آقای صدا و سیما! 80درصد مردم،مرده هاشان را در بهشت زهرا دفن می کنند/ یک قبرستان داریم ، و یک صداوسیما

عصر ایران نوشت:صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که نظر سنجی تازۀ این سازمان، نشان می‌دهد «81 درصد از مردم سراسر کشور بینندۀ برنامه‌های تلویزیون بوده‌اند.»

 
دربارۀ این خبر یا نظرسنجی نکاتی را می‌توان طرح کرد:

1. ضرب المثل مشهور پارسی می‌گوید: « خوش‌تر آن باشد که سرّ دل‌بران/ گفته آید در حدیث دیگران». بهتر آن است که یک مرکز مستقل نظرسنجی، این کار را انجام دهد نه این که صدا وسیما خودش دربارۀ خودش. چرا که آدم بی اختیار به یاد مرحوم ناصر الدین شاه قاجار می‌افتد که بعد از استحمام و وقتی لباس‌های آراستۀ خود را بر تن می‌کرد و سبیل را تاب می‌داد رو به روی آیینه می‌ایستاد و می‌گفت: خودمان، از خودمان، خوش‌مان آمد!

2. تلویزیون، همان صدا و سیما نیست. به یاری پیشرفت حیرت آور فناوری در یک لحظه می توان از یک کانال داخلی به یک کانال ماهواره ای سرک کشید.

وقتی مادربا خانه تماس می گیرد و از فرزند خود می پرسد داری چه کار می‌کنی و کودک پاسخ می‌دهد: دارم تلویزیون، تماشا می‌کنم، مشخص نیست منظور او تماشای برنامۀ کودک شبکه دوم است یا کانال جم جونیور یا شبکۀ پویا.

او تنها می گوید دارم تلویزیون می‌بینم. از این رو وقتی 81 درصد مردم می‌گویند تلویزیون می‌بینند یعنی به این جعبه جادو نگاه می‌کنند. حالا این که سریال ایرانی می بینند یا "عطرعشق" و "سیب ممنوعه" و "آقای جان" را دارند تماشا می کنند یا سریال "وارش" را بحث دیگری است. منظور این است که «تماشای تلویزیون» الزاماً به معنی تماشای برنامه های "سیمای جمهوری اسلامی ایران" نیست.

3. ممکن است گفته شود سؤالات نظرسنجی به گونه‌ای است که نشان می‌دهد 81 درصد بیننده برنامه‌های تلویزیون خودمان بوده‌اند و دربارۀ کانال های ماهواره‌ای جداگانه سؤال شده است. اینجا هم می‌توان پرسید آیا «تنها» تلویزیون ایران را می بینند یا تلویزیون ایران را«هم» می‌بینند؟

4. اصلاً مگر چند تا صدا وسیما داریم که وقتی مردم می بینند ذوق می‌کنند؟ مگر وزیر آموزش و پرورش می گوید مردم بچه‌های خود را در مدارس تحت نظر آموزش و پرورش ثبت نام می‌کنند و فرمانده نیروی انتظامی می گوید مردم برای شکایت به کلانتری ها مراجعه می کنند و مدیرعامل سازمان بهشت زهرا می گوید مردم تهران 80 درصد اموات خود را در این آرامگاه دفن می‌کنند؟

وقتی تلویزیون دارد به رایگان برنامه پخش می کند، انتظار دارند مردم نبینند؟ خوب می بینند دیگر!

5. نمی خواهم بگویم آمار 81 درصد بیننده درست نیست. اما آیا دیدن، همان رضایت داشتن است؟ یا آیا به تفکیک پرسیده اند و مشخص است که منظور برنامه هایی مانند 90 و دورهمی و خندوانه است (اگر بازۀ زمانی پخش آن را هم شامل شود) یا این 81 درصد برنامه های خبری و سیاسی را هم می بینند و اگر آری، اعتماد هم دارند یا نه؟

آمار می تواند درست باشد اما بر پایۀ آنچه گفته شد:

- مشخص نیست 81 درصد تنها تلویزیون ایران را می بینند یا دستگاه را روشن می کنند و کانال های مختلف را تماشا می‌کنند. اعم از صدا وسیمای جمهوری اسلامی و چند کانال مشهور فارسی زبان.

- مشخص نیست برنامه‌های سرگرم کننده را می بینند یا همین نسبت پای برنامه‌های ایدئولوژیک یا جهت‌دار سیاسی و خبری هم می‌نشینند.

- مشخص نیست آیا وقتی می‌بینند تأیید و تحسین می‌کنند یا مانند کسانی که وقتی 20:30 تماشا می‌ کنند زیر لب واژه‌هایی را نیز زمزمه می‌کنند؟

- مشخص نیست که چرا از این آمار ذوق می کنند در حالی که برای گذران اوقات فراغت، کثیری از مردم گزینه دیگری ندارند و اتفاقا چون گزینه دیگری ندارند انتظار می رود برنامه سازان حرفه ای را بیشتر میدان دهند.

این که 81 درصد مردم برنامه های تلویزیون را تماشا کنند جای تعجب و انکار ندارد. انتقاد به این خاطر است که سازمانی که اصرار دارد خود را رسانۀ ملی بداند و نزدیک به دو هزار میلیارد تومان سالانه بودجه می گیرد، به جای این که سلایق و علایق مختلف را بازبتاباند صدا و سیمای یک نحلۀ فکری و یک گرایش سیاسی شود.

1717

کد خبر 176940

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۵
    82 6
    كاملآ موافقم
  • مجتبی IR ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۵
    با سلام. مگر صدا و سیما چه کرده که اینگونه جبهه میگیرید. فقط الان یکی از نقاط در حال جنگ در جنگ رسانه ای امروز است. اون هم یک خودی مثل شما از داخل می‌کوبدش. انشاالله که از خواب غفلت تا دیر نشده بیدار شید.
    • مومیایی IR ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      71 7
      ولی شما بیدار نمی شید
    • امیر IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      78 5
      تلویزیون خالی بند
    • مهدی IR ۰۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      62 10
      چه نکرده شیپورچی یه جناح خاصیه و روی اعصاب مردم ...
  • IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    63 5
    حرف حساب.
  • IR ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    8 58
    آلمان هم صدا و سیمای دولتی دارد و اجازه ی تاسیس هیچ تلویزیون خصوصی را نمی دهد. یعنی در آلمان، این اقتصاد اول دنیا هیچ تلویزیون و رسانه تلویزیونی خصوصی وجود ندارد و همه چیز دولتی است.
    • میثم IR ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      18 0
      شما آلمان بودی که داری این حرف رو میزنی؟؟؟!! کشور المان دارای حدودا ۳۰ شبکه داخلی تلوزیونیه که نصف این تعداد شبکه خصوصی هستن و مهم تر از همه اینکه رسانه های این کشور کاملا دارای ازادی بیان هستن و طرف هیچ جناحی رو نمیگیرن دقیقا هرکاری که صدا و سیمای ایران انجام میده رو اینا انجام نمیدن ،متاسفانه به هیچ وجه نمیشه این حجم دروغ و سانسور رو تحمل کرد
    • آنگلا مرکل NL ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      13 0
      چرا آخه حرف بی پایه و اساس میزنی ؟ اتفاقا آلمان یکی از کشور هایی هست که بیشترین تعداد شبکه های تلویزیونی خصوصی رو داره ! یک کشور لیبرال هست به معنای واقعی ، مشکل اینجاست شما هم مثل صدا سیما دروغگو هستی ، یک جستجو ساده در اینترنت تا ببینی چند شبکه خصوصی هست . شما میخوای مثال بزی ، برو کره شمالی رو مثال بزن . اون دوران گذشته که افرادی مثل شما دروغ بگن و مردم باور کنن ! همه چیز دولتی هست ؟ چرا آخه چیزی میگی که نمیگنجه آخه ؟ صنعت خودرو سازیش کاملا خصوصی هست ، دارووییش خصوصی هست ، .... ! مثال تلویزیون خصوصی (VOX , RTL , SKY , TLC , .... ) الکی خواستی یک چیزی گفته باشی .
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      15 2
      شبکه زد دی اف و شبکه آر تی ال دولتی هستند؟ یه سرچی بکن برادر. از اون گذشته قوانین ضد سانسور در اروپا را هم در نظر بگیر. شبکه انگلیسی بی بی سی هم دولتیه. آیا اخبارش کاملا یکطرفه است؟ اگر چنین بود که وقت و بی وقت صدا و سیمای ما به آنها استناد نمیکرد!
    • علی IR ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      24 1
      این دیگه از اون حرفها بود. آلمان اجازه تاسیس رسانه صوتی تصویری خصوصی نمیدهد؟؟؟ این را دیگه از کجا درآوردی؟ نکنه فکر کردی با دسته کورها طرفی. در آلمان غربی سابق در سال 1984 اجازه تاسیس رسانه تصویری به بخش خصوصی داده شد.
    • IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      3 0
      در المان اجازه تاسیس تلویزبون خصوصی نمیدهند!! تا .... شستشوی مغزی داده شده ای مثل تو در این مملکت سرکارند وضع مملکت بهتر ازین نخواهد بود
    • RO ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      1 2
      اتفاقا بی بی سی بارها اثبات کرده یه جاده یه طرفه است
  • پارسا IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    56 8
    آقامجتبی دوست عزیز نمی بینی یا خودتو زدی به اون راه!!؟؟؟ همین که برنامه نود رو بخاطراینکه نصف ایران دوستش داشتن حمایت کرد و داره پخشش میکنه ازشما و دوستانتون تو صدا وسیما تشکر وقدردانی میکنیم
    • مجتبی IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
      0 3
      شاخص شما برای خوبی یک برنامه چیست؟ فقط مطمئن باشید این یک سیاست رسانه ای است که همه گرفتار اون شدید به علت تبلیغات.و اون سیاست زدن اصلی‌ترین سیستم دفاعی اطلاع رسانی برای مقابله با هجمه تبلیغات رسانه ای خارجی است. بنده برنامه نود رو دوست داشتم ولی این دلیل زدن رسانه خودی نیست. همه دچار جزئی نگری نشیم و اهمیت نقش صدا وسیما در دفاع از کشور را بدانیم
  • علی IR ۰۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    0 1
    یه سوال صدا و سیما که تکلیفش روشنه تاثیرش تو مشکلات مملکت شاید کمتر از ۱۰ درصد باشه چرا در مورد انان که مسبب اصلی مشکلات هستند یعنی دولت و مجلس مطبوعتان ازین تیترها نمیزنید و مطالبه گریهای انچنانی نمیکنید مگر غیر از اینست که مدتها پیش شرافت ژورنالیستی خود را فروخته و شده اید یک جیره بگیر خرد دولت شماها الان همان نقشی را دارید که کیهان ۹۲ یا۹۴ داشت و به زودی زود شما و ان دولت شاهکار مطبوعتان تودهنی محکمی از مردم خواهید خورد انروز قیافه حضرات دیدنی خواهد بود
  • IR ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    2 0
    صدا سیما فعلا داره عالیس رو‌تبلیغ می‌کنه به هیچی کاری ندارع چی میگذره من پیشنهاد میکنم یکی از شبکه هاشو اختصاص بده به محصولات عالیس
  • IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    0 3
    خاک بر سر شما که با دشمن همراه شدید خجالت بکشید و به اغوش وطن بازگردید
  • مادر نگران IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    1 0
    من یکی که فقط شبکه های ایرانی مربط به صدا و سیما رو نگاه میکنم چون ماهواره ندارم و هزینه اینترنت بالاست. و دلیل دیگه اش هم نمیخوام بچه هام بعضی برنامه بی قید ماهواره ای رو ببینند اما دلیلش رضایت از شبکه های صدا و سیما نیست بلکه حتی از شبکه پویا هم نا راضی ام چون حتی همون هم جهت گیری سیاسی داره چه برسه به شبکه خبر و شبکه های دیگه.
  • IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    5 18
    چون صدا و سیما محل جولان بعضی دولتی های بی‌بخار نیست هر روز برای کارهای غلط اندر غلط برخی دولتی ها به به چه چه نمیکند بد است ولی اگر بالعکس باشد میشود صدا و سیمای خوب،
  • حسین IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    31 2
    از سازمانی که توی یک سریال قدیمی حتی اسم برنامه نود رو هم سانسور میکنه ویا حتی اسم فردوسی پور رو هم نمی یاره چه توقع ؟ تمام اخبارها دروغ و جهت داره مخصوصا اخبار بیست و سی که رو مخه
  • RO ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    1 0
    از سال 1388 در سوریه جنگ داخلی بود ولی صدا و سیما حدود 3 سال هیچ خبری راجب جنگ داخلی سوریه منعکس نمی کرد !! متاسفانه رسانه ای که از بیت المال بودجه می گیرد ملی نیست و میلی و سلیقه ای اداره میشود ! رسانه ای که طبق اعتراف یکی از مدیرانش در اعیاد عزا می گیرد که چه برنامه ای پخش کند ! رسانه ای که ادعای 80 درصد مخاطب دارد برای سلایق مختلف چه برنامه ای داشته ؟ 70 درصد برنامه های تلویزیون ایران یا مختص عزاداری و نوحه خوانی است یا برنامه هایی که به بررسی حوادث عراق و سوریه و لبنان و یمن می پردازد ! رسانه به اصطلاح ملی تنها دستاوردش سوق دادن اکثر قریب به اتفاق ملت به سمت ماهواره بوده ! خنده دار ترین لقب برای صدا و سیمای فعلی اطلاق واژه " ملی " به آن است !! .... آقایان مسئول رسانه دلت به کدام برنامه ات خوش است ؟ برنامه تاریخی با اجرای خسرو معتضد یا سمت خدا ؟ یا برنامه از لاک جیغ تا خدا!! تنها و تنها برنامه ای که اعتبار و ارزش رسانه به اصطلاح ملی بود برنامه 90 بود
  • AT ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    1 0
    دم عصر ایران گرم. کارش درست تره از خیلی ها
  • IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    0 1
    علی برکت الله. احسن روحانی و امثال او : چه غوغا هایی که نکردند !
  • دوست IR ۱۸:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    0 4
    دوستان باور کنید یا نکنید الان در حال جنگیم. جنگ رسانه یکی از مهمترین این عرصه ها است. در حال جنگ، از خودی انتقاد میشه کرد و باید باشه ولی زدن خودی اشتباه است. باور کنید و سعی کنید یکی باشیم و جبهه صدا و سیما را کلا تخریب نکنید. ممنون
  • سرور IR ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۶
    0 1
    صدا و سیما اگر خوبی و مجیز دولت بگوید که حتما به به و چه چَه، اما اگر نقاط ضعف دولت گفت حتما اَخ و پیف
  • IR ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۷
    0 1
    می دونم منتشر نمی شه ولی می نویسم: zdfو ard هر جفتشون دولتی هستند اما عام المنفعه البته عملا شورایی اداره میشه و نماینده بلند پایه ی دولتی هم باید در این شورا حضور داشته باشه. تلویزیون های اصلی آلمان این ها به علاه ی دویچه وله هستند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین