رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بار دیگر کارشناسان گردشگری و بسیاری از متخصصان این رشته را نه تنها غافلگیر بلکه متعجب و حیرتزده میکند. روحالله احمدزاده کرمانی که پیشتر از رشد 300 درصدی گردشگری در ششسال گذشته در کشور خبر داده بود، این بار با استناد به پیشبینیهای سازمان جهانی گردشگری، اعلام میکند: «ایران در سال ٢٠٢٠ حدود
3/5میلیون نفر از گردشگران جنوب آسیا را که شامل ٩کشور هستند، به خود اختصاص میدهد.» او درباره وضعیت ایران در توسعه گردشگری میگوید:«براساس آمارها و مستندات گزارشهای سازمان جهانی گردشگری، رشد ایران در بخش گردشگری از متوسط جهانی بیشتر است و رشد سه برابری داریم.
این در حالی است که در بیشتر نقاط دنیا، با افت رشد گردشگر خارجی روبهرو هستیم.» احمدزاده متوسط رشد جهانی گردشگری را ٢٣ درصد میداند و عنوان میکند: «این رقم درحالی است که ما در ایران رشدی بالغ بر ٨٧درصد را تجربه میکنیم. بنابراین در ردهبندی بینالمللی موقعیت ایران بسیار ممتاز است.»
اکنون پیشبینی میراث دار حمیدبقایی، رئیس سابق سازمان میراث، این است که ایران میتواند بالغ بر چهارمیلیون نفر گردشگر خارجی جذب کند که این ردهبندی، براساس آمارهای سازمان جهانی گردشگری موقعیت کشور ما را با توجه به جمیع جهات در جایگاه خوبی قرار داده است. این در حالی است که کارشناسان گردشگری ارائه این آمار را باعث تاسف میدانند.
اردشیر اروجی، استاد دانشگاه و کارشناس گردشگری که سالها در این حوزه مطالعه کرده است، میگوید: «برای کشور ایران، این نقطه ضعف است که پایگاه آماری گردشگری نداشته باشد و برای ارزیابی وضعیت گردشگری به گزارشهای سازمان جهانی گردشگری متوسل شود. چون سازمان جهانی گردشگری که در ایران آمارگیر ندارد، به همین دلیل یا از گزارشهای آماری که ما به آن سازمان میدهیم،یا از روش تخمین و برآورد استفاده میکند که روشهای مناسبی نسبت به آمارگیری مستقیم که خودمان در کشور میتوانیم انجام دهیم نیست.
او ادامه میدهد: «بنابراین متوسل شدن گزارشهای سازمان جهانی گردشگری نشان میدهد که متاسفانه ما خودمان در کشورمان روش آمار گیری مناسب و مستمری نداریم. حال اگر مجبور شده ایم که از آن گزارشها استفاده کنیم بهتر است با تعمق بیشتر آمارها را مورد بررسی قرار بدهیم.
او میگوید: آقای احمدزاده در جایی مطرح میکنند که «رشد گردشگری ایران سه برابر شده است؛ در حالی که در سایر نقاط جهان افت رشد گردشگری داریم» ولی در جای دیگر در همین گزارش مطرح میکند «متوسط رشد جهانی گردشگری 23 درصد اعلام شده.» چگونه است که در سایر نقاط جهان افت رشد گردشگری وجود دارد ولی متوسط رشد جهانی گردشگری 23 درصد میشود؟
اروجی که این تناقضها را متاثر کننده میداند، میگوید: «اساسا متوسط رشد جهانی گردشگری تا کنون سالانه حدود 3 تا 4 درصد بوده و اینکه 23 درصد اعلام میشود. نیاز به ذکر منبع مشخصی دارد. همین طور مطرح شدن رشد 87 درصدی ایران در گردشگری بر اساس چه منبعی آورده شده است؟»
این استاد دانشگاه میگوید: «آقای احمدزاده میگوید که پیشبینی میکنیم: چهار میلیون گردشگر خارجی داشته باشیم. بنابراین موقعیت ایران در رده بندی بینالمللی بسیار ممتاز است.» آیا ایشان فکر نمیکنند، اعلام ارقام آماری نامناسب ردهبندی بینالمللی ایران را تنزل میدهد؟
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حالی حضور چهار میلیون نفر گردشگر خارجی خبر میدهد که هنوز برنامهای برای درست شدن زیر ساختهای گردشگری عنوان نشده و حتی توافقی میان کارشناسان و مسئولان در مورد آمار گردشگری وجود ندارد. اکنون زمان آن فرا رسیده که این سوال مطرح شود: برنامهها و جزئیات رسیدن به این آمار چیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار است چه تمهیداتی برای رسیدن به این رشد داشته باشد.
47301
نظر شما