۰ نفر
۸ شهریور ۱۳۹۰ - ۰۵:۵۲

اساس استقبال از شعار جهاد اقتصادی به مفهوم راه اندازی جریان تولید در کشور است.

راه کارها
اساس استقبال از شعار جهاد اقتصادی به مفهوم راه اندازی جریان تولید در کشور است. ارکان رشد اقتصادی و افزایش تولید به "سرمایه گذاری"، "پس انداز ملی" و "میزان مصرف" بستگی دارد. افزایش تولید و فعالیت‌های کسب و کار موجب کاهش نرخ بیکاری که در حال حاضر حدود 17 درصد است می‌شود و از قدر مطلق بیکاران که حدود 4 میلیون نفر است می‌کاهد.

بدین منظور بایستی سرمایه‌گذاری و ثروت آفرینی بسیار جدی گرفته شود و در تعرفة واردات انواع کالاها بازنگری صورت گیرد. مسائلی از قبیل پس انداز و صرفه جویی تعریف شود تا همت همگانی برای کاستن از مصرف نابجا و افزایش ساختارهای تولید برانگیخته شود.

سیاست‌گذاری درست و انجام اقدامات ذیل می‌تواند به تحقق شعار جهاد اقتصادی کمک نماید:
1- راه اندازی بنگاه‌های اقتصادی بزرگ
عامل حیات و موتور محرکة اقتصاد ایران، طرح‌های بزرگ اقتصادی است. بنگاه‌های بزرگ اقتصادی می‌توانند طرح‌ها و بنگاه‌های کوچک اقتصادی را راه اندازی نمایند و زنجیرة تولید را فراهم آورند. برای مثال وقتی یک واحد پتروشیمی یک میلیون تنی راه اندازی می‌شود در پی آن صنعت حمل و نقل،صنایع پایین دستی مثل تولید فرش ماشینی و حتی بنادر توسعه می‌یابد.

طرح‌های نفت وگاز از بزرگترین طرح‌های مهم و بزرگ اجرایی در اقتصاد ایران است که می‌توانند عامل رشد اقتصادی پایدار باشند.فعال سازی افزایش ظرفیت تولید نفت خام و نیز تکمیل طرح‌های مربوط به پارس جنوبی که یکی از نعمت‌های بزرگ اعطایی خداوند به اقتصاد ایران است می‌توانند بنگاه‌های کوچک اقتصادی را فعال نمایند.

همچنین اصلاح روش‌های تولید در کارخانجات بزرگ می‌تواند به افزایش بهره وری منجر شود. در وضعیت کنونی بخش‌های تولیدی و صنعتی کشور با مشکلات متعددی در زمینة تأمین سرمایه و دریافت تسهیلات،بازاریابی و فروش و سیل عظیم واردات کالاهای خارجی و فقدان فناوری‌های مورد نیاز مواجه هستند. ایجاد بنگاه‌های بزرگ اقتصادی که بازارهای بین‌المللی را هدف تولید خود قرار دهد می‌تواند با حمایت‌های دولت، بسیاری از این موانع را از سر راه خود بردارد.

2- حمایت از بنگاه‌های کارآفرینی
کارآفرینی نیروی محرکة اصلی در توسعة اقتصادی و پیشرفت کشور است.فرآیند نوآوری و بهره گیری از فرصت‌ها با تلاش و پشتکار بسیار و همراه با پذیرش ریسک‌های مالی،روانی و اجتماعی که با انگیزة سود مالی، توفیق طلبی و رضایت شخصی و استقلال صورت می‌گیرد را کارآفرینی می‌گویند.

تغییر نگاه مردم به کارآفرینان و تولید کنندگان ثروت، سرمایة عظیمی برای توسعة کار و تلاش در کشور می‌باشد. برای افزایش رشد اقتصادی باید فضا برای فعالیت بخش خصوصی مساعد گردد تا کارآفرینان پا به عرصة حیات بگذارند.برای ایجاد 5/2 میلیون شغل در طی یک سال به 375 هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز است و این سرمایه بجز فعال شدن تمام ظرفیت‌های مردم در اقتصاد امکان پذیر نخواهد بود.

بسیاری از انسان‌ها دوست دارند کار کنند اما نمی‌دانند چه کنند. یکی از راه‌های تجربه شده در جهان راه اندازی بنگاه‌های متعدد کارآفرینی توسط مردم است. دولت با وضع قوانین و مقررات می‌تواند از این بنگاه‌ها حمایت کند و آنها را تشویق به تولید کار در کشور کند.

3- حمایت از صندوق توسعة ملی
گرچه در ایران صندوق توسعة ملی وجود دارد اما عملکرد آن برای مردم روشن نیست. وجود چنین صندوقی می‌تواند بخشی از درآمدهای نفتی دولت را از مصرف روزمره جدا ساخته و آن را در خدمت پیشرفت کشور قرار دهد. الان تولید منابع اصلی درآمدی کشور مانند نفت و گاز دچار چالش شده است و دولت ترجیح می‌دهد تا اول مشکل معیشت مردم را حل کند و لذا در حالی که تولید نفت عراق قرار است ظرف 10 سال آینده به بیش از 10 میلیون بشکه در روز افزایش یابد تولید نفت ایران رو به کاهش گذاشته است که خطر بسیار بزرگی برای کشور است و قدرت سیاسی ایران را در بازاز نفت کاهش خواهد داد.

4- ایجاد فرهنگ ویژة جهاد اقتصادی در جامعه
برای پرداختن به موضوع جهاد اقتصادی بایستی کار کردن در جامعه به صورت یک ارزش مهم تلقی شود و توجه به کارگر اهمیت فراوانی بیابد.هم اکنون برای خانواده‌ها داشتن یک کار اداری و دولتی که معیشت فرد را تضمین می‌کند اهمیت زیادی دارد. باید فرهنگی را در جامعه ترویج کرد که انسان‌ها از بیکار بودن و یا هدر دادن وقتشان در ادارات دولتی احساس ناراحتی و گناه کنند. در اسلام تأمین معاش خانواده از طریق کار کردن حتی بر پرداختن به عبادت مستحب ترجیح دارد.

در جامعة اسلامی باید فرهنگ کسالت و تنبلی به کناری گذاشته شده و فرهنگ فعال بودن و کار کردن و نشاط داشتن جای آن را بگیرد. خوشبختانه توجه به تحصیل در جامعة ایرانی موجب افزایش سطح علمی کشور شده است. همین فرهنگ می‌تواند در مورد کارکردن هم اتفاق بیفتد. در نهایت باید فضایی مثل دوران جهاد سازندگی در کشور ایجاد کرد تا همة اقشار جامعه فعال شدن در کارهای اقتصادی را یک امر مقدس تلقی کنند..

5- پیدا کردن راه کارهایی برای خروج از تحریم‌های بین‌المللی
گرچه ایران تلاش کرده است تا از تحریم‌های ناشی از قطعنامه‌های سازمان ملل، فرصتی برای ایجاد خلاقیت و خوداتکایی فراهم آورد ولی وجود تحریم‌های بانکی، هزینة تولید کالاها و واردات اقلام مورد نیاز را افزایش داده است. پیوستگی و گستردگی شبکة بانک‌ها در سطح جهانی و عدم امکان نقل و انتقال سریع ارزهای معتبر،پرداخت و دریافت پول اقلام کالاها و خدمات وارداتی و صادراتی کشور را با مشکلات عدیده روبرو کرده است و هزینه‌های بیشتری را بر کشور تحمیل کرده است. با سیاستی مثبت و سازنده و اتخاذ تدابیر مناسب می‌توان از این شرایط عبور کرد.

نتیجه گیری
ایران کشوری با امکانات وسیع اقتصادی و تجاری است که از یک موقعیت ممتاز سیاسی،جغرافیایی و تجاری برخوردار می‌باشد. جمهوری اسلامی از مزایای قابل توجهی در سطح منطقه برخوردار است ولی هنوز موقعیت خود را در قلمرو اقتصاد و تجارت جهانی نیافته است.امروزه کشورها، قدرت و تأمین امنیت خود را تنها با تکیه بر قدرت نظامی و امنیتی کسب نمی‌کنند بلکه امنیت اقتصادی اهمیت زیادی در تأمین قدرت و جایگاه بین‌المللی هر کشور ایفا می‌کند.

جهاد اقتصادی موضوع با ظرفیت و شعار مناسب و موثری است که تبیین درست آن می‌تواند فرصت جدیدی را در اختیار اقتصاد ایران قرار دهد. برای تداوم جهاد اقتصادی در طول سال‌های آینده بایستی یک بنیان و شالودة اقتصادی متناسب با شرایط ایران تعریف شود که سیاست‌های آن در دولت‌های مختلف تداوم یابد و بر اثر آن رشد اقتصادی پایدار در کشور ایجاد شود.یعنی تولید افزایش پیدا کند و از مصرف غیر ضروری کاسته شود و کمربندها سفت بسته شود.

آزاد سازی اقتصادی و برقراری نظام عرضه و تقاضا با ایجاد نظام اقتصاد رقابتی،اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی مناسب،حمایت از ورود فناوری‌های پیشرفتة تولید و بومی کردن تولید،ترمیم نقایص نظام بانکی و کاهش نرخ سود با سازوکارهای اقتصادی به منظور توسعة کارآفرینی، بکارگیری سیاست‌های مالیاتی متناسب با وضع فعلی اقتصاد کشور و اتخاذ سیاست‌های توسعة متوازن در تمامی بخش‌ها از جمله مواردی هستند که می‌توانند اقتصادی با طراوت را برای امسال رقم بزنند و نرخ رشد اقتصادی بسیار پایین فعلی را که کمتر از 5/1 درصد است را افزایش دهند.

منبع: روزنامه جمهوری اسلامی

کد خبر 170569

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار