به گزارش خبرآنلاین، کتاب «از رنگ گل تا رنج خار» نوشته قدمعلی سرّامی از سوی انتشارات علمی فرهنگی با قیمت 15 هزار تومان منتشر و چاپ های متعددی از آن نیز تاکنون از سوی این انتشارات روانه بازار نشر شده است.
در این کتاب داستانهای شاهنامه شکلشناسی میشوند و نویسنده از کتاب استاد توس، مفاهیم بلندی چون: قدرت شیرین است، راز جنایت پنهان نخواهد ماند، شتابکاری اهریمنی است و خدا فریادرس درماندگان است را بیرون میآورد. با خواندن این کتاب در مییابیم که پوشیده رویان ماهیخوار، نرم پایان، جادوان سیاه و یأجوج و مأجوج چه کسانی هستند.
کتاب حاضر در 16 فصل تهیه و تنظیم شده است. فصل نخست با عنوان «شکل شناسی داستانهای شاهنامه» کاری است که به گفته نویسنده اثر تا آن روز هیچ کسی در ادبیات فارسی انجام نداده بود. نویسنده در فصل دوم این اثر توضیح داده که داستان و غیر داستان چیست چرا که همه داستانهای شاهنامه داستان نیست مثلا شرح حال «آذرمیدخت» و «پورانمیدخت» در شاهنامه بیان شده است و نمیتوان آنها را داستان به حساب آورد از این رو در این بخش فهرستی از داستانهای شاهنامه را به علاقمندان ارایه شده است. در فصل سوم داستانهای اساطیری، پهلوانی، تاریخی، رزمی، عارفانه، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و...آمده است، ماجرای هفت خوانها و 16 نوع داستان در این فصل آورده شده است و در فصل چهارم به شاهنامه به عنوان یک داستان بزرگ نگاه شده است.
پنجمین فصل این اثر به مقدمه شاهنامه و داستانهایی مانند «بیژن و منیژه» و «رستم و سهراب» میپردازد و در فصل ششم ارتباط درخت و داستان را مورد بررسی قرار گرفته است. هنر پرداخت داستانهای مکرر موضوع فصل هفتم این اثر است مثلا در شاهنامه رجز خوانیهای بسیاری دیده میشود که بسیار شبیه به یکدیگر هستند. همچنین از 209 جنگ در شاهنامه نام برده میشود که بیشتر از 100 جنگ آن توصیف شده است.
اجزای شکل شناسی، گفتار در شاهنامه فردوسی، گفت و شنود، با خود سخن گفتن پهلوان، سخن گفتن با پرودگار و... در فصل هشتم کتاب گنجانده شده است. عنوان نهمین فصل از شاهنامه «کردار در داستانهای شاهنامه» است که بزرگترین کردار در شاهنامه «جنگ» است و بعد از جنگ نیز «کشتن» مهمترین کردار در شاهنامه است که در این بحث بحث قتلهای خوش و ناخوش بررسی شده است و بعد از آن نیرنگ و بنگ مورد توجه قرار میگیرد و مفصل درباره آنها توضیح داده میشود البته فردوسی در شاهنامه برخی از کردارها را به صورت تزینی آورده است که بیشتر برای زیبا کردن اثر است مثلا یکی از این کردارها یادگاری نوشتن بر روی درخت است.
«پندارهای داستان» عنوان فصل دهم است که در این بخش پندار مرگ مهمترین پندارها است و در فصل یازدهم نیز «پهلوانان و جهان پهلوانان» در 22 صفحه توصیف شده است. همچنین بحث «زمان و مکان»، «منطق داستان»، «شگردهای داستان پردازی و مناسبات داستان با یکدیگر»، «داستانهای هفت خوانی»، «سمبلیزم در داستانهای شاهنامه» و فصل «هفت خوان» که مقایسهای بین هفت خوان رستم و اسفندیار با 12 خوان هراکلس است که این عنوانها به ترتیب عنوان دیگر فصلهای این اثر است.
هموطنان تهرانی برای تهیه این کتاب کافیست با شماره 88453188 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و کتاب را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند.
291/60
نظر شما