خیلی زود مولوی هم می‌شود تاجیک و زبانش هم تاجیکی!

محمدجعفر یاحقی با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود ضمن خبر دادن از «رونمایی از تندیس باشکوه و دست‌افشان مولانا در وادی وخشِ تاجیکستان و نامیده شدن منطقه به نام ناحیه جلال‌الدین محمد» هشدار داد خیلی زود مولوی هم می‌شود تاجیک و زبانش هم تاجیکی!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدجعفر یاحقی، پژوهشگر و نویسنده برجسته و شناخته‌شده ایرانی در پستی در صفحه اینستاگرام خود با انتشار عکسی از مجسمه مولانا در تاجیکستان، خطاب به تاجیکستانی‌ها، در طعنه به مسئولین و متولیان فرهنگ و هنر ایرانی نوشت: «مولوی از شماست، از شیر مادر هم حلال‌تر برای آن که به نام او همچون دیگر نام‌های بلند حرمت می‌گذارید!» 

متن کامل آن‌چه او در این مورد نوشت به شرح زیر است:

«نوروز و چنین باران باریده مبارک باد!

نوروز امسال در تاجیکستان به طور ویژه مبارک دانسته شد به اعتبار جلال‌الدین محمد که در زادگاه راستین او بلخ (مزار) آن را مظهر کفر دانستند و از نشانه‌های مجوسیت؛ در ایران هم اگرچه نه رسما اما باری تلویحا با خوارداشتن مراسم نوروز از چندین سال پیش عملا همین راه را رفته‌ایم. نوروز تاجیکستان که همه ساله درخشان برگزار می‌شد در شهر دوشنبه، امسال به دنبال نام مولانا جلال‌الدین به وادی وخش منتقل شد که تاجیکان زادگاه او می‌دانستند و از تندیس باشکوه و دست‌افشان او در این وادی رونمایی و منطقه به نام او «ناحیه جلال‌الدین محمد» نامیده شد تا در کنار «ناحیه رودکی» و عینی و واسع و دیگر نواحی منسوب به بزرگان و مفاخر تاجیک بگویند جلال‌الدین هم از ماست و خدا را چه دیدی تا چشم بر هم بزنی این‌جا گرداگرد تندیس مولانا هم شده است قونیه‌ای دیگرو مراسم عرس و سماع و جنب و جوش توریست و رفت و آمد کاروان‌ها از سراسر جهان و رونق اقتصادی و این منطقه در اوج طنطنه‌های نوروزی با حضور رییس‌جمهور تاجیکستان و کرور کرور جمعیت سرخوش تاجیک به نام او «ناحیه جلال‌الدین» نامیده شد تا در کنار «ناحیه رودکی» و عینی و واسع و چندین ناحیه دیگر که به نام بزرگان فرهنگ و ادب نام‌گذاری شده، بگویند مولوی از ماست.

مولوی از شماست، از شیر مادر هم حلال‌تر برای آن که به نام او همچون دیگر نام‌های بلند حرمت می‌گذارید و تا چشم بر هم بزنیم ببینیم ناحیه جلال‌الدین شما هم شده است قونیه‌ای دیگر و کلی مراسم عرس و دست‌افشانی و سماع و برو و بیا و توریست و کاروان‌های جهانگرد که از همین ایران راهی تاجیکستان بشوند و کلی رونق اقتصادی برای برادران تاجیک، که چنین باد! 

و حاصل کار آن که خیلی زود مولوی هم بشود تاجیک و زبانش هم تاجیکی! و همین مویرگ ارتباطی هم که از طریق زبان فارسی ما را با او در ارتباط نگه داشته گسیخته شود و دیگر نتوانیم بگوییم مثنوی از ماست، دیگر نتوانیم ادعا کنیم ما هم دیوان کبیر داریم! و این در حالی است که در کشور ما نه یک خیابان درست و حسابی باید به نام او باشد و نه یک موزه و مرکز هنری و مثل مورد نظامی وقتی از خواب بیدار می شویم که کار از کار گذشته و جهانیان دست ما را از دامن رومی و جلال‌الدین کوتاه دیده‌اند. آن‌گاه باید همزمان با رومی، دست‌افشان و نواخوان بسراییم: «نوروز رخت دیدم، خوش اشک بباریدم/ نوروز و چنین باران باریده مبارک باد.» 
محمدجعفر یاحقی، پاریس، سوم فروردین ۱۴۰۱» 

خیلی زود مولوی هم می‌شود تاجیک و زبانش هم تاجیکی!

۲۵۹۲۵۹

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1615199

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 6
  • ف . م IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۳
    38 14
    همیطور پیش بره فردا روزی که قرقیزها و قزاق ها ،روسها و چه بسا. انگلیسی هاو آلمانی ها و….هم مولوی رو غصب کنند و از صدقه سر او کسب وکاری راه بیندازند و در این بلبشوی هویت سازی ، یک واقعیت ساده اثبات خواهد شد: شاعری که حتی یک بیت شعر هم به زبانی غیر از فارسی نداره، نمی تونه متعلق به قلمرو فرهنگی ایران نباشه
  • زنجیبل IR ۰۰:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    71 11
    البته فعلا تاجیکستان بهترازماقدرتاریخ وتمدن خودرامی داند
  • IR ۰۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    92 3
    معلوم است که می‌شود. متاسفانه ایران همیشه از لحاظ فرهنگی سهل‌انگاری کرده. مزار شمس تبریزی، استادِ مولوی در آذربایجان غربی است. اما گردشگر خارجی که هیچ خود ایرانی‌ها هم نمی‌شناسندش. یا مثلا رقص یاللی ترک‌ها را ایران انقدر نادیده گرفت که جمهوری آذربایجان آن را ثبت جهانی کرد. شعرهای نسیمی شاعر بزرگ و عارف که اهل آذربایجان و ایرانی است را ترک‌ها در سراسر دنیا می‌خوانند اما در ایران کسی اسمش را هم نشنیده. این‌ها فقط گوشه‌ای از سرمایه‌های از دست‌رفته‌ی ترک‌های ایرانی بود. هزار تا شبیه همین‌ها بین اقوام دیگر پیدا می‌شود.
  • IR ۰۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    4 39
    خیلی حرف می زنی
  • علی IR ۰۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    32 26
    باید هم تاجیکی بشود آنها خیلی به شاعرهای فارسی گو بها می دهند و در مدارسشان کلاسهای حافظ و مولوی و سعدی و فردوسی خوانی دارند و اکثر بچه های آنها که دیپلم میگیرند این اشعار را راحت و یا حتی از حفظ می خوانند ولی ما لیسانسی هایمان هم بلد نیستند این کتابها را بخوانند.
  • بهروز کیانی IR ۰۸:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    45 19
    فارسی زدایی از شبه قاره هند آغاز و در شوروی سابق ، عراق، عمان ،بحرین و سوریه ادامه یافت. پس از انقلاب اسلامی ایران نیز در ایران با هجوم گسترده ی واژگان جدیدالورود عربی و سپس انگلیسی روبرو شد. در افغانستان به لطف حمایت همه جانبه ی ایران، طالبان آن را کامل حذف کرد.!!!!و حالا مدتیست در ایران هم با تحریک زبان ها و گویش های قدیمی قومی آنان را وادار به شورش علیه زبان فارسی می کنند.
  • *** IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    26 2
    باسلام کاش خودمان هم به اندازه دیگران به مفاخروبزرگان فرهنگی وادبی،علمی وحتی دینی بهاداده وارزش قایل میشدیم.
  • زنده باد ایران CA ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    42 13
    البته یادمان نرود تاجیک ها هم از اقوام ایرانی هستند و فارسی زبان هم هستند
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 0
    مهم نیست در عوض ما انواع وفات و عزاداری داریم!!!
  • US ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 0
    فعلا مسئولان ما سرشان به امور حیاتی مثل یافتن بهانه جدید برای جلوگیری از ورود بانوان به ورزشگاهها هستند ،اینگونه کارهای جزیی مثل حفظ سرمایه های معنوی و گرانسنگ کشور نه اهمیتی دارد نه ارزشی ،وقتی برای نخبگان زنده و خروجشان از کشور اهمیتی قائل نیستند نخبگان مرحوم که هیچ!!
  • نگاه از جنبه دیگر IR ۱۶:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    1 0
    این جای خوشحالی دارد به جای ناراحتی، که مردم تاجیکستان مولوی فارسی گو را تاجیکی بدانند و سعی در اشاعه فرهنگ فارسی بکنند و کم کم زبان نوشتاریشون از نوشتاری روسی به نوشتاری فارسی خودمان تغییر پیدا کند و این نشانه خوبی است و ای کاش افغانستان و حتی اذربایجان هم همین خط و مشی را پیگیری کند و چند شاعر فارسی گو را به نام خودشان کنند و با زبان فارسی دشمنی نکنند، حتی می توانیم با دادن چند شاعر به ترکیهو عراق زبان فارسی را هم در این کشورها زبان اول یا دوم بکنیم و فرهنگ و زبان فارسی را اشاعه بدهیم، این جای خوشحالی دارد نه جای ناراحتی و جبهه گیری
  • IR ۱۶:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 1
    آقای خبر آنلاين هر کس هر جا متولد بشه و اجدادش کجایی باشند خودش هم اونجایی هست مولوی متولد سرزمین خوارزم هست و مزارش در قونیه تو تورکیه ...حالا ببین مولوی باید مال کدام‌ ملت باشد.
  • معلم تاریخ دانشگاه IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 4
    درود بی شک سامانیان در ایجاد رنسانس ایران باستان وبه اوج رساندن فرهنگ وتمدن ایرانی پس از تجاوز وتخریبو تباهی تازیان نقش اساسی دارند گرچه تاجیکستان کنونی نیز بخشی از ایران دوره سامانی میباشد ومرزبندیهای اینچنینی نشانه عدم آگاهی ما از تاریخ ایران و خدمات سامانیان است
  • US ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 1
    مزخرف محض که جدیدا باب شده، مگه ممکنه هویت یک فرد رو تغییر بدی؟ این بنده خداهایی که طوطی وارانه میگند فلان کشور فلانی رو زد به نام خودش طاهرا درکی از علم تاریخ ندارند.
  • رضا IR ۱۸:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 1
    مولوی برای تاجیکستان هم است . این دیدە کە با ساخت تندیس مولوی خشمگین می‌شود پیداست کە این بزرگوار را تنها ویژە‌ی مرزهای ایران کنونی می‌داند نە همە‌ی ایرانیان !
  • Isa IR ۲۳:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۴
    0 2
    مولوی هیچ گاه ایران نبوده و آنجا زندگی هم نکرده، بلکه به رسم آندوره مثل سایر شاعران هم عصر خود شعر فارسی سروده. کافیست در تاریخچه زندگی او محل تولد و زندگی و وفاتش را بررسی کنید...
  • US ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    0 0
    ای کاش به سروده های خود مولانا توجه داشتن که خودش رو معرفی می کنه چه کسی انسان رو بهتر از خودش می شناسه
  • یعقوب IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    0 1
    خوب ، تاجیکی و فارسی که یکی هستند، چه اشکالی داره!!!!!