مصطفی نوری

 رئیس جمهور محترم طرحی که مدت ها تحت عناوینی چون باغ شهر، بوستان خانواده و ... مورد مطالعه قرار گرفته را پیشنهاد داده است.  طرحی که به اعتقاد بسیاری از متخصصان و صاحب نظران منابع طبیعی و محیط زیست تنها راه نجات منابع طبیعی، محیط زیست و فراتر از آن بهترین راهکار برای فائق آمدن بر برخی مشکلات اجتماعی کشور  است. طرح "واگذاری 1000 متر زمین به هر خانوار ایرانی".

شاید برخی از هموطنان اجرای آن را مقدور ندانند و از منظری متفاوت با واقعیتی که مبنای ارائه این طرح بوده آن را ارزیابی کنند؟ قبل از بیان هر ادله ای در تایید یا رد طرح از همه عزیزانی که با عنوان طرح مواجه می شوند، تقاضا دارد که اصل انصاف را در نظر داشته و آن را مورد نقد قرار دهیم.

طرح واگذاری 1000 متر زمین به هر خانوار ایرانی اگر با رعایت الزامات ذیل باشد تنها راه نجات منابع طبیعی و محیط زیست و برخی از مشکلات اجتماعی کشور است:

- در قالب عقد اجاره بلند مدت، بدون انتقال مالکیت و مشروط به اختصاص به کاربری تعیین شده باشد.

- عرصه حومه هر شهری به ساکنان و کارمندان همان شهر اختصاص یابد و در واگذاری ها برای عده ای به گزینی یا تفاوت اعمال نشود.

- با اهدای نهاده ها از سوی دولت برای ایجاد باغ و فضای سبز و ایجاد تسهیلات، امکان فعالیت برای مردم تهیدست و کارمندان دولت فراهم شود.

در صورتی که در اجرای این طرح، اینگونه الزامات، اعمال شود، حس مالکیت و تعلق خاطر عمومی در بین هموطنان بوجود خواهد آمد و مشارکت عمومی ملت شریف را در حفظ، احیاء و بهره برداری منطقی و مسئولانه از سرزمین خواهیم داشت. شرایطی فراهم می گردد  تا  مردم ایام تعطیل و  اوقات فراغت را در ملک اختصاصی و در راه صحیح و با تفریحات سالم سپری نمایند. یعنی اهتمام بر اجرای اصول پیشگیری و احتیاطی.

توسعه فضای سبز و حفاظت و نگهداری از منابع طبیعی در عرصه ای بسیار وسیع و با هزینه ایی به مراتب کمتر و به عبارتی با هزینه ای بسیار اندک برای دولت، انجام  و به شکلی بسیار مطلوبتر اعمال و حفاظت  آب و خاک و آبخیزداری در عرصه ای گسترده با همت مردم انجام خواهدشد.

هزینه های خانوارها به جهت آنکه خود در تولید محصولات باغی و سبزیجات مصرفی که سهم عمده ای در هزینه جاری آنها دارند، نقش خواهند داشت و بهایی برای خرید آنها پرداخت نخواهند کرد کاهش نسبی پیدا خواهد کرد. از آنجائیکه امکان پناه بردن خانواده ها به دامن باغ و طبیعت و فارغ شدن از آلودگی های گوناگون (آلودگی هوا، آلودگی های صوتی و...) محیط های شهری و به تماشا نشستن طبیعت خدادادی و مناظر زیبا و آسمان و ستاره ها، فارغ از حصار و دیوارهای قفس گونه آپارتمان ها  برای خانواده ها، در اوقات فراغت از کار موظف و یکنواخت، فراهم می شود، آرامش روحی و روانی در جامعه اعتلا خواهد یافت و با ایجاد نشاط و انبساط خاطر، شرایط برای مطالعه، خلاقیت، ابداعات و اختراعات فراهم خواهد شد و بسیاری مزایای دیگر. 

در ضمن برای اجرای طرح نه مشکل کمبود عرصه است و نه مشکل کمبود آب! بر اساس مطالعات استعدادیابی، عرصه برای اجرای طرح وجود دارد و  می توان آب های فراوانی که هدر می رود را در راستای اجرای طرح مدیریت کرد. در حال حاضر حجم عظیمی از آب به صورت رواناب جاری و به کویرها، مردابها، تالاب ها، دریا و دریاچه ها می پیوندند و بخش اعظمی هم تبخیر می شوند و در مجموع فقط ازحدود 10 درصد ریزشها از کل400 میلیارد مترمکعب ریزش سالانه استفاده می شود و میانگین راندمان بهره برداری از آب حدود 40 درصد است.

مگر فعالیت های آبخیزداری که برای اجرای آنها سالانه، میلیاردها ریال هزینه می شود از همین اصول پیروی نمی کنند، این طرح یعنی آبخیزداری مردمی. مگر برای نهالکاری و جنگل کاری و حفاظت از منابع طبیعی، سالانه میلیاردها ریال هزینه نمی شود، این طرح یعنی جنگل کاری و نهالکاری مثمر و غیر مثمر مردمی. مگر سالانه میلیاردها ریال برای باغبانی و پرورش گل و گیاه هزینه نمی کنیم، این طرح یعنی باغبانی مردمی، یعنی گل کاری مردمی و یعنی ایجاد بوستان ها و تفرجگاه های مردمی. اگر به مردم اعتماد کنیم و مسئولیت مردم بر سرنوشت شان را به آنها یادآوری و برای رقم خوردن سرنوشتشان آنها را نیز دخیل کنیم. ایرانی سرسبزتر، با شکوهتر و پر افتخارتر، حتی فراتر از آنچه که در برنامه چشم انداز برای آن ترسیم کرده ایم، خواهیم داشت.

کارشناس سازمان منابع طبیعی

47233

کد خبر 161837

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۹:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    0 0
    فکر کنم این باغ شهرها توسط نوزادانی که یک میلیون گرفتند اداره شود از ما که گذشت
  • بدون نام CZ ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    0 0
    اره همین مسکن مهر خیلی موفق بود این هم کاملاً موفق خواهد شد انشاء الله مثلاً توی کلانشهرها جای پارک یک خودرونیست قراره به هرکدوم 1000 متر زمین هم بدند انوقت مثلاً تهران می اید با قم و قزوین گرفته تا رشت و ساری ادغام میشه و برای بقیه شهرها هم که کویر لوت و دشت کویر هم هست. تازه از اون بالا هم میشه برای دریاچه ارومیه حساب باز کرد چون خشک میشه و اماده واگذاری! اگه باز هم کم اومد از چین وارد می کنیم.
  • بدون نام IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    0 0
    آقای معاون منابع طبیعی ، چنین تفکرات بدون مطالعه ای سرنوشت شوم دریاچه ارومیه را رقم زد . با هجوم مردم در سطح اراضی ملی ، جایگاه گیاهان و جانوران وحشی و اکولوژی چه میشود ؟ مردم ساکن در این مناطق سیستم بهداشتی - آموزشی - فرهنگی - زیرساختی(جاده-آب-برق-...) میخواهند . در تهران و مراکز استانها با کمبود کمی و کیفی آب و برق مواجهیم آنوقت در دل بیابان میخواهید آب و برق ببرید؟
  • مهران از دزفول IR ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    0 0
    واقعا فکر جالبی بود. حتی در سرزمین عجایب آلیس هم نمیشه همچین کاری کرد. اگه راست میگید جلوی خشک شدن رودخانه ها رو بگیرید. الباقی پیش کش
  • بدون نام GB ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۹
    0 0
    اداره يک ملک ۱۰۰۰ متري که باغ و باغچه دارد نياز به سرمايه و زمان دارد. اگر مي شد ملک در اختيار مردم گذاشت، ملي کردن اراضي درباي مازندران به نتيجه مي رسيد. اگر مي شد براي مردم اينگونه امکانات فراهم کرد، هدفمندي يارانه ها به نتيجه مي رسيد. در همين مقاله هاي خبر آنلاين بحثي بود که هدفمندي هزينه يارانه اي دولت را بالا برده است. کسي که دو شيفت کار مي کند تا شب گرسنه نماند، کي وقت مي کند سيب زميني بکارد
  • بدون نام IR ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    شما زمینهارو با آب و برق به ما بدید، کور شیم اگه قبول نکنیم. حالا مگه سند فرستاده اید در خونه که ما پس فرستاده باشیم؟؟ بحث بیخود می کنی. ولی حواست رو جمع کن که ما حواسمون به زمین خواری قانونی هست.
  • پرویز ملکی IR ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    برای واگذاری 1000 متر زمین به هر خانوار می توان از رودخانه های خشک شده مثل زاینده رود استفاده کرد.
  • هیئت علمی گروه علوم باغبانی IR ۰۳:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    واقعاً خجالت آور است. 1000 متر زمین صیفی یا باغ سالیانه 1000-2000 متر مکعب آب آبیاری نیاز دارد. برای 20 میلیون خانواده می شود 40 میلیارد متر مکعب آب اضافه! جناب معاون! کل آب در حال استحصال کشور در حال حاضر کمی بیشتر از 90 میلیارد متر مکعب است. آن وقت شما دم از 40 میلیارد متر مکعب اب مازاد می زنید؟
  • دوست دار محیط زیست IR ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    طرف نشسته بود لب دریا با قاشق شکر میریخت تو دریا گفتنند چه کار میکنی گفت شربت درست میکنم . گفتند آخه با این قاشق و با این دریا که شربت درست نمیشه پاسخ داد: ولی اگه بشه چه شربتی میشه . سازمان جنگلها و مراتع بهتر است از افراد دلسوز و عالم در مباحث منابع طبیعی استفاده نماید تا نسبت به مسایل مرتبت اظهار نظر علمی کنند نه مصلحتی و برای خوشامد بعضیها
  • بدون نام DE ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    عجبا!!!!!!!!!!! این کار فقط باعث تخریب محیط زیست طبیعی میشه. فقط یه نمونه این که خاک آسفالت بشه برای رفت و آمد تمام ترازمندی انرژی کره زمین به هم میرزه
  • بدون نام IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    اگر اعتباراتي كه صرف آبخيزداري -بيابان زدايي وغيره مي شود چند سالي جهت آن بسوي احداث اين باغات 1000 متري شود ومديريت آن در دست استفاده كننده گان واقعي يعني مردم قرار گيردنتايج مثبت آن جوامع بين المللي متوجه آن خواهد كرد
  • احمد IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    پیشنهاد میشود برای اینگونه مسوولین محترم یک کلاس جدول ضرب دایر شود تا بتوانند حساب کنند که اگر کل مساحت ایران را بر تعداد15میلیون خانوار ایرانی تقسیم کنیم حدود 110متر به هر خانوار میرسد بقیه اش را ازکجا بیاوریم که طبیعت مشابه ویلای این مسوول محترم داشته باشد
  • بدون نام IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    اگر اعتباراتي كه صرف آبخيزداري -بيابان زدايي وغيره مي شود چند سالي جهت آن بسوي احداث اين باغات 1000 متري شود ومديريت آن در دست استفاده كننده گان واقعي يعني مردم قرار گيردنتايج مثبت آن جوامع بين المللي متوجه آن خواهد كرد
  • بی نام IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    چنین پست و سازمانی وجود خارجی ندارد
  • مریم IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    :)) مردم از خنده
  • بدون نام IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    اين حرفها دقيقا پروژه هاي مسكن مهر را زير سوال ميبره اگه ايده شما اين بود پس چرا آپارتمانهاي با اين متراژ را به مردم داديد ؟
  • بدون نام IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    اينها فكر ميكنن ما از اهالي شهر لي لي پوتيم ؟
  • بدون نام IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۰
    0 0
    اگه مجانی بدهند خوبس با پولش میشه ارمغان بهزیستی خرید یک عالمه جایزه برد
  • بدون نام IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۱
    0 0
    با سلام مهندس مصطفی نوری هستم شخصی که مصاحبه مربوط به اوست. با توجه به اینکه اینجانب با عنوان کارشناس و با عنوان مهندس مصطفی نوری مطلبم را تقدیم نموده ام. لطفاً عنواندرج شده را حذف فرمایید و به عنوان نظریه یک کارشناس ارائه فرمایید.
  • شیرازی IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۱
    0 0
    لطفاَمسولین اول فکری به حال شرکتهایی که در شیرازواصفهان به اسم باغشهرپول مردم را خوردند بکنندوهم یک سری به باغشهرهای موجودبزنندواز نزدیک بامشکلات این مجموعه هاازجمله خشکسالی وهزینه آب وبرق وکارگرآشنا شوندوبعد وعده بدهند
  • حامد IR ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۳
    0 0
    با سلام بر اساس مطالعات انجام شده در این زمینه این موضوع میتواند نتایج بسیار مطلوبی داشته باشد همانگونه که تاکنون در کشورهایی مانند انگلستان،فرانسه،آلمان ودیگر کشورهای توسعه یافته از اینگونه طرحها اجرا و محیطزیست و منابع طبیعی خود را نجات داده اند. کارشناس شرکت مشاور
  • محمد IR ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۳
    1 0
    طرح خوبیست در راستای منافع کارمندان و مستضعفان است به همین دلیل ثروتمندان وتوانمندان مخالفند. موافقیم
  • محمد رضا IR ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۴/۲۳
    0 0
    عالیه.مطمئنیم شدنیه.زودتر زمین بدین درخت بکاریم.