روز جمعه « چهارم رمضان المبارک 1390» هوای گرم مشهد باعث شد با اینکه در خارج از خانه کار زیادی داشتم، از خانه خارج نشوم. قلم خوبم را که همچون گذشته، در نوک رنگ لاله های سرخ را داشت طلبیدم؛ تا یادداشتی که درخصوص حضور رئیس پارلمان نظام جمهوری اسلامی در پارلمان بخش خصوصی درحال نوشتن داریم، تکمیل کنیم.
قبل از آن ((تارنماهای)) مرتبط به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن را نگاه کردم، در یکی از تارنماها و درکنار عکس زیبای جناب آقای دکتر غضنفری وزیر موفق بخش تجارت، که حال دیگر یک سوم وقتش به تجارت تعلق دارد، به موضوعی اشاره شده بود که این روزها حرف دل من و قلم خوش نویسم است. به قلم گفتم: فرصت خوبی پیدا شد تا مطلب جناب آقای وزیر را بهانه قرارداده اشاره ای به دلایل عدم توفیق صادرکنندگان پرتلاش در سال جهاداقتصادی داشته باشیم.
قلم زیر نوک، با خود می نوشت؛ دوست من چه حوصله ای دارد برای هر موضوعی که ذکر سال جهاد اقتصادی در آن باشد، می خواهد بنویسد!
اول فکر کردم قلم قصد همکاری ندارد، اما دیدم مشغول مطالعه مطلب نوشته شده از 30 برنامه پیشنهادی برای حوزه تجارت، وزارت، خانه صنعت، معدن و تجارت توسط جناب آقای دکتر غضنفری است تا خود را برای نوشتن آماده کند.
قبل از اینکه من شروع کنم، قلم نوشت: در برنامه ارائه شده به ریاست محترم جمهوری و مجلس محترم شورای اسلامی، جناب آقای دکتر غضنفری ضمن اظهار خوشحالی از رضایت مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهوری از توسعه صادرات در سال گذشته، برای سال جهاد اقتصادی جهش سریع و بزرگ صادرات غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی پیش بینی کرده اند.
قلم بلافاصله اضافه کرد خوش به حال صادر کنندگان که مشکلاتشان رفع می شود، صادرات توسعه می یابد، سودشان بیشتر می شود، رضایت مقام معظم رهبری را در اجرای سال جهاد اقتصادی کسب میکنند و جشنهای با شکوه صادرات برپا خواهندکرد. به قول قدیمی ها (عروسی صادر کنندگان خواهد بود) قلم که خنده را برلبان من دید، گفت: باید هم بخندی، حالا نخندی پس چه زمانی باید بخندی، حرف قلم که تمام نشده بود....
به او گفتم: دوست عزیزم! تو اینقدر خوش خیال و زود باور نبودی، درست است که توسعه صادرات کالاهای مرغوب ساخت ایران اسلامی و خدمات فنی و مهندسی همیشه بخصوص در سال جهاد اقتصادی از اوامر مقام معظم رهبری بوده و ریاست محترم جمهوری دو سال قبل در جشن ملی صادرات قول پرداخت بروز و همزمان با صادرات جوایز را از تریبون رسمی به صادرکنندگان داده اند. وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت خود نظریه پرداز و طراح توسعه صادرات غیر نفتی و خدمات فنی و مهندسی هستند. صادر کنندگان آماده هر گونه تلاش برای تحقق خواسته های مقام معظم رهبری و دولت محترم بوده و خواهند بود. در اتاق بازرگانی گفته می شود؛ صادرات مهم است و باید حمایت شود.
اما قلم مهربان همین امسال موانع بزرگی برای صادرات ایجاد شده است که به نظر می رسد ریاست محترم جمهوری به دلیل مشغله زیادی که دارند، از آنها مطلع نبوده و مستحضر نباشند، که برخلاف قولی که به صادر کنندگان داده اند جوایز صادراتی پرداخت نشده و صادر کنندگان از دو سال قبل تا کنون خود را از ریاست محترم جمهوری طلبکار می دانند؛ به وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت که واقعاً برای رفع مشکلات صادرات تلاش فراوان داشته و دارند اختیارات لازم برای رفع موانع صادرات در سال جهاد اقتصادی واگذار نشده است.
لذا بعنوان یک بازرگان و صادر کننده و نماینده جمع زیادی از بازرگانان می خواهم از توکمک گرفته بخشی از موانع و مشکلات صادرات را به استحضار همه مقامات بویژه ریاست محترم جمهوری و ریاست محترم مجلس شورای اسلامی و وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و ریاست محترم اتاق بازرگانی برسانیم و تقاضا کنیم برای رفع موانعی که باعث عدم توفیق در جهش صادراتی بوده و خواهد بود، دستورات لازم صادر نمایند.
قلم پرسید؟! با اینکه خود بخشی از موانع را می دانم اما می خواهم بدانم از نظر شما مشکلات و موانع صادرات کدامند؟
به او گفتم:
1- عدم تعیین نرخ ترجیحی و تشویقی برای ارز حاصل از صادرات که واقعاً ارزشی متفاوت از ارز حاصل از فروش نفت دارد .
2- وجود نوسانات شدید نرخ ارز.
3- عدم تصویب بودجه لازم به منظور پرداخت جوایز صادراتی توسط مجلس محترم شورای اسلامی در قانون بودجه .
4- از بین رفتن اثرتشویقی جوایز صادراتی به دلیل عدم پرداخت مطالبات صادرکنندگان.
5- اضافه شدن 3% به سود تسهیلات بانکی، برای صادرات بخش تجارت توسط بانکها ((در سالی که قرار بوده سود تسهیلات کاهش داشته باشد)).
6- عدم پرداخت سهم تسهیلات صادراتی، توسط بانکها به صادر کنندگان ((در سال گذشته تسهیلات پرداختی به صادرکنندگان کمتر از نیم درصد تسهیلات بانکی بوده در حالیکه می بایست حداقل 8% می بوده است)).
7- حذف بخش تجارت (صادرات و واردات) از توافق نامه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در مورد بخشیدن جرایم و تقسیط بدهکاریهای معوقه بانکی.
8- عدم توجه کافی به حوزه تجارت (صادرات وواردات) در پارلمان بخش خصوصی.
9- کمبود شدید امکانات حمل و نقل ریلی و جاده ای برای صادرات به شرق (افغانستان و کشورهای آسیای میانه که بازارهای هدف و چند ساله کشور بویژه استانهای شرقی بوده اند.)
10- عدم در نظرگرفتن تشویق و امتیاز ویژه برای تولیدکنندگانی که تولید صادرات محور دارند.
11- عدم قبول تولید بدون کارخانه توسط بازرگانان دارای برند صادراتی از طرف سازمانها و بانکها ((تولید بدون کارخانه توسط دارندگان برندهای معروف طرح موفقی بود که در سالهای اخیر در اکثر کشورها برای استفاده بیشتر از ظرفیت خالی کارخانجات و ایجاد اشتغال استفاده شده و می شود)).
موارد یاد شده بخشی از موانع صادراتی است که در سال جهاد اقتصای ایجاد شده و یا قرار بوده برطرف شود. این موانع، ارتباطی به موانع و مشکلات مربوط به تحریم های استکبار جهانی نداشته و ندارد. فعالان اقتصادی در بخش تجارت، همانند فعالان اقتصادی در تمام بخشها خود را برای مقابله با تحریم های دشمنان آماده کرده و کوشش دارند اندکی از خدمات بسیجیان و سربازان و افسران دفاع مقدس را در جهاد اقتصادی انجام داده باشند.
لیکن باید بگویم: متاسفانه، نمی دانم چرا؟! تلاشی که در دوران دفاع مقدس برای پشتیبانی وجود داشت در دوران جنگ اقتصادی وجود ندارد؛ قلم گفت: زیاد خودت را ناراحت نکن، دفاع در مقابل حمله مستقیم دشمن از آن جهت که واضح و مشهود بوده انگیزه بیشتری داشته تا در مقابل حملات اقتصادی، که نمایان و قابل مشاهده نیست. شاید برای توجیه عدم تلاشی که تو انتظار داری! همین مورد کافی باشد.
به او گفتم: دوست خوبم، من از رسانه های گروهی که وظیفه آگاه سازی مردم را برای اجرای فرمان جهاد اقتصادی به عهده دارند، گله مندم. در دوران دفاع مقدس حتی یک روز نبود که تیتر اخبار صدا و سیما و مطبوعات دفاع مقدس نباشد اما کجاست «جهاد اقتصادی» در رسانه های امروز.
قلم لبخندی را مزه کرد و گفت: مگر در یادداشت های من و تو که در همین روزنامه های محلی و چند تارنما انتشار یافته بارها ذکر نام جهاد اقتصادی داشته است.
به او گفتم: باید از آنها تشکر کنیم و به دیگران بگویم دفاع مقدس را گواه می گیریم که دلمان برای کم توجهی به سال جهاد اقتصادی می سوزد.
قلم برای تغییر شرایط نوشت، این مطالب باشد برای زمان دیگر تو که از طرفداران وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت؛ هستی بگو چه پیشنهادی برای بخش تجارت به جناب آقای دکتر غضنفری داری.
به قلم گفتم: سئوال خوبی مطرح کردی!
اولین پیشنهاد، و خواسته پیگیری جدی برای رفع همان 11 مورد مانع ذکر شده و دومین خواسته توجه بیشتر به بخش تجارت در محافل و مجامع، سومین پیشنهاد ایجاد ارتباط بین صادرات و واردات کالاهای ساخته شده، که اجباراًً برای تأمین نیاز مردم باید وارد شود، به منظور ایجاد انگیزه در صادرکنندگان و بالا بودن قدرت رقابت صادرات می باشد.
به قلم گفتم: ضمناً یادت باشد، رئیس محترم اتاق بازرگانی و صنایع و معادن را که بسیار دوست داریم از بخش تجارت و با اکثریت قریب به اتفاق به اتاق و ریاست آن انتخاب شدهاند. لذا پیشنهادات و خواستهها را خدمتآن بزرگوار تقدیم و تقاضای پیگیریجدی داریم.
قلم وقت نماز را یادآوری و گفت: فکر میکنم، کافی باشد، یقیناً به درخواستها و پیشنهادات تقدیمی تا آنجا که ممکن باشد توجه خواهد شد. اما قول می دهم، اگر توجه نشد صدایمان را به محضر طراح جهاد اقتصادی رسانده و خواهیم گفت: چرا در سال جهاد اقتصادی نتوانستیم آنگونه که باید انجام وظیفه کنیم؟
به قلم گفتم: موافقم، همین مقدار کافی است؛ اما اجازه می خواهم بنویسیم، گلایه از عدم وجود عزم و اراده کافی، برای توسعه صادرات در کشور مانع از تقدیر و تشکر از دستگاه های مسئول، مانند: سازمان توسعه تجارت و سازمان های بازرگانی استانها و استانداران و مسئولین استانها و تشکل های صادراتی که با امکانات و اختیارات محدود تلاش همه جانبه برای رفع موانع داشته و دارند، نمی شود.
*عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران
/39/39
نظر شما