روسیه در تنگنای محدودیت‌های چین

رابطه «بدون محدودیت» بین چین و روسیه دارای محدودیت‌هایی است.

ابوالفضل خدائی: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز جمعه طی سفر به سمرقند برای شرکت در اجلاس سازمان همکاری شانگهای، با اذعان به پرسش ها و نگرانی های شی جین پینگ همتای چینی خود درباره بحران اوکراین، از موضع متوازن او درباره این درگیری نظامی قدردانی و ستایش کرد. پوتین در این دیدار به نگرانی ها و دغدغه های چین اشاره کرد و اشاره داشت که مسکو آنها را درک کرده و به پرسش های چین به طور مفصل پاسخ خواهد داد. اگرچه در این دیدار اشاره ای به جنگ اوکراین نشده و پکن نیز هم راستا با مسکو از محکوم کردن حمله روسیه خودداری کرده اما بدیهی است که پکن از پیامدهای منفی بحران اوکراین بر اقتصاد جهان به شدت نگران است.

در همین حال شبکه خبری سی ان بی سی به نقل از یک تحلیلگر سیاسی نوشت: چین موقعیت برتر خود را در روابط با روسیه دارد و رئیس جمهور شی جین پینگ دیگر آماده نیست که مسکو آنطور که می خواهد عمل کند.

متیو ساسکس، استاد دانشگاه گریفیث استرالیا افزود: این یک مشارکت نابرابر است و چین در موقعیت بالاتری در روابط قرار دارد. وی دلیل آن را این واقعیت دانست که روسیه نیاز بیشتری به چین دارد.

این اظهارات پس از دیدار رهبر چین با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در ازبکستان، در حاشیه سازمان همکاری شانگهای در سمرقند بیان می شود. این اولین دیدار حضوری دو رهبر از زمانی بود که روسیه در ماه فوریه جنگی را علیه اوکراین همسایه آغاز کرد.

حمایت نمادین چین، برای روسیه گران تمام می‌شود؟

بیشتر بخوانید:

پوتین بیش از هر زمان دیگر به چین نیازمند شده است

پوتین از مواضع متوازن چین در قبال اوکراین قدردانی کرد

پوتین در دیدار با رئیس‌جمهور چین: تحریکات آمریکا در تایوان را محکوم می‌کنیم

بر اساس گزارش رسانه دولتی چین یعنی شینهوا، در این دیدار، شی ابراز داشت که پکن آماده همکاری با روسیه است تا بتوانند از منافع مهم یکدیگر حمایت کنند. اما استاد دانشگاه گریفیث استرالیا اشاره کرد که شراکت چین و روسیه ممکن است لزوماً در شرایط برابر نباشد.

در حالی که چین نفت ارزان از روسیه خریداری می کند، همواره فروش هرگونه سلاح به مسکو را رد می کند. به عقیده این تحلیگر سیاسی این مساله ممکن است بیانگر نگرانی‌ها و دلخوری های واقعی چین نسبت به مدیریت و یا رفتار روسیه در جنگ علیه اوکراین باشد.

اما با این حال شیائو پو استاد علوم سیاسی دانشگاه نوادا معتقد است مشارکت استراتژیک بین چین و روسیه همچنان ادامه خواهد داشت

شیائو پو افزود: این اتحاد به گونه ای است که هر دو قدرت می توانند با «هژمونی غربی» مقابله کنند، اصطلاحی که برای توصیف تسلط غرب - از نظر سیاسی، اجتماعی یا اقتصادی - در جامعه جهانی استفاده می شود.

این استاد دانشگاه نوادا تصریح کرد: چین به نوعی مشارکت استراتژیک روسیه برای مقابله با هژمونی غربی نیاز دارد، بنابراین چین و روسیه به تجارت برای حفظ نوعی روابط عادی اقتصادی ادامه خواهند داد.

حمایت نمادین

روسیه و چین ماه گذشته یک مانور نظامی مشترک یک هفته ای در دریای ژاپن با نیروهای دیگر کشورها مانند هند، لائوس و مغولستان برگزار کردند. هر دو کشور در سال های اخیر مانورهای مشترکی از جمله در خاور دور روسیه برگزار کرده اند.

با این حال، پو اشاره کرد که رابطه دارای محدودیت هایی است.

این تحلیگر علوم سیاسی افزود: چین هیچ حمایت نظامی از روسیه ارائه نخواهد کرد، بنابراین فکر می‌کنم چین نسبت به جنگ روسیه ملاحظات خاص خود را دارد. این مشارکت روسیه و چین شکلی از اتحاد نظامی نیست. این بیشتر یک حمایت نمادین است. در آخرین دیدار رو در روی رهبران چین و روسیه در ماه فوریه، شی و پوتین یک شراکت "بدون محدودیت" را امضا کردند. آنها متعهد به حمایت دیپلماتیک و سیاسی از یکدیگر شدند و توافق کردند که هیچ زمینه ممنوعی در همکاری ها نداشته باشند.

به طور مشابه، ساسکس، استاد دانشگاه گریفیث استرالیا به محدودیت هایی که پکن ممکن است داشته باشد اشاره کرد، همانطور که از عدم تمایل چین برای ارائه تسلیحات به روسیه مشاهده می‌شود.

این تحلیلگر استرالیایی مدعی شد چین احتمالا در آینده در حاشیه خواهد ماند اما با این حال، این مساله آسیب قابل توجهی به روس ها در مسائل کیفری نسبت به جنگ اوکراین وارد می کند.

سی ان بی سی در ادامه به نقل از این تحلیلگر نوشت: مشارکت «بدون محدودیت» محدودیت‌هایی دارد و به طور فزاینده‌ای، این محدودیت‌ها به جای مسکو توسط پکن تعیین می‌شوند. چین دیگر آماده نیست تا روسیه مطابق میل خود عمل کند.


پیام حضور رهبران چین و روسیه در سمرقند

شیائو پو در ادامه اظهارات خود با اشاره به اینکه تهاجم به خاک اوکراین موجب انزوای روسیه شده است گفت: دیدار پوتین با همتای چینی در سمرقند می تواند نشان دهد که روسیه در سطح بین المللی متحدانی دارد. به ویژه آنکه او در پایتخت ازبکستان با برخی از رهبران ارشد کشورهای دنیا دیدار می کند.

این استاد علوم سیاسی در ادامه با اشاره به ملاحظات قوی چین نسبت به جنگ اوکراین، سفر شی جین پینگ را نشان دهنده اعتماد به نفس او قبل از برگزاری جلسه کنگره بزرگ حزب کمونیست چین دانست و گفت هدف شی این است که به مخاطبان خود در داخل بگوید که می تواند از پس چالش ها و مسائل بین المللی نیز برآید. اما با این وجود شراکت استراتژیک پکن و مسکو در داخل چین کمی بحث برانگیز شده که قابل توجه است.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1674572

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۶
    چین به روسیه گفته تو که اینکاره نبودی چطور به اوکراین حمله کردی حالا چطوری میخوای خارج بشید آبرو برامون نگذاشتید کمونیست ها به فنا رفتند
  • کیا GB ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۶
    تهاجم غرب به مرزهای روسیه (اوکراین و دیگر جاها) را بدرستی میتوان با تهاجم غرب به مرزهای چین (تایوان) مقایسه کرد و این حقیقتی بسیار جدی برای هر دو کشور و بسیاری از کشورهای دیگر است که نظام تک قطبی در حال تلاش برای فروپاشی رقیبان است و این چین را به روسیه نزدیک میکند. واقعیت این است که در صورتی که غرب در اوکراین موفق شود با شدتی صدچندان بسراغ چین، ایران و دیگران خواهد آمد و این را چین بخوبی میداند. کمک تسلیحاتی نکردن چین به روسیه مانند خویشتن داری چین در تایوان سیاستی مغایر با اهداف غرب است چرا که این غرب است که بشدت احتیاج به ایجاد تنش و جنگ دارد تا چین را متوقف کند.