بر ناآرامی و التهاب جامعه دارند.
چه مواردی موجب بحران و ملتهب شدن جامعه میشود؟
همین که در رسانههای خود مطرح میکنند که باید عدهای دستگیر شوند و محاکمه شوند. نمونه آن دو خطبه نماز جمعه تهران و قم در هفته گذشته است. آقای جنتی خطیب موقت نماز جمعه تهران میگوید که باید افرادی دستگیر و محاکمه شوند و از طرف دیگر خطیب نماز جمعه قم این دیدگاه را دارد که باید کاری کنیم که بحرانها از بین برود و عدهای که دستگیر شدهاند آزاد شوند. این دو دیدگاه هرکدام ذهنیت خاصی را در مردم ایجاد میکند که یکی به دنبال آرامش جامعه و دیگری به دنبال ملتهب شدن بیشتر جامعه است.
محمد سلامتی که چندین دوره در کسوت دبیرکلی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی حضور دارد، فعالیت اصلاحطلبان پس از انتخابات را منفعلانه نمیداند
کد خبر 15352
نظر شما