نور آبی بخشی از طیف نور مرئی است و در مقایسه با بقیه آن طیف، دارای طول موجهای بسیار کوتاه با انرژی بالا است.
پژوهشگران دانشگاه ایالتی اُرِگُن در آمریکا نگران این موضوع هستند که نور آبی ساطعشده از صفحههای الکترونیکی در فرآیندهای سلولی طبیعی اختلال ایجاد کند و ریتمهای شبانهروزی طبیعی در بندن انسان را مختل کند. ریتم شبانهروزی چرخهای است که به بدن فرد میگوید چه زمانی بخوابد، چه زمانی بیدار شود و چه زمانی بخورد.
آنها در این پژوهش جدید دریافتند که نور آبی به احتمال زیاد سبب ایجاد آسیب سلولی در موشها و مگسهای میوه میشود اما هنوز مشخص نیست که این یافتهها درباره انسانها هم صدق میکند یا خیر.
شواهد نشان میدهد که نور آبی به سلولهای پوست انسان آسیب میرساند اما اینکه آیا این آسیب شدید است یا خیر، هنوز مشخص نیست. صفحات نمایش الکترونیکی مسوول کسری از مقدار نور آبی هستند که ما دریافت میکنیم؛ مثلاً بیشترِ نور خورشید نور آبی است.
پژوهشگران مگس میوه را به مدت ۱۰ یا ۱۴ روز در معرض نور آبی مصنوعی قرار دادند و متوجه شدند مقدار بعضی از مولکولهای کوچک آنها (متابولیتها، مواد شرکتکننده در سوختوساز سلولی) در مقایسه با مگسهایی که در تاریکی نگه داشته شده بودند، تغییر کرد. آنان احتمال دادند که این نشانه افزایش سرعت پیری سلولها و کاهش سطح عملکرد آنها است.
محققان در این مطالعه سلولهای خارج از چشم، مانند سلولهای پوست و چربی را بررسی کردند نه سلولهای شبکیه که نور را حس میکنند.
اِلایدیها به منبع اصلی نور صفحه نمایشگرها مانند تلفنها، رایانههای رومیزی و تلویزیونها و همچنین نور محیط تبدیل شدهاند، بنابراین انسانها در جوامع پیشرفته در بیشتر ساعات بیداریشان در معرض نور آبی اِلایدی قرار میگیرند.
پژوهشهای بیشتری لازم است تا مشخص شود سلولهای بدن انسان میتوانند چه میزان از نور آبی را تحمل کنند.
۵۸۵۸
نظر شما