۶ نفر
۲۲ مهر ۱۴۰۰ - ۰۸:۱۳
داستان ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی و حقوق مصرف‌کنندگان

اوایل شهریورماه خبری در رسانه‌ها شنیده شد که احتمالا بخشی از طلب ایران از کره‌جنوبی در قالب لوازم خانگی ساخت آن کشور به ما پرداخت خواهد شد.

با اعلام این خبر شاهد نظرات مختلف موافقان و مخالفان آن بودیم، تا این‌که در اواسط شهریورماه نامه‌ای از سوی چندین شرکت داخلی تولیدکننده لوازم‌خانگی به دفتر مقام معظم رهبری ارسال شد با این مضمون که تولیدکنندگان داخلی توان تامین نیاز داخلی را دارند و واردات لوازم خانگی به این صنعت آسیب خواهد رساند.

در اوایل مهرماه دفتر مقام معظم رهبری، نظر رهبری را در ذیل این نامه درج و به رییس‌جمهور ارسال کرد. بنا به اعلام نامه مذکور، رهبر معظم انقلاب فرمان ممنوعیت واردات هر گونه محصول نهایی در حوزه تولیدات لوازم‌خانگی را صادر کردند. علت این تصمیم، بالا بودن میزان واردات لوازم‌خانگی از دو شرکت کره‌جنوبی ذکر شده است که خطری برای تولیدکنندگان داخلی به شمار می‌رود که طی یکی دو سال اخیر و به کمک گرانی دلار و افزایش قیمت محصولات وارداتی جان گرفته‌اند.

رییس دفتر رییس‌جمهور نیز خطاب به وزرای اقتصاد و صنعت، دستور جلوگیری از واردات لوازم‌خانگی از دو تولیدکننده کره‌ای را اعلام کرد. در پی صدور این دستور، معاون گمرکی نیز به تمامی گمرکات کشور اعلام کرد با توجه به این‌که انجام هر گونه تشریفات گمرکی و ترخیص کالا منوط به اظهار کالا به گمرک است و اظهار کالا نیاز به مجوز ثبت‌سفارش وزارت صمت دارد، چنانچه ثبت‌سفارش برای اقلام و لوازم‌خانگی صادر نشده باشد، امکان اظهار کالا و ترخیص آن وجود نخواهد داشت.

طی چند روز گذشته شاهد بودیم که برخی سودجویان بازار لوازم‌خانگی به بهانه حمایت از تولید داخل، به دنبال تفسیر اشتباه از نامه رهبری هستند تا به این وسیله به بازار پرسود خود در زمینه واردات قطعات و کالای خارجی به کشور رونق ببخشند. این در حالی است که در نامه رهبری به صراحت ورود کالاهای ساخت کره‌جنوبی ممنوع شده و تولید مشارکتی یا ورود قطعات خارجی برای تولید لوازم‌خانگی مورد محدودیت قرار نگرفته است.

یکی از نکات جالب توجه این ماجرا این است که درخواست‌کنندگان نامه مذکور گفته‌اند که تولیدکنندگان داخلی خودکفا شده‌اند و پتانسیل و ظرفیت این را دارند که در هر شرایطی تمامی نیاز کشور را تامین کنند. این در حالی است که همین حالا بخش اصل قطعات مورد نیاز تولید در بسیاری از کارخانه‌های لوازم‌خانگی از چین تامین می‌شود و برخلاف ادعای نگارندگان نامه، این صنعت همچنان برای تولیدات خود نیازمند واردات قطعات چینی است و بحث خودکفایی منتفی بوده است.

به اعتقاد برخی کارشناسان، این ممنوعیت نه‌تنها کمکی به تولیدکنندگان واقعی نمی‌کند، بلکه صدای اعتراضات مردم را نیز بلند می‌کند و آنها نگران هستند که بلایی که خودروسازان داخلی با تولیدات بی‌کیفیت و گران به سرشان آوردند، در این ماجرا توسط تولیدکنندگان لوازم خانگی به سرشان بیاید.

این فرصت همچون تسهیلات و وامی است که مردم به ناچار به صاحبان این صنعت می‌دهد و باید معلوم شود که مبلغ آن چقدر است، ذینفعان ریسک و بهره‌اش چه کسانی هستند و چطور و تحت چه ضمانتی بازپرداخت خواهد شد. بخش خصوصی واقعی و بدون رانت خوب می‌داند که منافع درازمدت و پایدارش در آزادی اقتصادی است و هرگز بر سر سفره رانت و انحصار دولتی نمی‌نشیند. در حال حاضر بازار لوازم‌خانگی دچار رکود است و دلیل این رکود نیز قیمت‌های بالای لوازم‌خانگی است، بنابراین با توجه به قیمت‌های بالا، مردم قدرت خریدشان را به شدت از دست داده‌اند.

نکته مهم دیگر جدای از ممنوعیت واردات، قاچاق سازمان‌یافته و رسمی است که طبق شواهد موجود هیچ عزم جدی در دولت برای مقابله با آن دیده نمی‌شود. در شرایط موجود بهتر این است که دولت سیزدهم آیین‌نامه‌ای را وضع کرده و برخی الزام‌ها را در دستور کار قرار دهد. به طور نمونه به بنگاه‌هایی که کار ساخت داخل این محصولات را از چند سال پیش آغاز کرده‌اند، امتیازاتی را بدهد و از آنها نیز تضمین بگیرد در یک دوره معین درصدساخت داخل را به میزانی که هم‌اکنون بنگاه‌های مدعی تولید داخل دارند، برساند.

همچنین برای تنظیم بازار و رفع انحصار و سلب آزادی انتخاب مصرف‌کنندگان واردات میزان معینی از این کالاها را با سهمیه‌بندی در دستور کار قرار دهد تا انحصار در بازار ایجاد نشود. هنگامی که تولید داخل با وجود هزینه کارگر و مواد اولیه ارزان نتواند با محصولات خارجی رقابت کند، مزیت نسبی در آن کالا وجود ندارد.

مورد بسیار مهم دیگر، بحث حقوق مصرف‌کننده است. در شرایط ممنوعیت واردات، مصرف‌کننده چاره‌ای جز خرید تولیدات داخلی ندارد و در شرایط فعلی که تحت فشارهای سنگین اقتصادی قرار دارد، مجبور است مبالغ بیشتری پرداخت کند تا این صنعت همانند خودروسازان بتواند ادامه حیات بدهد.

* تحلیلگر اقتصادی

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1562212

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    1 0
    دقیقا درسته. همه قطعات اصلیِ لوازم خانگی و خودرو که تحت عنوان تولید داخل در بازار عرضه می شوند، وارد شده از چین (با کیفیت پایین) هستند و به هیچ وجه در داخل تولید نمی شوند. بعد اون وقت واردات لوازم خانگی و خودروهای کره ای که کیفیت خیلی خوبی دارند ممنوعه.
  • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    0 2
    ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی ممنوعه. پس خفه شو
  • KZ ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    2 0
    مثل برنج میشه اول ممنوع میکنن سه برابر که شد میگن وارد شود سود افراد خاص خوردن وبردن کی ضرر کرد مردم جریان لوازم خانگی هم همینطوره
  • محمد IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    0 0
    واقعا همین طور است انحصار به و جود میاد پس حقوق مصرف کننده چی میشه
  • US ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    0 0
    کمر شکن شدن خانواده ها با این مقررات خلق الساعه که معلوم نیست چهرنتی پستانهست
  • حسن ج IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    0 0
    متاسفانه هر کس از راه میرسه یه تزی میده و بازار را دچار گرانی و آشفتگی می‌کنه عزیز من هر کاری باید کارشناسی بشه زندگی ۸۰ ملیون ایرانی شده مسخره دست عده ای این میگه وارد نکن اون میگه ماشین .واردنکنید فقط تنها چیزی که ارزش ندارد نظر مردم خدا زده ایرانه که تو این کشور گیر کردن لعنت ......
  • میثم IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    2 0
    لعنت به یه مشت آدم خودخواه که بدون درنظرگرفتن خواسته مردم حرف خودشون وبه کرسی میشونن.اینهاقاتلندوروزی جواب پس میدهندکه چقدرجوان وزن وبچه روبه خاطرخودخواهی خودشون بامحصولات بی کیفیت مثل خودرو دارو...به کشتن دادن.خداخودت به دادمردم برس وازشراین شیاطین نجاتمون بده
  • احمد IR ۲۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    1 0
    خوب جلو کالاهای کره ای باکیفیت رو میگیرن بعد کالاهای بنجل چینی رو وارد میکنن مردم هم که چه میتونن بکن لعنت
  • علی IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    0 1
    طبق آمار اعلام شده تولیدات داخل نیاز مبرمی به تعداد معدود از قطعات وارداتی دارد ضمن ممانعت از ورود کالاهای کامل و ساخت خارج تنها به واردات قطعات کره ای نه چینی اقدام نمود از قبیل موتور کولر و یخچال و سانسورها و برده‌ای مخلف لوازم سرد کننده و لباسشویی که احتمالا 20 درصد تولیدات داخل را در بر میگیرد و از این طریق کنترل شده مقداری از بدهی کره جنوبی را دریافت بشرطی که مابقی طلب بصورت نقد دریافت شود. اینها میتواند از دریچه قانونی وارد شود فقط میماند مسئله قاچاق که نیاز ب برنامه‌ریزی جامع و در سطح عمده قاچاق میباشد لذا یک گروه تصمیم گیرند سالم و مقتدر برای پاکسازی وارد کنندهگان عمده قاچاق در نظر گرفته شود
  • IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    3 0
    حالا چه دلیلی داره رهبر یک کشور تو این مسایل جزیی ورود میکنه این موارد رو یه مدیرکل هم می تونه مدیریت کنه
  • NL ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    همه این طرح ونقش ها به ضرر مردم تمام شده مثل سایر تصمیمات بازار بی شک دولت باید برای یاری ملت اقدام کنه نه به نفع عده ای سرمایدار
  • احمد IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    بعد از مدتها یک مقاله علمی و بی طرف خواندم. افرین. انشاالله دلسوزان مردم از سو استفاده مافیای قدرت و ثروت جلوگیری کنند.
  • حمید IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    حالا خوبه خودشون هم میدونند موتور و قسمت الکترونیک لوازم خانگی از چین میاد این چه مدل خودکفایی هست ما نمیدونیم نمونه تلوزیونهای ایرانی پنل شون یا چینی یا کره ایی نمونه تلوزیون شهاب که خودمم دارم پنلش برای شرکت LGهستش
  • IR ۲۲:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    لعنت بر این رانت خواران فاسد ایران خودروی دیگرررررررر در راه است...
  • IR ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 1
    ممنوعیت واردات واکسن را از یاد نبردیم که به قیمت جان مردم تمام شد
  • IR ۰۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
    0 0
    دقیقا خودروسازان شدند یه الگو برای تولید کنندگان لوازم خانگی شوند کیسه خودرو سازها حالا حالاها پرنمیشه ایما هم همیمطور فقط مردم ببچاره توی این تورم دارن له میشن
  • IR ۰۷:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
    0 0
    این ممنوعیت حاصل مشاوره ها و تحلیل های ناپخته است و تا اینجای کار تجربه کرده ایم هر گونه ممنوعیت انحصارآفرین بوده و به ثروتمند شدن عده ای معدود می انجامد و شرایط مردم و مصرف کننده را دشوارتر می کند.
  • IN ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
    0 0
    اره بزار بیاد دلار ها را بریزین بیرون دم رییسی گردم با احتکار کنندگان دلار مبارزه میکنه کسانی که با واردات مخالفت یا اقتصاد نمیدونن چیه یا منافع خودشون در خطر هستش