به گزارش خبرآنلاین،محمد جواد ظریف روز یکشنبه در حاشیه جلسه دولت در جمع خبرنگاران، گفت: در زمینه اقتصادی کشور تلاش کردیم گامهایی برداریم که در دو سال اول هم موفقیتهایی داشتیم که نتیجه آن در رشد بی سابقه کشور خود را نشان داد اما متاسفانه با بدعهدی آمریکاییها روبرو شدیم.
وزیر امور خارجه افزود:در نامه ای که دو هفته قبل به دبیر کل سازمان ملل متحد نوشتم تاریخچه این بدعهدی ها را از شهریورماه ۱۳۹۵ ثبت کردیم و این بدعهدیها به صورت یک کتاب درآمد که ظرف امروز و فردا منتشر میشود. این نشان دهنده این است تلاش خودمان را کردیم اما عوامل بیرون دولت و عوامل بیرون کشور مانع شدند که بتوانیم به نتیجهای که بخواهیم برسیم.
وی گفت: دومین چیزی که ما باید در این وضعیت کرونا برای مردم فراهم می کردیم واکسن بود. البته باید توجه ما به تولید داخل بود. اما به عنوان وزارت خارجه وظیفه داشتیم که برای دسترسی به واکسن خارجی کمک کنیم که برای این کار در خدمت وزارت بهداشت بودیم و خوشحالیم که تاکنون بیش از ۱۰ میلیون واکسن خارجی وارد کشور شده و با برنامهریزی که شده ظرف ماههای آینده چند ده میلیون دیگر واکسن وارد خواهد شد و این نقیصه مهم که واکسیناسیون عمومی است رفع خواهد شد.
ظریف افزود: در حوزه دیپلماسی اقتصادی و حوزه افزایش اعتبار ایرانی در خارج کشور تلاشهایی شده و من فکر میکنم امروز دنیا به ایرانی به عنوان فرد معقول و قابل اعتماد و فردی که روی حرف خود می ایستد ولی در برابر ظلم قد خم نمی کند نگاه می کند.
وی افزود: ما آمریکایی ها را در برجام شکست دادیم بهرغم این که قدرت اقتصادی آمریکا توانست فشارهایی را بر مردم وارد کند اما سه بار ظرف دوماه در سازمان ملل متحد شکست خوردند که اینها نشاندهنده این است که مردم ما به دنیا ثابت کردند آن کسی که ایجاد مشکل در دنیا می کند و آن کسی که باید رفتار خود را تغییر دهد امروز مردم دنیا فهمیدند که آمریکا است که باید امروز رفتار خود را تغییر دهد. یادتان هست که آمریکا اعلام می کرد که ایران باید رفتار خود را تغییر دهد. و این دستاوردی است که هدیه ای است به این مردم بزرگ است.
وی درباره این که آیا برای کابینه جدید دعوت شدید گفت: ما برای کابینه جدید دعوت شدیم که دعا کنیم و ما همین کار را خواهیم کرد.
ظریف درباره این که مهمترین کار شما در این ۸ سال چه بود گفت: مهمترین کار ما برجام بود که انجام دادیم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره اینکه بعد از پایان دوره وزارت در چه جایگاهی ادامه کار خواهد داد، گفت: در دانشگاه. چه جایی بهتر از دانشگاه؟
وی در پاسخ به این پرسش که در دوران وزارت خود چه کاری بوده که دوست داشته انجام شود اما نشده، تصریح کرد: دلم میخواست که سرمایه بسیار بیشتری را به کشور جذب کنیم. میدانید که ۸۵ میلیارد دلار پیشنهاد سرمایهگذاری بود. دلمان میخواست که میتوانستیم این سرمایهها را برای خدمت به مردم ایران جذب کنیم که اگر فرصت کرده بودیم که جذب کنیم حتماً تحریم ایران دشوارتر میشد.
ظریف یادآور شد: ما از دو طریق میتوانیم خودمان را نسبت به تحریم واکسینه کنیم، یکی از طریق وابسته کردن دنیا به خودمان است که چه حضور در چرخه ارزش جهانی و چه سرمایهگذاری خارجی که تحریم ما به دیگران هم ضربه بزند. دیگری هم کاهش آثار تحریم بر ایران است که رهبری به آن اقتصاد مقاومتی نام دادند.
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه ما اصلاً اعتمادی به هیچ بیگانهای نداریم، گفت: نه اینکه به غرب اعتماد نداریم بلکه ما به غیر از خدا و مردم خودمان به هیچ کس اعتماد نداریم و راه زندگی در دنیا این است ولی اعتماد نداشتن به معنی تعامل نداشتن نیست.
وی در پاسخ به پرسشی درباره دیدگاهش نسبت به این احتمال که دولت رئیسی احیای برجام را ادامه ندهد چیست، تصریح کرد: بنده وظیفهام همان است که خودم باید انجام دهم. صلاح مملکت خویش خسروان دانند. حضرت آقای رئیسی هرچه تصمیم بگیرند منتخب مردم هستند و روی چشم ما جا دارد.
ظریف افزود: ایران کشوری است که چندین هزاره باقی مانده و بالنده بوده است و در آینده هم این بالندگی را ادامه میدهد تا ظهور حضرت قائم. برجام یک تحول موقتی بود برای خارج کردن ایران از فصل هفتم منشور ملل متحد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما دستاوردی داشتیم و اگر برجام به نفع ما نبود و نکات ما را نداشت امروز آنها برای ادامه برجام شرط و شروط نمیگذاشتند. آنها احساس میکنند که در برجام مغموم شدند و احساس میکنند که باید مسائل منطقهای و موشکی را به برجام اضافه کنند. ما چه میخواهیم به برجام اضافه کنیم؟ ما که میگوییم برجام بدون یک کلمه کم و یک کلمه بیش.
ظریف یادآور شد: ما که نمیگوییم مسائل دیگر را به برجام اضافه کنیم، چه کسی میگوید مسائل دیگر را اضافه کنیم؟ آمریکا و اروپا میگویند، چرا میگویند؟ به خاطر اینکه آنان نتوانستند اینها را در برجام اجرا کنند.
وی افزود: انشاءالله تا آخر هفته موسسه اطلاعات تاریخچه برجام را در شش جلد منتشر خواهد کرد و آن وقت مردم خواهند دید که خدمتگزاران و فداییانشان در برجام چه کردند.
ظریف در ادامه گفت: اینکه آمریکا و اروپا کشورهای بدعهدی هستند و نتوانستند به عهد خودشان وفا کنند نشان دهنده این نیست که ما به آنها اعتماد کردیم، نشانه این نیست که ما بد مذاکره کردیم بلکه نشان دهنده این است که یک رشته از کشورها در دنیا هستند که به مقررات بینالمللی متعهد نیستند.
ظریف گفت: ما به عنوان جمهوری اسلامی موظف هستیم ضمن اینکه با دنیا تعامل میکنیم، با چشم باز تعامل کنیم، ما به هیچکسی نباید اعتماد کنیم. روابط بین الملل محل اعتماد نیست، به نزدیکترین متحد هم در روابط بینالملل نمیشود اعتماد کرد البته ما متحد نداریم.
وی افزود: من شهادت میدهم که هیچکدام از مذاکره کنندگان، هیچگاه به آمریکا اعتماد نکردند. اگر ما میخواستیم اعتماد کنیم، نتیجه کار ما همان سند دو صفحهای میشد که ترامپ با برخی امضا کرد. اگر میبینید ما ۱۶۰ صفحه سند به نتیجه رساندیم بخاطر بی اعتمادی بود. برای این بود که میخواستیم همه زوایا را بیان کنیم.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: مردم بدانند، همانطور که رهبر انقلاب فرمودند، هیچگاه نباید به خارجی اعتماد کرد، هیچگاه نباید بر اساس اعتماد به خارج برنامهریزی کرد و همیشه باید بر اساس اعتماد به مردم خودمان برنامهریزی کنیم. باید مردم و توان ملی را باور داشته باشیم و نباید فکر کنیم آمریکا هرچه اراده کند میشود، آمریکا قدر قدرت نیست.
ظریف با تاکید بر این که آمریکا برجام را به ما تحمیل نکرد گفت: اگر تحمیل کرده بود، امروز دنبال اضافه کردن موضوعاتی به برجام نبود. این را بپذیریم که میتوانیم با سربلندی تعامل کنیم.
وزیر امور خارجه گفت: توصیه من به وزیر خارجه آینده این است که همیشه دقیق نگاه کند، دقیق گزارش دهد، دقیق دیدگاههای خود را بیان کند ولی در مقام عمل از سیاست کشور دفاع و آن را دنبال کند. وزیر خارجه یک وظیفه مشاور و یک وظیفه مدافع دارد. وظیفه مشاورت و دفاع را نباید با هم مخلوط کرد.
310 310