۱۶ نفر
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۹:۰۵
حامیان حجاب اجباری جز «شعار و اجبار» چه دفاعی دارند؟

نویسنده در این یادداشت تلاش کرده است با عیارسنجی سخن مدافعان حجاب اجباری، آن را از مقوله قانون اساسی و حریم اسلام، خارج دانسته و دلایل حقوقی و تاریخی برای مدعای خود بیان کرده است.

یکی از نویسندگان محترم یادداشتی که درباره «صلاحیت دخالت دولت در امور خصوصی مردم» نوشته بودم را به نقد کشیده و در مقاله «پاسخ به نکات یک حقوقدان درباره رعایت حجاب» نکاتی را درباره رعایت حجاب اجباری بیان کرده است.

ضمن تشکر از آقای حسین انواری و احترام به نظراتشان، لازم است با نگاهی به متن ارائه شده از سوی ایشان، منطق و استدلال به‌کار گرفته شده در دفاع از «حجاب اجباری» را درک کنیم. البته ذکر این مقدمه ضروری است که در یادداشت قبلی هم بیان شد، حجاب، اخلاقی عرفی، شخصی و بعضا سازمانی است و ارتباطی با اخلاق مطلق یا ضروریات دین ندارد و آنچه در جامعه، منطق و انصاف با آن مخالفت می‌شود، نه «حجاب» بلکه اجبار و به‌کاربردن زور در «حجاب» است. یعنی وضعیتی که امروزه می‌بینیم دغدغه پلیس این کشور به عنوان نماد اقتدار داخلی و امنیت ملی، عوض رسیدن به ماموریت ویژه خود یعنی برقراری نظم و امنیت عمومی و مقابله با انواع مفاسد اقتصادی و غیراقتصادی و سرقتهای خرد و کلان و جرایم ریز و درشت، در پی تذکر حجاب اجباری و مجازات دختران و زنان بی حجاب افتاده است!

دفاعیات عجیب مدافعان حجاب اجباری

اما بعد، با مداقه در منطق حاکم بر یادداشت نویسنده حامی حجاب اجباری می بینیم مبنای استدلال ایشان بر دوپایه استوار است:

1-دولت طبق قانون اساسی موظف است پاسدار حریم اسلام و غیرت دینی مردم باشد و چون رعایت حجاب، حکم اسلامی و ضرورت شرعی است، لذا باید دولت برای «محجبه کردن» اجباری مردم اقدام کند.

2-حیا، عفاف و پوشش زنان، موقعیت آنان را بالا می‌برد و زنان تمایل به پوشاندن خویش دارند و این نظام سرمایه‌داری است که زن را کالا می‌بیند و با برهنگی، جمال زن را در جهت تحقیر او به کار می‌گیرد.

در پاسخ به این نوع نگاه ابتدا باید از خود پرسش کنیم: «آیا به لحاظ فرهنگی و فلسفی، نظامی که ما به عنوان نظام جمهوری اسلامی ایران می‌شناسیم، بدیلی برای «نظام سرمایه‌داری» است؟ آیا می‌توان گفت نظام جمهوری اسلامی که به تعبیر برخی از سیاسیون، حجاب اجباری آخرین خاکریز آن است، رقیب و هماورد و دشمن نظام سرمایه‌داری است؟

پیش از رسیدن به پاسخ این پرسش مهم، ابتدا درباره مبانی دفاع موافقان حجاب اجباری در مقاله مزبور، باید نکاتی را بیان کرد.

حجاب اجباری، حریم اسلام نیست

استدلال عجیب حامیان حجاب اجباری، از بعد قانونی و حقوقی، استناد به متن قانون اساسی است. نویسنده با استفاده از عباراتی از نص قانون اساسی که برخی از آنها در سوگندنامه نمایندگان و اصل مربوط به تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آمده، به‌وظیفه دولت در «رشد فضایل اخلاقی»، «مبارزه با فساد و تباهی»، «پاسداری از حریم اسلام»، «نگاهبانی از دستاوردهای انقلاب اسلامی» و هکذا اشاره کرده است.

نکته اینجاست که هیچ ملازمه‌ای بین «اجبار به حجاب» و متن قانون اساسی مشاهده نمی‌شود. نمی‌توان گفت چون «بی‌حجابی» فساد و تباهی است، پس دولت باید با بی‌حجابی مقابله کند. به قول منطقیون، بین مقدمه صغرا و کبرا، یک دنیا فاصله است. نکته دقیقا اینجاست که هیچ عالم دینی و محققی نگفته که حجاب، «حریم اسلام» است و «دستاورد انقلاب اسلامی»! پس نمی‌توان نتیجه گرفت اجبار به آن واجب و لازم و وظیفه دولت است.

تا جایی که همه می‌دانند حریم اسلام، اصول دین است ولاغیر! چه کسی با عدم اعتقاد به اجباری بودن حجاب، توحید، نبوت و معاد را زیر سئوال می‌برد؟ حتی اعتقاد به اصول مذهب یعنی عدل و امامت هم هیچ ملازمه‌ای با اعتقاد به اجباری بودن یا نبودن حجاب ندارد. موضوع به همین سادگی است. آنچه در نوشتار و گفتار بزرگان تاریخ اسلام از آن به عنوان واجب کفایی حفاظت از «حریم اسلام» یا «حفظ بیضه اسلام» نام برده شده، رعایت حجاب با سرنیزه نیست. حفظ بیضه اسلام با مسایلی ملازمه دارد که کیان و تمامیت جامعه اسلامی و نظام سیاسی مبتنی بر اسلام را دربرمی‌گیرد. اگر دشمن خارجی به مملکت اسلامی حمله کرد، اگر حکومت و نظام به‌خطر افتاد، اگر اصل دین، انکار شد، آنگاه باید از حریم اسلام صیانت کرد و «حجاب»، کجا این خصوصیت را دارد؟

حجاب اجباری دستاورد انقلاب اسلامی نیست

باری، به لحاظ تاریخی حجاب اجباری حتی «دستاورد انقلاب اسلامی» نیست. چه، می‌دانیم آنچه مرسوم است، انقلاب در 22 بهمن 1357 پیروز شد و تا روز 18 مرداد 1362 یعنی 5 سال پس از انقلاب، که «بی‌حجابی» جرم‌انگاری شد، حجاب اجباری، مفهومی فراقانونی و متعلق به بخشی از جامعه سنتی و مذهبی ایران آن روزگار –که در مقاله قبلی به‌روشنی عنوان کردم حجاب را در حوزه اخلاق عرفی و فردی تعبیر می‌کنند- بود. حتی تا پیش از انقلاب نیز بنیانگذار این جنبش عظیم، مرحوم آیت‌الله خمینی(ره)، درباره اجباری بودن حجاب، موضع صریحی نگرفته بودند. ایشان مدتی پس از پیروزی انقلاب، درباره «لزوم محجبه شدن زنان در ادارات دولتی و وزارتخانه‌ها»، رهنمودهایی را بیان نمودند که باز هم رهنمودهای ایشان، به تعبیر سابق، تاکیدی بر رعایت حجاب به عنوان «اخلاق اتیک» سازمانی بود.

کدامیک از رهبران انقلاب تا پیش از سرنگونی رژیم پهلوی، درباره اجباری شدن حجاب، توضیحی داده بود؟ آیا مردم ایران، برپاخاستند و رژیم پهلوی را با انقلابی فراگیر، سرنگون کردند و هدف آنها، اجباری شدن حجاب بود؟ اگر پاسخ آری است که اینجانب بر اشتباه خود از ابتدا تاکنون معترفم و از همگان پوزش می‌خواهم و اگر پاسخ منفی است، چرا اجباری شدن حجاب را عده‌ای «دستاورد انقلاب» درنظر می‌گیرند؟

قانون اساسی وحی مُنزَل نیست

نکته بسیار بااهمیت دیگر در رد دلیل حجاب اجباری بر مبنای متن قانون اساسی، این است که قانون اساسی وحی منزل نیست. متنی است غیرمقدس و میثاقی است ملی که پای آن خون صدهاهزار نفر از پیر و جوان و زن و مرد این مملکت ریخته شده تا پیش‌نویس آن توسط عقلای قوم در روزگار خود نوشته و متن آن توسط قاطبه ملت، تصویب و در نهایت توسط حکومت برخاسته از مردم اجرا شود، ولی «وحی الهی» نیست. ملت، قانون را تصویب کرده‌اند و «قوه موسس» هستند و قوه موسس، صلاحیت و شایستگی و اختیار دارد این متن و میثاق را هرزمان که خواست، عوض کند یا تغییر دهد. نکته بسیار مهم این است که «رفراندوم»، بازگشت به اراده«قوه موسس» و سنجش تمایل «امروز» قوه موسس است. باید توجه داشت قانون اساسی توسط نخبه‌‎گان تصویب نشده، توسط مردم تصویب شده و این، مردم هستند که اگر صلاح دیدند قانون اساسی را مستقیما با رای خود، تغییر می‌دهند. همان اتفاقی که درباره قانون اساسی مشروطه در پایان دوران سلسله پهلوی افتاد و مردم، قانون اساسی را تغییر دادند و بازنویسی کردند. آیا امکان دارد مردم، باز هم بخواهند و صلاحیت داشته باشند متن قانون اساسی را تغییر دهند؟ قطعا پاسخ مثبت است. پس چرا هنوز در مقابل تغییر متن قانون اساسی، مقاومت می‌شود و اصول آن را «سخت» و تغییر آن را پیرو «تشریفات» پیچیده قانونی می‌دانند و ایراد «دست مرده» را در قانون اساسی ایران وارد نمی‌دانند؟ به تعبیر مرحوم آیت‌الله خمینی در سخنرانی مشهور بهشت زهرا در سال 1357: « به فرض پدران ما در مورد سرنوشت شان تصمیم گرفتند. ما قبول نداریم. آیا نسل حاضر هم می تواند همین پرسش و مطالبه را داشته باشد و برای سرنوشت خودش تصمیم جدیدی بگیرد؟» به قول توماس جفرسون «زمین متعلق به زندگان است نه مردگان و یک نسل نمی‌تواند نسلهای بعدی را ملزم کند.»

واقعیت آن است که قانون اساسی در همه جای دنیا بارها تغییر کرده، قانون اساسی آلمان بعد جنگ جهانی دوم 50 بار تغییر کرده، قانون اساسی جمهوری پنجم فرانسه 25 مرتبه، ایرلند 29 بار، استرالیا از 1945 تا امروز بیش از 800 بار و آمریکا نیز بیش از 37 بار قانون اساسی خود را تغییر داده‌، چون منطق حکم می‌کند مردم یا همان قوه موسس، قانون اساسی را بنا به نیاز خود تغییر دهد. درک این مطلب آنقدر سخت است؟ آیا مردم ما، حجاب اجباری را طبق قانون اساسی، «دستاورد انقلاب» می‌دانند؟ اصلا فرض کنیم «اجباری بودن حجاب» صراحتا در قانون اساسی آمده بود، آیا اگر قوه موسس قانون اساسی- یعنی مردم- بخواهند آن را تغییر دهند، صلاحیت دارند یا «عوام کالانعام» هستند و «محجورند» و فاقد قوه تشخیص؟

قانون اساسی «خرگوش» نیست

مثل شیرینی در پارسی داریم که می‌گوید دنیا مانند خرگوش است، نیمی حلال و نیمی حرام. به تاسی از این مثل، باید گفت قانون اساسی، «خرگوش» نیست. این که برخی فکر می‌کنند نیمی از قانون اساسی حلال است و باید اجرا شود و نیم دیگر حرام است و «حرفش را نزن»، سخنی غیرمنطقی است. قانون اساسی «دَرهَم» است و «سواکردنی» نیست.

اگر در بند یک از اصل سوم قانون اساسی، دولت ملزم به «مبارزه با مظاهر فساد و تباهی» شده، تنها مصداق «فساد و تباهی»، بی‌حجابی نیست. دزدی و اختلاس و ناکارامدی و محروم ساختن مردم از حقوق حقه خود مانند محرومیت از آزادیهای مدنی و اجتماعی و شغل و درمان و مسکن هم «فساد و تباهی» است.

اصل سوم قانون اساسی مورد استناد موافقان اجباری شدن حجاب، 16 بند دارد که وظایف دولت را می‌گوید. آزادی رسانه‌ها در بند دوم، حق بر آموزش و پرورش رایگان در بند سوم، آزادی و حق بر تحقیق و پژوهش در بند چهارم، جلوگیری از نفوذ اجانب، چه آمریکا و چه چین و روسیه در بند پنجم، محو خودکامگی و استبداد به هر شکل و صورت در بند ششم، تامین آزادیهای سیاسی و اجتماعی مردم در بند هفتم، حق بر مشارکت مردم در سرنوشت سیاسی و اجتماعی و فرهنگی خود در بند هشتم، حق بر مطالبه عدالت و برابری و رفع تبعیضات ناروا و رانتخواری و حذف نورچشمی ها در بند نهم، ایجاد دولت کوچک و کارامد نه رانت‌خوار و فربه و ناکارامد در بند دهم، حق بر استقلال کشور در بند یازدهم، حق برداشتن فعالیت اقتصادی عادلانه و حق بر رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت تغذیه‌ای و حق بر مسکن و داشتن کار و بهره‌مندی از بهداشت و حق بر داشتن بیمه در بند دوازدهم، تامین حقوق همه جانبه مردان و زنان و حق بر تساوی همگان در برابر قانون در بند چهاردهم و حق بر همکاری مردم با یکدیگر در بند پانزدهم تنها یک چشمه از حقوق مردم است که رعایت و ایفای عمده این حقوق برعهده و ذمه دولت است.

حال بگذریم که فصل سوم قانون اساسی، به صورت مفصل و مشروح، حقوق دیگر مردم بر گردن دولت را بیان کرده ولی گویی تلقی عده‌ای آن است که می‌شود قانون اساسی را چون «خرگوش» به دو نیم کرد. نیمی از آن واجب‌الاجرای محض فی‌الفور و نیمی از آن، مستحب است و اجرای آن بر تراخی (هر وقت شد) دلالت دارد.

این طرز تلقی است که دولت را ناکارامد، حکومت را بی‌انصاف و سیاسیون دخیل در حکومت را رانتخوار نشان داده و البته معترضان حجاب اجباری را بر مسند منطق و سخن قانونی می‌نشاند.

اگر در سوگندنامه نمایندگان در اصل 67 قانون اساسی، سوگند بر «دفاع از حریم اسلام» آمده، «حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم و آزادی مردم و تامین مصالح آنها» نیز دو عبارت جلوتر آمده، پس چرا عده‌ای، مصداق «دفاع از حریم اسلام» را با سایز درشت می‌بینند ولی در خواندن کلمات بعدی به «پیرچشمی» گرفتار می‌شوند؟

زمان ما را با خود برده است

نکته آخر درباره یادداشت آقای انواری بزرگوار به عنوان مدافع حجاب اجباری آن است که ایشان می‌گوید نظام سیاسی حاکم بر امروز ایران، بدیل و دشمن و رقیب نظام سرمایه داری است و چون نظام سرمایه‌داری زنان را کالا و وسیله دفع شهوات می‌داند، عده‌ای شستشوی مغزی شده و دنبال بی‌حجابی‌اند.

بزرگوارانی که با ادبیاتی اینچنین درباره «نظام سرمایه‌داری» سخن می‌گویند اصولا تحت تاثیر تفکرات مارکسیستهای اسلامی و افکار امثال علی شریعتی در دهه 50 قرن گذشته قرار دارند، وگرنه اگر بیان می‌شد نظام سیاسی ایران رقیب یا بدیل یا گزاره مخالف تفکر «لیبرالیسم سیاسی» و «پلورالیسم اعتقادی» است، باز هم سخنی قابل تامل بود، ولی اینکه «جمهوری اسلامی» را بدیل «نظام سرمایه‌داری» بدانیم، یعنی دقیقا در تفکرات 50 سال پیش «فریز» شده‌ایم و نمی‌دانیم نه تنها نظام سرمایه‌داری نداریم بلکه اگر منظور آن است که جوامع دیگر دارای ارزش‌های سرمایه‌داری هستند، پس باید گفت جامعه سرمایه‌داری، مبتنی بر اخلاق و تولید و رعایت حقوق شهروندان و الزام دولت به اجرای تعهدات خود بنا شده و معنی سرمایه‌داری، به تعبیر رفقای چپ، دیگر «امپریالیسم جهان‌خوار» نیست، بلکه معنی امروز آن ملازمه تام و تمامی با افزایش تولید، توجه به رضایتمندی کارگران از کار، حق عضویت کارگران در سندیکاهای صنفی، حق بر اعتصاب و کار نکردن کارگران و گرفتن حقوق، حق بر بیمه شدن و رهایی از استثمار کارفرما –به خصوص کارفرماهای دولتی- و عدم امضای اجباری قراردادهای موقت کار و نظایر آن است.

با این حساب، به نظر می‌رسد عده‌ای از مدافعان حجاب اجباری را «زمان» با خود برده و خبر ندارند «زمانه» از فروپاشی اردوگاه ضدسرمایه‌داری در شوروی کمونیستی، تا امروز، چه تغییراتی کرده. دیگر شعارهای ضدسرمایه‌داری مفهومی ندارد و اصولا مردمی که با حجاب اجباری در ایران مخالفند یا در تمام دنیا (جز ایران و افغانستان تحت تسلط طالبان) این مفهوم را نمی‌شناسند، خود را «کالا» و وسیله اطفای غرایز دیگران نمی‌دانند. آنها فقط می‌خواهند در «زمانه» زیست کنند، بدون شعارهای فسیل شده کمونیستی و ‌‎همراه با عزت فردی، احترام جمعی و کرامت انسانی.

ایمان بیاوریم به آغاز «خزان پدرسالاری».

*دکتری تخصصی حقوق عمومی

کد خبر 1760333

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 48
  • نظرات در صف انتشار: 14
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    12 44
    یه واژه ایی هم از اروپایی ها یاد گرفتید به اسم پدرسالاری!!این واژه ربطی به فرهنگ ایران نداره اما چه کنیم که درد علاقه به روشنفکرنمایی در بین طبقه مرفه و متوسط رو به مرفه از بزرگترین رنجهای این مملکت بوده و هست....
    • IR ۰۵:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      0 5
      آیه۵۹سوره احزاب وآیه۳۱ سوره نوررعایت حجاب دستورصریح خداست ودیگرجای هیچ بحث نیست
  • IR ۱۸:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    34 14
    هزاران درود به استاد امید سلیمی بنی. امیدوارم پرچمداران حجاب اجباری بویژه روحانیون محترم این متن علمی را مطالعه و در عقاید خود تجدید نظر نمایند
    • Mohamad ali IR ۰۱:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      2 0
      کاکو خواب دیدین خیر باشه ضمنا صم اون بکم که میگن به کی میگن
  • IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    28 13
    مرغ یک پا داره . حجاب از امسال جز لاینفک اصول دین شده یعنی اینکه اصول دین حجاب است و لاغیر و بقیه جز فروع دین هستند ....
  • بی نام IR ۱۹:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    37 8
    مسائل مهم و اساسی مملکت را کنار گذاشته اید و هرروز حجاب را هی مطرح می کنید وکش و قوس می دهید ،چطور شده بعد از چهل سال به فکر حجاب افتاده اید، واقعا” که خسته کننده هستید.
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    13 39
    درود بر حجاب
    • IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
      3 0
      کلمه دورد برای یک کار بکار نمیره برای یک شخص بکار میره محض اطلاع
  • رضا IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    9 43
    هرکشوری قانون خود را دارد وقتی میگویند در ایران حجاب اجباری است حتی توریست هم باید رعایت کند چه برسد به مردم آن کشور مردم باید از قانون تبعیت کنند
  • IR ۲۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    8 11
    صدای ماست و پرده واگن مترو گوش اصلاح طلبان را کر رد ولی صدای دشنه بر قلب غیرت را نشنیدند
  • س.م IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    5 5
    بجز آب به آسیاب دشمن ریختن چه دفاعی دارید ؟ جوابِ های هوو است
  • ممصادق IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    17 3
    خانه از پای بست ویران است
  • راستین IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    4 19
    حرف اسلام تقعل است...که دوری از فساد و توریج حجاب سرشار از تعقل است اگر داشته باشید....
  • محمد IR ۲۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    12 30
    حجاب حکم خداست و جز حریم اسلام است بفهم ....
    • بیژن IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۳
      5 0
      این بابا اینقدر با دلیل و سند توضیح داد که حرف تو اشتباهه. اونوقت بدون هیچ دلیلی بازهم حرف خودتو میزنی و بهش میگی بفهم؟ صد رحمت به سنگ خارا.
    • IR ۰۵:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      1 1
      پس چرا پیامبر حکم بر اجباری بودن حجاب نکرد و در زمان ایشان حجاب اجباری وجود نداشت
  • جواد IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    15 7
    ازمقاله اقای سلیمی بنی بسیار استفاده کردیم بسیار دقیق ومستند وعلمی بود ازایشان متشکریم.
  • IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    10 4
    اگر شعار اولی جمهوری اسلامی که از سه ضلع تشکیل شده رعایت میشد خیلی از مشکلات حل میشد ولی متاسفانه ضلع آزادی را تا مرز تخریب کامل پیش بردن که باید این ضلع ترمیم شود . یک سری افراد سواستفاده کردن و برای منافع شخصی آزادی را مورد حجمه قرار دادن . و به اقتصاد کشور ضرر فراوان زدند، استقلال آزادی جمهوری اسلامی یک مثلث سه ضلعی یا سه دیوار متصل به هم است که ضلع آزادی یا دیوار آزادی کج شده و در حال شکستن است . خب اگر این دیوار فرو بریزد صددرصد آن دو دیوار هم فرو خواهد ریخت پس باید فرمول درست بشه و دیوار آزادی حتما باید ترمیم شود . خراب کردن دیوار آزادی فقط به نفع انگلیس و آمربکا فریبکار است .
  • IR ۲۲:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    4 30
    متاسفانه وضعیت بی حجابی اسفناک است باید قاطعانه با بی حجابا برخورد بشه حداقل کاری که باید انجام بشه اینکه حساب بانکی افراد بی حجاب مسدود بشه
  • ساسان IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    7 18
    ی کلمه حرف درست نزدی فقط وقت منو هدر دادی
  • داود IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    7 21
    به نظر بنده نویسنده این مقاله شخص معتقدی به مبانی اصلی اسلام نیست و تفسیر به رای ایشان صرفا از عقاید شخصی خود بوده و اگر وی به قرآن کریم رجوع می‌کردند و ذهن خود را در آیات صریح قرآن در مورد حجاب روشن می‌کردند .چنین تفسیری را مکتوب نمی‌کرد.
  • IR ۲۳:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    18 6
    احسنت ،والله مادرم یک زن بی سواد بود که حتی یک راهپیمایی هم نرفته بود ونمی دانست که دنیا دست کیست ،بچه بودم یادمه جوانان پر شور وشوق آن زمان مادرم را همراه خود بردند و از او رای گرفتند،او حتی نمی دانست به چه چیزی رای می دهد،الان مادرم وامثال مادرم در گور خوابیده اند و نمی دانند چه بحث هایی بر سر انتخاب آن ها ست
  • محمدی IR ۲۳:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    7 17
    این همه قلم فرسایی که چی بگویید وقتی قرآن می‌فرماید ملاک قیامت انسانها ایمان و عمل صالح است بقیه اش دیگه از کجا اوردید
  • ناشناس IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    20 7
    من یک محجبه اززمان شاه تاکنون هستم ولی نظرم این است که پلیس باید به کاراصلیش که دستگیری دزدان ومتجاوزین به مال وجان افراد بپردازد نه روسری خانمها. دزدان راحت دراجتماع دارند به دزدیشان میرسندوپلیس به انها کاری ندارد
  • IR ۲۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    9 3
    احسنت، کاردو گذاشتی کمر کیک
  • بیدار IR ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    15 4
    درود برشما بسیار متن دقیق و قابل تاملی می باشد
  • منا IR ۲۳:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
    9 2
    استدلال من یک چیز در جامعه من امکان شغلی برای یک بی حجاب پنجمه بیشتر از لیسانسه محجبه است من با آزادی حجاب موافقم اما این فقط آزادی بی حجابی نه حجاب در جامعه اگه بی حجاب با حجاب تونستند در کنار هم پیشرفت کنند یعنی آزادی حجاب وگرنه بقیه حرف ها یه مشت مزخرفه
  • ناشناس DE ۰۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    4 20
    اینهمه اطاله کلام کردی که آخرش بگی زمان عوض شده؟تصور نمیکنم برای ارزشها واساان بودن زمان خاصی تعیین شده باشه
  • علیرضا IR ۰۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    4 11
    اصلا قانون یعنی اجبار.این مزخرفات چیه؟مردم دیگه دست شما تو سیاسی کردن حجاب و بهره کشی از زنان رو خوتدن.این کلک ها قدیمی شده....
  • گل نرگس IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    6 24
    الان ایمان بیاریم به آغاز خزان پدر سالاری زن هامونو لخت بفرستیم بیرون مشکلات حل میشه آقای به ظاهر روشنفکر شما که فقط اشاره به متن قانون اساسی می‌کنی مگه عشقیه مردم با هوی و هوس خود هر وقت خواستن تغییرش بدن زمان مشروطه مردم به دنبال استقلال مملکت بودن نه هرزگی این چه متن پر از ضدو نقیض و غیر کارشناسیه پس نص صریح قرآن و اسلام کجا میره حجاب واجب شرعی است این قدر بالا پایین نپرین اینجا هم مملکت اسلامیه نه افغانستان و ترکیه ،
    • کاربر ۵۱ IR ۰۶:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      0 2
      واجب شرعی هست،چه ربطی به دولت داره
  • علی IR ۰۲:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    15 1
    از نظر آقایان نمی شود قانون اساسی را به سود مردم تغییر داد ولی میشود .آن را دستکاری کرد ....
  • عبدالله هادی IR ۰۵:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    3 13
    سلام، به قول خودت این همه صغرا کبرا بافتید، یه جواب ساده بده،؟ رعایت حجاب و عفاف و پوشش برای خانم ها و دختران برای حفظ حریم خانواده و سالم مانده خانواده و در نهایت جامعه و ایران عزیز خوبه یا بده؟ و آیا خداوند حکیم دانا در قرآن دستور به رعایت آن داده یا نداده، ؟!؟ حالا راجع به اجباری بودن آن بحث داری، رعایت قوانین اجبار داره، سخته و به انسان حال نمیده، ولی اثرات آن حال میده، خدا هم اینو میدونستم دستور داده، و ترکی قدرت داره باید دستورات خدا را اجرا کنه، مثل حضرت موسی علیه السلام که به دستور خدا زد فرعون را دعوت کرد، والسلام
  • @ IR ۰۶:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    8 13
    کی می دونه ادعا کنه حجاب چیز بدی است؟ کشورهایی که هر نوع پوششی در آنها آزاد شد چه دستاوردی داشتند جز تک پرستی زنان و آمار بالای کودکان نامشروع و این یعنی خیانت به زن شما مردان بیشتر از زنان بی حجابی زنان را طلب می کنید و با دلایل به ظاهر قشنگ عده ای خانم ناآگاه رو به دنبال خود می کشید همه زنان آنقدر قدرت ندارند که مانع سودجویی شما مردان شوند لطفاً همین حجاب که قدرت نسبی هست هم از آنان نگیرید خواهشاً اگر مرد هستید به خاطر تحریمها و گرانی های که حقوق همین زنان رو پایمال کرده رو طلب کنید و مثل ترسوها پشت قضیه زن و حجاب برای خود توجه نخرید
  • IR ۰۶:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    10 1
    آقایون در دفاعیات از حجاب اجباری میفرمایند زنان جامعه تمایل به حجاب و پوشش دارند. خب برادر من این بی حجاب ها آیا آقایون هستند که با همه تهدیدها اصرار به بی حجابی دارند؟؟؟؟؟؟؟
  • علیرضا رحمتی IR ۰۶:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    9 0
    خدا پدرآدم چیزفهم روبیامرزه
  • سلامی IR ۰۷:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    1 10
    اما حجاب را دوست دارم.... با همه اصالت های آن....با وجود همه ‌شبهه های آن.
  • IR ۰۷:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    10 3
    نی نظیر بودید بسیار منطقی و باسواد لذت بردم
  • کبری IR ۰۷:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    2 11
    به این اقای محترم که دکترای هرچی دارد جزدرک موقعیت بگویی بجای انقدر شمارش شاید بهتربود کمی به اخرت خود می اندیشید
  • حمید رضا IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    11 1
    کاملا اصولی ودرست تفسیر نموده اند ، باتشکر از این دکتر عزیز
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    2 14
    ادعای بی دلیلی میکنی که اعتقاد به واجب بودن حجاب از ضروریات دین نیست!!! از هر عالم مسلمان که بپرسی از هرکدام از فرقه های مسلمین که باشد به تو خواهد گفت که وجوب حجاب از ضروریات اسلام است و معتقد به ضروری نبودن حجاب از دین خارج شده.
  • محمد IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    15 2
    ما که میلیون ها بار تکرار میکنیم اجبار مردم به زور و تحمیل برای حجاب شکست خواهد خورد.ما باید به همه طرز فکرها و پوشش ها احترام بگذاریم
  • Ng IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    10 0
    درود بر شرفت، رحمت به شیری که خوردی بزرگوار!
  • IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    1 9
    میان چندین جمله واقعی و عقلی یک نقل نچسب هم آورده اید که ضمن آن مرحوم دکترعلی شریعتی را مارکسیست اسلامی معرفی می کنید . حالم از این همه کج فهمی و مصادره به مطلوب کردن به هم خورد. فهمیدم بقیه گزاره هایتان هم باید با همین دست فرمان نوشته شده باشند
  • IR ۱۴:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    14 2
    خواسته های مردم هیچ ارزشی ندارد فقط هرچیزی که مسوولین بگویند باید محقق شود بااین وضع فلاکت بار امروز جامعه.
  • خديجه IR ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    3 15
    با سلام و احترام: در الزام حجاب صدها دليل هست اما يك دليل اينكه استكبار جهاني با ميلياردها دلار به دنبال بيحجابي ست! واقعا جرا؟؟؟
    • حمید IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۶
      1 0
      یک زمانی میگفتید الات موسیقی بعدشلوار لی استین کوتاه وعینک افتابی یادمان هست به معجون هم رحم نکردید بعد شد نوارکاست ویدئو تاگاهواره امد واینترنت نوبت به گوشی های هوشمند رسید ودوربین دار که میخواهند عکس های ما رابدزدند همش نقشه استکبار بود ودشمنان مردم الانم میپذیریم که این موضوع حجاب البته اینستا و واتس اپ تلگرام و...هم از قلم نیفتد چقدر ما نادان هستیم که تمام این موارد نقشه استکبار بوده و اکنون در تمام خانه ها وبرای مردم عادی شده ونقشه استکبار دانه به دانه درست پیشرفته وهمچنان نقشه ها ادامه دارد
  • FI ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
    15 0
    نرود میخ آهنین در سنگ. اونها که باید بفهمند تا الان فهمیدن و اونها که تا الان نفهمیدن قصد این کار رو ندارند.

آخرین اخبار